Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
A dlaczego by tak nie w Polsce
Autor Wiadomość
rysiol 
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs RT6844 Renault
Piwa: 80/27
Wysłany: 2010-01-22, 22:54   A dlaczego by tak nie w Polsce

Bardzo zainteresowała mnie strona francuskich i włoskich gospodarstw agroturystycznych w których istnieje możliwość zatrzymania się kamperem. Sprawa opisywana na forum, lecz nie wychodzi mi wstawianie cytatów. Pomyślałem dlaczego nie u nas. W okresie przedkamperowym przez ładnych parę lat w czasie wakacji zawsze korzystałem z tak zwanych kwater prywatnych. Bardzo mi się ta forma turystyki podobała. Pozwalała poznawać nie tylko miejsca, ale i ludzi w ich naturalnym środowisku. Największym mankamentem tej formy zakwaterowania było to, iż prawie zawsze trzeba zatrzymywać się na dłużej, a przy krótkich pobytach cena za nocleg rosła bardzo poważnie.
A teraz do rzeczy. Istnieje w naszym kraju federacja gospodarstw agroturystycznych i wiele stowarzyszeń agroturystycznych. Gospodarstwa coraz częściej oprócz noclegów oferują wiele atrakcji. Kuchnie regionalną, kuligi, kajaki, warsztaty sztuki ludowej, eko żywność. Nurtuje mnie, czy nie moglibyśmy, jako organizacja miłośników carawaningu wyjść z ofertą do organizacji zrzeszających gospodarstwa agroturystyczne o poszerzenie oferty. W oparciu o już istniejące wzory francuski i włoski moglibyśmy uzyskać ciekawą możliwość poznawania naszego kraju, a właściciele gospodarstw dodatkową możliwość zarobku. Prosze o opinię na ten temat.
Postaw piwo autorowi tego posta

łoś 
Kombatant
szary stary łoś

Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
Piwa: 79/24
Wysłany: 2010-01-22, 23:20   

Bardzo dobry pomysł. Raz z tej formy skorzystałem i było z korzyścią dla nas i dla gospodarzy. Wolnych łóżek nie mieli, a dwa obiadki więcej bez kłopotu zrobili. Miejsc dla kamperka znalazło się kilka i mogłem wybrać. Dwa miłe wieczory z gospodarzami i ich gośćmi przy krzakówce i z żalem wyjeżdżaliśmy w dalszą trasę-na Litwę.

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2010-01-22, 23:27   

W CamperParkach są gospodarstwa agroturystyczne. Zaglądałeś tam?
A do stowarzyszeń, czy federacji zawsze można wystąpić, oczywiście.

Nasze kamperki

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/235
Wysłany: 2010-01-23, 11:23   

rysiol napisał/a:
Nurtuje mnie, czy nie moglibyśmy, jako organizacja miłośników carawaningu wyjść z ofertą do organizacji zrzeszających gospodarstwa agroturystyczne o poszerzenie oferty.

Ofertę to może sobie poszerzyć każde gospodarstwo indywidualnie. Poszerzenie jednak oferty o pole namiotowe, czy kampingowe wiąże się ze znaczną opłatą ponoszoną przez to gospodarstwo. Jak nas poinformował gospodarz takiej agroturystyki, sprawa zupełnie nieopłacalna, przy tak małej ilości chętnych. Pozwolił nam przenocować dwie noce, ale jakby kto pytał to mieliśmy mówić, że my daleka rodzina od wuja Stasia z Kutna ;)

robert_smoldzino 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: LR i namiot
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2010-01-23, 12:49   

@JaWa - to czy ta oplata jest czy jej nie ma zalezy od wykladni w miejscowym urzedzie, przepisy dot. agroturystyki sa tak nieostre, ze wszystko zalezy od dobrej woli urzednika

jarymi 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit MK2 1980r. (po reanimacji)
Nazwa załogi: Jagoda, Ryszard
Otrzymał 4 piw(a)
Wysłany: 2010-01-23, 13:30   

robert_smoldzino napisał/a:
@JaWa - to czy ta oplata jest czy jej nie ma zalezy od wykladni w miejscowym urzedzie, przepisy dot. agroturystyki sa tak nieostre, ze wszystko zalezy od dobrej woli urzednika
Przepisy są jasne i jednoznaczne niestety i goszczenie camperowców jest możliwe tylko na zasadzie "wujek z Kutna"

Wynajmowanie pokoi gościnnych w domach mieszkalnych położonych na terenach wiejskich, w gospodarstwie rolnym nie podlega opodatkowaniu, jeżeli liczba wynajmowanych pokoi nie przekracza 5. Dochody z takiego wynajmu od 1995 r. są całkowicie zwolnione od podatku na podstawie art. 21 ust. 1 pkt 43 ustawy o podatku dochodowym od osób fizycznych. Tym samym zwolnieniem są objęte dochody z tytułu wyżywienia goszczonych letników. Jeśli z wydawanych posiłków miałyby korzystać także inne osoby, będzie to działalność gospodarcza wymagająca oddzielnego rejestrowania

