Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-11-29, 10:01
Porozmawiamy z Automapą.
Autor Wiadomość
wbobowski 
Kombatant
moder


Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I645 DB Ducato 2,5 TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 18 Lut 2008
Piwa: 287/95
Skąd: Lublin - Dąbrowica
Wysłany: 2009-09-29, 10:40   Porozmawiamy z Automapą.

KOCZORKA napisał/a:

3. Automapa już wprowadziła super program dla ciężarówek uwzględniający wymiary pojazdu. Są tam uwzględnione wiadukty.
Może też mogłaby dla kamperów. :bigok



KOCZORKA napisał/a:
Jadąc na tym programie Krzysiek nie wpuszcza nas do miejsc z zakazem wjazdu pojazdom ciężarowym.

Właśnie i jednocześnie wygania nas na obwodnice dla TIRów, dlatego wyłączyłem tą opcję, bo wcale nie uwzględnia DMC do 3,5 t, tylko traktuje wtedy jak duże TIRy.
Tak miałem w Grecji, przy wjeżdzie do centrum nie było żadnego ograniczenia a "Krzysiek" wyganiał mnie na paskudną obwodnicę dla TIRów i dlatego wyłączyłem to.
_________________
Włodek i Ela

Nasze kamperki
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
KOCZOR 
weteran

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Lis 2008
Piwa: 17/5
Wysłany: 2009-09-29, 11:12   

wbobowski napisał/a:
dlatego wyłączyłem tą opcję, bo wcale nie uwzględnia DMC do 3,5 t, tylko traktuje wtedy jak duże TIRy

Włodku chyba nie chodzi o TIR, ale jest mnóstwo zakazów dla np. ciężarówek pow. 2.5 T, czy ogólnie zakazu wjazdu dla ciężarówek, a przecież my nie jeździmy ciężarówkami...
Zauważyłem, że AM jest dość otwarta na sugestie zmian programowych, ale przypuszczam, że muszą otrzymać wystarczającą ilość sygnałów, żeby zająć się problemem.
Ja już do nich wysłałem zgłoszenie, może jakiś e-mail zbiorowy (CT i/lub PTTCC), może jeszcze kilka indywidualnych przyspieszyłoby sprawę...
Dla lepszego działania potrzebna jest możliwość nieoznaczania pojazdu jako ciężarowego, a tylko uwzględnienia wymiarów - do wykonania dość banalne, ale jednak trzeba wykonać.

W związku z tym, że (jak uważam) funkcja jest dość przydatna, proponuję, aby każdy, kto posiada legalną wersję AM wysłał przez ich stronkę prośbę o zmianę tej funkcji.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wbobowski 
Kombatant
moder


Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I645 DB Ducato 2,5 TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 18 Lut 2008
Piwa: 287/95
Skąd: Lublin - Dąbrowica
Wysłany: 2009-09-29, 11:22   

KOCZOR napisał/a:
W związku z tym, że (jak uważam) funkcja jest dość przydatna, proponuję, aby każdy, kto posiada legalną wersję AM wysłał przez ich stronkę prośbę o zmianę tej funkcji.

Dodatkowo powinniśmy wysłać taką informację jako PTTCC. Zajmę się tym.
_________________
Włodek i Ela

Nasze kamperki
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
prezesuu 
weteran
102 dni to nie zbyt wiele


Twój sprzęt: chwilowo bezdomny
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 01 Lut 2008
Piwa: 22/13
Skąd: Tomaszów Mazowiecki
Wysłany: 2009-09-29, 16:18   

Pisanie do AM to dobra sprawa. Jutro coś takiego napiszę i również zachęcam wszystkich legalnych do pisania. :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wbobowski 
Kombatant
moder


Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I645 DB Ducato 2,5 TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 18 Lut 2008
Piwa: 287/95
Skąd: Lublin - Dąbrowica
Wysłany: 2009-09-29, 19:43   

prezesuu napisał/a:
Pisanie do AM to dobra sprawa. Jutro coś takiego napiszę i również zachęcam wszystkich legalnych do pisania. :spoko

Żeby to większy wymiar uzgodniełem z Januszem, że takie wystąpienie pójdzie z PTTCC. Prezes już pracuje nad takim wystąpieniem.
_________________
Włodek i Ela

Nasze kamperki
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 395/142
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2009-10-02, 00:05   

Napisałem takie pismo.

