|
|
wiekowy VW LT 28 |
Autor |
Wiadomość |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Już prawie mamy koncepcję jaki mam mieć :)
|
Wysłany: 2009-08-05, 19:37 wiekowy VW LT 28
|
|
|
Może mi ktoś doradzi/odradzi rozmyślam nad wiekowym VW LT.
Może ktoś oglądał tego w Olsztynie /link niżej/, a może ktoś nim jeździł
http://www.otomoto.pl/ind...how&id=C9378019 |
_________________ a my nadal pracujemy koncepcyjnie... |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
erikson
stary wyga Przyjaciel Billa W
Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Piwa: 11/1 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2009-08-05, 20:10
|
|
|
moj jest z 80r i przejezdza europe 2 razy w roku,w tamtym roku zawendrowalem do hiszpani i do chorwacji,a w czerwcu walnolem 7000tys,nastepny wypad we wrzesniu i tez jakies 5000 sie walnie,vw to stara niemiecka mocna jeszcze konstrukcja,wady to mala moc silnikow,wolnobieznosc-80km/h to tak juz akurat i dosc niestety glosny,paliwa tez trosze ciagnie bo to niestety stara konstrukcja,ale za to mocna,naprawiasz ja u kowala i w polu jak trzeba-potrzebny tylko mlotek i przecinak-he |
|
|
|
 |
zbychu91
zaawansowany w imię złotego,euro i dolara

Twój sprzęt: fiat ducato hobby 600
Nazwa załogi: zbyszki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2008 Piwa: 5/29 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: 2009-08-05, 20:11
|
|
|
Jestem mocno nie czasowy i nie obiecuje , ale spróbuje skontaktować sie ze sprzedajacym i obejrzeć to autko. |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-08-05, 20:36
|
|
|
Dzięki za wsparcie! Że mocna konstrukcja to jasne i pewne, każdy podkreśla.
Właśnie dlatego zamierzam kupić takie coś. Do Olsztyna mam kawał drogi no i nie jestem mocny w temacie...
Na wyjazd muszę zabrać mechanika itd. Może znajdę jeszcze coś.
Na Allegro jest jeszcze ładny w Bielsku ale już przez telefon okazało się że i tego niema i coś tam...
Do tego koszt ok 16k. Może lepiej jeszcze poszukać, tylko że ja chcę na wakacje
"zbychu91" dziękuję! Jeśli będziesz w okolicy... Nie chcę robić kłopotu, może ktoś już go oglądał? |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2009-08-06, 15:16
|
|
|
Powiem Ci ,że ten drugi nie dość że tańszy to jeszcze bardzo ciekawe rozwiązanie |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-08-06, 16:12
|
|
|
Hmm rozwiązanie na pewno ciekawe ale bez prysznica
Co do ceny to jeszcze nic nie wiadomo bo to licytacja.
Pytanie w jakim stopniu zeżarty? I ile trzeba wydać żeby w dalszą trasę wyruszyć?
Jeśli chodzi o malowanie to i tak mam zamiar w zimie pomalować, niezależnie od tego co kupie,
ale blacharka to wydatki i czas.
Rozmawiałem telefonicznie, właściciel twierdzi że można tym jechać ale blachę robić trzeba )
Co do moich poszukiwań jeśli ktoś z Szanownych Forumowiczów trafi na
wartego uwagi VW LT do 12k. zł. to bardzo proszę o info. |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-08-06, 17:42
|
|
|
Rzeczywiście ciekawa konstrukcja, będzie przykuwac wzrok ciekawskiech ładnie wykończony i dość oryginalnie przedłużony, choć patrząc z zewnątrz po przedłużonym lt-czku spodziewałbym się więcej miejsca w środku, myślę że jest to kwestja dość dobrej jakości ubikacji, która zabrała sporo miejsca.
Ale ciekawy okaz chętnie obejrzał bym go bliżej |
|
 |
zbychu91
zaawansowany w imię złotego,euro i dolara

Twój sprzęt: fiat ducato hobby 600
Nazwa załogi: zbyszki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2008 Piwa: 5/29 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: 2009-08-06, 18:02
|
|
|
Rozwiązanie jest dosyć ciekawe i jak na Lt-ka ......bardzo wygodne, w mojej Westfalii
kibelek stoi w...... brodziku i albo prysznic albo k...a!
Mechanika bardzo prosta (chyba każdy naprawi to autko) i bardzo wytrzymała.
Blacharka też prościutka . |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-08-06, 21:31
|
|
|
No właśnie z tym wyglądem... właściwie to chcę kupić LT między innymi dla tego że za bardzo nie wygląda
A tu taka okazała bryła. Tylko ten prysznic a raczej jego brak...
Ponawiam pytania; czy ktoś to oglądał; czy blacharz będzie miał dużo roboty?
