|
|
Przesunięty przez: janusz 2009-11-29, 10:01 |
Kodeks PoRD, kampery i wolna amerykanka. |
Autor |
Wiadomość |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-06-05, 17:34 Kodeks PoRD, kampery i wolna amerykanka.
|
|
|
Tak sobie przeglądam Prawo o Ruchu Drogowym i nic nie widzę w nim o kamperach.
Ani razu nie jest użyte słowa, kamper, camper, samochód kempingowy, pojazd turystyczny. Nie ma takiego pojazdu. Przeglądałem wzory znaków drogowych i też nic. Przyczepa kempingowa jest chociaż na dwóch znakach drogowych, dokładniej na jednym znaku informacyjnym D31 i jednej tabliczce do znaków T23E. Sprawa też dość ciekawa ponieważ używa się określenia (T23e) "tabliczka wskazująca pojazdy z przyczepą kempingową" a nigdzie nie ma określenia co to jest przyczepa kempingowa.
Wg wzorów znaków są obozowiska (kempingi) wyposażone w podłączenia elektryczne do przyczep. Do innych niż przyczepy pojazdów nie ma prądu.
Zastanawiam się jak do tego stanu rzeczy mają się wszystkie wymyślane przez wójtów, burmistrzów, prezesów i kto wie jeszcze kogo, jakiekolwiek ograniczenia postoju, parkowania, wjazdu, kamperów. Co to jest kamper, co to jest przyczepa kempingowa? |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/89 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2009-06-05, 17:57
|
|
|
Nijak nas poprostu nie ma, a przecież jesteśmy. |
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2009-06-05, 18:44
|
|
|
moze podlegamy pod ''specjalne'' |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Tolo-Digli
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato
|
Wysłany: 2009-06-05, 19:43
|
|
|
janusz napisał/a: | Co to jest kamper, co to jest przyczepa kempingowa? | Janusz daj luz ty taki stary kamperowiec i zadajesz takie pytania wstyd oj wstyd a właściwie to co to takiego? |
_________________ NIE TY MI JESTEŚ WROGIEM .LECZ TWOJE HOBBY PRZYJACIELEM
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-06-05, 19:57
|
|
|
Dobra dobra. Wszyscy wiedzą, tylko nikt nie chce tego powiedzieć...
A skoro nigdzie nie ma definicji kamperra, campera, motochaty lub motorchomea to czy nie byolby punktem honoru-flagowym wyczynem dla PTCC wprowadzenie w zycie definicji takowej ... |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2009-06-05, 20:13
|
|
|
Pawcio napisał/a: | wprowadzenie w zycie definicji takowej ... |
Pawcio a myślisz, że po co założyłem ten wątek. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2009-06-05, 21:56
|
|
|
Abym mogl napisac, co zem napisal! |
|
|
|
 |
ML
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
|
Wysłany: 2009-06-05, 22:18 Re: Kodeks PoRD, kampery i wolna amerykanka.
|
|
|
janusz napisał/a: |
Ani razu nie jest użyte słowa, kamper, camper, samochód kempingowy, pojazd turystyczny. |
Ja ostatnio spotkałem się z określeniem pojazd rekreacyjny
Musimy sprytnie uświadamiać ustawodawcę, żeby wydębić jak najwięcej korzyści przy jednoczesnym minimalizowaniu restrykcji czyli znaki informacyjne jak najbardziej, ale te zakazu i innych ograniczeń niech pozostaną tak, jak dotychczas |
