|
|
Radio / Nawigacja / Kamera cofania / BT / Głośnomówiący |
Autor |
Wiadomość |
makaronek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-11-02, 22:23 Radio / Nawigacja / Kamera cofania / BT / Głośnomówiący
|
|
|
cześć
Zamówiłem Globe-a.
Mam zagwozdkę z dobraniem konfiguracji radia (nie ma żadnego) i całego osprzętu do niego.
Pomóżcie proszę..
Auto: Boxer 165KM 2020
Na pokładzie: chyba tylko kamera (za to ta najwyższa fabryczna, chyba w lampie - kosztowała więcej niż niejeden telewizor...
Poniżej moje powiedzmy "preferencje":
Musi być koniecznie dobry zestaw głośnomówiący
Musi być koniecznie bluetooth ze streamingiem radia online i spotify
Musi być radio FM
Musi być ekran do kamery najlepiej w dobrej jakości (fullhd?) żeby nie pogarszał jakości samej kamery
Musi być w miarę responsywny, takie radia gdzie się robi dziurę palcem prawie w ekranie żeby coś ustawić nie wchodzą w grę
Musi być zgodny z CAN samochodu, żeby działały przyciski z kierownicy
Musi się łączyć do hotspota z telefonu
Powinien być na androidzie, lub obsługiwać android auto
Powinien zawierać mapy TomTom i traffic tomtoma
Powinien zawierać mapy google (nie przepadam, ale przy POI nie ma wyboru...)
Nie zależy mi na DAB (szkoda kasy)
Nie zależy mi, żeby to wszystko było jednym urządzeniem (mogę sobie doczepić coś)
Nie zależy mi na nawigacji w radiu (mam TT, mogę dokupić TT)
Nie zależy mi na Apple Carplay
Nie zależy mi na jakiś innych funkcjach typu internet, sirius, whatsapp, przeglądarka etc
Nie zależy mi na super jakości dźwięku (i tak w aucie są jakieś pierdziawki, mam obecnie w aucie zestaw premium i szkoda mi pieniędzy wydawać i nie zbliżyć się nawet do 1/3 tej jakości)
Budżet: powiedzmy 5000 brutto
Najchętniej bym poszedł w jakieś najprostsze radio z BT i spotify (nawet takie prymitywne 1-din), ekran w suficie do kamery i osobnego tomtoma z dożywotnimi mapami - tylko niestety nie widze takiego radia, żeby obsługiwało CAN, takiego ekranu, który by był znośnej jakości.
Myślałem też nad czymś w stylu ALPINE ILX-F903D, ale tam chyba nie obsłuży CAN
Może Wy coś wymyślicie, pomożecie? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2020-11-02, 22:46
|
|
|
Ehhh ta Alpina...
Kręci ale nie jest warta swojej ceny za monopol krótkotrwały no i jest kolizyjna, jednak nie lubię wystających gabarytów.
Od roku jestem na tym samym etapie co TY i brak konkretnego wyboru, borykam się z decyzją więc jeszcze jej nie podjąłem.
Radio dedykowane ale nie fabryczne, latające z CAN nie istnieje. Są wynalazki które nauczysz reakcji na przyciski z kierownicy i to ponoć fajnie działa, kwestia zaprogramowania radia.
Istotne jest złącze/wtyczki do radia jakie fabryka Ci wręczy bo tu też jest przeszkoda a jeśli radia nie będzie żadnego to na bank będziesz miał standardowe ISO a w nim niekoniecznie obecność kabli do CAN.
Ja w zasadzie potrzebuję tylko radia z BT, FM oraz DAB+ bo to przyszłość i doskonały odbiór, se szperam za... fabrycznym |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
makaronek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-11-02, 22:57
|
|
|
Socale napisał/a: |
Ja w zasadzie potrzebuję tylko radia z BT, FM oraz DAB+ bo to przyszłość i doskonały odbiór, se szperam za... fabrycznym |
Jak słyszę dźwięk z fabrycznych głośników, to mam wrażenie, że cyfrowa jakość DABa będzie w nich kompletnie niesłyszalna a niestety większość stacji w tym systemie nie działa.... Chyba, że ktoś lubi tzw. "reżimówki" w danych krajach ))
co do reszty mam kompletnie to samo zdanie - nie potrzebuję na dobrą sprawę ani ekranu, ani niesamowitych systemów wsparcia - dla mnie są najlepsze zestawy radio fabryczne + TomTom na szybie + telefon w uchwycie. Tylko że na czymś musi mi się ta kamera wyświetlić... a do fabrycznego radia chyba potrzebny jest jakiś "harness", który oszuka zapytania o vin samochodu (kiedyś doposażałem BMW w upgrade nawigacji i dostawaliśmy takie z Mińska... nie mazowieckiego bynajmniej
Alpine jest za droga - ja naprawdę nie potrzebuję połowy tych udogodnień... Nie szukam w radiu samochodowym centrum domowej rozrywki - w ogóle nie szukam w kamperze rozrywki "elektronicznej" - chcę tylko dojechać do celu bez korków przy akompaniamencie lokalnego w danym kraju "folku", pośmiać się przejeżdżając przez Czechy i nie połamać garażu na słupku za autem |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-11-03, 00:01
|
|
|
makaronek napisał/a: |
...
