|
|
|
LiFePo4 - połączenie równoległe |
| Autor |
Wiadomość |
AMIGO
stary wyga Banita
Twój sprzęt: Blaszany, samobieżny namiot na kołach
|
Wysłany: Wczoraj 22:32 LiFePo4 - połączenie równoległe
|
|
|
Witam Wieczorkowo
Zima prawie, wieczory długie, więc i pomysły nowe...
Chciałbym zainstalować w swoim ,,skorupiaku'' dwa zestawy 4 x EVE MB31 314 Ah, połączone równolegle w oparciu o JK BMS 7-24S B2A24S30P -300/600 pozostając przy napięciu 12 V
Korzystałem zawzięcie i nadal chętnie korzystam z opcji ale różne i często sprzeczne opinie na ten temat w rozwianiu wątpliwości nie bardzo pomagają.
Zdecydowałem się więc na założenie nowego tematu z prośbą o sugestie i uwagi dotyczące takiego połączenia.
Chodzi mi głównie o to, w co należy wyposażyć taki magazyn, aby obie baterie ze sobą poprawnie współpracowały. Czy konieczny jest dodatkowy balans lub moduł zewnętrzy między tymi dwoma zestawami, bo o tym też piszą internety? Wystarczy jeden BMS dla wszystkich ogniw , czy każdy zestaw musi mieć swój?
Będę wdzięczny za wszelkie konstruktywne podpowiedzi.
Pozdrawiam |
_________________ Bogdan |
|
|
|
 |
rakro1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Trend I 7057
Pomógł: 17 razy Dołączył: 22 Sty 2012 Piwa: 274/206 Skąd: Dębica
|
Wysłany: Wczoraj 22:55
|
|
|
Swego czasu połączyłem równolegle dwa Aku po 172Ah z Greencela, każdy ze swoim oprzyżądowaniem.
Producent nie zalecał ale działa bez problemu już że trzy lata.
Te akumulatory są identyczne jeśli o parametry. To takie w pomarańczowej obudowie. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido i96M
Pomógł: 13 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 545/45 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: Dzisiaj 0:04
|
|
|
Z użyciem tego BMS'a który masz nie zrobisz baterii 12V.
W jego oznaczeniu (JK BMS 7-24S B2A24S30P -300/600) masz napisane , że obsługuje szeregi od 7 do 24 ogniw . Z jego pomocą mając 8 ogniw zrobisz baterię 8S czyli 24V, 314Ah
Tobie potrzebny jest BMS obsługujący 4S.
Jeśli chcesz zbudować baterię z dwóch banków po 4S to nie musisz mieć dwóch BMS'ów i robić dwóch osobnych akumulatorów i potem łaczyć je równolegle , tylko robisz układ 4S2P i do niego podłaczasz jeden BMS.
W praktyce wyglada to tak , że łączysz pierwsze po dwa ogniwa równolegle (plus do plusa, minus do minusa) i traktujesz je jak jedno , a potem łączysz te 4 pary szeregowo (wspólny plus jednej pary do wspólnego minusa kolejnej).
Odczepy balansera podłączasz tak jak do zwykłego 4S.
Ważne !: pierwsze łącz pary równolegle i koniecznie paruj ogniwa o tym samym napięciu, a dopiero potem łącz to szeregowo.
Jeśli masz ogniwa z jednej partii produkcyjnej kupione naraz w całosci od jednego dostawcy to raczej fanrycznie są jednakowo naładowane (jakieś 60-70%) , ale przed połaczeniem równielogłym trzeba to sprawdzić.
Jeśli są rozbieżności to trzeba to wyrównać przed połaczeniem .
Ładując pojedyncze ogniwa pamiętaj że nie można przekroczyć napięcia 3,65V bo je zniszczysz .
A tak z ciekawości zapytam jaki cel tak dużej baterii ? Chcesz podłączyć odbiorniki dużej mocy , czy po prostu chodzi o to aby te które używałeś do tej pory z mniejszą baterią chodziły dłużej ? |
| |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 11 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 68/2 Skąd: kielce

|
Wysłany: Dzisiaj 12:15
|
|
|
| U mnie dwa aku pracują tylko zimą więc nie zastosowałem opisanego przez Joko rozwiązania tylko dwa osobne niezależne akumulatory połączone równolegle. Działa super. Jest jednak jedna uwaga przy takim połączeniu ważne aby miały podobne parametry czyli prądy ładowania i rozładowania. Bo teoretycznie może się zdarzyć że przy np prądzie z alternatora jeden będzie się ładował a drugi małej pojemności nie, bo bms przy małej pojemności nie puści większego prądu. To oczywiście rozważanie teoretyczne przy założeniu że oba są bardzo rozładowane i nie mamy dc dc który może dawać prąd o określonych parametrach i alternator daje ile może. Dla małego np 100 Ah może to być za dużo. I mamy problem. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|