Czujnik CO (czadu) |
Autor |
Wiadomość |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2014-05-06, 21:25 Czujnik CO (czadu)
|
|
|
W majowy długi weekend musiałem dogrzewac sie w moim kamperku przy pomocy gazu (Truma). Ale bałem sie zostawić włączony piec na całą noc bo nie mam czujnika CO (czadu). Czy możecie polecić jakis pewny (no i najlepiej niezbyt drogi) czujnik? Będę wdzieczny za wszelkie opinie w tej sprawie.
Pozdrawiam |
_________________ andrzej |
|
|
|
 |
lukas220
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Rapido V56
|
Wysłany: 2014-05-06, 21:49
|
|
|
Polecam czujniki firmy Kidde. Cena może nie jest najniższa ( model 7CO około 80-90zł) Jednak firma jest znana oraz najważniejsze-czujka posiada żywotność 10-ciu lat. |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

Twój sprzęt: Ducato Fendt
Nazwa załogi: GRZEŚKI
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sty 2013 Piwa: 37/20 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2014-05-06, 22:41
|
|
|
poszperałem, bo coś za mocno demonizowany jest piec ogrzewania , i wciąz czytam na tym forum o CO (czad) i potrzebie zamontowania czujników gazu
jest możliwe wydzielanie się CO, ale dotyczy to spalania niezupełnego , czyli zbyt małej ilości tlenu.
Przy odpowiedniej ilości tlenu CO się nie wytwarza , a CO2 i woda.
Zatem w ABC kampera winna być porada , aby sprawdzić stan wlotów powietrza, czy jakieś nutrie w nim sobie nie uwiły gniazda , albo ktoś tego szmatą nie zatkał. Poważniej to po prostu zajrzeć pod auto , bo powietrze jest zasysane spod samochodu.
Inna porada, to taka , aby nie używac ogrzewania gazowego w zamkniętych stosunkowo niewielkich pomieszczeniach .
A zapewniam Was , zę taki gadżet nie będzie Wam potrzebny
z drugiej strony jeśli ma to Wam poprawić samopoczucie to kupujcie.
i jeszcze tekst ze schematu ogrzewania (opis DUNI)
Cytat: | 2. Zasysanie powietrza spalania pod powierzchnią pojazdu musi być wolne od zanieczyszczeń i śniegu z deszczem. Króciec ssący ogrzewania nie może dlatego znajdować się w obszarze rozbryzgowym kół, ewent. umieścić osłonę przeciwrozbryzgową.
3. W zimie przed zapłonem należy oczyścić komin ze śniegu.
Jeżeli na przyczepie kempingowej zamontuje się nadbudówkę dachową, to przez ten dach należy przeprowadzić komin dla gazów spalinowych. |
i jeszcze jedno co do końca jest może tylko moim przypuszczeniem , a nie pewnością
patrzcie na kolor ognia
niebieski - jest tlen
żółty mało tlenu |
_________________ Zapalony kajakarz
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2014-05-07, 18:27
|
|
|
Bigos napisał/a: | Poważniej to po prostu zajrzeć pod auto , bo powietrze jest zasysane spod samochodu.
|
U mnie powietrze jest zasysane od gory |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

|
Wysłany: 2014-05-07, 21:36
|
|
|
Darcyk_2005 napisał/a: | Bigos napisał/a: | Poważniej to po prostu zajrzeć pod auto , bo powietrze jest zasysane spod samochodu.
|
jesteś pewny ? bardziej logicznym wydaje się zasysanie powietrza spod auta , nawet chłodzenie auta samym wentylatorem piecyka , bo do tego mozna go wykorzystać. No ale ja nie neguję , ze możesz coś takiego mieć . |
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
Mikesz
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Lip 2012 Piwa: 16/68 Skąd: Warszawa Praga.poł
|
Wysłany: 2014-05-07, 23:13
|
|
|
Ja kupiłem w Biedronce coś za 70 zł,testowałem, sprawnie działa ale czujnik ma na 5 lat. |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2014-05-08, 06:53
|
|
|
Czy dotyczy to ogrzewania tzw. kombi? |
|
|
|
 |
DarKu
zaawansowany

