Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Majówka na wyspie
Autor Wiadomość
TEC6600 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Dethleffs Magic Edition
Piwa: 1/1
Wysłany: 2009-05-06, 23:58   Majówka na wyspie

Witam wszystkich forumowiczów

Słowem wstępu chciałbym zachęcić wszystkich forumowiczów do opisywania miejsc w których mieli przyjemność spędzić ciekawe chwile. Miejsc które godne są polecenia innym.
Myślę , że takie relacje ułatwiłyby nam wszystkim w podejmowaniu decyzji co do wyjazdów , które jak dobrze wiemy czasami podejmujemy z dnia na dzień (i to w tym wszystkim jest najpiękniejsze - "wolność czasu i przestrzeni"). Warto tym bardziej iż osoby prowadzące przez nas opisywane kempingi zasługują na taką reklamę w zamian za stwarzanie wspaniałych warunków do odpoczynku.
Tyle wstępu. Teraz przejdę do sedna. Myślę, że nie byłem odosobniony w podjęciu decyzji gdzie wybrać sie na majówkę. Weekend się zbliżał a my z kolegą z naszymi rodzinami nie wiedzieliśmy gdzie się udać. Najpierw miały być Włochy i jez. Garda ale po sprawdzeniu pogody doszliśmy do wniosku (jak się później okazało bardzo słusznego ) , że w tym okresie znacznie lepsza pogoda będzie w Polsce. I tak podjęliśmy decyzję , że kierujemy sie na pojezierze drawskie. Wyruszyłem z rodzinką jako pierwszy we czwartek ok. 6-tej rano (kolega niestety musiał troszkę jeszcze popracować :wyszczerzony: ) Powertowałem mapy w trakcie postojów i podjąłem decyzję. Jezioro Lubie. Fajnie się nazywa więc musi być fajne . Ciekawiło mnie tylko czy znajdziemy równie fajny kemping. Po dotarciu do Drawska natknąłem się na jakiś mało widoczną informację o jeziorze Lubie. Im bliżej jeziora tym informacja była bardziej czytelna. Konkretnie prowadziła mnie do wyspy Sołtysiej na jeziorze Lubie. Kemping Inter-nos. Trochę dziwna nazwa jeszcze dziwniejsze logo. Ale co tam. Obraliśmy azymut i dalej na wyspę. Dotarliśmy do promu. Prom po drugiej stronie. Jest tablica z numerem pod który należy dzwonić w sprawie promu. Dzwonię. W słuchawce: "Guten Tag........." - myślę świetnie :-P zaraz i ja zagadam po niemiecku to się chłopak zdziwi. Chyba jednak by się nie zdziwił ponieważ jest rodowitym Austryiakiem i język niemiecki zna dośc dobrze :) .
Okazało się , że to właściciel wyspy i kempingu na niej. Zna również świetnie język polski więc problemów z dogadaniem nie ma żadnych. Po dwóch minutach prom już zmierzał w moim kierunku. Szybki załadunek i na wyspę!. Wyspa cudna 8.5 ha wolności ciszy i spokoju. Byliśmy pierwszą załogą! Znaleźliśmy miejsce dla siebie. Rozbiliśmy obóz i oczekiwaliśmy znajomych. Dotarli o godzinie 23.55. Oczywiście problemów aby ich przetransportować obsługa kempingu nie miała żadnych. Pora nie miała znaczenia. Nasz klient nasz pan.
Pobyt minął nam zajefajnie. W sumie na całej wyspie było ok. dziesięciu załóg. Jak łatwo obliczyć nie siedzieliśmy jeden na drugim :wyszczerzony:
Wyspa przygotowana wspaniale. Miejsca do grilowania , ognisk, wędkowania etc. przygotowane bardzo dobrze. Drewno na ognisko przygotowane, kajaki, łódki , łodki motorowe również. Nawet nam zaproponowano przypięcie silnika do tratwy i popływaniu po jeziorze tratwą. Wiadomo wszyscy się zmieściliśmy (8 osób) , leżaczki, stoliki , grile i inne bajery na środku jeziora :wyszczerzony:
Sanitariaty i łazienki oddane w zeszłym roku do uzytku a więc w stanie super. Nad nimi stylowy bufecik w którym można skonsumować, napić się lub dokonać zakupów (chleb, piwo i takie tam). Więcej nie będę opisywał. Należy zobaczyć samemu. Polecam. A ha. Kemping ma Swoją stronę: www.inter-nos.pl
Warto wiedzieć jeszcze jedno. W miesiącach wakacyjnych przybywa na wyspę ok. 1000 skautów (harcerzy) z Niemiec. Wówczas kemping nie przyjmuje turystów. Dlatego warto zadzwonić przed wyjazdem i zapytać o termin.
Pozdrawiam wszystkich
Załaczę kilka fotek.

