|
DODATKOWY ZBIORNIK WODY CZYSTEJ |
| Autor |
Wiadomość |
Bartek-Ayer
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Pilote G740 r.prod 2013
Nazwa załogi: Slice of Life
Pomógł: 1 raz Dołączył: 04 Gru 2007 Piwa: 1/1 Skąd: Konstancin-Jeziorna
|
Wysłany: 2009-07-09, 07:36
|
|
|
Witam
Fajnie, ale nie szkoda miejsca?? Ja cały czas zastanawiam się dlaczego producenci montują zbiorniki na czystą wodę pod kanapami. Jakby nie mogli wywalić tego pod samochód obok brudnej wody. Zwiększyłoby to objętość szafek na graty i obniżyłoby środek ciężkości. Sam zastanawiam się nad taką przeróbką.
Pozdrawiam
Bartek |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 638/977 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-07-09, 07:39
|
|
|
nie..miejsca nie szkoda..i tak w bagazniku woze glownie powietrze.. poza tym, z 220cm stracilem 45cm..wiec..to co tam bylo, jakies krzeselka, parawany i inne drobiazgi..jest tam nadal..
a brak wody-byl uciazliwy w roznych ''dzikich'' miejscach... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/128 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2009-07-09, 08:43
|
|
|
Gino jak z nalewaniem bo jak samo ma się przelać tymi cienkimi rurkami to trochę trwać będzie aby naleć do pełna przelew powinien być średnicy zasilania tak jak ma u góry te plastiku na zbiorniku do przecięcia oraz jeszcze sprawa odpowietrzenia |
|
|
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2009-07-09, 08:46
|
|
|
Hej!
gino
Dobry pomysł z dodatkowym zbiornikiem, ja mam pod siedzeniami w szoferce zbiorniki i cały czas waham się czy nie zrobić jak Ty, bo jak zatankuję to od razu trzeba myśleć o nowym wodopoju, 70l stanowczo za mało.
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
kubak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Gaz 51
Nazwa załogi: The GAZ Team
|
Wysłany: 2009-07-09, 09:05
|
|
|
Gratulacje patentu i pozazdrościc. My na pokładzie mamy jedynie 40l ;(
Pozdrawiam
/kk |
_________________ www.GAZ51.pl
------------------------------------
------- GAZ do dechy -----------
------------------------------------
 |
|
|
|
 |
JHJKi
zaawansowany

Twój sprzęt: rumburak
Nazwa załogi: MoKaK
Pomógł: 1 raz Dołączył: 27 Paź 2008 Piwa: 7/5 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-07-09, 09:11
|
|
|
Dembomen, ja też mam zbiorniki pod siedzeniami, łącznie z bojlerem trumy na którym siedzę jako kierowca i wydawało mi się że pojemność miałem podaną około 100 litrów, może masz podobnie |
|
 |
Dembomen
weteran

Twój sprzęt: KOMEDIA Fiat-Detleffs Globetrotter 2,5D 1989
Nazwa załogi: Dembomenki
|
Wysłany: 2009-07-09, 09:51
|
|
|
Hej!
| JHJ napisał/a: | Dembomen, ja też mam zbiorniki pod siedzeniami, łącznie z bojlerem trumy na którym siedzę jako kierowca i wydawało mi się że pojemność miałem podaną około 100 litrów, może masz podobnie |
Rozwiązanie takie same, przy napełnianiu licznik ogrodowy pokazał 70l, sprawdzę jeszcze raz.
Hej! |
_________________ Misiek
Świat jest piękny,tylko my go psujemy!
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-07-09, 11:04
|
|
|
Hejka
W moim malutkim kamperze mam dwa zbiorniki na brudną wodę, oba pod kamperkiem razem jakieś 150L, więc tam już nic więcej nie upcham. Czystą wodę mam pod siedzeniem w kamperze, natomiast pod drugim siedzeniem mam dwa przedziały, w jednym jest akumulator, elektroblok i rózne bezpieczniki i sporo wolnego miejsca. W drugim przedziałku wożę sobie pontonik na wszelki wypadek , tam człowiekowi nie chce się zagladać bo ciężko dzwigać te materace jak się na nich siedzi .
Wracając do czystej wody ten zbiornik pod siedzeniem ma 75L służy do kąpieli i pomywania, dodatkowo mam jeszcze dwa zbiorniki po około 20L pod umywalką, jako woda pitna i do gotowania zupek podpięte sa pod osobny elektryczny kranik, no i mieszczą się tam jeszcze dwie 5L butelki, idealne aby donieść wodę z różnych dziwnych miejsc gdzie nie idzie zatankować szlauchem. One też są zawsze pełne w sumie wychodzi na czystą wodę jakieś 125-130L (wg. poprzedniego właściciela zbiorniki mają 120L).
