|
|
Dodatkowy czujnik temperatury do ogrzewania TRUMATIC C |
Autor |
Wiadomość |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2007-09-26, 19:52 Dodatkowy czujnik temperatury do ogrzewania TRUMATIC C
|
|
|
W moim kamperze, podobnie jak w wielu innych, zostało zamontowane urządzenie Trumatic C będące jednocześnie gazowym piecem grzewczym i bojlerem. Ustrojstwo chodzi niby dobrze, ale podczas kamperowania zimą nie byłem z niego zadowolony. Regulator temperatury włączał ogrzewanie dopiero przy dużym spadku temperatury w dół , w rezultacie czego w kamperze było okresowo chłodno, jakby sterownik miał dużą histerezę. Po zbadaniu sprawy, okazało się że przyczyną nie do końca zadowalającego działania ogrzewania jest regulator z pokrętem, zamontowany na ścianie. Regulator jest 100% sprawny ale są dwie przyczyny jego nieprawidłowego działania:
- konstrukcja regulatora w którym termistor mierzący temperaturę umieszczono pod pokrętłem temperatury. Takie umieszczenie temistora powoduje słaby dopływ mierzonego powietrza do termistora.
- umieszczenie regulatora na ścianie szafy pod którą znajduje się piec. Po paru godzinach pracy ogrzewania lub bojlera szafa nagrzewa się a z nią regulator. I cóż z tego że w kamperze zimno ale za to w szafie ciepło.
Rozwiązanie problemu jest bardzo proste. Należy zakupić termistor NTC 10kOhm, przylutować do kabelka, a kabelek zakończyć wtykiem "jack". Tak przygotowany czujnik podłączamy do gniazda umieszczonego na górnej ściance pudełka z elektroniką na piecu. Włożenie wtyku do gniazda powoduje odłączenie czujnika w pokrętle. "Nasz" termistor umieszczamy w miejscu w którym chcemy utrzymywać właściwą temperature.
regulator.JPG Regulator z pokrętłem znany z większości kamperów |
 |
Plik ściągnięto 229 raz(y) 124,42 KB |
regulator bez pokrętła.JPG Po zdjęciu pokrętła zobaczymy termistor. |
 |
Plik ściągnięto 230 raz(y) 63,37 KB |
termistor.JPG Tak wygląda termistor NTC 10kOhm. |
 |
Plik ściągnięto 233 raz(y) 126,07 KB |
kabelek.JPG Gotowy czujnik temperatury. |
 |
Plik ściągnięto 205 raz(y) 104,54 KB |
elektronika.JPG Elektronika sterująca piecem po zdjęciu pokrywy z widocznym gniazdem na drugi czujnik temperatury. Do podłaczenia czujnika nie trzeba zdjemować pokrywy. |
 |
Plik ściągnięto 239 raz(y) 105,79 KB |
bpiecyk z kabelkiem.JPG Trumatic C z podłączonym dodatkowym czujnikem temperatury. |
 |
Plik ściągnięto 232 raz(y) 91,11 KB |
|
|
|
|
 |
Paweł P.
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 1/2 Skąd: Mała Karawana
|
Wysłany: 2007-09-26, 19:57
|
|
|
Zadziwiasz mnie kolego:) |
_________________ Piszę poprawnie po polsku. Jak mi się uda
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-09-26, 20:17
|
|
|
W moim aucie nie ma takiego problemu regulator jest obok urządzenia grzewczego a czujnik termostatu jest nad drzwiami. Pewnie konstruktorzy samochodu zauważyli tą niedogodność. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2007-09-26, 20:26
|
|
|
Witam,
posiadam podobne ustrojstwo w naszym kamperze i zaobserwowałem podobne objawy u nas- tzn. poczatkowo grzeje super, natomiast rankiem już ciut chłodno.
Gdzie zakupić wskazany termistor?, cena podejrzewam groszowa- może jeśli nie masz kłopotów z nabyciem może mógłbyś to dla nas kupić.
Będziemy w Wadowicach, przepraszam za dość obcesową prośbę |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2007-09-26, 22:08
|
|
|
Postaram się kupić, jeśli jeszcze będą w sklepi w którym kupiłem dla siebie. Koszt ok. 1,50zł. Jak nie będzie to trzeba zamówić w jakimś sklepie wysyłkowym z częściami elektronicznymi - jest ich trochę. |
|
|
|
 |
eeik
Kombatant "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Dethleffs
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 22 Lut 2007 Piwa: 13/7 Skąd: Śląsk-Wodzisław Śl.
|
Wysłany: 2007-09-26, 22:15
|
|
|
papamila napisał/a: | przepraszam za dość obcesową prośbę |
Ja to wogóle pójdę po bandzie i chyba sobie poproszę Kiamara o zkup i montaż
Wredna jestem co ?????
No dobra ten dinks mały za 1,50 moge kupić sama |
_________________ Ewa
Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2007-11-18, 19:09
|
|
|
fajnie jest w nowszych kamperach :-(
a co ja mam zrobić? nie mam żadnego termostatu w piecyku trumy, no poza termoparą w piecyku.
czy macie jakiś pomysł jak dołożyć jakiś zawór z czunikiem czy coś takiego? |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
raffe
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: ducato adriatik680
|
Wysłany: 2009-10-24, 23:22
|
|
|
Witam wszystkich,mam ten sam piec TRUMATIC C6002 i...problem!dzialal,dzialal choc zdarzalo sie ze pochodzil z30min i zapalala sie czerwona dioda i nagle!umarlo!po okolo30sekundach zapala sie czerwona dioda.slychac chyba iskrownik,wentylator sie wlacza(i jest czysty)i koniec!dioda czerwona i amen.Nie slysze by te elektrozaworki na przylaczu gazu tykaly(o ile maja i o ile slychac to).poczytalem troche ze ten czujnik przegrzania moze je wylaczyc no i nastepny problem!jak dojsc do tego czujnika?wymontowalem caly piec,odkrecilem ten dolny okragly dekielek ale wysunac tego sie nie da!nie wiem i nie chcialbym pokupic kilkunastu rzeczy a i tak bez efektu bedzie!myslalem o wymianie tego czujnika jesli to on!moze te elektrozaworki gazu?wymienie przy okazji rure wydechowa i zasilajaca w powietrze ale co dalej robic?moze ktos wie?prosze o pomoc!zima idzie a to mi padlo! |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2009-10-24, 23:46 ARCADARKA
|
|
|
przecież mogę to robić |
_________________ Darek |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2009-10-26, 00:36
|
|
|
mam pod rękę termistorki 47k to by dopiero było grzanie na potęge
Niezależnie od tego mam sondy do płynów - 2 termistory w rurce z kwasówki musze sprawdzić wartości, można by to jakoś wykorzystać ... o właśnie fajne do bojlera samoróbki... do grzanego zbiornika na olej roślinny... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|