Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: Pawcio
2013-11-21, 09:27
Dpouszczalne prędkości kamperów
Autor Wiadomość
oli
zaawansowany

Piwa: 25/1
Wysłany: 2013-11-13, 22:38   Dpouszczalne prędkości kamperów

Wydzielone z tematu "Problemy z nadwagą kamperów" ---> http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=17371

Miałem też kiedyś kampera powyżej 3,5 tony i więcej w nim, minusów jak plusów.Pomijając że po drodze wiele widać zakazów wjazdu samochodu powyżej 3,5 tony ,to nawiększym mankamentem jest jazda w większosci państw nie szybciej jak 80 km na godz.Kiedyś jadąc w Niemczech autostradą ciężarowką 95km na godz zapłacilem mandat ponad 200euro .Dlatego taki wysoki ponieważ normalnie na radar zaplacil bym pare euro ,ale że jechałem Konstans ponad 10 min a policja za mną to mi to zsumowali i nie ma zmiłuj się .A jak tu jechac kamperem na autostradzie 80 na godzine ?

http://www.polskicaravani...mozna-ile-warto
Ostatnio zmieniony przez Pawcio 2013-11-21, 09:18, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

gryz3k 
Kombatant

Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Piwa: 568/306
Wysłany: 2013-11-13, 22:59   

oli napisał/a:
Miałem też kiedyś kampera powyżej 3,5 tony i więcej w nim, minusów jak plusów.Pomijając że po drodze wiele widać zakazów wjazdu samochodu powyżej 3,5 tony ,to nawiększym mankamentem jest jazda w większosci państw nie szybciej jak 80 km na godz.Kiedyś jadąc w Niemczech autostradą ciężarowką 95km na godz zapłacilem mandat ponad 200euro .Dlatego taki wysoki ponieważ normalnie na radar zaplacil bym pare euro ,ale że jechałem Konstans ponad 10 min a policja za mną to mi to zsumowali i nie ma zmiłuj się .A jak tu jechac kamperem na autostradzie 80 na godzine ?

http://www.polskicaravani...mozna-ile-warto

Zgadzam się z Tobą w zupełności. Moim zdaniem komfort jaki daje duży kamper nie rekompensuje niedogodności. Ograniczenia tonażu, opłaty za drogi, ograniczenia prędkości, kłopoty z parkowaniem /długość samochodu/itp.

Przykład? Nasz weekendowy wyjazd do Wielkopolski. Parkowaliśmy nieopodal starego rynku w Poznaniu. Zakaz wjazdu pow. 3,5 tony i "krótkie" miejsca parkingowe.Dla kampera < 3,5 t Niemal podwójna opłata za autostradę i konieczność viatol na odcinkach bezpłatnych dla "osobówek". Ograniczenie prędkości na autostradzie do 80 km/h. Koszt przejazdu zwiększa się ponad dwukrotnie a prędkość spada nominalnie nawet o 60 km/h. :ok

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2013-11-13, 23:22   

tylko, że ograniczenie do 80 km/h obowiązuje u nas wszystkie kampery, te lekkie też.

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

Pawel_MASZ-BUD 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-11-13, 23:25   

krimar napisał/a:
tylko, że ograniczenie do 80 km/h obowiązuje u nas wszystkie kampery, te lekkie też.

Że jak przepraszam? Młody jestem i się jeszcze uczę, więc możesz wyjaśnić dlaczego i z czego?

Pawel_MASZ-BUD 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs A5250 '95 Ducato 1.9td
Piwa: 2/3
Wysłany: 2013-11-13, 23:32   

AAAAAA już doczytałem. Pojazd specjalny to inny niż wymienione w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym... No patrz... Bonus za dzisiejszy dzień życia :wyszczerzony: Naprawdę szanowni koledzy i koleżanki nie miałem pojęcia, że tak to jest rozegrane. Myślałem, że tak jak busiki do 3.5T. Chyba nawet nie ja jeden tak myślałem.

Przypis z ustawy:
Art. 20.
1. W ustawie Prawo o Ruchu Drogowym określa się dopuszczalną prędkość pojazdu lub zespołu pojazdów na obszarze zabudowanym jako 60 km/h, z zastrzeżeniem ust. 2.
2. Prędkość dopuszczalna pojazdu lub zespołu pojazdów w strefie zamieszkania wynosi 20 km/h.
3. Prędkość dopuszczalna poza obszarem zabudowanym, z zastrzeżeniem ust. 4 i 5, wynosi w przypadku:

Zespołu pojazdów lub pojazdu nie wymienionego w pkt 1:
a) na autostradzie, drodze ekspresowej lub drodze dwujezdniowej co najmniej o dwóch pasach przeznaczonych dla każdego kierunku ruchu - 80 km/h,
b) na pozostałych drogach - 70 km/h.

Jeśli kamper jest zarejestrowany jako samochód ciężarowy (o DMC nieprzekraczającej 3,5 tony) wówczas w ustawie Prawo o Ruchu Drogowym ustawodawca określa dozwoloną prędkość poza obszarem: na autostradzie 130 km/h, droga ekspresowa dwujezdniowa 110 km/h, ekspresowa jednojezdniowa oraz na drodze dwujezdniowej o co najmniej dwóch pasach ruchu w tym samym kierunku – 100 km/h, na pozostałych drogach – 90 km/h. W drugim punkcie mamy pojazdy i zespoły pojazdów nie wymienione powyżej, które mogą poruszać się poza obszarem zabudowanym 80 km/h (m.in. drogi ekspresowe, autostrady) oraz na pozostałych drogach – 70 km/h. Kampery zazwyczaj klasyfikuje się jako pojazd specjalny (nie wymieniony w punkcie pierwszym), czyli obowiązują te dwie prędkości i nie można rozwijać prędkości większej niż 80 km/h, niezależnie do rodzaju drogi.

