Przesunięty przez: janusz 2011-02-11, 14:25 |
Dwutygodniowy wypad camperem po Europie. |
Autor |
Wiadomość |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-08, 20:08 Dwutygodniowy wypad camperem po Europie.
|
|
|
W tym roku zaplanowowalem spędzić inaczej. Dotychczas wakacje spędzalem najczęściej w jednym miejscu. Z reguły środkiem transportu był samolot. Od kilku lat mój tata posiada campera i namawiał mnie wielokrotnie, żebym skorzystał z okazji i pojechał nim gdzieś dalej. Chętnie skorzystam z rad osób, które mają doświadczenie w wyprawach po Europie i mogą sie nimi podzielić. Wstępnie zaplanowalem wyjazd do Portugalii, ale miejsce docelowe nie jest sztywno ustalone.
Jakimi kryteriami będę się kierował:
- atrakcje dla 10-cio latka - ładne miejsca do kąpieli, parki rozrywki typu Disney Land, Legoland
- budżet podróży (paliwo, oplaty parkingowe, autostrady itp.) ~ 4000 pln
- "niezapomniane" miejsca do oglądania
- nie interesuja mnie szczególnie muzea itp (ze względu na syna, którego jeszcze wizyta w takich miejscach nie interesuje )
- długość urlopu - 14 dni
Czekam na Wasze propozycje.
P.S. Mam nadzieję, że ten dział jest odpowiedni do zakładania takich wątków!!! |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2009-03-08, 20:29
|
|
|
Witaj
Nie chcę Ci wylewać zimnego kubła wody na głowę ale koszty które zaplanowałeś są lekko mówiąc niedoszacowane. Będąc dwa lata temu w Portugali /noclegi wszystkie na dziko , gotowanie w camperze,zakupy w LIDLU /tyle wydaliśmy . Najdroższe to paliwo i francuskie
autostrady , dobre ale strasznie drogie.
PZDR>MILUŚ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-08, 20:42
|
|
|
Dzieki MILUŚ za odzew!!!Budżet może byc lekko elastyczny. Oczywiście wyżywienie nie jest w nim ujęte.
Paliwo do na trasie Kraków- Lizbona (~3400 km) X SPALANIE (13l) X cena paliwa ( ~ 5 PLN/l) = 2210 PLN
Reszta budżetu na pozostałe koszty, których nie znam . To moja pierwsza taka podróż i zdaję sobie sprawę, że moje wyliczenia mogą byc niedoszacowane....nawet bardzo niedoszacowane , dlatego chętnie skorzystam z doświadczeń Forumowiczów. |
|
|
|
 |
medard
weteran Saint Medard

|
Wysłany: 2009-03-08, 20:54
|
|
|
ALEX_555 napisał/a: | Paliwo do na trasie Kraków- Lizbona (~3400 km) X SPALANIE (13l) X cena paliwa ( ~ 5 PLN/l) = 2210 PLN |
tak na szybko to chyba jakies 65% kosztow nie licze autostrad /nigdy nie jezdze po nich /mysle ze na dwie osoby jak zalozysz koszt okolo 6 tys to bedzie akurat |
_________________ http://picasaweb.google.com/1medard1
 |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-08, 20:59
|
|
|
medard napisał/a: | tak na szybko to chyba jakies 65% kosztow nie licze autostrad /nigdy nie jezdze po nich /mysle ze na dwie osoby jak zalozysz koszt okolo 6 tys to bedzie akurat |
Nie wiem czy dobrze zrozumiałem Twoją wypowiedź, tzn. czy muszę założyć, że na inne wydatki powinien przygotować ~ 3790 PLN! Co wlicza sie w te koszty? Nie liczyłes autostrad - ja również planuje je omijać. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-03-08, 21:24
|
|
|
co do kosztów to policzyłeś tylko kilometry w jedną stronę czyli razem masz około 7tys.km bo kamperkiem jedziesz tu i tam nie planując km czyli mamy 4,5tys zł. plus średnio na jedzenie(lody,woda,pieczywo,napoje i inne banialuki) ok. 100zł./dzień pod warunkiem że zabierzesz dużo rzeczy z polski to jest 1400zł plus autostrady francuskie strasznie drogie 200Euro = 1000zł bo przy tak krótkim urlopie masz średnio dziennie 500km do przejechania więc o omijaniu zapomnij lepiej jak byś miał 21 urlopu. Atrakcje typu Dysneylend lub legoland nie należą do najtańszych. Co do innych kosztów zakładam że spędzisz połowę nocy na kampingach średnio po 20Euro *7=140Euro *5zł= 700zł.
Podsumowując 4,5+1,4+1+0,7=7,6 + ATRAKCJE I INNE NIEPRZEWIDZIANE WYDATKI które osoby pierwszy raz wyjeźdzający kamperem nie znają, więc musisz mieć między 9-10tys. może jest to mało optymistyczne i co niektórzy powiedzą że przesadziłem ale jak wydasz mniej to twój zysk. |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
medard
weteran Saint Medard

|
Wysłany: 2009-03-08, 21:30
|
|
|
ja mysle ze jak pojedzie z glowa i bedzie liczyl kazdy grosz /euro / to powinien sie zmiescic w kwocie 6tys /wy;iczenia elera cxo do km i kosztow sa prwie idealne/
moje wyliczenia sa z mojego objazdu hiszpani i portugalii ale euro bylo cos kolo 4 zl i koszt moj byl cos kolo 5 tys - zaopatrywale3m sie z markietach i ceny byly tam podobne jak w polsce /nie licze francji bo tu byla widoczna roznica i to niekiedy znacznie / |
_________________ http://picasaweb.google.com/1medard1
 |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-08, 21:42
|
|
|
eler1 napisał/a: | co do kosztów to policzyłeś tylko kilometry w jedną stronę |
Przyznam się, że w swojej kalkulacji "zapomniałem, że trzeba wrócić do domu idiotyczny i podstawowy błąd eler1 napisał/a: | plus średnio na jedzenie(lody,woda,pieczywo,napoje i inne banialuki) ok. 100zł./dzień | :!:
te koszty sa ujęte w oddzielnym budżecie.
