Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Camperem na Roztoczu
Autor Wiadomość
LOT Roztocze
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-05-14, 13:01   Camperem na Roztoczu

Dzień Dobry,

Nazywam się Michał Basiński i reprezentuję Lokalną Organizację Turystyczną Roztocze. Od dłuższego czasu nosiłem się z zamiarem propagowania turystyki camperowej na Roztoczu. Niestety zawsze brakowało czasu. Nagle uświadomiliśmy sobie, że przegapiliśmy dobry moment na promocję regionu w związku z EURO 2012. Lwów leży na Roztoczu Ukraińskim. Dzieli go od popularnych miejscowości letniskowych po polskiej stronie ok. 100 km. Wydaliśmy okolicznościowy folderek (www.euro.roztocze.com) zapraszający Niemców i Duńczyków do nocowania u nas a nie na drogiej (a w ich przekonaniu i niebezpiecznej Ukrainie). Okazało się na targach w Berlinie, że wiele osób pytało o możliwość przyjazdu do nas właśnie camperem. No cóż na szybko niestety nie jesteśmy już w stanie nic zrobić. Mam nadzieję, że jeśli takowi podróżni się pojawią to nie napotkają problemów.

Postanowiłem jednak, że powalczymy o Wasz "rynek" :) i po lekturze wielu stron internetowych na ten temat rozpoczynamy akcję przekonywania lokalnych przedsiębiorców i wójtów do budowy czy też organizacji camperparków. Natchnęła mnie oczywiście strona camperpark.pl za co serdecznie autorowi dziękuję.

Zaczęło się od 2 artykułów w lokalnej prasie. Dziś jestem po kilku rozmowach z przedsiębiorcami, którzy chcą przygotować camperparki. Jeden z nich już to zrobił, kończy oznakowanie i zaprasza do Narola http://www.roztoczewita.p...erpark-w-narolu To na razie tylko 4 miejsca ale mam nadzieję, że uda mi się dzięki temu przykładowi przekonać innych. Wizytówka miejsca: http://www.roztoczewita.p...auracja-paacowa

W tym miejscu mam prośbę do forumowiczów o kilka rad i opinii. Przygotowaliśmy cennik tego miejsca w oparciu o sugestie camperpark.pl, czy jest on odpowiedni? Druga sprawa dotyczy Waszych doświadczeń z Roztoczem. Czy byliście już w naszym regionie swoimi camperami i jakie macie wrażenia? Jest u nas kilka miejsc gdzie pojawiają się campery to m. in. Zwierzyniec, Krasnobród czy Susiec. Zależy mi jednak na promocji przyjaznych camperparków. Chcielibyśmy dla Was stworzyć mapkę i może jakiś folder. Jestem otwarty na sugestie i propozycje. Myślę, że jak uzbieramy kilka miejsc przekonam właścicieli do zniżek dla członków Camperteam w ramach oferty "Camperem na Roztoczu".

Dziękuję z góry za wszystkie odpowiedzi i pozdrawiam z zawsze słonecznego Roztocza.

Michał Basiński
tel. 604 544 636
Lokalna Organizacja Turystyczna Roztocze
ul. Kościelna 9
22-600 Tomaszów Lubelski
www.roztoczewita.pl
Postaw piwo autorowi tego posta

cirrustravel 
weteran
CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Piwa: 82/77
Wysłany: 2012-05-14, 13:52   

Brawo, 4 miejsca to niewiele, ale zawsze dobre na start. Życzę, by Roztocze dalej się rozwijało w tym kierunku, bo jest u Was dużo do zobaczenia.
Cena wg mnie przystępna.

www.cirrus-travel.pl

StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/283
Wysłany: 2012-05-14, 14:24   

Macie piękne miejsca do odwiedzenia, bylismy 2 lata temu na zlocie w Majdanie organizowanym przez Włodka!!! Napewno wszystkim z nas zależy na rozwoju bazy camperparków w Polsce , dlatego Wasza inicjatywa jest bardzo cenna i przyszłościowa. Oby tak dalej !!! :szeroki_usmiech :spoko

Brat 
Kombatant

Twój sprzęt: Merc310D/1995, Europa560
Piwa: 189/890
Wysłany: 2012-05-14, 17:09   

Jako człek urodzony w Telatynie a - w zamierzchłych czasach - pracujący w Tomaszowie i w Narolu, z radością inicjatywę Waszą witam a okolice rekomenduję ! :kwiatki:
Park i pałac w Narolu pamiętam z czasów dawnych, wiem, że pałac został wyremontowany i żyje !
Z wielką przyjemnością tego lata tam zajrzę !
Cena 20 zł/kamper i 5 zł/media jest bardzo atrakcyjna (rozumiem, że osoby nie są wyceniane ?)

LOT Roztocze
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-05-14, 17:21   

Dzięki za wszystkie dobre słowa!

Brat -oczywiście nie liczymy duszyczek tylko auto :)

Już niedługo zaproszę również do nieodległej od Narola Rudy Różanieckiej nad piękny staw przy ośrodku Dębowy Dwór. Tam też ma powstać camperpark.

BRATa Syn 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: BRATA :) MB310 FFB
Piwa: 1/1
Wysłany: 2012-05-14, 18:04   

Pałac w Narolu...musiałem sie upewnić ale już wiem!! Tam było przedszkole do którego chodziłem!!
Pozdrawia urodzony u Tomaszowie Lub :spoko

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2012-05-14, 18:34   

LOT Roztocze napisał/a:
Myślę, że jak uzbieramy kilka miejsc przekonam właścicieli do zniżek dla członków Camperteam w ramach oferty "Camperem na Roztoczu".

