Camperem na Roztoczu |
Autor |
Wiadomość |
LOT Roztocze
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-05-14, 13:01 Camperem na Roztoczu
|
|
|
Dzień Dobry,
Nazywam się Michał Basiński i reprezentuję Lokalną Organizację Turystyczną Roztocze. Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem propagowania turystyki camperowej na Roztoczu. Niestety zawsze brakowało czasu. Nagle uświadomiliśmy sobie, że przegapiliśmy dobry moment na promocję regionu w związku z EURO 2012. Lwów leży na Roztoczu Ukraińskim. Dzieli go od popularnych miejscowości letniskowych po polskiej stronie ok. 100 km. Wydaliśmy okolicznościowy folderek (www.euro.roztocze.com) zapraszający Niemców i Duńczyków do nocowania u nas a nie na drogiej (a w ich przekonaniu i niebezpiecznej Ukrainie). Okazało się na targach w Berlinie, że wiele osób pytało o możliwość przyjazdu do nas właśnie camperem. No cóż na szybko niestety nie jesteśmy już w stanie nic zrobić. Mam nadzieję, że jeśli takowi podróżni się pojawią to nie napotkają problemów.
Postanowiłem jednak, że powalczymy o Wasz "rynek" i po lekturze wielu stron internetowych na ten temat rozpoczynamy akcję przekonywania lokalnych przedsiębiorców i wójtów do budowy czy też organizacji camperparków. Natchnęła mnie oczywiście strona camperpark.pl za co serdecznie autorowi dziękuję.
Zaczęło się od 2 artykułów w lokalnej prasie. Dziś jestem po kilku rozmowach z przedsiębiorcami, którzy chcą przygotować camperparki. Jeden z nich już to zrobił, kończy oznakowanie i zaprasza do Narola http://www.roztoczewita.p...erpark-w-narolu To na razie tylko 4 miejsca ale mam nadzieję, że uda mi się dzięki temu przykładowi przekonać innych. Wizytówka miejsca: http://www.roztoczewita.p...auracja-paacowa
W tym miejscu mam prośbę do forumowiczów o kilka rad i opinii. Przygotowaliśmy cennik tego miejsca w oparciu o sugestie camperpark.pl, czy jest on odpowiedni? Druga sprawa dotyczy Waszych doświadczeń z Roztoczem. Czy byliście już w naszym regionie swoimi camperami i jakie macie wrażenia? Jest u nas kilka miejsc gdzie pojawiają się campery to m. in. Zwierzyniec, Krasnobród czy Susiec. Zależy mi jednak na promocji przyjaznych camperparków. Chcielibyśmy dla Was stworzyć mapkę i może jakiś folder. Jestem otwarty na sugestie i propozycje. Myślę, że jak uzbieramy kilka miejsc przekonam właścicieli do zniżek dla członków Camperteam w ramach oferty "Camperem na Roztoczu".
Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam z zawsze słonecznego Roztocza.
Michał Basiński
tel. 604 544 636
Lokalna Organizacja Turystyczna Roztocze
ul. Kościelna 9
22-600 Tomaszów Lubelski
www.roztoczewita.pl |
|
|
|
 |
cirrustravel
weteran CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Gru 2010 Piwa: 82/77 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2012-05-14, 13:52
|
|
|
Brawo, 4 miejsca to niewiele, ale zawsze dobre na start. Życzę, by Roztocze dalej się rozwijało w tym kierunku, bo jest u Was dużo do zobaczenia.
Cena wg mnie przystępna. |
_________________ Mariusz
www.cirrus-travel.pl
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2012-05-14, 14:24
|
|
|
Macie piękne miejsca do odwiedzenia, bylismy 2 lata temu na zlocie w Majdanie organizowanym przez Włodka!!! Napewno wszystkim z nas zależy na rozwoju bazy camperparków w Polsce , dlatego Wasza inicjatywa jest bardzo cenna i przyszłościowa. Oby tak dalej !!! |
|
 |
Brat
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Pomógł: 3 razy Dołączył: 07 Cze 2011 Piwa: 189/890 Skąd: San Escobar
|
Wysłany: 2012-05-14, 17:09
|
|
|
Jako człek urodzony w Telatynie a - w zamierzchłych czasach - pracujący w Tomaszowie i w Narolu, z radością inicjatywę Waszą witam a okolice rekomenduję !
Park i pałac w Narolu pamiętam z czasów dawnych, wiem, że pałac został wyremontowany i żyje !
Z wielką przyjemnością tego lata tam zajrzę !
Cena 20 zł/kamper i 5 zł/media jest bardzo atrakcyjna (rozumiem, że osoby nie są wyceniane ?) |
_________________ Marian
 |
|
|
|
 |
LOT Roztocze
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-05-14, 17:21
|
|
|
Dzięki za wszystkie dobre słowa!
Brat -oczywiście nie liczymy duszyczek tylko auto
Już niedługo zaproszę również do nieodległej od Narola Rudy Różanieckiej nad piękny staw przy ośrodku Dębowy Dwór. Tam też ma powstać camperpark. |
|
|
|
 |
BRATa Syn
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: BRATA :) MB310 FFB
Pomógł: 1 raz Dołączył: 02 Kwi 2012 Piwa: 1/1 Skąd: Okolice Piaseczna
|
Wysłany: 2012-05-14, 18:04
|
|
|
Pałac w Narolu...musiałem sie upewnić ale już wiem!! Tam było przedszkole do którego chodziłem!!
