Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Długi czy krótki ? Oto jest pytanie :)
Autor Wiadomość
pavca
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-08-12, 21:13   Długi czy krótki ? Oto jest pytanie :)

Witam wszystkich :)

To mój pierwszy post więc wybaczcie potknięcia :) Ale do rzeczy. Mam zamiar kupić swojego pierwszego campera. Rodzinka 4 osobowa, a i może na doczepkę ktoś się znajdzie :) Kwota od 30 to 40 tys. zł. Obejrzałem już kilka potencjalnych ofiar i nie wiem co wybrać :( Na początku miał być to mały zwrotny pojazd ok 5,70 - 5,90 m długości, ale znalazłem ładnie utrzymanego Ducato w zabudowie Fendt 6,90 m i dobrym stanie technicznym. I tu moje pytanie: Na ile auto dłuższe o 1 m od mojego zamierzonego planu jest bardziej skomplikowane w prowadzeniu, manewrowaniu, parkowaniu ? Czy warto dla komfortu zrezygnować z manewrowości pojazdu ? Czy może nie ma żadnej, a w każdym razie drastycznej różnicy w eksploatacji takiego autka w podróży czy na campingach? Jednym zdaniem jakie są plusy i minusy :)

pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2009-08-12, 21:26   

wg mnie bezwzglednie dłuższy-
wiecej przestrzeni tego się nie dokupi

manewrować, jeśli jeszcze nie potrafisz to się przyzwyczaisz,
oczywiscie są ciut ciemniejsze strony dłuzszego auta:
odrobinę utrudnione parkowanie auta na małych ciasnych parkingach
oraz wyzsze opłaty przy niektórych przeprawach promowych czy mostach
ale to margines, komfort przede wszystkim
jeśli jeszcze auto o którym wspomniałeś jest w dobrym stanie, w zasięgu cenowym
to się nie zastanawiaj

DarekK 
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Piwa: 4/9
Wysłany: 2009-08-12, 21:39   

Hmm - każdy facet woli mieć dłuższy niż krótszy, choć niektórzy twierdzą że długość nie ma znaczenia (ale podobno tylko ci co mają krótkie :) ). A tak na poważnie - uważać trzeba przy manewrowaniu każdym samochodem, założysz kamerę i czujniki parkowania i nikomu krzywdy nie zrobisz - a na tych paru metrach 2 luźniej się pomieścicie :) . Pozdrawiam i rozsądnego zakupu życzę.
Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.

TomekW 
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Piwa: 29/5
Wysłany: 2009-08-12, 21:56   

Długi, oczywiście że długi! :diabelski_usmiech

Cztery osoby to już poważna załoga, zwłaszcza jeżeli są wśród nich dzieci. Sam zaczynam od długiego (6,5 m) i nie wyobrażam sobie już naszej rodzinki w mniejszym kamperku. Z manewrowaniem nie mam problemów, a to w głównej mierze zasługa niezwykle zwrotnego podwozia "kaczki". W tym roku tylko raz nie udało mi się wjechać w zaplanowane miejsce (zamiast na podwórku u rodziny noc spędziliśmy na leśnej drodze), ale pocieszam się tym, że i tak najprawdopodobniej największym autem, które dałoby radę "złożyć się" w tę bramę jest "Kucyk" Tadeusza. Oczywiście, jeżeli nie "zostawiłby" wcześniej alkowy na gałęziach drzew.

A że podobno apetyt rośnie w miarę jedzenia, strach pomyśleć co nas czeka w przyszłości; może coś rozmiarów "Milki" Świstaka? :mrgreen:

Inna sprawa to autostrady. Jeżeli chałupa ma nie więcej niż dwie osie, powinna mieścić się w klasie taryfowej z osobówkami. Gorzej przy 3 osiach lub bliźniaku (Ducato dotyczy tylko ta pierwsza opcja), opłaty rosną wtedy znacznie. I w końcu DMC; zwróć uwagę, czy nie przekracza 3,5T?

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2009-08-13, 11:34   

a ja uważam że krótki i to z wejściem z tyłu
ale namieszałem
miałem 2 długie i są za duże na nasze europejskie drogi i warunki parkingowe , nie wspominając o opłatach za np przejazdy autostradami lub promami
:gwm :gwm

Tolo-Digli 
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato
Piwa: 29/5
Wysłany: 2009-08-13, 12:31   

Długi zdecydowanie :)

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2009-08-13, 13:55   

f68 napisał/a:
nie wspominając o opłatach za np przejazdy autostradami

Na autostradach długości nie mierzą.

