|
|
Przesunięty przez: Pawcio 2013-11-21, 09:27 |
Dpouszczalne prędkości kamperów |
Autor |
Wiadomość |
oli
zaawansowany
|
Wysłany: 2013-11-13, 22:38 Dpouszczalne prędkości kamperów
|
|
|
Wydzielone z tematu "Problemy z nadwagą kamperów" ---> http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=17371
Miałem też kiedyś kampera powyżej 3,5 tony i więcej w nim, minusów jak plusów.Pomijając że po drodze wiele widać zakazów wjazdu samochodu powyżej 3,5 tony ,to nawiększym mankamentem jest jazda w większosci państw nie szybciej jak 80 km na godz.Kiedyś jadąc w Niemczech autostradą ciężarowką 95km na godz zapłacilem mandat ponad 200euro .Dlatego taki wysoki ponieważ normalnie na radar zaplacil bym pare euro ,ale że jechałem Konstans ponad 10 min a policja za mną to mi to zsumowali i nie ma zmiłuj się .A jak tu jechac kamperem na autostradzie 80 na godzine ?
http://www.polskicaravani...mozna-ile-warto |
Ostatnio zmieniony przez Pawcio 2013-11-21, 09:18, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 568/306 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2013-11-13, 22:59
|
|
|
oli napisał/a: | Miałem też kiedyś kampera powyżej 3,5 tony i więcej w nim, minusów jak plusów.Pomijając że po drodze wiele widać zakazów wjazdu samochodu powyżej 3,5 tony ,to nawiększym mankamentem jest jazda w większosci państw nie szybciej jak 80 km na godz.Kiedyś jadąc w Niemczech autostradą ciężarowką 95km na godz zapłacilem mandat ponad 200euro .Dlatego taki wysoki ponieważ normalnie na radar zaplacil bym pare euro ,ale że jechałem Konstans ponad 10 min a policja za mną to mi to zsumowali i nie ma zmiłuj się .A jak tu jechac kamperem na autostradzie 80 na godzine ?
http://www.polskicaravani...mozna-ile-warto |
Zgadzam się z Tobą w zupełności. Moim zdaniem komfort jaki daje duży kamper nie rekompensuje niedogodności. Ograniczenia tonażu, opłaty za drogi, ograniczenia prędkości, kłopoty z parkowaniem /długość samochodu/itp.
Przykład? Nasz weekendowy wyjazd do Wielkopolski. Parkowaliśmy nieopodal starego rynku w Poznaniu. Zakaz wjazdu pow. 3,5 tony i "krótkie" miejsca parkingowe.Dla kampera < 3,5 t Niemal podwójna opłata za autostradę i konieczność viatol na odcinkach bezpłatnych dla "osobówek". Ograniczenie prędkości na autostradzie do 80 km/h. Koszt przejazdu zwiększa się ponad dwukrotnie a prędkość spada nominalnie nawet o 60 km/h. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2013-11-13, 23:22
|
|
|
tylko, że ograniczenie do 80 km/h obowiązuje u nas wszystkie kampery, te lekkie też. |
_________________ Krawat dodaje szyku.
Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
Pawel_MASZ-BUD
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Maj 2013 Piwa: 2/3 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-11-13, 23:25
|
|
|
krimar napisał/a: | tylko, że ograniczenie do 80 km/h obowiązuje u nas wszystkie kampery, te lekkie też. |
Że jak przepraszam? Młody jestem i się jeszcze uczę, więc możesz wyjaśnić dlaczego i z czego? |
|
|
|
 |
Pawel_MASZ-BUD
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Pomógł: 2 razy Dołączył: 30 Maj 2013 Piwa: 2/3 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2013-11-13, 23:32
|
|
|
AAAAAA już doczytałem. Pojazd specjalny to inny niż wymienione w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym... No patrz... Bonus za dzisiejszy dzień życia Naprawdę szanowni koledzy i koleżanki nie miałem pojęcia, że tak to jest rozegrane. Myślałem, że tak jak busiki do 3.5T. Chyba nawet nie ja jeden tak myślałem.
Przypis z ustawy:
Art. 20.
1. W ustawie Prawo o Ruchu Drogowym określa się dopuszczalną prędkość pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym jako 60 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h.
3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:
Zespołu pojazdów lub pojazdu nie wymienionego w pkt 1:
a) na autostradzie, drodze ekspresowej lub drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu - 80 km/h,
b) na pozostałych drogach - 70 km/h.
Jeśli kamper jest zarejestrowany jako samochód ciężarowy (o DMC nieprzekraczającej 3,5 tony) wówczas w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ustawodawca określa dozwoloną prędkość poza obszarem: na autostradzie 130 km/h, droga ekspresowa dwujezdniowa 110 km/h, ekspresowa jednojezdniowa oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach ruchu w tym samym kierunku – 100 km/h, na pozostałych drogach – 90 km/h. W drugim punkcie mamy pojazdy i zespoły pojazdów nie wymienione powyżej, które mogą poruszać się poza obszarem zabudowanym 80 km/h (m.in. drogi ekspresowe, autostrady) oraz na pozostałych drogach – 70 km/h. Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazd specjalny (nie wymieniony w punkcie pierwszym), czyli obowiązują te dwie prędkości i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi.
Oznacza to, że taki sam samochód o takiej samej DMC i takich samych gabarytach, jeśli nie jest zarejstrowany jako kamper, może poruszać się w zgodzie z przepisami z większą prędkością. |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1602/2335 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2013-11-13, 23:36
|
|
|
oli napisał/a: | A jak tu jechac kamperem na autostradzie 80 na godzine ? |
Mnie to się udaje.
