Przesunięty przez: janusz 2010-04-23, 11:03 |
camper z blaszaka ??? |
| Autor |
Wiadomość |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2009-10-21, 20:21
|
|
|
Będąc na zlocie w Brynicy który organizował Jacek Stec ,prezentował swój wyrób producent (stolarz) zabudów tego typu samochodów,
było duże zainteresowanie ze strony kolegów ale z tego co pamiętam był to nie tani szpas ale ładnie zrobione.
Zapytaj Jacka może będzie miał namiary na tego producenta zabudów. |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
JaroW
stary wyga JaroW

Twój sprzęt: FIAT Ducato CI Riviera 500
Nazwa załogi: JaroW+BaWa
Pomógł: 4 razy Dołączył: 15 Sie 2008 Piwa: 22/17 Skąd: Oświęcim
|
Wysłany: 2009-10-21, 20:40
|
|
|
Witam
jakieś 40-50 tyś z pełna zabudowa
widziałem reklamę jakiejś firmy na allegro.
Pozdrawiam |
_________________ Nowy CamperoManiak -> to ja.
Nie piszę poprawnie po polsku.
 |
|
|
|
 |
DarekK
zaawansowany

Twój sprzęt: IVECO SAFARIWAYS Amerigo Wespucci
Pomógł: 3 razy Dołączył: 22 Cze 2008 Piwa: 4/9 Skąd: Podlaskie
|
Wysłany: 2009-10-21, 20:49
|
|
|
Pogadaj ze Świstakiem - skończy Milkę, przemaluje Twoje autko i do roboty. A jak jeszcze zastrzeżesz sobie wyłączność na relacje - to wyjdzie za pół darmo . A na poważnie - wydaje mi się że jeśli nie znajdziesz odpowiedniego dawcy narządów, to raczej gra nie warta świeczki.
p.s. na jakim poziomie wyceniasz autko? |
_________________ Powyższa wypowiedź to moja opinia w dniu dzisiejszym. Nie może ona służyć przeciwko mnie ani dziś ani w dniach następnych. Zastrzegam sobie prawo do zmiany poglądów bez ostrzeżenia i podawania przyczyn.
 |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 207/165 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2009-10-21, 20:54
|
|
|
Witam serdecznie
Parę lat wcześniej , za czasów poprzedniego campera samoróbki Fiata s-CUDO znalazłem
takie namiary :
www.camperspol.pl
www.campotur.pl
PZDR> MILUŚ |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2009-10-21, 22:42
|
|
|
Miałem takiego w wersji 110KM - też chciałem przerabiać. Ten jest dość młody, najmocniejszy silnik(coć może przesilony ...), fajna buda szeroka w środku więc podstawa bardzo dobra.
Wszystko zależy od tego jaki komfort chcesz sobie zapewnić, ile rzeczy będziesz robił sam. Wszystko da się wycenić.
A jeśli zrobisz to tak by mieć kampera i jednocześnie blaszaka - no to masz auto i do pracy (szafy lub wersalki osobówką nie przewieziesz) i na wakacje. WIdziałem kiedyś na allegro(otomoto) samodzielną przeróbkę małego Ducato - ty masz dużego więc więcej miejsca
Powodzenia. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-10-22, 09:01
|
|
|
Ciekawe czy to ktoś z nas popełnił...
http://www.jakikamper.webpark.pl/#_Toc220761280
Kurczaku artykuł może troszkę nie na temat ale bardzo ci będzie pomocny. DLa mnie bardzo ciekawy. |
 |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/68 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-10-22, 09:36
|
|
|
| OMEGA napisał/a: | Będąc na zlocie w Brynicy który organizował Jacek Stec ,prezentował swój wyrób producent (stolarz) zabudów tego typu samochodów,
było duże zainteresowanie ze strony kolegów ale z tego co pamiętam był to nie tani szpas ale ładnie zrobione.