Ilość wody w zbiornikach nie widocznych można sprawdzić na panelu, ilość w zbiornikach pod umywalką widać po otwarciu drzwiczek .
Pomysł Gino jest super bo wody nigdy nie jest za dużo, zastanawiam się tylko bo nie jest to zbytnio widoczne rozumiem że jest on połączony z drugim zbiornikiem z dołu i góry dzięki czemu wlewając wodę z zewnątrz napełnia się oba zbiorniki i wskaźnik poziomu wody wskazuje ilość wody w obu zbiornikach ??
Na pierwszy rzut okiem myślałem że ten zbiornik jest osobny jaby niezależny. |
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2009-07-09, 12:06
|
|
|
| eler1 napisał/a: | Gino jak z nalewaniem bo jak samo ma się przelać tymi cienkimi rurkami to trochę trwać będzie aby naleć do pełna przelew powinien być średnicy zasilania tak jak ma u góry te plastiku na zbiorniku do przecięcia oraz jeszcze sprawa odpowietrzenia |
generalnie..nalewa sie dobrze..srednice rurki przelewowej mam taka sama jak weza, ktorym nalewam..czyli 12mm
chcialem zrobic z 30mm , ale..nigdzie nie bylo ''od reki'' koncowek do montazu w zbiorniku..
zawsze moge to zmienic..na wieksze..nie problem..odwrotnie-byloby gorzej..
w najgorszym razie, moge nalewac od gory-po to zrobilem uchylna klape..
prawde mowiac, do glownego , jesli donosze ''bankami'' to tez wole nalewac od gory, niz ''lejkiem'' ...dostep mam dobry..
co do ''odpowietrzania'' wlew jest na tyle wysoko, ze..po opadnieciu wody o 1cm odpowietrza sie przez glowny zbiornik wlasnie rurka przelewowa..
glowny zbornik, ma osobna rurke ''odpowietrzajaca'' ...testowalem /dwa supszczenia wody do zera/ i jest ok..
jedynie , gdy w dodatkowym zbiorniku jest juz tylko ok 2-2,5cm wody na dnie/nie wiem ile to litrow/ powinienem miec zawor odlaczajacy dodatkowy zbiornik, gdyz, ciagnie z niego powietrze i pompa juz wody nie podaje...
wiec..po prostu zaloze zawor i bedzie ok... |
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2009-07-09, 13:33
|
|
|
| Rockers napisał/a: |
Pomysł Gino jest super bo wody nigdy nie jest za dużo, zastanawiam się tylko bo nie jest to zbytnio widoczne rozumiem że jest on połączony z drugim zbiornikiem z dołu i góry dzięki czemu wlewając wodę z zewnątrz napełnia się oba zbiorniki i wskaźnik poziomu wody wskazuje ilość wody w obu zbiornikach ??
|
tak..zbiorniki sa polaczone na gorze i na dole..
wskaznik poziomu jest podlaczony do starego zbiornika..
ale , woda schodzi rowno z 2 zbiornikow...a wiec..wskazanie pokazuje stan w obu |
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-07-09, 15:06
|
|
|
No to super powinno wszystko ładnie działać, musisz tylko sobie wartości przeskalować na wskaźniku, no chyba że masz w % tak jak ja szkoda że zawartość nie jest w % |
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/469 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-07-12, 18:54
|
|
|
Gites robota Gino! Będąc w Finlandii też się nad dodatkowym zbiornikiem zastanawiałem.
| Bartek-Ayer napisał/a: | Witam
Fajnie, ale nie szkoda miejsca?? Ja cały czas zastanawiam się dlaczego producenci montują zbiorniki na czystą wodę pod kanapami. Jakby nie mogli wywalić tego pod samochód obok brudnej wody. Zwiększyłoby to objętość szafek na graty i obniżyłoby środek ciężkości. Sam zastanawiam się nad taką przeróbką.
Pozdrawiam
Bartek |
Bartku! Jeśli teperatura spadnie poniżej zera, to woda w zbiorniku zamontowanym pod autkiem szybciutko zamarznie. Ponadto, jeśli zbiornik się rozszczelni momentalnie dostaną się do wnętrza zanieczyszczenia. |
|
|
|
 |
|
|