No i czy mu się ta pupcia nie urwie? |
|
|
|
 |
arrtur
zaawansowany

Twój sprzęt: obecnei dacia Dokker/Kia Venga i przyczepa
Pomógł: 1 raz Dołączył: 30 Maj 2008 Otrzymał 14 piw(a) Skąd: Piastow k Wawy
|
Wysłany: 2009-08-08, 22:05
|
|
|
Witam,
kolego Radku z poludnia
Jesli moge Ci cos doradzic to... nie kupuj zadnego, ZADNGO samochodu za 9 10 12 tys zlotych o ile chcesz byc zadowolony i jezdzic a nie naprawiac. Chyba ze... - to przemyslana strategia i chcesz dolozyc drugie tyle by wiedziec co masz zrobione. I byc pewnym tego co sam zrobiles (bez wzgledu czy wlasnymi rekami czy w warsztacie).
Cudow nie ma i nikt za darmo nie rozdaje nic dobrego. Ani na zachodzie ani tym bardziej u nas.
Sam wyznaje strategie jw ale tu uwaga - podstawa musi dawac perspektywe. Zaden wynalazek rzezbiony przez stolarza takiej perspektywy Ci nie da. Co wiecej nawet zabudowa niby markowa - Reimo - tez nie. Wiem bo mam takie auto. Z roznych przyczyn ma u mnie dozywacie, ale patrzac obiektywnie nie umywa sie do sredniej jakosci oryginalnej westfalii.
Wynalazki na LT kach sprzedaja sie doslownie latami albo za darmo. A wierz mi ze jak zobaczysz dobre auto na LTku to bedziesz chcial taki wynalazek zamienic na pewno.
Nie ujmuje nic nikomu - pozdrawiam - z tego forum kto jezdzi takim rzezbionym LT kiem !!!!! Jak pisalem sam mam rzezbiona T3. Ale takie sa poprostu fakty i jesli mozna sie dopiero zastanaiwac i wybierac to moim zdaniem nie brnac w cudaki.
Jesli kupowac to tylko i wylacznie oryginalna zabudowe Westfalii, starsza Svena lub nowsza Floride. Oczywiscie to jest problem z kasa bo nie ma mowy o kupieniu czegos takiego po 82 roku ( z 80 nie warto upowac) za pieniadze o ktorych byla mowa. (choc sam sprzedalem w ub roku Svena w zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący.. ym stanie wyposazenia z dodatkami za niecale 15 tys) Druga sprawa u nas tych samochodow nie ma. Od mojej sprzedazy w ub roku nie pojawil sie zaden, doslownie zaden taki samochod w ogloszeniach. W niemczech kosztuja sprawne ok 6 tys € z lat 80 tych....
Dlaczego tak radze... Ano dlatego , ze nikt nic lepszego nie wymyslil. W Westfalii wszystko jest przemyslane, poukladane, sprawnie dzialajace, wygodne i mile w eksploatacji. Nie ma nic lepszego czyli kazda inna opcja jest gorsza. Wiem , znam , mam porownanie. Oczywiscie mowimy obiektywnie bo mozla lubic i swojego busa blaszaka z siennikiem na pace bo zostal poczety w nim nasz syn . Druga sprawa to koszty/ceny. Taki samochod nigdy nie straci na wartosci. I zawsze bedzie mozna go sprzedac (choc kupuja je po Mamoniowemu zwykle Ci ktorzy juz je poznali). Zas jesli bedzie utrzymany i zadbany to zawsze bedzie trzymal cene, poprostu jest dobry.
Ty tyle dlugiegio nieforumowego wstepu.
Teraz konkret. Radze jedna jedyna droge - szukaj na stronach niemieckich aut nawet padlinowych, ale kompletnych z calym wyposazeniem i oczywiscie wylacznie Sven Hedin Westfalii. (Najlepiej silnik z turbina i ze wspomaganiem (silnika wcale nie jest tak latwo zamienic pomijajac ze trzeba go kupic)) Blache zrobisz bo to zwykly bus, mechanika - zwykly bus wszystko mozna naprawic. Nie mozna prawie wcale dokupic czesci zabudowy dlatego kazdy byle kpl, oryginalny.
Za jakies ok 3000 mozna cos znalezc, za 2000 zdaza sie a ostatnio byl za 850€ z tym ze zanim wsiadlem w auto zeby po niego jechac to juz go nie bylo. Naet jak dopliczysz koszt transportu bo zwykle nie maja TUV u to i tak ma sens.
Zycze powodzenia.
LTk na busie to na prawde rewelacyjny samochod.
aha i jeszcze jedno - dwa akumulatory glebokiego rozladowania na pake, cztery opony, paski z pompa wody, niepolamana markiza, wygodny bagaznik rowerowy - i mamy 5000 zl... i jeszcze nie mamy samochodu to co mozna kupic za 9 ???
PS mozesz sobie ode mnie pozyczyc pojezdzic poznac sprawdzic i zdecydowac.