Czyli nawet te dwa dodatkowe obiady są dla Agroturystyki "działalnością - że to bzdura to wiem ale czy tylko jedyna w naszym prawie??, :)
i "OldCamperTeam - Klub Dorosłego Kampera"

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2010-01-23, 14:43   

....

sobczak-400.jpg
Plik ściągnięto 116 raz(y) 77,87 KB

Milka - może ją spotkacie?

rysiol 
stary wyga

Wysłany: 2010-01-23, 19:08   

Wiele jest bzdur w naszym prawie i wielu niereformowalnych urzędników, lecz myślę, że gdyby oprzeć się na sprawdzonych wzorach zachodnich i poprzeć to unijnymi rozwiązaniami prawnymi to może coś by drgnęło. Podobno byliśmy prekursorami wszystkich przemian w Europie .

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2010-01-23, 19:50   

Podobno byliśmy prekursorami wszystkich przemian w Europie .[/quote]

witam

Zaprawde napisales prawde

pamietam przed 30 laty kupowalem samochod bez alarmu , ale po wielkiej emigracji ,i uwolnieniu ludu(polskiego) ,bez alarmu juz nawet ubezpieczenie a austrii cie nie ubezpieczy,czyli pierwsza przemiana.

Druga przemiana byla ochrona w sklepach , jezdzac do polski z tym sie spotykalem (koniec lat 80-tych poczatek 90-tych), ale w tym malym kraju nigdy tego wczesniej nie praktykowano , dopiero po kilku wpadkach polskich przedsiebiorcow z perfumami, samochodami, futrami (drogimi) na granicy "zakupionymi " bez paragonow wprowadzono w zycie obrone cywilna w sklepach .
Trzecia to otwarte dworce kolejowe , mozna bylo czekajac na polaczenie przespac , przekimac ,przenocowac sie , ale po nawale polskich meneli ,pijaczkow zaostrzyli wszelakie przepisy a dworce 0 24,00 pozamykali.(ku zmorze tranzytowcow)

Mozna by tak powyliczac osiagniecia i innowacje "polskiego przedsiebiorcy" majace wplyw na uksztalowanie przemian w Europie bez konca , moze ktos napisac ze to nie wszystko my zawinilismy , a ja moge powiedziec z reka na seru ze to MY polacy , bo inne narody w tym czasie mialy jeszcze kaganiec na pysku i na zachod wyjezdzaly pojedyncze osoby, a nie cale hordy przestepcow.

pozdrawiam
DAKOTA

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2010-01-23, 20:00   

DAKOTA napisał/a:
a ja moge powiedziec z reka na seru ze to MY polacy , bo inne narody w tym czasie mialy jeszcze kaganiec na pysku i na zachod wyjezdzaly pojedyncze osoby, a nie cale hordy przestepcow.

Czy Ty urodziłeś się w Austrii :haha:

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2010-01-23, 20:04   

DAKOTA napisał/a:
a nie cale hordy przestepcow

Trochę może z tymi hordami przestępców przesadzasz. Temat pewnie do następnej gorącej dyskusji. W tych latach ciemnogrodu bywałem za granicą, bywałem nawet autokarowymi hordami i wierz mi nikt przed nami nie zamykał sklepów, nie nocowaliśmy na dworcach. Takie chyba generalizowania nie ma większego sensu.

DAKOTA 
stary wyga

Twój sprzęt: CARTHAGO chic T 4.9 nastepny tez T 4.9
Nazwa załogi: DAGOCIK
Piwa: 12/20
Wysłany: 2010-01-23, 20:06   

nie, w europie srodkowej :haha: :haha: nie na ziemiach odzyskanych
Czy Ty urodziłeś się w Austrii :haha: [/quote]

Zaden Penis nie jest tak twardy jak zycie

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 241/606
Wysłany: 2010-01-23, 20:10   

DAKOTA napisał/a:
nie, w europie srodkowej :haha: :haha: nie na ziemiach odzyskanych

Dziękuję, nie mam więcej pytań :roll:

48a-ELANKO 
weteran
dawniej: 48a-ELANKO

Piwa: 125/78
Wysłany: 2010-01-23, 20:38   

DAKOTA, staram się Ciebie zrozumieć... Wierzę, że dokonałeś jakichś skrótów myślowych !
Jeżeli jednak twierdzisz, że to co napisałeś jest jedyną prawdą to... niesamowite zmiany nastą piły w Tobie po opuszczeniu Polski !

Cytując "klasyka" z branży aktorskiej " - ... nie chce mi się z Tobą gadać ... :!:

rysiol 
stary wyga

Wysłany: 2010-01-23, 21:01   

Jakby trochę wcześniej Polska powstała to pewnie co niektórzy i za plagi egipskie obciążyli by nas odpowiedzialnością. Osobiście myślę, że najgorszą naszą cechą narodową jest skłonność do narzekania.

Odpowiedz do tematu