Jak słyszę dźwięk z fabrycznych głośników, to mam wrażenie, że cyfrowa jakość DABa będzie w nich kompletnie niesłyszalna
... |
Głośniki to nie DAB i vice wersa.
Głośniki by dobrze zagrały, muszą mieć stworzone warunki do ich wybrzmiewania, tzw parametry TS (Thiele Small) tego nie da się załatwić zmieniając radio ale nad głośnikami warto popracować.
Nie licz jednak na Hi-End w czasie jazdy ani nawet na Hi-Fi, nie te warunki i okoliczności, do Hi-Endu trzeba być przygotowanym emocjonalnie.
Coś o tym wiem
DAB, to odbiór nie zakłócony szumami, zniesieniami fali itp, leci jak z płyty CD i na tym potencjalnie by mi zależało szczególnie poza RP.
Nawigacja to w najbliższych dniach nowy "srajfon" Ewy z gmaps on line
Będzie jak tablet, na jej koszt i będzie pokazywał jak omijać korki, a ja... hajlajf
Tak czy siak, oboje mamy dylemat i lipę w kokpicie. Widziałeś może mój temat jak walczyłem z fabrycznym radiem które nie chciało gadać we własnym gnieździe? Prawdziwy cyrk, po 6 miesiącach wygrałem. |
 |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2020-11-03, 15:50
|
|
|
Trzy problemy do rozwiązania. Żadne radio nie będzie grało jeśli nie wyciszysz drzwi. Ja używałem ab-2 mata wygłuszającą. To specjalna klejona mata bitumiczna. Firma bitmat. Rozbierasz całe drzwi i naklejasz ją od wewnątrz / środek/ i zewnątrz od strony kabiny. Benedyktyńska praca. To powoduje ze nawet zwykle fabryczne głośniki zagrały !!!! To absolutna podstawa. Bez tego nie ma znaczenia jakie radio wsadzasz efektu nie będzie. Po drugie głośniki może warto wrzucić lepsze dwudrożne np JBL. Trzecie stacja radiowa i tu jeśli nie ma dedykowanej to warto skorzystać ze sklepu Hadron pl albo jakiegoś autoryzowanego serwisu audio. Po pierwsze trzeba dopasować ramkę w moim wypadku wymagało to wycięcia części oryginalnych plastików po wyjęciu oryginalnego radia. Jaka stacje tam włożysz to już inna sprawa. Nie wiem ze budżet 5 tys to kasa tylko na radio czy na wszystko ?? Jeśli nie potrafisz wyciszyć drzwi, nie masz elementarnego pojęcia o kostkach pod radio, różnego rodzaju przejściówkach i wycinaniu plastików to serwis audio tez sobie policzy. Mnie w sumie kosztowało ok 2 tys. Ale wszystko robiłem sam. |
|
|
|
 |
makaronek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-11-03, 22:21
|
|
|
Panowie, zeszliśmy na temat jakości dźwięku, a mnie ten temat KOMPLETNIE nie interesuje - chyba zostałem opacznie zrozumiany )
ja napisałem, że fabryczne głośniki w aucie grają tak marnie, że właśnie zupełnie nie mam ochoty inwestować w radio pod kątem jakości dźwięku. Ten zestaw (5000 za cały zestaw) ma mi odtwarzać wiadomości po drodze i spotify z telefonu (lub radio online, np radio Dalmatia - dlatego DAB+ ani ulepszanie dźwięku kompletnie mnie nie interesują. Może za 2 lata jak już ulepsze wszystko inne, to sobie wygłuszę drzwi (chociaż może Globe już wygłusza? nie wiecie może?), wstawię jakieś fajne głośniki (w tym na tył), woofer i jakieś porządne radio.