To jest bardzo dobry początek. Ponieważ nasi członkowie jeżdżą po całej Europie, trzeba ich zachęcać do odwiedzania również naszych pięknych stron.
W tym celu w czerwcu 2010 r. zorganizowałem zlot CamperTeamu w Majdanie Sopockim II na terenie Stanicy Harcerskiej. Było ok. 40 camperów z całej Polski. Szkoda, że wtedy nie mieliśmy kontaktu.
Uczestnicy zwiedzili Szumy na Tanwi, Rezerwat Czartowe Pole, Górecko Kościelne, Zwierzyniec, Krasnobród a niektórym wracającym ze zlotu pokazaliśmy jeszcze Hodowlę Pstrągów, Guciów, Szczebrzeszyn i Zamość.
Po relacjach na forum CT tych, którzy zwiedzali wschodnie rubieże Polski, coraz więcej jest chętnych do przyjazdu w te strony ale... właśnie to co piszesz. Muszą wiedzieć, że będą mieli możliwość przenocowania na camperparku, tzn. miejscu, gdzie można przenocować i dokonać serwisu campera bez płacenia kempingom cen dorównujących noclegom w hotelach. Bo nie po to jeździmy domami na kółkach, aby za możliwość postoju płacić jak za hotel. U nas jest to postawione na głowie. Nie będę już opisywał jak jest u zachodnich sąsiadów, kto był to wie. Powinniśmy poprostu uczyć się od nich.

Jak akcja będzie się rozwijać tak jak piszesz, bedziemy ją promować w innych częściach Polski, zachęcając jednocześnie do przyjazdu na Roztocze aby podpatrzeć, jak camperparki w Polsce winny być zorganizowane.
Życzę powodzenia w realizacji.

Nasze kamperki
Ostatnio zmieniony przez wbobowski 2012-05-14, 19:16, w całości zmieniany 1 raz  

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2012-05-14, 18:46   

Nie wiem tylko, dlaczego przyjmują się u nas znaki drogowe z angielskimi camperami. Nasze campery mają drzwi wejściowe do części mieszkalnej po prawej stronie a nie po lewej.

Nasze kamperki

LOT Roztocze
początkujący forumowicz

Wysłany: 2012-05-14, 21:47   

Znaczek poprawiłem :)

Zaczynamy od jednego obiektu. Następny w kolejce jest Dębowy Dwór w Narolu a później Kresówka w Lubyczy Królewskiej http://www.roztoczewita.pl/noclegi/kresowka
Będę teraz pracował nad Suścem a i z harcerzami z Majdanu Sopockiego ustalę jakieś dobre warunki.

Dzięki wielkie za wszystkie dobre rady. Będę na bieżąco informował o postępach.

KASART 
trochę już popisał

Twój sprzęt: J5 Hobby 550AK Członek PTTCC
Nazwa załogi: KASARTY
Postawił 1 piw(a)
Wysłany: 2012-07-20, 11:09   

I jak postepy w budowaniu i organizowaniu camperparków?. Chcemy wybrać się na wczasy na Roztocze, można dać listę miejsc gdzie można przenocować czy też wypocząć ?

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2012-07-20, 13:35   

LOT Roztocze napisał/a:
Będę teraz pracował nad Suścem

Byłem w tym roku kamperem na Roztoczu.
Myślę, że w Suścu można próbować się dogadać z właścicielami sklepików przy których są duże parkingi (przy moście na Tanwi).
O ile wiem, to właściciel Zagrody Guciów przymierza się do przyjmowania kamperów na swoim dużym parkingu. Kiedy tam nocowałem to mówił, że chce doprowadzić na parking zasilanie elektryczne.
Życzę powodzenia w zbożnym trudzie - na pewno warto opracować mapkę Roztocza z zaznaczonymi miejscami dla kamperów (kampingi, kamperparki i parkingi), bo jeszcze nie spotkałem takiej informacji/mapki w punktach informacji turystycznej.
Aha i koniecznie opiszcie jakość dróg, niektóre są fatalne (naprawiane metodą "łata na łacie"), ale są też i dobre, gładkie z wymienioną większą powierzchnią nawierzchni. Ma to istotne znaczenie nie tylko dla kamperów.
Pozdrawiam :spoko

kubryk1 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Esprit 2,3 D
Piwa: 40/8
Wysłany: 2013-05-05, 21:13   

Niestety w Zagrodzie Guciów nic się nie zmieniło. Jest tylko parking ale o specjalnych miejscach dla kamperów mowy nie ma!.
Przyłączam sie do przedmówcy - drogi na Roztoczu to w większości tragedia. I to jest opinia z roku 2013 a więc bardzo aktualna.
Pozdrawiam wszystkich

HarryLey4x4 
weteran

Twój sprzęt: Elnagh Gigant Nissan Patrol rules
Piwa: 29/24
Wysłany: 2015-03-21, 07:58   

Chciałem odświeżyć temat. Czy coś z obeitnic regionalnych włodarzy się ziściło ? Chętnie pojechałbym w te rejony z garścią informacji praktycznych.

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2015-03-21, 09:52   

Drogi stale poprawiają się .Polecam kemping w Radawie. Można popatrzyć na zlot z ub. r. Dookoła piękna przyroda leśna.

Mizioł 
zaawansowany

Twój sprzęt: VW LT Westfalia Florida
Piwa: 5/6
Wysłany: 2015-06-10, 23:14   

:spoko
Zmierzających w kierunku Roztocza mogę zaprosić do nas na łąkę do Nas. Jeśli ktoś potrzebuje 230 to długi sznurek i od sąsiada sięgnie.
www.dzikieroztocze.pl

Odpowiedz do tematu