Miałem kampera 5.85 ,teraz mam 7,0.Zdecydowanie dla mojej rodziny lepszy jest ten dłuższy (jeżdżimy w trzy osoby). Promy droższe,ale ileż pływamy tymi promami?
Co do zwrotności ,parkowania itd.Byłem w tym roku w Grecji i nie było takiego miejsca, gdzie wjechałby Włodek swoim niespełna 6-cio metrowym,a ja nie.
A kto był, to wie jak tam u nich ciasno

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2009-08-13, 21:24   

Mój kamperek ma poniżej 6 metrów i pamiętam, że w pierwszej podróży byłem uszczęsliwiony możliwością zaparkowania na praktycznie każdym kawałku parkingu dla osobówek. Każdy parking z parkometrem w każdym włoskim mieście, obojętnie, czy miejsca parkingowe były wyznakowane wzdłuż jezdni, w poprzek. czy na ukos. Jechaliśmy kierując się wg charakterystycznych włoskich drogowskazów z "tarczą strzelecką" do ścisłego centrum i tam parkowaliśmy. Po drodze na obwodzie miast, najczęściej na stacjach benzynowych, mijaliśmy duże kampery i zestawy z przyczepami. Choć na przykład w Pizie parking dla dużych nawet kamperów jest w samym centrum miasta. I jeszcze gdzieś :roll: . Co do manewrowania - zgadzam się z przedmówcami, różnica jest tylko do czasu wypróbowania. Każdy samochód ma swoje wymiary i trzeba się z nimi oswoić, różnicy nie ma - kiedyś jeżdziłem trochę ciężarówkami, więc mówię to z własnej praktyki :) .
Pozdrawiam
Jacek M
M. Piwowski vel A. Krost

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2009-08-13, 21:28   

A zastanawiałeś się nad 12 metrowcem? Dzisiaj z żoną w Milce odbyły się pierwsze tańce! Buła to co prawda rumba a nie tango, ale zawsze tańce! Tylko powyżej 10 metrów i motocykl wewnątrz!

Milka - może ją spotkacie?

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2335
Wysłany: 2009-08-13, 22:34   

A ja czytam, czytam i wiecie co?
Nic nie powiem. :wyszczerzony:

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2009-08-13, 22:36   

Świstak napisał/a:
ale zawsze tańce! Tylko powyżej 10 metrów

Się zdarzyło u mnie na zlocie w Osówce...........14-cie osób + tańczaca para w siedmiometrowcu :ok

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Sławek HORA
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-14, 10:21   

Po trzech latach jeżdzenia 10-cio metrowym, 8-mio tonowym, 2,55 szerokim( tu kicha przy wymijaniu) i 3,55 wysokości ( niestety wiadukty) mogę stwierdzić że
1- Ze względu na długość zero problemów z manewrowaniem.
2- Masa też nie przedstawia problemu. Nawet w Kazimierzu dał się wypchnąć
3- Wysokość i tu chyba Chorwacja i Czarnogóra odpada
Nawet w tak dużym kamperze po trzech dniach 6 osób to kołchoz, 4 osoby to spółdzielnia,
a dopiero 2 to komfort

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2009-08-14, 12:09   

Oooooo. :lol Aż sobie zdjęcia obejrzałem. Czemu się wcześniej nie odzywałeś? Mam milion pytań!!!!

Milka - może ją spotkacie?

Sławek HORA
[Usunięty]

Wysłany: 2009-08-14, 14:59   

Zdróweczko mi nie pozwalało. Dopiero dzisiaj dorwałem się do laptopa. staram się trochę nadrobić stracony czas.W poniedziałek znów szpital. być może około połowy września będę kamperem w Strzegomiu. To tylko rzut beretem od ciebie.O milce przeczytałem całość.

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2009-08-14, 15:15   

Choć sam mam 5,5 m-etrowego kamperka, ale jeździmy głównie we dwójkę. Jest nie zastąpiony przy parkowaniu na parkingach dla samochodów osobowych, to jednak... przy 4 czy nawet jak piszesz 5 osobach, w środku byłby kociokwik. Wyobraź sobie poranną pobudkę i chęć skorzystania z wc...??? Mnie trudno to sobie wyobrazić.

Nasze kamperki

Odpowiedz do tematu