maj7.jpg
Prom w oddali
Plik ściągnięto 8658 raz(y) 95,79 KB

maj8.jpg
już na promie
Plik ściągnięto 8658 raz(y) 64,24 KB

maj4.jpg
takie tam widoki z wyspy :)
Plik ściągnięto 8658 raz(y) 46,14 KB

maj3.jpg
wc , łazienki , bar na piętrze
Plik ściągnięto 8658 raz(y) 73,84 KB

maj2.jpg
łazienki
Plik ściągnięto 8658 raz(y) 43,44 KB

maj1.jpg
nasz "obóz"
Plik ściągnięto 8650 raz(y) 80,82 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-05-07, 07:11   

super miejsce!!

kiedys nawet sie zastanawialem, czy w PL jest cos takiego...
i okazuje sie ze jest :bigok

tylko...ceny maja dosc wysokie....i ta oplata za prom.. :shock:

TEC6600 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-05-07, 09:06   

Za prom nie płacą osoby które zostają na wyspie. Płacą tylko Ci którzy chcą się na wyspę dostać np. na spacerek lub powędkować. My wielokrotnie się "przeprawialiśmy" i nikt nas za to nie liczył.

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-05-07, 09:16   

TEC6600 napisał/a:
Za prom nie płacą osoby które zostają na wyspie. Płacą tylko Ci którzy chcą się na wyspę dostać np. na spacerek lub powędkować. My wielokrotnie się "przeprawialiśmy" i nikt nas za to nie liczył.

i wszytsko jasne..

nawet rozmawialem ze znajomym zeby tam pojechac, powedkowac....ale..okazuje sie ze to ponad 1000km w dwie strony ..szkoda... :(

ale miejscoweczka super!! ''zazdraszczam'' wam :bigok

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2009-05-07, 09:23   

My też mamy do Was ponad 1000 km :(
Ale do Pajęczna tylko 600 w obydwie strony :!: :lol:

Romek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis SEA Joint E33
Piwa: 2/2
Wysłany: 2009-05-07, 10:03   

Bardo interesujące ................. gratuluję wyszukania tak ciekawego miejsca .
48a-ELANKO napisał/a:
My też mamy do Was ponad 1000 km :(
Ale do Pajęczna tylko 600 w obydwie strony :!: :lol:

Andrzeju .............. szczeciniuacy mają tylko 115 km w jedna stronę .
Wielkie dzięki TEC6600 .............. stawiam piwo

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 21/22
Wysłany: 2009-05-07, 10:19   

Witaj TEC6600. :bigok
Piękne miejsce i bardzo fajnie je opisałeś.
Zachęca wprost do pojechania tam i wypoczynku.
Masz rację, Opisujmy ciekawe miejsca, bo o wielu, bardzo wielu nie mamy pojęcia, że istnieją.
Pozdróweczka i bardzo dziękuję. :bukiet:

Track222 
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Piwa: 89/10
Wysłany: 2009-05-07, 10:28   

Super miejsce, bardzo mi sie podoba.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1601/2332
Wysłany: 2009-05-07, 11:13   

Miejsce przyjazne, pozwalające wypocząć w spokoju, z dala od zgiełku. Ważne,że jest ładnie i przyjaźni właściciele. To zapewnia dobre samopoczucie. Możliwość wędkowania i generalnie obcowania z wodą jeszcze podkreśla atrakcyjność wyspy.
Najbardziej jednak podoba mi się to miejsce bo jest u nas.
Życia nie starczy, żeby poznać kraj ojczysty. :wyszczerzony: :spoko