eler1 napisał/a: | autostrady francuskie strasznie drogie 200Euro = 1000zł |
Czy to są koszty w obie strony?
eler1 napisał/a: | Atrakcje typu Dysneylend lub legoland nie należą do najtańszych. |
Zdaje sobie z tego sprawę, bo miałem okazję odwiedzic juz te miejsa osobówką.
eler1 napisał/a: | spędzisz połowę nocy na kampingach średnio po 20Euro *7=140Euro *5zł= 700zł. |
Czy ta cena jest skalkulowana dla trzech osób (2+ 1 dziesieciolatek) ? Oczywiście rozumiem, że cena są uśrednione dla cen campingów o standardzie .... gwararantujących np. czyste prysznice itp.
eler1 napisał/a: | musisz mieć między 9-10tys. może jest to mało optymistyczne i co niektórzy powiedzą że przesadziłem ale jak wydasz mniej twój zysk. |
Taki mam własnie budżet wakacyjny. Nawiasem mówiąc tyle kosztują wczasy np. w Turcji dla rodziny 2+1. Wiem, że te wczasy będą napewno inne niz np. wyjazd do Egiptu czy wspomnianej Turcji , dlatego chciałbym, żeby dla mojej Rodzinki ten wyjazd był początkiem Wielkiej Przygody Carawaningowej!!! |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2009-03-08, 21:46
|
|
|
Witaj ponownie !!!
W trakcie podróży do Portugalii przez Hiszpanię trudno będzie Ci ominąć płatne autostrady szczególnie we Francji.To zależy od Twojej cierpliwości / a może raczej rodziny/.Próbowaliśmy tak jechać . Wysiadłem po 100 km ponieważ każda wieś,każde większe skrzyżowanie to ... rondo !!! Nie pogonisz a i zwiedzanie jest mało przyjemne .
Żeby zmniejszyć koszty musisz jak najwięcej wziąć z Polski jedzenia. Ja nawet taszczyłem wodę mineralną
Staraj się nocować poza campingami,wszystkie parkingi przy autostradach mają wodę,WC i światło przez 24h / pod LYON-em nawet leciała z głośników muzyczka !!!/.
W Portugalii nad Atlantykiem mnóstwo dzikich miejsc gdzie pół Europy biwakuje .
Dzikie tzn.: są to parkingi przy plażach,bezpłatne,otwarte dla wszyskich 24h,z węzłem sanitarnym i możliwością brania wody.W dzień w godzinach otwarcia plaży jest nawet punkt medyczny i ratownicy.W nocy są patrolowane przez policję , ale nigdy nikt nas nie gnębił.Ważne tylko,żeby nie rozstawiać np.namiotu.
PZDR>MILUŚ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-08, 21:50
|
|
|
Panowie! Piwka rozdane A gdzie warto "zahaczyć" po drodze? Jakie campingi polecacie? |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-03-08, 21:51
|
|
|
co do autostrad to zakładałem że w obie strony ale tylko odcinki bardziej trudne odcinki górskie nie całość , a co do kampingów przyjąłem średnią cenę na trasie nie w kurortach mogą być to koszty ok 60Euro /doba |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2009-03-08, 22:05
|
|
|
eler1 napisał/a: | mogą być to koszty ok 60Euro /doba |
czy ty się czasem nie pomyliłeś?????? |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2009-03-08, 22:14
|
|
|
a może na pierwszy raz skrócić nieco trasę,
nie będziesz tak gonił, bo piszesz o 14 dniach,
poszukaj atrakcji bliżej, mniej kilometrów wiec i taniej
oraz luzniej,- nie wiem czy ktoś Cię zmieni za kierownicą
Pisząc o atrakcjach mam na myśli niemieckie parki rozrywki,
serengeti park, legoland, a nawet jak planowałeś disneyland. |
|
|
|
 |
ALEX_555
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2009-03-08, 22:19
|
|
|
papamila napisał/a: | a może na pierwszy raz skrócić nieco trasę, |
Wcale nie mam ambitnego planu osiągnięcia Lizbony!!!
papamila napisał/a: | oraz luzniej,- nie wiem czy ktoś Cię zmieni za kierownicą |
To akurat nie jest problemem
Dla mnie atrakcjami są miejsca z niezapomnianymi widokami, plaże bez milionów turystów itp.... |
|
|
|
 |
Romek
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis SEA Joint E33
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Lis 2007 Piwa: 2/2 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2009-03-08, 22:23
|
|
|
OMEGA napisał/a: | eler1 napisał/a: | mogą być to koszty ok 60Euro /doba |
czy ty się czasem nie pomyliłeś?????? |
Eler1 się nie pomylił ......... spokojnie ............. jeszcze raz spokojnie i jak wspomniał Papamila pierwszy wypad gdzieś bliżej aby poznać możliwości swoje i kaperka .
Życzę realizacji swoich marzeń |
_________________ Romek |
|
|
|
 |
|