_________________ To tylko MATRIX ...
 |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2009-06-06, 07:06
|
|
|
janusz Cytat: | Ani razu nie jest użyte słowa, kamper, camper, samochód kempingowy, pojazd turystyczny. |
Dobrze Ci tak. Teraz wiesz jak ja się czułem kiedy na tym forum dyskutowano tylko o kamperach a ja zawsze upominałem się co prawda nieśmiało, aby nie zapomniano o przyczepowiczach. Przynajmniej Kodeks Drogowy bardziej wyróżnił przyczepy - z pewnością nie z dobrego serca tylko przez opieszałość i nieudaczność odpowiedzialnych za ten stan rzeczy urzędników. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
paf
Administrator
Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 37/20 Skąd: Pajęczno
|
Wysłany: 2009-06-06, 10:52
|
|
|
lepciak napisał/a: | Dobrze Ci tak. Teraz wiesz jak ja się czułem kiedy na tym forum dyskutowano tylko o kamperach a ja zawsze upominałem się co prawda nieśmiało, aby nie zapomniano o przyczepowiczach. Przynajmniej Kodeks Drogowy bardziej wyróżnił przyczepy |
i tak oto wyszło jak to zmusiliśmy lepciaka do sprzedaży przyczepki i zakupu kamperka mimochodem kepmpingowym
pozdrowienia
a co do tematu to prawdopodobnie w ferworze walki o becikowe i fotoradary nikt się znakami dla kamperków nie zajął |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2009-06-07, 01:17
|
|
|
janusz napisał/a: | Tak sobie przeglądam Prawo o Ruchu Drogowym i nic nie widzę w nim o kamperach. |
janusz napisał/a: | Zastanawiam się jak do tego stanu rzeczy mają się wszystkie wymyślane przez wójtów, burmistrzów, prezesów i kto wie jeszcze kogo, jakiekolwiek ograniczenia postoju, parkowania, wjazdu, kamperów. Co to jest kamper, |
I sam sobie Januszku odpowiedziałeś.
Jak nas nie ma , to jakie zakazy???Jesteśmy auteczkami osobowymi i pod te przepisy podlegamy.
janusz napisał/a: | co to jest przyczepa kempingowa? |
Według kodeksu drogowego przyczepą jest pojazd nie napędzany silnikiem.
Możemy też być pojazdami specjalnymi.
Pojazd specjalny - pojazd samochodowy przeznaczony do wykonywania specjalnej funkcji, która powoduje konieczność dostosowania nadwozia lub posiadania specjalnego wyposażenia; w pojeździe tym mogą być przewożone osoby i rzeczy związane z wykonywaniem tej funkcji.
I dalej jesteśmy traktowani jak osobówki, chyba że, przekraczamy DMC 3,5t. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2009-06-07, 01:34
|
|
|
Janusz nie ma wyjścia. Musimy się tym zająć poprzez PTTCC. Po to m.in. tam jesteśmy. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2009-06-07, 08:08
|
|
|
"A skoro nigdzie nie ma definicji kamperra, campera, motochaty lub motorchomea to czy nie byolby punktem honoru-flagowym wyczynem dla PTCC wprowadzenie w zycie definicji takowej ..."
Panowie, błagam, zostawcie temat w spokoju, grzebiecie w bombie.
Zdefiniowanie kampera w PoRD to prosta droga do wygenerowania zakazów specjalnie dla kamperów. Założę się ,że od razu pojawi się ograniczenie prędkości do 80 km/h oraz szereg punktów gdzie może i nie może zatrzymywać się kamper. W tej chwili jest traktowany jak osobowy do 3,5 tony i NIECH TAK ZOSTANIE. |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/89 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2009-06-07, 08:37
|
|
|
kaimar napisał/a: | "A skoro nigdzie nie ma definicji kamperra, campera, motochaty lub motorchomea to czy nie byolby punktem honoru-flagowym wyczynem dla PTCC wprowadzenie w zycie definicji takowej ..."
Panowie, błagam, zostawcie temat w spokoju, grzebiecie w bombie.
Zdefiniowanie kampera w PoRD to prosta droga do wygenerowania zakazów specjalnie dla kamperów. Założę się ,że od razu pojawi się ograniczenie prędkości do 80 km/h oraz szereg punktów gdzie może i nie może zatrzymywać się kamper. W tej chwili jest traktowany jak osobowy do 3,5 tony i NIECH TAK ZOSTANIE. |
Zdecydowanie popieram!!! Jest dobrze może być gorzej, wszyscy się już przyzwyczaili. |
|
 |
zbychu91
zaawansowany w imię złotego,euro i dolara

Twój sprzęt: fiat ducato hobby 600
Nazwa załogi: zbyszki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2008 Piwa: 5/29 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: 2009-06-07, 09:45
|
|
|
To prawda grzebiemy w bombie,traktują nas jako osobówki i niech tak zostanie!
lepiej nie bedzie (a nowy podatek lub ograniczenia można zawsze wprowadzić!) |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|