Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Czujnik CO (czadu)
Autor Wiadomość
kubryk1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
Piwa: 40/8
Wysłany: 2014-05-06, 21:25   Czujnik CO (czadu)

W majowy długi weekend musiałem dogrzewac sie w moim kamperku przy pomocy gazu (Truma). Ale bałem sie zostawić włączony piec na całą noc bo nie mam czujnika CO (czadu). Czy możecie polecić jakis pewny (no i najlepiej niezbyt drogi) czujnik? Będę wdzieczny za wszelkie opinie w tej sprawie.
Pozdrawiam

lukas220 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Rapido V56
Wysłany: 2014-05-06, 21:49   

Polecam czujniki firmy Kidde. Cena może nie jest najniższa ( model 7CO około 80-90zł) Jednak firma jest znana oraz najważniejsze-czujka posiada żywotność 10-ciu lat.
Postaw piwo autorowi tego posta

Bigos 
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Piwa: 37/20
Wysłany: 2014-05-06, 22:41   

poszperałem, bo coś za mocno demonizowany jest piec ogrzewania , i wciąz czytam na tym forum o CO (czad) i potrzebie zamontowania czujników gazu

jest możliwe wydzielanie się CO, ale dotyczy to spalania niezupełnego , czyli zbyt małej ilości tlenu.
Przy odpowiedniej ilości tlenu CO się nie wytwarza , a CO2 i woda.

Zatem w ABC kampera winna być porada , aby sprawdzić stan wlotów powietrza, czy jakieś nutrie w nim sobie nie uwiły gniazda , albo ktoś tego szmatą nie zatkał. Poważniej to po prostu zajrzeć pod auto , bo powietrze jest zasysane spod samochodu.
Inna porada, to taka , aby nie używac ogrzewania gazowego w zamkniętych stosunkowo niewielkich pomieszczeniach .
A zapewniam Was , zę taki gadżet nie będzie Wam potrzebny
z drugiej strony jeśli ma to Wam poprawić samopoczucie to kupujcie.

i jeszcze tekst ze schematu ogrzewania (opis DUNI)

Cytat:
2. Zasysanie powietrza spala­nia pod powierzchnią pojazdu musi być wolne od zanie­czyszczeń i śniegu z desz­czem. Króciec ssący ogrzewa­nia nie może dlatego znajdo­wać się w obszarze rozbry­zgowym kół, ewent. umieścić osłonę przeciwrozbryzgową.
3. W zimie przed zapłonem należy oczyścić komin ze śnie­gu.

Jeżeli na przyczepie kempin­gowej zamontuje się nadbu­dówkę dachową, to przez ten dach należy przeprowadzić ko­min dla gazów spalinowych.

i jeszcze jedno co do końca jest może tylko moim przypuszczeniem , a nie pewnością
patrzcie na kolor ognia
niebieski - jest tlen
żółty mało tlenu

DarKu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Piwa: 9/10
Wysłany: 2014-05-07, 18:27   

Bigos napisał/a:
Poważniej to po prostu zajrzeć pod auto , bo powietrze jest zasysane spod samochodu.

U mnie powietrze jest zasysane od gory

Bigos 
stary wyga

Wysłany: 2014-05-07, 21:36   

Darcyk_2005 napisał/a:
Bigos napisał/a:
Poważniej to po prostu zajrzeć pod auto , bo powietrze jest zasysane spod samochodu.

jesteś pewny ? bardziej logicznym wydaje się zasysanie powietrza spod auta , nawet chłodzenie auta samym wentylatorem piecyka , bo do tego mozna go wykorzystać. No ale ja nie neguję , ze możesz coś takiego mieć .

Mikesz 
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Piwa: 16/68
Wysłany: 2014-05-07, 23:13   

Ja kupiłem w Biedronce coś za 70 zł,testowałem, sprawnie działa ale czujnik ma na 5 lat.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2014-05-08, 06:53   

Czy dotyczy to ogrzewania tzw. kombi?

DarKu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Piwa: 9/10
Wysłany: 2014-05-08, 08:41   

Bigos napisał/a:
Darcyk_2005 napisał/a:
Bigos napisał/a:

jesteś pewny ? bardziej logicznym wydaje się zasysanie powietrza spod auta , nawet chłodzenie auta samym wentylatorem piecyka , bo do tego mozna go wykorzystać. No ale ja nie neguję , ze możesz coś takiego mieć .

