Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przetwornica, a telewizor???
Autor Wiadomość
Harbuz 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Transit Riviera
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2017-03-20, 15:05   Przetwornica, a telewizor???

Witam Szanowne Grono.
Z racji, że stałem się posiadaczem Transit Riviera 1993r. potrzebuję wykonać kilka prac związanych z ułatwieniem sobie życia podróży?
Generalnie to mam tylko jak na razie jeden problem z telewizją? Czy zastosować telewizor 12 volt, czy założyć na 230? Pytam, bo mam przetwornice 1kWh, sinus. Telewizor mam z uchwytem regulowanym, ale na 230V.
Teraz pytanie, czy taki zestaw zda egzamin? Oczywiście nie jestem fanem telewizji, ale rano do śniadania mogę popatrzeć kilkanaście minut. Przetwornica oczywiście schowana, ładne gniazda na 230v i ogień.
Skoro tv 19 cali ma poboru ileś vat to czy przetwornica przerabia cały czas prąd na 1000 W, czy tyle watt ile potrzebuję TV? Czy bateria wytrzyma i na ile? Nadmienię, że zakupiłem solar 160watt.
Może dać sobie w ogóle z tym spokój tylko kilka stów pójdzie na tv 12v?

Kolejna rzecz nie związana z TV, to czy istnieje możliwość podłączenia na jednym przewodzie wyjścia przetwornicy 230v z instalacją 230 volt z pola namiotowego? Bez jakiegoś przełącznika. Krótko, zawsze mamy w tym samym gniazdku prąd.
Tak, żeby nie było na walone gniazdek? Niby proste, ale nie elektronika w przetwornicy??
No i na koniec z innej beczki. Jak z dachu do środka wpuścić przewody? Gdzie zrobić dziurę i czym ją wypełnić? Oczywiście, żeby nie było w środku wody?
Pozdrawiam i dziękuję.
Postaw piwo autorowi tego posta

xbartman 
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Piwa: 65/10
Wysłany: 2017-03-20, 15:52   

W temacie jaki tv do kampera to ja osobiście odpowiedziałbym żaden, zróbmy sobie wakacje :lol: . Co innego jeśli ktoś w tym kamperze mieszka. Ale odpowiadając merytorycznie; to pobrane zostanie tyle prądu ile potrzebuje TV i przetwornica do pracy własnej. To znaczy moc telewizora, powiedzmy 150W (150/12=12,5A)+ prąd jałowy przetwornicy to około 1-1,5A przy pełnym sinusie 1000W. Masz więc zużycie około 14Ah. Teraz wszystko zależy jaki masz akumulator. Realnie akumulator 100Ah to 4 godziny oglądania (100/14*0,6=4,28).

Harbuz napisał/a:
czy istnieje możliwość podłączenia na jednym przewodzie wyjścia przetwornicy 230v z instalacją 230 volt z pola namiotowego? Bez jakiegoś przełącznika. Krótko, zawsze mamy w tym samym gniazdku prąd.

Bez jakiegokolwiek przełącznika to nie bardzo. Ale wystarczy połączyć przez odpowiedni przekaźnik i wszystko będzie się ładnie samo przełączać. Sprawa nie jest trudna, polecam przestudiować temat o energobloku. Tam wszystko zajdziesz. http://www.camperteam.pl/...793&view=newest

Harbuz napisał/a:
Jak z dachu do środka wpuścić przewody? Gdzie zrobić dziurę i czym ją wypełnić? Oczywiście, żeby nie było w środku wody?

Np. http://allegro.pl/wodoodp...5489667969.html

"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis

Harbuz 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2017-03-20, 15:55   

Dziękuję za pomoc. Tak na poważnie to nawet nie wiem jak się to fachowo powinno nazywać? Stąd nie mogę znaleźć w necie.
Dziękuję bardzo :spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-03-20, 16:34   

Ja taki mam ,samo 20A POLECAM

http://allegro.pl/przelac...6751821139.html

Aby zwolnić użytkownika z ręcznego przełączania pomiędzy tymi dwoma źródłami zasilania można wykorzystać automatyczny przełącznik, który zwolni użytkownika z tego kłopotliwego obowiązku. Urządzanie jest produkowane z dwóch wersjach na prąd maksymalny 10A (obsługuje moce do 2,3kW) i 20A (do 4,6kW).