Zapytaj Jacka może będzie miał namiary na tego producenta zabudów. |
Swojego kampera robił tam Andrzej z Ząbek:
http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2009-10-22, 10:16
|
|
|
Ja mam wlasnoręcznie elteczka przerobionego. W sumie wyszlo mnie wyposazenie środka okolo 8 tyś. A i tak teraz bym inaczej chcial przerobić....i przerabiam stwierdzilem brak prysznica i wc.... koszty rosną.....
ale mam frajde ze cos mi wychodzi i jest to dzielo moich rąk... nie doliczam do tego czasu spedzonego ktory poswiecam ale mysle ze po doliczeniu,wartosc by sie podwoila... |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-10-22, 23:21
|
|
|
Przejrzałem dziś linki które były przywołanym przeze mnie artykule. Folder tej niemieckiej firmy z polskim przedstawicielem oraz stronki Possla. Possl jest fajny nawet więcej - rewelacyjny. Krystalizuje mi się koncepcja na kamperka, musze zarzucić swój aktualny pomysł. Nie dam rady w średniaku zmieścić podstawowego wyposażenia i spania dla rodzinki w układzie 2+4 mając łózko wzdłuż. We wszystkich blaszakach których sami nie podwyższali wszędzie robią łóżka w poprzek. moja koncepcja łóżka poległa...
Jest tylko jeden problem - Te wszystkie nadwozia są SZERSZE od mojego o jakieś 10-15cm i znacznie mniej zwężają się ku górze. dzis przeprowadziłem testy - Kazałem położyć się KAśce na łóżku w poprzek, a potem jako wyższy powtórzyłem to sam.
Wnioski - Będzie OK Na sztywno wyprostowany to chyba nikt nie śpi, pod kątem parę centymetrów się zyska, można też zmodyfikować tapicerkę no i przy nominalnej szerokości wnętrza 176cm myślę że osoby o takim wzroście spokojnie mogą się w poprzek położyć.
W ostateczności - wizyta u blacharza i miejscowe poszerzenie nadwozia - coś a la Renault roadmaster aczkolwiek ja bym to zrobił nieco radykalniej.
Kurczak jak się zdecydujesz daj cynk może ewentualnie połączymy siły... |
 |
|
|
|
 |
gebi6
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW T4/z długą nazwą zabudowy/
Nazwa załogi: GASTAN
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 04 Maj 2009 Piwa: 6/3 Skąd: KATOWICE
|
Wysłany: 2009-10-24, 11:45
|
|
|
Mieliśmy takiego kamperka na Ducato.Był wygodny i bardzo przyjemny w środku.Na takiej małej powierzchni udało nam sie zrobić 6 miejsc do jazdy/z pasami /i 4 miejsca do spania.Była łazienka,sporo szafek i całkiem pojemny bagażnik pod stałą częścią łóżka.W wersji dziennej był zaskakująco obszerny,ale po rozłożeniu łóżek dość ciasny.
Jest już sprzedany a my przymierzamy sie do zrobienia następnego ,tylko bardzo ciężko nam idzie zakup odpowiednio dobrej bazy,bo to rzecz podstawowa.Z zakupem wyposażenia nie ma problemu ,ale ponieważ często jego wartość jest wieksza jak wartość auta,więc nie ma sensu montowanie go do zjeżdżonego samochodu.
Jeżeli kogoś to zainteresuje,to zdjecia naszego autka zamieściłam w dziale,gdzie się przedstawiamy.