Automapa.jpg
Plik ściągnięto 545 raz(y) 164,03 KB

_________________
Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
Ostatnio zmieniony przez janusz 2009-10-02, 10:35, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ML 
zaawansowany


Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
Dołączył: 06 Lis 2007
Piwa: 5/3
Skąd: Wrocław
Wysłany: 2009-10-02, 00:11   

Janusz :bigok

Tyle, że ile dobrze pamiętam, to w Automapie jest możliwość ustawiania parametrów pojazdu, tylko słabo to działa.

Pozdrowienia.
_________________
To tylko MATRIX ...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 395/142
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2009-10-02, 00:14   

Jeśli odpowiedzą, że jest taka opcja to powiemy, że słabo działa i nie zadowala nas.
_________________
Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
roger 
Kombatant


Twój sprzęt: Ducato CONCORDE
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 19 Sty 2009
Piwa: 41/38
Skąd: W-wa & Lubuskie
Wysłany: 2009-10-07, 10:35   

Panowie podczas kontaktów z AUTOMAPĄ sugeruję równolegle oprócz pisma wysyłanego fax-em lub pocztą również drogę elektroniczną na ten adres pomoc@AutoMapa.pl tu moim zdaniem bezwładność jest najmniejsza a troszkę kontaktów z nimi mam i służbowo i prywatnie ;)
_________________
rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 395/142
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2009-10-07, 23:02   

Wysłałem dwa pisma pocztą do obydwu producentów Automapy. Jeśli nic nie odpowiedzą w sensownym czasie, będziemy szukać innego dojścia. Nie liczmy, że dorobią na m kamperka w ciągu 24 godzin, o ile wogóle beda zainteresowani tak niszowymi pojazdami. :lol:
_________________
Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
roger 
Kombatant


Twój sprzęt: Ducato CONCORDE
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 19 Sty 2009
Piwa: 41/38
Skąd: W-wa & Lubuskie
Wysłany: 2009-10-08, 08:12   

janusz napisał/a:
Nie liczmy, że dorobią na m kamperka w ciągu 24 godzin, o ile wogóle beda zainteresowani tak niszowymi pojazdami.


Ale Janusz wydaje mi się ,że opcja "kamper" wogóle nie wchodzi w gre , jeśli już to wypracowanie takiego algorytmu "ustawienia własne" który w wyliczeniach po zatypowaniu DMC i wysokości pojazdu bo myślę że tylko te 2 parametry są istotne prawidłowo wyliczy i wyznaczy trasę uwzględniając lokalne warunki drogowe.
_________________
rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KOCZOR 
weteran

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Lis 2008
Piwa: 17/5
Wysłany: 2009-10-08, 10:18   

Nie do końca i nie koniecznie Robercie.
Po pierwsze - dlaczego nie opcja "kamper". Jakkolwiek byś tego nie nazwał, chodzi właśnie o ustawienia algorytmu, które będą inne niż dla ciężarówki (przede wszystkim nie będą zawierać ograniczeń ruchu poj. ciężarowych).
Po drugie dwa parametry - to mało. Ja już kilkakrotnie spotkałem się z ograniczeniem poruszania się pojazdów o szerokości powyżej 2,2 m, a nawet 2,0 m. Raz i to w Polsce (ale nie pytajcie dokładnie gdzie, ponieważ nie pamiętam) trafiłem na ograniczenie dla poj. o długości pow. 6,0 m. :ok
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
roger 
Kombatant


Twój sprzęt: Ducato CONCORDE
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 19 Sty 2009
Piwa: 41/38
Skąd: W-wa & Lubuskie
Wysłany: 2009-10-08, 10:39   