Na razie radio ma
- działać płynnie
- odtwarzać mi wiadomości i muzykę w jakości Low-Fi z FM i Spotify po BT
- umożliwiać mi rozmowę przez telefon w trybie głośnomówiącym
- reagować na przyciski z kierownicy
Może (ale nie musi) dodatkowo mieć
- wyświetlać obraz z kamery i go nie pogarszać - jeśli nie w radiu, to dodatkowy ekran podsufitowy (jaki?)
- nawigację (najlepiej tomtom) - jesli nie w radiu, kupię dedykowany tomtom albo androidowy Go
- android auto (lub samo być androidowe) - jeśli nie będzie w radiu, to trudno - telefon w uchwycie też da radę
Także 5000 na cały zestaw, który musi zawierać powyższe w jednym lub kilku urządzeniach.
Z tego co widzę, dałoby się to zrobić nawet tanio (radio 1din za 400 zl, tomtom za 1400 i monitor samochodowy za 1000 - ale nadal nie będzie działać CAN....
nie wiem, czy się nie skończy po prostu na Zenku Z-E3766 z nawigacją na android auto....
Ewentualnie może wiecie coś na temat jakiś wiązek CAN żeby zaczęły działać nieco tańsze wersje alpiny czy pioneera? |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-11-03, 23:00
|
|
|
makaronek napisał/a: | ...
ale nadal nie będzie działać CAN....
|
A dlaczego tak Ci na CAN zależy, do czego jest Ci potrzebny w nowym radiu?
Gdzieś tu wyżej pisałem że niektóre radyjka można nauczyć interpretacji sygnałów z przycisków kierownicy i je wykonywać, raz zaprogramujesz i działa. |
 |
|
|
|
|
 |
makaronek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-11-03, 23:11
|
|
|
Socale napisał/a: | makaronek napisał/a: | ...
ale nadal nie będzie działać CAN....
|
A dlaczego tak Ci na CAN zależy, do czego jest Ci potrzebny w nowym radiu?
Gdzieś tu wyżej pisałem że niektóre radyjka można nauczyć interpretacji sygnałów z przycisków kierownicy i je wykonywać, raz zaprogramujesz i działa. |
no CAN w sensie żeby mi takie radio aftermarketowe (pioneer, alpine) odczytywało sygnały z kierownicy (głośniej, ciszej, następna, poprzednia, asystent, telefon), jak i np biegu wstecznego (żeby się automatycznie włączała kamera cofania).
Jakbym zamontował np iLX-F903D Alpiny - to co muszę wtedy do niej dokupić / zrobić, żeby radiem można było sterować z kierownicy? |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

|
Wysłany: 2020-11-03, 23:28
|
|
|
Aaaa to za wysoko mierzysz.
Chińczyki potrafią a markowe Alpiny, Pioneery już nie. I to je dyskwalifikuje. |
 |
|
|
|
 |
makaronek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-11-03, 23:32
|
|
|
Socale napisał/a: | Aaaa to za wysoko mierzysz.
Chińczyki potrafią a markowe Alpiny, Pioneery już nie. I to je dyskwalifikuje. |
Pewnie potrafią, tylko nie chcą ) wolą żebyś kupił Alpine dedykowaną do trojaczków za 8000 zł, niż taką samą za 2500 ale bez obsługi kierownicy ))
Majfrendzi mnie za to ostatnio wkurzają, teściowej zamówiłem Roborocka z ali, to mnie zaczął szantażować już po zakupie, że jak mu nie dopłacę 20USD to on nie wyśle...