W razie pytan arrtur@o2.pl
Pozdr |
_________________ Arrtur
w tym sezonie byl namiot, cudza przyczepa, i kamper ze skody, a sezon udany
 |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2009-08-09, 21:52
|
|
|
Daj sobie spokój ze starym LT-kiem. |
|
|
|
 |
MariuszB
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 16 Mar 2008 Piwa: 5/5 Skąd: Warszawa/Bayern :)
|
Wysłany: 2009-08-10, 18:06
|
|
|
Cytat: | Jesli kupowac to tylko i wylacznie oryginalna zabudowe Westfalii, starsza Svena lub nowsza Floride. Oczywiscie to jest problem z kasa bo nie ma mowy o kupieniu czegos takiego po 82 roku ( z 80 nie warto upowac) za pieniadze o ktorych byla mowa. (choc sam sprzedalem w ub roku Svena w zmieniono automatycznie na - bardzo interesujący.. ym stanie wyposazenia z dodatkami za niecale 15 tys) Druga sprawa u nas tych samochodow nie ma. Od mojej sprzedazy w ub roku nie pojawil sie zaden, doslownie zaden taki samochod w ogloszeniach. W niemczech kosztuja sprawne ok 6 tys € z lat 80 tych....
Dlaczego tak radze... Ano dlatego , ze nikt nic lepszego nie wymyslil. W Westfalii wszystko jest przemyslane, poukladane, sprawnie dzialajace, wygodne i mile w eksploatacji. Nie ma nic lepszego czyli kazda inna opcja jest gorsza. Wiem , znam , mam porownanie. |
Mam zaliczone kilka wyjazdów Westfalią Sven'em i mogę w 100% potwierdzić te słowa. Za każdym razem kiedy leżę na górnym lub dolnym łóżku zastanawiam się jak Niemcy musieli kombinować aby w aucie tej wielkości wszystko tak funkcjonalnie i ergonomicznie urządzić. We wnętrzu wszystko ma swoje miejsce, każda szczelina jest sensownie przemyślna, każde okno czy lampka jest dokładnie tam gdzie logika nakazuje... a co najważniejsze- meble, łożka, kanapy, tapicerka są tak wykonane jakby miały przeżyć 100 lat. Po prostu czuć, ze auto konstruowano w latach kiedy nikt nie zastanawiał się nad oszczędzaniem a liczyła głównie się jakość.
Poza tym dla mnie jeszcze coś jest ciekawe- w tym aucie nawet jak stoi cały dzień na słońcu nigdy nie ma duchoty. Ot jakaś specyficzny system wentylacji.
Aha, sprawnym 2.4 d można bez większych problemów jeździć prędkością podróżna rzędu 90- 100 km/h. V- max 120 km/h. Spalanie 9-10 l. ON.
Polecam szukać egzemplarzy ze wspomaganiem kierownicy bo różnica w komforcie parkowania jest porażająca. |
_________________ Pozdrawiam
MariuszB |
|
|
|
 |
radek_z_południ
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2009-08-11, 23:50
|
|
|
TADAM! LT-ka MAM (y)
A właściwie mamy mieć wygraliśmy aukcje, teraz trzeba go przywlec do Krakowa - 500km.
Dawno mnie nie było więc...
Rockers: "ciekawy okaz chętnie obejrzał bym go bliżej" - SERDECZNIE ZAPRASZAM na pewno nadarzy się okazja
zbychu91: "chyba każdy naprawi to autko" - mam nadzieje że dam radę, dzięki za wsparcie!
arrtur: "Chyba ze... - to przemyslana strategia i chcesz dolozyc drugie tyle by wiedziec co masz" - nie koniecznie.
"Nie ma nic lepszego" - lepsze jest wrogiem dobrego. Dziękuje za przydatne informacje!
Kazek Kluska: "Daj sobie spokój ze starym LT-kiem" - Daj sobie spokój ze starym Winnebago, teraz to robią kampery...
MariuszB: "egzemplarzy ze wspomaganiem kierownicy" - może to jeszcze nadrobie
Dziękuję za wszystko! Jak przywieziemy i dopieścimy to pokażemy!
Pozdrawiam Radek |
|
|
|
 |
erikson
stary wyga Przyjaciel Billa W
Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Maj 2008 Piwa: 11/1 Skąd: warszawa
|
Wysłany: 2009-08-12, 06:51
|
|
|
ja zastanawialem sie nad kupnem tego http://moto.allegro.pl/it...t_28_reimo.html ,mialem w sobote po niego jechac,byla juz nawet ustalona cena 8,5 do zaplaty ,ale zrezygnowalem i zostaje przy benzyniaku(lpg), 12l ON(rozmawialem z wlascicielem i tyle mu palil przy 80 ) to po obliczeniu kosztow dla nie zawiele,w Europie przewaznie ropa jest drozsza niz u nas wiec koszty duzo wzrastaja Szkoda bo podobalo mi sie te rozwiazanie. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|