Twój sprzęt: Ford E450 Chateau Thor 31L
Pomógł: 1 raz Dołączył: 13 Mar 2013 Piwa: 9/10 Skąd: Austria
|
Wysłany: 2014-05-08, 08:41
|
|
|
Bigos napisał/a: | Darcyk_2005 napisał/a: | Bigos napisał/a: | Poważniej to po prostu zajrzeć pod auto , bo powietrze jest zasysane spod samochodu.
|
jesteś pewny ? bardziej logicznym wydaje się zasysanie powietrza spod auta , nawet chłodzenie auta samym wentylatorem piecyka , bo do tego mozna go wykorzystać. No ale ja nie neguję , ze możesz coś takiego mieć . |
U mnie jest podwojny komin, z tylu pieca idzie od gory na dol a piec swoja droga jest podlaczony pod komin, wiec i wyrzut spalin i pobor powietrza odbywa sie tym samym kominem lecz z podwojnymi sciankami, czyli rura w rurze. |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2014-05-08, 11:46
|
|
|
Wydawało mi się, że zadałem proste pytanie - a tu rozgorzała dyskusja, która nie odpowiada na nie. Może Bigos masz rację, że jak kominy czyste to nic nie grozi ale ja z ta opinią całkowicie się nie zgadzam. Wystarczy, że w nocy, przy pracującym palniku coś (np. liść, gałązka czy inne diabelstwo) zakłóci cyrkulacje powietrza i spalin i tragedia gotowa - a przeciez wieczorem sprawdzaliśmy i wszystko było OK.
Dlatego nie prosze o opinię czy czujnik ma sens ale o to, jaki Wy stosujecie i ew. jakie macie z nim doswaidczenia.
Tym osobom, które podały konkretny typ i go scharakteryzowały serdecznie dziekuję. |
_________________ andrzej |
|
|
|
 |
MOPAR
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Matrix
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 4/7 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-05-08, 14:24
|
|
|
Ja również chcę kupić. Kiedy jeździłem bez dzieciaków to się nie myślało o tym choć instalacja zawsze miała przegląd itp. Teraz dwójka maluchów i chyba zamontuję wszystkie możliwe czujniki. |
_________________ OFF ROAD |
|
|
|
 |
Bigos
stary wyga

|
Wysłany: 2014-05-08, 14:25
|
|
|
Każda dyskusja merytoryczna coś wnosi , ta również. Nie ma co si.ę zżymać , istotą jest zagadnienia jest bezpieczeństwo |
www.splywy.jimdo.com
Szef załogi Grześki |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-05-09, 00:56
|
|
|
Piec powinien się wyłączyć , przy braku ciągu itp. bardziej skupiłbym sie na sprawności pieca, przewodach z zabezpieczeniem po peknieciu, reduktorze 30 mbar i tym samym wymianie sprzetów .
itd ...
czyli uzbieraniu ok 100 000 zł lub zmiany hobby
Ps. żaden alarm nie dobudzi "zmęczonego" biesiadnika. Natomiast dobry sprawny piec się wyłączy sam...
I jak tak kochacie swoje dzieci , to zmieńcie instalacje na bezpieczną........ lub przestańcie sie płodzić jak króliki....................... (
Proszę nie brać tego do siebie.... to cienki jak zwykle zart - dla tych z małym poczuciem...
zatkany komin powinien sprawić niemożliwość odpalenia pieca.... brak ciągu , tlenu podobnie. Czujnik fajny..........................ALE zawsze bym sie bał ,że sie popsuł . Wolę mieć sprawna instalację. |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2014-05-10, 07:20
|
|
|
Zdemontować osłonę pieca i sprawdzić czy połączenie komina z piecem nie jest uszkodzone przy samym piecu. |
|
|
|
 |
Trampek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2014-08-23, 12:51
|
|
|
Bronek napisał/a: | Piec powinien się wyłączyć , przy braku ciągu itp. . |
Masz rację że powinien ale dotyczy to urządzeń nowszej generacji.
jeszcze do końca lat 90-tych producenci urządzeń grzewczych stosowali różnego rodzaju czujniki zabezpieczające które w przypadku usterki takiego czujnika nie gwarantowały że urządzenie się wyłaczy.
Dopiero pod koniec lat 90-ych zaczęto stosować zasadę że usterka którego kolwiek z czujników automatycznie musi wyłączyć urządzenie.
Dlatego w przypadku starszych piecyków należy zachować ostrożność.
To skąd jest pobierane powietrze nie ma znaczenia z zasady . Jest to indywidualna sprawa konkretnego modelu.
Jeżeli piecyk ma szczelną komorę spalania i pobór powietrza oraz wydalanie spalin odbywa się przewodami podłączonymi szczelnie do komory spalania to zakup czujnika czadu można sobie darować .
Jeżeli natomiast komora spalania nie jest w 100 % szczelna , czyli spaliny mogą się przedostać do pomieszczenia ogrzewanego to ja bym sobie kupił czujnik czadu .
Ale nie w supermarketach tylko w firmach wyspecjalizowanych .
W necie jest cała masa firmy z techniką grzewczą , domową . i tam dostaniecie takie czujniki .
Ważne jest aby były atestowane.
Ja natomiast bardziej bym się skupił na zakupie i właściwym montażu czujnika wycieku gazu . Bo z tym tematem to u użytkowników butli jest cieńko. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2014-08-23, 16:14
|
|
|
ja sobie sprawiłem taki jak ten http://cerber.eu/produkt/...zu-dymu-cerber/
tylko, że kiedyś chodził po 100 zł, a teraz w sklepie cena 749 zł paranoja jakaś. |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
|