Zasada działania

Urządzenie ma za zadanie przełączać pomiędzy zasilaniem z sieci energetycznej a zasilaniem z przetwornicy w zależności od obecności napięcia sieci. Przełącznik w sposób ciągły monitoruje obecność napięcia sieci po jego wykryciu przełączy zasilane odbiorniki na sieć (pole kempingowe), jeśli napięcie sieci nie jest obecne odbiorniki będą zasilanie z przetwornicy (poza miejscami gdzie dostępne jest napięcie 230V). Dioda LED sygnalizuje obecność napięcie sieci.

Dane techniczne:
Napięcie sieci i przetwornicy
230V AC
Pobór prądu przełącznika 10mA (tj. 2,5W) AC max.
Maksymalny prąd przełączania 10A (tj. 2300W przy 230V) - dla wersji PP10
20A (tj. 4600W przy 230V) - dla wersji PP20
Maksymalny prąd zabezpieczenia obwodów sieci i przetwornicy bezpiecznik 8A lub mniejszy o działania szybkim dla PP10
bezpiecznik 16A lub mniejszy o działaniu szybkim dla PP20
Rodzaj przetwornicy współpracującej Przetwornica 230V AC z modyfikowana sinusoida lub pełna sinusoida
Czas przełączania 0,3s

przełącznik.jpg
Plik ściągnięto 5782 raz(y) 34,73 KB

schemat.jpg
Plik ściągnięto 5782 raz(y) 22,65 KB

Mikesz 
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Piwa: 16/68
Wysłany: 2017-03-20, 17:12   

Schemat automatycznego przełączania źródeł zasilania.Przekaźnik rozwierający.

IMG_20170320_163131.jpg
Plik ściągnięto 87 raz(y) 50,63 KB

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 377/159
Wysłany: 2017-03-20, 17:18   

Mikesz napisał/a:
Schemat automatycznego przełączania źródeł zasilania.Przekaźnik rozwierający.

To (schemat) jest chyba bez sensu. :?:
na przetwornicy to będzie działać jak brzęczyk.

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2017-03-20, 17:53   

Mikesz napisał/a:
Schemat automatycznego przełączania źródeł zasilania.Przekaźnik rozwierający
Jeśli już to (na przykładzie zasilania pompy)

Mikesz 
zaawansowany

Twój sprzęt: KNAUS BoxStar 600
Nazwa załogi: a Mi i Go.
Piwa: 16/68
Wysłany: 2017-03-20, 19:34   

Przepraszam to z rozpędu nie dorysowałem jeszcze jednego styku zwierającego
1.styki zwierające.
2.3.styki rozwierające.

IMG_20170320_192126.jpg
Plik ściągnięto 84 raz(y) 38,58 KB

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2017-03-20, 21:05   

A ja przyjąłem kilka lat temu zasadę,że wszystko w kamperze mam na 12v

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Track222 
weteran

Twój sprzęt: Była - Niewiadów n126
Nazwa załogi: Tracki
Piwa: 89/10
Wysłany: 2017-03-20, 22:29   

kimtop napisał/a:
A ja przyjąłem kilka lat temu zasadę,że wszystko w kamperze mam na 12v

Marek ja też i jest wszystko ok.

Harbuz 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2017-03-20, 22:31   

Bronek napisał/a:
Ja taki mam ,samo 20A POLECAM

http://allegro.pl/przelac...6751821139.html

Aby zwolnić użytkownika z ręcznego przełączania pomiędzy tymi dwoma źródłami zasilania można wykorzystać automatyczny przełącznik, który zwolni użytkownika z tego kłopotliwego obowiązku. Urządzanie jest produkowane z dwóch wersjach na prąd maksymalny 10A (obsługuje moce do 2,3kW) i 20A (do 4,6kW).