Pozdrawiam
Gabriela |
_________________ Praktyka czyni mistrza. |
|
|
|
 |
jedrek49
weteran badz zawsze usmiechniety
Twój sprzęt: sprinter CDI 2,7 316
Nazwa załogi: jedrek49
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Sie 2009 Piwa: 52/3 Skąd: Rzeszow
|
Wysłany: 2009-10-24, 15:11 budowa camperka
|
|
|
Witam
Jestem tu nowy ale od 8 lat jezdze z przyczepa i w tym roku postanowilismy kupic camperka
ale trudno znalesc integre lub polintegre dla 4 osob do jazdy i spania w dobrej cenie tzn do 50 tys i dobrego rocznika
Wiec pomyslalem jak by zrobic z samochodu dostwaczego z ,dlugim kontenerem i niska podloga
Mam na oku taki samochod z drzwiami z tylu i boku oraz z przejsciem z kabiny kierowcy do kontenera oraz niska podloga Ciekaw jestem co myslicie o takim pomysle
moj adres to jedrek49@op.pl
Pozdrawiam wszystkicj
jedrek 49 z Sanoka |
|
|
|
 |
maszakow

|
Wysłany: 2009-10-24, 18:03
|
|
|
Jędrek49
wszystko fajnie i pięknie tylko czy kontener jest dobrze izolowany ? o tym będziesz musiał pomyśleć Niska podłoga może oznaczać kłopoty ze schowaniem zbiorników na czystą/szarą wodę.
Ale każdą budę można zabudować najważniejszy jest pomysł.
Kurczaku - zawsze możesz zapłacić za usługę, Fachowcy zrobią to szybko i pewnie.
Poza tym zastanówcie się co jest największym kosztem w kamperze?
Myślę stworzyć o tym osobny wątek ale na szybko powiem tak:
Ogrzewanie (nowe od 1500-4000 w zależności od wersji), Lodówka zakres od 800 up, a może i więcej, kuchenka ze zlewem, toaleta, Łazienka... a reszta to dechy w dużym uproszczeniu.
jedno łóżko to koszt ok 120 PLN( licząc stelaż kupiony w sklepie, pomysł na jego umocowanie - bezcenny ) + materac z pianki - świstak coś ostatnio dorabiał ale bardzo drogie to nie jest.
a reszta to płyty meblowe i pomysł na ich zrobienie
To najważniejsze - a potem pozostają takie rzeczy jak okna, szyberdaszki , ogrzewanie postojowe, multimedia - to już od upodobań zależy. |
 |
|
|
|
 |
Robold
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Piwa: 18/19 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2009-10-24, 18:58
|
|
|
Mogę się pochwalić przeróbką Ducato na kamperka. ( zdjęcia w moim albumie )
Zrobiłem tak jak ty myślisz, kupiłem "dawcę" i przeniosłem wyposażenie do busa.
Udało się, według znajomych, bardzo dobrze - sam widzę jeszcze parę rzeczy do poprawienia ale już myślę o budowie następnego, tym razem na 4x4.
Masz bardzo dobre autko do przerobieni, możesz wzorować się na Possel lub La Strada.
Koszty przerobienia są trudne do oszacowania, wszystko zależy jakie masz doświadczenie i ile możesz poświęcić swojego czasu. Jeżeli się zdecydujesz na przeróbkę - służę radą. |
_________________ Na wschód i nie tylko...
 |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 487/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2009-10-25, 00:35
|
|
|
| Loguję sie do tematu aby go za każdym razem nie szukać.... |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
Robold
zaawansowany

Twój sprzęt: Samodzielnie zbudowany Jumper
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Cze 2007 Piwa: 18/19 Skąd: Giżycko
|
Wysłany: 2009-10-25, 11:08
|
|
|
Rosja - nic bardziej zwodniczego, zobacz w dziale -podróże małe i duże - Azja - , opisłem mój tegoroczny wyjazd nad Bajkał.
Tak masz rację, Twoje autko jest zdecydowanie lepsze do zabudowy i takie też czhciałem kupić - wyszło innaczej i nie żałuję.
Przyczepę ( Knaus Azur z 2002r. ) kupiłem już w Polsce, była to super okazje gdyż zapłaciłem 2700,- zł z dostawą ale bez podwozia.
Przy następnej budowie nie będę jednak kupował "dawcy" gdyż narzuca on sposób zabudowy i nie zawsze jest to dobre rozwiązanie.
Pozdrawiam
Robold |
_________________ Na wschód i nie tylko...
 |
|
|
|
 |
|
|