Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
[LAIK] Link do podręcznika użytkownika?
Autor Wiadomość
wedsew
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-06-06, 00:40   [LAIK] Link do podręcznika użytkownika?

Witam.
Przymierzam się do kupna swojego pierwszego kampera i od dłuższego czasu zbieram informacje. Kompletnie jednak nie mam pojęcia "czym się je" elementy zabudowy, wyposażenia itp. - jak obsługiwać, jak wykonywać poszczególne czynności typu opróżnianie ścieków, uzupełnianie wody itp.
Nie chcę zadawać głupich pytań na początek, bo w wyszukiwarce znajdowałem tylko szczątkowe informacje na ten temat, choć dowiedziałem się bardzo wielu innych istotnych rzeczy :)
Przejdę więc może do rzeczy - czy ktoś mógłby podać namiar do zwyczajnej instrukcji obsługi lub podręcznika użytkownika jakiegoś w miarę popularnego modelu kampera? Tak z lat 90-tych, może nowszy, w sumie mniejsza o detale, byle nie był to jakiś totalny egzotyk. Poczytam, poznam, będę miał jakąś tam wiedzę teoretyczną i lepiej sobie w głowie całą konstrukcję ułożę.
Ewentualnie jeśli ktoś dysponuje takową w PDF, może się podzieli plikiem?

Szukam oczywiście legalnego materiału - jak odpytałem Google'a, to najlepszą rzeczą, jaką znalazłem była dwustronicowa instrukcja z wypożyczalni kamperów... Może po postu źle szukam?

Pozdrawiam,
Andrzej.
Postaw piwo autorowi tego posta

Skorpion 
Kombatant
Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Piwa: 278/1300
Wysłany: 2011-06-06, 05:42   

wedsew, witaj w swiecie zakreconych :spoko

Tadeusz
Byle do przodu

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2335
Wysłany: 2011-06-06, 07:16   

Jesli klikniesz na głównej stronie naszego forum: Przewodnik po forum> Technika-zabudowy kempingowe, to otworzy się ta strona ze spisem treści i linkami do poszczególnych tematów.
Tu powinieneś znaleźć odpowiedź na każde pytanie;

http://www.camperteam.pl/forum/viewforum.php?f=262

Pozdrawiam. :spoko

gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2011-06-06, 07:59   

juz niedługo taki ''podęcznik-pdf'' znajdzie się na forum.... :bigok
:bigok

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-06-06, 17:05   

Tak gino... "Jak zrobić żeby się wyrobić, nic nie stracić, pozwiedzać a może zarobić - czyli jak mały Jaś przerobił Fiata 126p na Winnebago."
Zacznijmy od podstaw czyli najzwyklejszych tzw User guide do kamperka.
KAżde auto dostaje taką książkę od nowości więc kamperek też musi mieć... ktoś ma takowe ?

A propos Winnebago i instrukcji - był taki motyw że babka kupiła Winnebago, pojechała w trasę, nastawiła tempomat na autostradzie po czym wyszła na tył zaparzyć sobie kawę. Oczywiście autostrada zdradziecko musiała skręcić... kobita pozwała firmę o odszkodowanie i wygrała - a Winnebago po tej sprawie umieszcza wi nstrukcjach uwagę że obecność kierowcy za kółkiem jest niezbędna przez cały czas jazdy. :)

Yans 
weteran
wielbiciel pieczonych pyrek, grilla i wędzenia

Piwa: 106/1696
Wysłany: 2011-06-06, 17:41   

wedsew napisał/a:
Nie chcę zadawać głupich pytań na początek, bo w wyszukiwarce znajdowałem tylko szczątkowe informacje na ten temat, choć dowiedziałem się bardzo wielu innych istotnych rzeczy :)

Witaj kolego. Na początek ze spokojem poczytaj forum od strony technicznej. Potem postaraj się pojechać na jakiś lokalny zlot. Zapewniam Cię, że tam zdobędziesz wszystkie istotne informacje. Tam spotkasz wielu pasjonatów gotowych w każdej chwili pokazać Ci działanie wszystkich urządzeń... :bigok Ja tak zaczynałem i taką drogę mogę śmiało polecić... Poznasz kampera i przyjaciół! Dlatego warto... :mrgreen:
Pozdrawiam... :spoko

Każdy, kto porzuci kota w następnym wcieleniu jest myszą.

Tomek

marty 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ducato 1999 2.8 idTD Burstner A 532
Wysłany: 2011-06-08, 15:30   

Na początek spróbuj wypożyczyć na 2-3 dni, żeby się przekonać czy to jest to co lubisz. Przy okazji zobaczysz jak to działa. Można znaleźć okazje np. tu
http://moto.allegro.pl/fo...1655175308.html Pierwszego nie kupuj nigdy sam, bo nie będziesz wiedział na co zwrócić uwagę. Możesz spróbować coś znaleźć na tym forum. Członkowie CamperTeamu chłamu nie sprzedadzą. (chyba). Nie wiem ile pieniędzy chcesz na tą zabawę przeznaczyć. Jeśli nie za dużo to polecałbym coś takiego
http://moto.allegro.pl/ka...1646483758.html .
Powodzenia

maszakow 
Kombatant
JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Piwa: 79/63
Wysłany: 2011-06-09, 18:19   

właśnie trafiłem na temacik - ABC kampera
może to w jakiś sposób pomoże...

http://www.camperteam.pl/...p=228405#228405

wedsew
początkujący forumowicz

Wysłany: 2011-06-10, 23:36   

Witam ponownie.
Dziękuję wszystkim za odpowiedzi, na razie czytam co mi podsunęliście. Pewnie się jeszcze pełno pytań znajdzie, ale to powoli.

Wiem, że przyjazd na zlot w celu obadania organoleptycznego byłby najlepszy, ale z tym będzie problem, bo jestem z leksza pogipsowany i w związku z tym całkiem niemobilny - dlatego się najpierw teoretycznie przygotowuję :)

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2011-06-11, 15:19   

wedsew napisał/a:
Przejdę więc może do rzeczy - czy ktoś mógłby podać namiar do zwyczajnej instrukcji obsługi lub podręcznika użytkownika jakiegoś w miarę popularnego modelu kampera? Tak z lat 90-tych, może nowszy, w sumie mniejsza o detale, byle nie był to jakiś totalny egzotyk. Poczytam, poznam, będę miał jakąś tam wiedzę teoretyczną i lepiej sobie w głowie całą konstrukcję ułożę.
Ewentualnie jeśli ktoś dysponuje takową w PDF, może się podzieli plikiem?

Wejdź na stronę http://www.mobilvetta.it/...ea/Default.aspx i zarejestruj się (nie boli). Będziesz mógł pobierać instrukcje ile chcesz.

Odpowiedz do tematu