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-05-07, 11:53   

No no czego to się człowiek dowie o własnym kraju, dobrze że ktoś wynalazł internet i że ktoś założył KAMPER TEAM :bigok :bigok mejsce widać wspaniałe jednak cena za wóz mieszkalny mogłaby być niższa uważam iż jest to przesada jeśli pokój można wynająć za 25zł na dobę a ktoś za udostępnienie kawałka placu i odrobiny prądu chce tyle samo, jakie on ma koszty a osoba wynajmująca pokój lub domek, który trzeba dodatkowo sprzątać, oprać pościel i remontować, a my przyjeżdzamy ze wszystkim sami dbamy o siebie a za możliwość postawienia samochodu ktoś chce od nas tyle kaski. Dobra dobra użalam się ale gdzieś muszę :haha: :haha: szkoda że to ta daleko ode mnie bo napewno bym tam zajrzał, ale myślę że jak bęę w tamtej okolicy napewno tam zacumuję na parę dni :bigok pozdrawiam i dzięki za wskazanie wspaniałego miejsca ;)

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 21/22
Wysłany: 2009-05-07, 13:30   

Rockers napisał/a:
est to przesada jeśli pokój można wynająć za 25zł na dobę a ktoś za udostępnienie kawałka placu i odrobiny prądu chce tyle samo, jakie on ma koszty a osoba wynajmująca pokój lub domek, który trzeba dodatkowo sprzątać, oprać pościel i remontować, a my przyjeżdzamy ze wszystkim sami dbamy o siebie a za możliwość postawienia samochodu ktoś chce od nas tyle kaski.

Nigdy nie prowadziłam kempingu, ale nie wydaje mi się to takie proste jak Tobie. :szeroki_usmiech
Ktoś musi pilnować terenu 24 h, teren trzeba między innymi: posprzątać, skosić trawę, opróżniać kosze itd.
Dodatkowo są sanitariaty: mycie, sprzątanie, zaopatrywanie w papierek toaletowy itd.
Ktoś musi przyjmować w recepcji.
I pewnie jest tego dużo, dużo więcej. :bigok
Pozdrówka. :spoko

Rockers 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Piwa: 23/14
Wysłany: 2009-05-07, 14:14   

Nie chciałem nikogo urazić czy też stwierdzić że te osoby nic nie robią chciałem porównać tylko pole nazwijmy to biwakowe, z pokojami lub domkami gdzie właściciele wykonują tą samą pracę oraz utrzymują i sprzątają same pokoje lub domki w naszym przypadku my dbamy o porządek w kamperze nikt nam pościeli nie wypierze i sami remontujemy kamperka, dla przykładu gdybyśmy na stałe stanęli na jakimś kempingu a nasz kamperek zacząlby przeciekać to w ramach czynszu powinniśmy zgłosić aby nam go naprawili ;D bo wynajmując pokój , to wynajmujący go naprawią czyli mają remonty pokoji czy też domków w cenie a tak jak pisałem cena jest taka sama. w zeszłym roku spędziłem piękne 10 dni nad zalewem czorsztyńskim i coprawda byłem tam kamperem ale spałem w pokoju gdyż kamper kupiłem przed samym wyjazdem (dzień wcześniej) a pokoje już były opłacone płaciłem 25 zł za dobę pokój 3 osobowy w tym prąd, sprzątanie pokoju, postój kamperka na placu , ubikacja i łazienka z ciepłą wodą w domu prywatnym czyściuteńka, nawet wanna była do dyspozycji ....itp, dlatego też uważam że cena postoju kampera podpiętego do prądu nie powinna przekraczać przynajmniej 20 zł, ale cóż każdy ma prawo wyboru gdzie odpoczywa, a wynajmujący ustalania ceny na swoim terenie ;D

TEC6600 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-05-08, 13:43   

Romek napisał/a:
Wielkie dzięki TEC6600 .............. stawiam piwo

Za piwko dziękuję ;) A tak a propos piwka to zapraszam do zakładki :Nadwozia kempingowe i zabudowy » Wyposażenie. Napiszę o ciekawym "wynalazku"

Odpowiedz do tematu