U mnie jest podwojny komin, z tylu pieca idzie od gory na dol a piec swoja droga jest podlaczony pod komin, wiec i wyrzut spalin i pobor powietrza odbywa sie tym samym kominem lecz z podwojnymi sciankami, czyli rura w rurze.

kubryk1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
Piwa: 40/8
Wysłany: 2014-05-08, 11:46   

Wydawało mi się, że zadałem proste pytanie - a tu rozgorzała dyskusja, która nie odpowiada na nie. Może Bigos masz rację, że jak kominy czyste to nic nie grozi ale ja z ta opinią całkowicie się nie zgadzam. Wystarczy, że w nocy, przy pracującym palniku coś (np. liść, gałązka czy inne diabelstwo) zakłóci cyrkulacje powietrza i spalin i tragedia gotowa - a przeciez wieczorem sprawdzaliśmy i wszystko było OK.
Dlatego nie prosze o opinię czy czujnik ma sens ale o to, jaki Wy stosujecie i ew. jakie macie z nim doswaidczenia.
Tym osobom, które podały konkretny typ i go scharakteryzowały serdecznie dziekuję.

MOPAR 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Piwa: 4/7
Wysłany: 2014-05-08, 14:24   

Ja również chcę kupić. Kiedy jeździłem bez dzieciaków to się nie myślało o tym choć instalacja zawsze miała przegląd itp. Teraz dwójka maluchów i chyba zamontuję wszystkie możliwe czujniki. :roll:

Bigos 
stary wyga

Wysłany: 2014-05-08, 14:25   

Każda dyskusja merytoryczna coś wnosi , ta również. Nie ma co si.ę zżymać , istotą jest zagadnienia jest bezpieczeństwo

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-05-09, 00:56   

Piec powinien się wyłączyć , przy braku ciągu itp. bardziej skupiłbym sie na sprawności pieca, przewodach z zabezpieczeniem po peknieciu, reduktorze 30 mbar i tym samym wymianie sprzetów .
itd ...

czyli uzbieraniu ok 100 000 zł lub zmiany hobby :mrgreen:

Ps. żaden alarm nie dobudzi "zmęczonego" biesiadnika. Natomiast dobry sprawny piec się wyłączy sam...
I jak tak kochacie swoje dzieci , to zmieńcie instalacje na bezpieczną........ lub przestańcie sie płodzić jak króliki....................... ( :wyszczerzony:

Proszę nie brać tego do siebie.... to cienki jak zwykle zart - dla tych z małym poczuciem...

zatkany komin powinien sprawić niemożliwość odpalenia pieca.... brak ciągu , tlenu podobnie. Czujnik fajny..........................ALE zawsze bym sie bał ,że sie popsuł . Wolę mieć sprawna instalację.

dominik 
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Piwa: 12/18
Wysłany: 2014-05-10, 07:20   

Zdemontować osłonę pieca i sprawdzić czy połączenie komina z piecem nie jest uszkodzone przy samym piecu.

Trampek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-08-23, 12:51   

Bronek napisał/a:
Piec powinien się wyłączyć , przy braku ciągu itp. .

Masz rację że powinien ale dotyczy to urządzeń nowszej generacji.
jeszcze do końca lat 90-tych producenci urządzeń grzewczych stosowali różnego rodzaju czujniki zabezpieczające które w przypadku usterki takiego czujnika nie gwarantowały że urządzenie się wyłaczy.
Dopiero pod koniec lat 90-ych zaczęto stosować zasadę że usterka którego kolwiek z czujników automatycznie musi wyłączyć urządzenie.
Dlatego w przypadku starszych piecyków należy zachować ostrożność.
To skąd jest pobierane powietrze nie ma znaczenia z zasady . Jest to indywidualna sprawa konkretnego modelu.
Jeżeli piecyk ma szczelną komorę spalania i pobór powietrza oraz wydalanie spalin odbywa się przewodami podłączonymi szczelnie do komory spalania to zakup czujnika czadu można sobie darować .
Jeżeli natomiast komora spalania nie jest w 100 % szczelna , czyli spaliny mogą się przedostać do pomieszczenia ogrzewanego to ja bym sobie kupił czujnik czadu .
Ale nie w supermarketach tylko w firmach wyspecjalizowanych .
W necie jest cała masa firmy z techniką grzewczą , domową . i tam dostaniecie takie czujniki .
Ważne jest aby były atestowane.

Ja natomiast bardziej bym się skupił na zakupie i właściwym montażu czujnika wycieku gazu . Bo z tym tematem to u użytkowników butli jest cieńko.

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2014-08-23, 16:14   

ja sobie sprawiłem taki jak ten http://cerber.eu/produkt/...zu-dymu-cerber/
tylko, że kiedyś chodził po 100 zł, a teraz w sklepie cena 749 zł paranoja jakaś.

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

Odpowiedz do tematu