Pozdrawia urodzony u Tomaszowie Lub |
_________________ Marcin - BRATa Syn
 |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2012-05-14, 18:34
|
|
|
LOT Roztocze napisał/a: | Myślę, że jak uzbieramy kilka miejsc przekonam właścicieli do zniżek dla członków Camperteam w ramach oferty "Camperem na Roztoczu". |
To jest bardzo dobry początek. Ponieważ nasi członkowie jeżdżą po całej Europie, trzeba ich zachęcać do odwiedzania również naszych pięknych stron.
W tym celu w czerwcu 2010 r. zorganizowałem zlot CamperTeamu w Majdanie Sopockim II na terenie Stanicy Harcerskiej. Było ok. 40 camperów z całej Polski. Szkoda, że wtedy nie mieliśmy kontaktu.
Uczestnicy zwiedzili Szumy na Tanwi, Rezerwat Czartowe Pole, Górecko Kościelne, Zwierzyniec, Krasnobród a niektórym wracającym ze zlotu pokazaliśmy jeszcze Hodowlę Pstrągów, Guciów, Szczebrzeszyn i Zamość.
Po relacjach na forum CT tych, którzy zwiedzali wschodnie rubieże Polski, coraz więcej jest chętnych do przyjazdu w te strony ale... właśnie to co piszesz. Muszą wiedzieć, że będą mieli możliwość przenocowania na camperparku, tzn. miejscu, gdzie można przenocować i dokonać serwisu campera bez płacenia kempingom cen dorównujących noclegom w hotelach. Bo nie po to jeździmy domami na kółkach, aby za możliwość postoju płacić jak za hotel. U nas jest to postawione na głowie. Nie będę już opisywał jak jest u zachodnich sąsiadów, kto był to wie. Powinniśmy poprostu uczyć się od nich.
Jak akcja będzie się rozwijać tak jak piszesz, bedziemy ją promować w innych częściach Polski, zachęcając jednocześnie do przyjazdu na Roztocze aby podpatrzeć, jak camperparki w Polsce winny być zorganizowane.
Życzę powodzenia w realizacji. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
Ostatnio zmieniony przez wbobowski 2012-05-14, 19:16, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2012-05-14, 18:46
|
|
|
Nie wiem tylko, dlaczego przyjmują się u nas znaki drogowe z angielskimi camperami. Nasze campery mają drzwi wejściowe do części mieszkalnej po prawej stronie a nie po lewej. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
LOT Roztocze
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2012-05-14, 21:47
|
|
|
Znaczek poprawiłem
Zaczynamy od jednego obiektu. Następny w kolejce jest Dębowy Dwór w Narolu a później Kresówka w Lubyczy Królewskiej http://www.roztoczewita.pl/noclegi/kresowka
Będę teraz pracował nad Suścem a i z harcerzami z Majdanu Sopockiego ustalę jakieś dobre warunki.
Dzięki wielkie za wszystkie dobre rady. Będę na bieżąco informował o postępach. |
|
|
|
 |
KASART
trochę już popisał

Twój sprzęt: J5 Hobby 550AK Członek PTTCC
Nazwa załogi: KASARTY
|
Wysłany: 2012-07-20, 11:09
|
|
|
I jak postepy w budowaniu i organizowaniu camperparków?. Chcemy wybrać się na wczasy na Roztocze, można dać listę miejsc gdzie można przenocować czy też wypocząć ? |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2012-07-20, 13:35
|
|
|
LOT Roztocze napisał/a: | Będę teraz pracował nad Suścem |
Byłem w tym roku kamperem na Roztoczu.
Myślę, że w Suścu można próbować się dogadać z właścicielami sklepików przy których są duże parkingi (przy moście na Tanwi).
O ile wiem, to właściciel Zagrody Guciów przymierza się do przyjmowania kamperów na swoim dużym parkingu. Kiedy tam nocowałem to mówił, że chce doprowadzić na parking zasilanie elektryczne.
Życzę powodzenia w zbożnym trudzie - na pewno warto opracować mapkę Roztocza z zaznaczonymi miejscami dla kamperów (kampingi, kamperparki i parkingi), bo jeszcze nie spotkałem takiej informacji/mapki w punktach informacji turystycznej.
Aha i koniecznie opiszcie jakość dróg, niektóre są fatalne (naprawiane metodą "łata na łacie"), ale są też i dobre, gładkie z wymienioną większą powierzchnią nawierzchni. Ma to istotne znaczenie nie tylko dla kamperów.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
kubryk1
weteran
Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
|
Wysłany: 2013-05-05, 21:13
|
|
|
Niestety w Zagrodzie Guciów nic się nie zmieniło. Jest tylko parking ale o specjalnych miejscach dla kamperów mowy nie ma!.
Przyłączam sie do przedmówcy - drogi na Roztoczu to w większości tragedia. I to jest opinia z roku 2013 a więc bardzo aktualna.
Pozdrawiam wszystkich |
_________________ andrzej |
|
|
|
 |
HarryLey4x4
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
|
Wysłany: 2015-03-21, 07:58
|
|
|
Chciałem odświeżyć temat. Czy coś z obeitnic regionalnych włodarzy się ziściło ? Chętnie pojechałbym w te rejony z garścią informacji praktycznych. |
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2015-03-21, 09:52
|
|
|
Drogi stale poprawiają się .Polecam kemping w Radawie. Można popatrzyć na zlot z ub. r. Dookoła piękna przyroda leśna. |
|
|
|
 |
Mizioł
zaawansowany

Twój sprzęt: VW LT Westfalia Florida
|
Wysłany: 2015-06-10, 23:14
|
|
|
Zmierzających w kierunku Roztocza mogę zaprosić do nas na łąkę do Nas. Jeśli ktoś potrzebuje 230 to długi sznurek i od sąsiada sięgnie.
www.dzikieroztocze.pl |
|
|
|
 |
|