|
|
|
Zielona strzałka bez stopu i nowe sekundniki. |
| Autor |
Wiadomość |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 248/624 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2026-01-05, 10:09 Zielona strzałka bez stopu i nowe sekundniki.
|
|
|
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/news-zielona-strzalka-bez-stopu-i-nowe-sekundniki-duze-zmiany-dla,nId,22466105
Ciekawa jest argumentacja władz podająca powód zmiany przepisu w tym przypadku.
"Prowadząc analizy wyników badań na ponad 1500 przypadków z Bydgoszczy, Torunia, Inowrocławia, Warszawy, Grudziądza okazało się, że 88 proc. z nas nie zatrzymuje się na zielonej strzałce. Co więcej – im gorsze warunki ruchu, tym bardziej jesteśmy skłonni nie zatrzymać się"
Sekundniki super pomysł ,jestem za |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 509/105 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2026-01-05, 11:03
|
|
|
| Ja również, tym bardziej że możliwości technicznych utrudniających ich wprowadzenie nawet w sygnalizacjach zmienno czasowych jest coraz mniej. W wielu wypadkach wystarczające byłoby nawet tylko odliczanie ostatnich 3-4 sekund gdy czas jest ustalany dynamicznie. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 143/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2026-01-05, 11:17
|
|
|
Chcą zlikwidować obowiązek zatrzymania się przed zieloną strzałką bo i tak większość się nie zatrzymuje
Przed moją firmą , na skrzyżowaniu,jest znak stopu.Nikt się nie zatrzymuje.Ja też. To może zlikwidują obowiązek zatrzymywania się przed stopem? |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 509/105 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2026-01-05, 11:33
|
|
|
| Stop to stop i należy się zatrzymać, gdy nie ma takiej potrzeby jest znak ustąp pierwszeństwa który wymaga zachowania szczególnej ostrożności. W podświetlanej strzałce nie ma dwóch opcji. Najgorsze jest to że na wielu skrzyżowaniach zielona strzałka jest bezpieczniejsza niż zielone światło do skrętu w prawo - wtedy często zapala się też zielone dla pieszych na drodze docelowej. Taki absurdzik. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
| |
|
|
|
 |
przemo.d
stary wyga
Twój sprzęt: FORD 2.0 CI
Nazwa załogi: Przemo.D
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Gru 2011 Piwa: 30/147 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2026-01-05, 11:49
|
|
|
| Świstak napisał/a: | | Ja również, tym bardziej że możliwości technicznych utrudniających ich wprowadzenie nawet w sygnalizacjach zmienno czasowych jest coraz mniej. W wielu wypadkach wystarczające byłoby nawet tylko odliczanie ostatnich 3-4 sekund gdy czas jest ustalany dynamicznie. |
Fajnie, że się obudziłeś wiosna powoli chyba nadchodzi
Z tymi sygnalizatorami to wystarczy jak w kilku innych krajach: czerwone czy zielone przed zmianą zaczyna 3 czy tam 5 razy migać proste, skuteczne i nie zaskakuje zmiana nikogo.
W tym sterowniku PLC łatwo konfigurowalne i nie trzeba wydawać za wiele kasy na zmiany oraz dodatkowe graty |
|
|
|
 |
| Wyświetl szczegóły |
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 97/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2026-01-05, 12:22
|
|
|
| przemo.d napisał/a: | Z tymi sygnalizatorami to wystarczy jak w kilku innych krajach: czerwone czy zielone przed zmianą zaczyna 3 czy tam 5 razy migać proste, skuteczne i nie zaskakuje zmiana nikogo. |
No właśnie - tylko dlaczego nie w Polsce?
Pół biedy, jeśli światła są tam, gdzie dopuszczalne jest 50 km/h. Ale weźmy np. taką gierkówkę Wisła-Katowice. Tam pełno skrzyżowań ze światłami.Zawsze kiedy tędy jadę dostaję nerwicy, bo przed skrzyżowaniami stoją znaki ograniczające do 70-tki. A przy tej prędkości kiedy nagle przed nosem zapala się żółte to: szybka decyzja.... łup po hamulcach i demolka w szafkach czy... na gaz i zdążymy na "ostatnim" żółtym lub .....nie zdążymy i wpadamy na czerwonym. |
|
|
|
 |
maro88pl
zaawansowany
Twój sprzęt: Pilote Galaxy 86MX oraz Eddis Force 460/4
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lis 2023 Piwa: 23/50 Skąd: Bełchatów
|
Wysłany: 2026-01-05, 12:32
|
|
|
Pal licho Gierkówka. Jedź do Łodzi np. na al. Włókniarzy gdzie jest ograniczenie do 70, a w kilku miejscach zainstalowali system RedLight. Nie ma dnia żeby jakiś spanikowany kierowca na widok żółtego nie dał gwałtownie po hamulcach i masz piękny minikarambol. A najśmieszniejsze jest to, że nawet według specyfikacji tego systemu zaczyna on zdjęcia dobić dopiero po 2 sekundach od zapalenia się czerwonego, ale mało który kierowca o tym wie ...
| Cytat: | Wszystkie urządzenia systemu RedLight CANARD rejestrują wykroczenia polegające na niestosowaniu się przez kierujących do czerwonego światła, ze zwłoką dwóch sekund
poinformował Interię Wojciech Król z GITD. |
|
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|