Czasami.
Z wiatrem i z górki. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Pomógł: 3 razy Dołączył: 11 Wrz 2010 Piwa: 53/3 Skąd: Gorzkowice
|
Wysłany: 2013-11-15, 09:19
|
|
|
krimar napisał/a: | tylko, że ograniczenie do 80 km/h obowiązuje u nas wszystkie kampery, te lekkie też. |
Dajcie już spokój z tym ogłupianiem ludzi, kamperem do 3.5 Tony jeżdżę legalnie 140 km/h Dz.U. z 2012 poz 1137 art.20 (PORD tekst jednolity) |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
szadok
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: przyczłapka
Pomógł: 3 razy Dołączył: 23 Lis 2010 Piwa: 7/20 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2013-11-15, 11:23
|
|
|
rawicki@op.pl napisał/a: |
Dajcie już spokój z tym ogłupianiem ludzi, kamperem do 3.5 Tony jeżdżę legalnie 140 km/h Dz.U. z 2012 poz 1137 art.20 (PORD tekst jednolity) |
Pod warunkiem, że w dowodzie rejestracyjnym masz zapis
rodzaj pojazdu: osobowy, motocykl bądź samochód ciężarowy.
W innym przypadku (rejestracja jako pojazd specjalny, przeznaczenie kempingowy) obowiązuje Cię zapis art. 20, ust 3, pkt 2).
Czyli wcale nie jest tak wesoło jak piszesz... |
_________________ z pozdrowieniami,
szadok
__
"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles |
|
|
|
 |
gardamm
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: FIAT Talento 1991 GRANDUCA 49
Pomógł: 1 raz Dołączył: 21 Maj 2011 Otrzymał 7 piw(a) Skąd: Rzeszów
|
Wysłany: 2013-11-15, 12:04
|
|
|
rawicki@op.pl napisał/a: | krimar napisał/a: | tylko, że ograniczenie do 80 km/h obowiązuje u nas wszystkie kampery, te lekkie też. |
skąd mój camper wie ze jest ograniczenie ???? - bo cisne i cisne pedal a on więcej niz 90 km/h nie chce ( może zna inna podstawe prawna) )) |
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-11-15, 14:41
|
|
|
szadok napisał/a: | Pod warunkiem, że w dowodzie rejestracyjnym masz zapis
rodzaj pojazdu: osobowy, motocykl bądź samochód ciężarowy.
W innym przypadku (rejestracja jako pojazd specjalny, przeznaczenie kempingowy) obowiązuje Cię zapis art. 20, ust 3, pkt 2).
Czyli wcale nie jest tak wesoło jak piszesz... |
Bzdury piszesz kolego Szadok, nie odróżniasz kategorii pojazdu od rodzaju pojazdu, gdyby tak interpretować prawo o ruchu drogowym jak Ty, to znaczy ograniczenia prędkości dla pojazdów specjalnych to co by było z np.karetką pogotowia, czy autem pożarniczym które też należą do tych pojazdów.
Każdy kamper do 3.5 t zarejestrowany jest lub powinien być jako pojazd kategorii homologacyjnej M1 czyli pojazd osobowy ( do przewozu osób), a to że jest rodzaju specjalnego bo kempingowego to nie ma znaczenia do ograniczeń prędkości.Pozdro |
_________________ Stacja Kontroli Pojazdów przyjazna pojazdom specjalnym z przeznaczeniem kempingowym. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2013-11-15, 15:55
|
|
|
niepotrzebnie mieszasz kategorię homoloagacyjną (o której w przypadku zarejestrowanego już pojazdu możesz zapomnieć i nie znajdziesz nawet jej śladu w dowodzie rejestracyjnym) z rodzajem pojazdu.
Masz w dowodzie wpisane rodzaj pojazdu: osobowy, motocykl bądź samochód ciężarowy (do 3,5t) to jedziesz szybciej, masz co innego to jedziesz wolniej.
Nie mieszaj do tego pojazdów uprzywilejowanych, które mogą jechać szybciej z powodu włączenia koguta.
Kamper nie jest pojazdem jak to napisałeś rodzaju specjalnego bo kempingowego, tylko pojazdem rodzaju specjalnego o przeznaczeniu kempingowy.
Nie ma rodzaju pojazdu kempingowy. |
Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-11-15, 16:09
|
|
|
krimar napisał/a: | kategorię homoloagacyjną (o której w przypadku zarejestrowanego już pojazdu możesz zapomnieć i nie znajdziesz nawet jej śladu w dowodzie rejestracyjnym) z rodzajem pojazdu. |
a widziałeś Ty dowód rejestracyjny, jeśli tak to zobacz co jest w pozycji "J" |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2013-11-15, 16:16
|
|
|
rawicki@op.pl napisał/a: | a widziałeś Ty dowód rejestracyjny, jeśli tak to zobacz co jest w pozycji "J" |
U mnie jest "---" |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

|
Wysłany: 2013-11-15, 16:43
|
|
|
Pola J i K pozostają w większości dowodów od camperów puste, dlatego napisałem, że nie znajdziesz nawet śladu homologacji w dowodzie rejestracyjnym. Pola te są wypełnione w przypadku pojazdów stosunkowo młodych, sprzedanych jako fabrycznie nowe w kraju. |
|
|
|
|
 |
Rawic
Kombatant

|
Wysłany: 2013-11-15, 16:43
|
|
|
kimtop napisał/a: | U mnie jest "---" |
Niewątpliwie niektórzy urzędnicy żyją tylko po to, żeby wypocząć, bo w rubryce "J"
powinni Ci wpisać dla Twojego Dethleffsa Kat. M1 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|