Oznacza to, że taki sam samochód o takiej samej DMC i takich samych gabarytach, jeśli nie jest zarejstrowany jako kamper, może poruszać się w zgodzie z przepisami z większą prędkością.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1602/2335
Wysłany: 2013-11-13, 23:36   

oli napisał/a:
A jak tu jechac kamperem na autostradzie 80 na godzine ?

Mnie to się udaje.

Czasami.

Z wiatrem i z górki. :ok

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2013-11-15, 09:19   

krimar napisał/a:

Dajcie już spokój z tym ogłupianiem ludzi, kamperem do 3.5 Tony jeżdżę legalnie 140 km/h Dz.U. z 2012 poz 1137 art.20 (PORD tekst jednolity)

szadok
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: przyczłapka
Piwa: 7/20
Wysłany: 2013-11-15, 11:23   

rawicki@op.pl napisał/a:

Dajcie już spokój z tym ogłupianiem ludzi, kamperem do 3.5 Tony jeżdżę legalnie 140 km/h Dz.U. z 2012 poz 1137 art.20 (PORD tekst jednolity)

Pod warunkiem, że w dowodzie rejestracyjnym masz zapis
rodzaj pojazdu: osobowy, motocykl bądź samochód ciężarowy.

W innym przypadku (rejestracja jako pojazd specjalny, przeznaczenie kempingowy) obowiązuje Cię zapis art. 20, ust 3, pkt 2).
Czyli wcale nie jest tak wesoło jak piszesz...

__

"Prawdziwa wiedza to znajomość przyczyn" (c)Arystoteles

gardamm
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: FIAT Talento 1991 GRANDUCA 49
Otrzymał 7 piw(a)
  Wysłany: 2013-11-15, 12:04   

rawicki@op.pl napisał/a:
krimar napisał/a:

skąd mój camper wie ze jest ograniczenie ???? - bo cisne i cisne pedal a on więcej niz 90 km/h nie chce ( może zna inna podstawe prawna) ;) ))

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-15, 14:41   

szadok napisał/a:
Pod warunkiem, że w dowodzie rejestracyjnym masz zapis
rodzaj pojazdu: osobowy, motocykl bądź samochód ciężarowy.

W innym przypadku (rejestracja jako pojazd specjalny, przeznaczenie kempingowy) obowiązuje Cię zapis art. 20, ust 3, pkt 2).
Czyli wcale nie jest tak wesoło jak piszesz...

Bzdury piszesz kolego Szadok, nie odróżniasz kategorii pojazdu od rodzaju pojazdu, gdyby tak interpretować prawo o ruchu drogowym jak Ty, to znaczy ograniczenia prędkości dla pojazdów specjalnych to co by było z np.karetką pogotowia, czy autem pożarniczym które też należą do tych pojazdów.
Każdy kamper do 3.5 t zarejestrowany jest lub powinien być jako pojazd kategorii homologacyjnej M1 czyli pojazd osobowy ( do przewozu osób), a to że jest rodzaju specjalnego bo kempingowego to nie ma znaczenia do ograniczeń prędkości.Pozdro

krimar
Kombatant

Wysłany: 2013-11-15, 15:55   

niepotrzebnie mieszasz kategorię homoloagacyjną (o której w przypadku zarejestrowanego już pojazdu możesz zapomnieć i nie znajdziesz nawet jej śladu w dowodzie rejestracyjnym) z rodzajem pojazdu.
Masz w dowodzie wpisane rodzaj pojazdu: osobowy, motocykl bądź samochód ciężarowy (do 3,5t) to jedziesz szybciej, masz co innego to jedziesz wolniej.
Nie mieszaj do tego pojazdów uprzywilejowanych, które mogą jechać szybciej z powodu włączenia koguta.
Kamper nie jest pojazdem jak to napisałeś rodzaju specjalnego bo kempingowego, tylko pojazdem rodzaju specjalnego o przeznaczeniu kempingowy.
Nie ma rodzaju pojazdu kempingowy.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-15, 16:09   

krimar napisał/a:
kategorię homoloagacyjną (o której w przypadku zarejestrowanego już pojazdu możesz zapomnieć i nie znajdziesz nawet jej śladu w dowodzie rejestracyjnym) z rodzajem pojazdu.

a widziałeś Ty dowód rejestracyjny, jeśli tak to zobacz co jest w pozycji "J"

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2013-11-15, 16:16   

rawicki@op.pl napisał/a:
a widziałeś Ty dowód rejestracyjny, jeśli tak to zobacz co jest w pozycji "J"

U mnie jest "---"

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

krimar
Kombatant

Wysłany: 2013-11-15, 16:43   

Pola J i K pozostają w większości dowodów od camperów puste, dlatego napisałem, że nie znajdziesz nawet śladu homologacji w dowodzie rejestracyjnym. Pola te są wypełnione w przypadku pojazdów stosunkowo młodych, sprzedanych jako fabrycznie nowe w kraju.

Brat napisał/a:

Rawic 
Kombatant

Wysłany: 2013-11-15, 16:43   

kimtop napisał/a:
U mnie jest "---"

Niewątpliwie niektórzy urzędnicy żyją tylko po to, żeby wypocząć, bo w rubryce "J"
powinni Ci wpisać dla Twojego Dethleffsa Kat. M1

Odpowiedz do tematu