Te ich metody mi się kojarzą z początkami Allegro i Ebaya, jak nagminnie dostawało się cegły, używki albo "Playstation 3 - box" za 300 funtów oznaczało kartonowe pudło od konsoli.... |
|
|
|
 |
Fason
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-11-04, 07:06
|
|
|
makaronek napisał/a: | Jakbym zamontował np iLX-F903D Alpiny |
Mam zamontowane radio ILX-F903DC i chyba takie było by tobie potrzebne, to z samym "D" z tego co pamietam nie ma nawigacji, to z "DC" posiada nawigacje od Tom-Toma moim zdaniem świetną łacącą funkcje mojego Tom-Toma i Google maps, takiego zestawu używałem do tej pory, teraz mam nawigacyjne "wash&go"... co do sterowania z kierownicy to tak 90% jest, ale ja nie zwracałem na to uwagi, nie planowałem, a musiałbym robić jakieś przeróbki...niestety ma DAB+ ale to wystarczy nie włączać |
|
|
|
 |
Fason
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-11-04, 07:09
|
|
|
Kurde teraz dopiero dostrzegłem że mam inne radio INE-F904DC to chyba całkiem inne radio...ale polecam.Te symbole Alpiny sa takie podobne... |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2020-11-04, 07:30
|
|
|
Jeśli na tym etapie nie interesuje Cię dźwięk -to o radiu. Ja korzystałem z podpowiedzi sklepu Hadron.pl. Wejdź na ich stronę. Są gotowe radia ale także zestawy które może zaspokoją twoje oczekiwania. Wszystkie niezbędne przejściówki z kierownicy. Ja kupiłem / nie u nich/ PIONEER MVH-A200VBT 2DIN - nie zależało mi na nawigacji. Działa idealnie. Ale cała resztę aby połączyć can Forda z Pionierem u nich. Mają tez kanał na You Tube. W moim przypadku pokazali jak zrobić podłączenie, chodziło o jeden kabelek dzięki czemu mam pełne sterowanie . Dlaczego tego Pionner w instrukcji nie podał nie wiem. Możesz jak sugerowałem wybrać się też do sklepu serwisu audio która sprzedaje interesujące Cię radio. Pogadaj z nimi to powiedzą co jest możliwe a co nie. Poza tym będziesz mógł w rzeczywistości obejrzeć odbiornik który chcesz kupić. |
|
|
|
 |
makaronek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2020-11-04, 10:08
|
|
|
Bardzo dziękuję za pomoc Panowie - ma to dużo sensu.
@Orka - ten pionek MVH-A200VBT jeśli Ci się sprawdza, to dla mnie też będzie pewnie ok - tak jak mówię, za bardzo lubię TomToma żeby szukać w radiu nawigacji - przy tej wielkości kokpicie nie ma problemu żeby go gdzieś umieścić, a aktualizacje map bez limitu czasowego, częste updaty i świetny traffic wynagradzają niewygody. Skontaktuję się z Hadronem
@Fason - widzę że ta Twoja ALpina jest 2x droższa niż "moja" i tu dochodzimy do sedna... ja w tych dwóch radiach (ILX i INE) nie widzę wielkich różnic - skąd ta cena? Ale już pomijając model - rozumiem, że kwestię sterowania z kierownicy odpuściłeś? A i tak w dużej mierze działa? |
|
|
|
 |
Fason
trochę już popisał

|
Wysłany: 2020-11-04, 13:01
|
|
|
Cena? no jest spora, długo szukałem i udało mi sie znaleźć w Niemczech sklep oferujący to radio w cenie niższej o ok. 200€ niż reszta świata Bez nawigacji jest ok.400€ tańsze, dobra nawigacja mniej więcej tyle kosztuje, w nawigacji przeznaczona dla kamperów, są w niej uwzględnione miejsca postojowe z park4nicht, oczywiście podłączenie kamery, android auto, wyświetlanie parametrów silnika, obroty, temperaturę, ciśnienie i takie tam.... mi najbardziej zależało na połączeniu kamery, nawigacji i radia, a jeszcze bardziej na zakryciu ohydnej (moim zdaniem) dziury na radio nijak nie pasującej do radia 1din jakie sa w Ducato II nijak nie pasującej do radia 1din, radio INE-F904DC spadło mi z nieba, wcześniej kombinowałem jakby to zakryć jakimś tabletem, wymyślałem patent na jaki rok wcześniej wpadli Alpiniści ...w Dukato III to radio wygląda jeszcze lepiej, ma dedykowana maskownice. Na pierwszym zdjęciu zdjęciu moje próby zamaskowania "dziury" tabletem, a na drugim rzeczona Alpinka
makaronek napisał/a: | rozumiem, że kwestię sterowania z kierownicy odpuściłeś? A i tak w dużej mierze działa? |
Chyba do końca nie rozumiem pytania, tak pominąłem bo mam Ducato II, coś tam można pokombinować z CAN, chyba...na pewno można dołożyć dedykowanego pilota do kierownicy...
20190118_150436_001.gif
|
 |
Plik ściągnięto 15 raz(y) 284,29 KB |
20201011_171347.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 8 raz(y) 173,11 KB |
|
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|