Zasada działania

Urządzenie ma za zadanie przełączać pomiędzy zasilaniem z sieci energetycznej a zasilaniem z przetwornicy w zależności od obecności napięcia sieci. Przełącznik w sposób ciągły monitoruje obecność napięcia sieci po jego wykryciu przełączy zasilane odbiorniki na sieć (pole kempingowe), jeśli napięcie sieci nie jest obecne odbiorniki będą zasilanie z przetwornicy (poza miejscami gdzie dostępne jest napięcie 230V). Dioda LED sygnalizuje obecność napięcie sieci.

Dane techniczne:
Napięcie sieci i przetwornicy
230V AC
Pobór prądu przełącznika 10mA (tj. 2,5W) AC max.
Maksymalny prąd przełączania 10A (tj. 2300W przy 230V) - dla wersji PP10
20A (tj. 4600W przy 230V) - dla wersji PP20
Maksymalny prąd zabezpieczenia obwodów sieci i przetwornicy bezpiecznik 8A lub mniejszy o działania szybkim dla PP10
bezpiecznik 16A lub mniejszy o działaniu szybkim dla PP20
Rodzaj przetwornicy współpracującej Przetwornica 230V AC z modyfikowana sinusoida lub pełna sinusoida
Czas przełączania 0,3s

Bronku, a co jak jedziemy i nie korzystamy z niczego?? Wtedy jak ma się wyłącznik? Na pewno jest super tylko co z naddatkiem prądu? Jazda i przedłużacz?
Pozdraiwm.

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2017-03-20, 22:44   

Jeżeli jeszcze nie posiadasz TV , to planuj zakup z zasilaniem na 12v.
Te pochłaniacze czasu są z reguły lżejsze , co nas kamperowców zwykle interesuje.
:spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-03-20, 22:48   

Ojojoj.
Poczytaj. Jak działa elektryka w typowym kamperze. O nadmiar prądu się nie martw. Od tego są regulator i EB.

Nie rozumiesz zasady działania. Na spokojnie poczytaj.

Ten przełącznik działa, na postoju przełączając zasilanie w gniazdkach kampera 230v.
ALBO ZE SŁUPKA. albo z przetwornicy
Gdy wykryje prąd z zewnątrz rozłącza 230v z przetwornicy i odwrotnie
Wypniesz zasilanie ze słupka, natychmiast poda 230 z przetwornicy.

Można to rozbudować tak by wyłączana była przetwornia aby nie pracowała jałowo. I odwrotnie ale to nadmiar luksusu.

Podczas jazdy ładowanie akumulatorów załatwia regulator napięcia samochodu i Elektroblok zabudowy. Ładowane są najczęściej oba akumulatory z priorytetem rozruchowego.

Podczas jazdy przełącznik będzie w pozycji "prąd 230v z przetwornicy) o ile ta będzie włączona. I tyle.
Akumulator będzie ładowany z altenatora samochodu.
Czy pidczas jazdy będziesz używał 230v?

Coś tu jakoś mi nie pasuje? Czy Ty chcesz TV 230v?

Harbuz 
trochę już popisał

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2017-03-21, 10:48   

Temat się rozhulał. Decyzja zapadła. Przetwornica w szafie. Załączana ręcznie. Przecież na wypadzie telewizji się nie ogląda?
Tak jak pisałem. Jakieś wiadomości, ewentualnie pogodę?
Gniazdo wypuszczam podwójne i na suszarkę do włosów też wystarczy.
Chciałem zastosować ręczny wyłącznik, ale obawiam się, że jak w życiu bywa nie jeden oglądacz się znajdzie i zacznie macać. Przełączy bez mojej wiedzy i bateria dostanie w łeb.
Wracając do samej przetwornicy to tylko czasami telewizor. Na nowy na 12 volt szkoda hajsu. Lepiej zainwestować w coś bardziej pożytecznego? Zresztą tv mam, bo też kupiłem i nie używam. Tak jak wiele innych żeczy :?
Dziękuję wszystkim i pozdrawiam.

Odpowiedz do tematu