KOCZOR napisał/a:
Raz i to w Polsce (ale nie pytajcie dokładnie gdzie, ponieważ nie pamiętam) trafiłem na ograniczenie dla poj. o długości pow. 6,0 m. :ok



Hmmmm myślę ,że miałeś gdzieś "na drodze" przeprawę promową bo to jedyny powód takiego ograniczenia jaki przychodzi mi do głowy. OK szerokość może być przydatna ale z tego co szukam w "meandrach pamięci" to nie kojarzę w Polsce takich ograniczeń, jeśli są to na palcach można policzyć i prosty ruch .....w ustawieniach Automapy blokujesz taki odcinek na stałe.
Pisząc o algorytmie który w funkcji zadanych parametrów PRAWIDŁOWO wyznaczy trasę myslałem dokładnie o tym o czym piszesz ..... między innymi ograniczenia dla ruchu ciężarowego ... ;)
A dlaczego nie opcja kamper ...? myślę ,że dlatego iż globalnie jesteśmy niszowymi użytkownikami ( wiem jak to brzmi w dzisiejszych czasach ale takie są prawa rynku ) a modyfikacje kosztują po drugie dlatego , że nawet kategoria "kamper" wymaga "osobistych" ustawień a każdy samochód jest inny ......... ;)
Korzystam z Automapy od dobrych 5-6 lat i powiem tak Polska faktycznie bardzo dobrze zrobiona i funkcjonalnie ....... ale logika wytyczania tras długich błędy związane ze zwisami przy punktach przelotowych ustawionych dokładnie na granicy czy jakość map i pokrycie ogólnie mówiąc zagranicy to juz mizerna 3 ..... (potestujcie Irlandia, Bułgaria, Rumunia, Turcja będziecie wiedzieli o czym mówię). Jak mijam granicę przeważnie przechodzę na IGO różnica zdecydowana mimo totalnie nielogicznego interfejsu i mało intuicyjnej obsługi.
_________________
rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KOCZOR 
weteran

Pomógł: 5 razy
Dołączył: 06 Lis 2008
Piwa: 17/5
Wysłany: 2009-10-08, 10:52   

roger napisał/a:
miałeś gdzieś "na drodze" przeprawę promową

Nie pamiętam miejsca, ale chodziło nie o przeprawę promową, a o poruszanie się w ciasnych uliczkach z zakrętami 90° blisko centrum (de facto i tak tam wjechałem i przejechałem, a nasz kamperek ma 7,20 m) :szeroki_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
KOCZORKA 
Kombatant


Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Dołączyła: 24 Wrz 2008
Piwa: 20/22
Wysłany: 2009-10-08, 12:07   

roger napisał/a:
A dlaczego nie opcja kamper ...? myślę ,że dlatego iż globalnie jesteśmy niszowymi użytkownikami ( wiem jak to brzmi w dzisiejszych czasach ale takie są prawa rynku )

A ja nie do końca się z tym zgodzę.
Nie nazwałabym nas użytkowników niszowymi.
W Polsce przyszła "moda" na kamperki, sprzedaż jest coraz większa.
Zainteresowanych jest coraz więcej (widać to po naszym forum, a nie wszyscy się zapisują).
roger napisał/a:
a modyfikacje kosztują

Oczywiście, że kosztują, ale kamperowcy podobnie jak tirowcy potrzebują Automapy o wiele bardziej niż zwykły użytkownik blaszaczków.
Ten użytkownik wyjeżdża w trasę o wiele rzadziej niż my.
Podsumowując: rynek kamperowy z każdym dniem, miesiącem jest coraz większy, rozwija się prężnie.
Wystarczy popatrzeć ile kamperów jeździ po Europie.
Myślę, że tak jak namioty, tak również przyczepki zaczną wymierać.
Bo ludzi coraz bardziej pociąga poznawanie świata, gna ich przed siebie, a siedzenie w jednym miejscu robi się mało ciekawe. :bigok
_________________
"Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam".
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***