Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2010-04-23, 12:40
panel słoneczny
Autor Wiadomość
mariuszhymer 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: hymermobil 522 ford
Nazwa załogi: Witosławscy
Wysłany: 2009-09-06, 11:31   panel słoneczny

Witam wszystkich!

Czy możemy podyskutować na temat paneli słonecznych w camperach. Czy moze macie doświadczenie z tym urządzeniem? Czy ilość dodatkowej energii jest wystarczająca na funkcjonowanie bez "zawijania na plac kempingowy" na podładowanie akumulatorów?
Spotkałem się z ofertą na "skrzynkę", w której w procesie reakcji chemicznych otzrymujemy dodatkową energię. Co jest lepsze? I czy jest sens montowanie takich urządzeń?

Mariusz :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

chris 
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Piwa: 3/1
Wysłany: 2009-09-06, 13:21   

Witaj, mam za sobą wyjazd z założonym panelem 110W. Przez 1,5 miesiąca ani razu nie podłączałem się do prądu. Auto w tym czasie stało 1 raz bez uruchamiania silnika przez 4 dni i 1 raz w ciągu 5 dni przejechało około 100 km. Mam 2 akumulatory po 80 Ah każdy. Używałem codziennie laptopta przez 2-3 godziny oraz oświetlenia przez 3-4 godziny. Prądu nigdy nie brakowało. Wyjazd był na północ norwegii więc podczas słonecznych dni ładowanie było nieco dłuższe niż w środkowej europie ale było też sporo dni pochmurnych w czasie których ładowania nie było (panel nie jest typu CIS).

mariuszhymer 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: hymermobil 522 ford
Nazwa załogi: Witosławscy
Wysłany: 2009-09-06, 14:04   

Witaj Chris!

Czy masz 1 czy 2 panele? Jakie to były koszty?

Mariusz :?:

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2009-09-06, 14:54   

chris napisał/a:
Mam 2 akumulatory po 80 Ah każdy
chris napisał/a:
Używałem codziennie laptopta przez 2-3 godziny oraz oświetlenia przez 3-4 godziny
Przy takiej pojemności akumulatorów i wykorzystywanie ich do nie dość wygórowanych zapotrzebować bez baterii słonecznych dał byś radę. Co do przejazdu 100km to przy alternatorze 90A lub 120A bo takie były w tych samochodach jak twój można nieźle podładować akumulator :spoko

chris 
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Piwa: 3/1
Wysłany: 2009-09-06, 15:20   

Za cały zestaw tj. panel (1 szt. 110W), regulator, komplet uchwytów i przejściówkę przez dach zapłaciłem około 2500 pln. Ale to było przed wakacjami i chyba teraz ceny spadły. Co do kwestii czy dałbym radę wytrzymać 4 dni bez solara i odpalania silnika nie wiem. W każdym razie brak prądu skutkuje brakiem ogrzewania a w zimne noce jest to nieprzyjemne doświadczenie. O czym już się zdążyłem przekonać.

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1595/2326
Wysłany: 2009-09-06, 21:21   

eler1 napisał/a:
Przy takiej pojemności akumulatorów i wykorzystywanie ich do nie dość wygórowanych zapotrzebować bez baterii słonecznych dał byś radę.

Z tym stwierdzeniem elera zgadzam się całkowicie. Kamper podróżujący zapewnia dostateczną ilość energii elektrycznej dla wszystkich urządzeń, łącznie z dość intensywnym używaniem laptopa.
Problem pojawia się w przypadku dłuższych postojów, ale z doświadczenia wiem, że dluższy postój rzadko ma miejsce gdzieś w plenerze, jeśli już to na kempingu, gdzie jest dostęp do energii elektrycznej.
Nie możemy jednak wykluczyć takiej sytuacji, że zakochamy się w krajobrazie i zechcemy zachwycać się nim przez tydzień, tym bardziej, że odpowiada nam towarzystwo, a i lenistwo napadło nas okrutne.
Wtedy mamy dwa wyjścia:
a. świeczki lub lampa naftowa,
b. baterie słoneczne lub agregat.
Wcale nie żartuję. W długich, a nawet bardzo długich podróżach, nie odczuwam żadnych problemów z niedostatkiem energii. Mam jej wręcz nadmiar, co sygnalizuje kontrolka ładowania. Ale też nigdy nie staję na długo w jednym miejscu, a przez 3-4 dni akumulatory wydolą. Sprawdzone przeze mnie i innych kolegów z naszego forum.
Czy to znaczy, że odradzam baterie słoneczne? Nie, nie odradzam. Twierdzę tylko, że jest to urządzenie potrzebne tylko niektórym z nas. Tym, którzy dużo stoją i wysysają z akumulatorów w tym czasie wszystkie soki. :szeroki_usmiech

huruouto 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: LT31, T4
Wysłany: 2009-09-06, 21:50   

W moim poprzednim kamperze była lodówka kompresorowa Waeco. Super sprawa jak chodzi o zamrażarkę (minus 18 stopni C) ale konieczny był panel słoneczny (100w). Do tego miałem 2 akumulatory po 110ah. Jesienią jak chodziła i lodówka a potem w nocy było ogrzewanie czasami brakowało mi prądu. Ale wtedy te aku. też nie były w najlepszej formie. Tak się mi wydawało. Do obecnego kampera nie zamontowałem panela słonecznego (choć już kupiony) ale nie było problemu z prądem bo lodówkę mam typu absober

bartolo 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: buda na pickup'ie
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2009-10-01, 15:46   

niech mnie ktos poprawi:
panel sloneczny 80W daje max 80/12=6,66A (gdzies na rowniku) a w letnie dni w polsce w poludnie mierzylem ok.4,5A, w pochmurne ok1A i mniej.
czyli na lekkie podladowanie rozladowanego akumulatora 100Ah po prądozernej, drugiej z kolei, nocy (wlaczonym webasto i lodowce 36W) trzebaby czekac parenascie godzin zadzierajac glowe chmury?
gdy mnie juz kark od zadzierania glowy rozbolal postanowilem rozpedzic auto z gorki w las i odpalilem jak malucha :bigok (mam regulator itd ale lodowke i webasto z roznych powodow podpialem na twardo)
i teraz sie zastanawiam nad celowoscia wozenia mej solarki na dachu, zwlaszcza, ze wiele razy to ona przechylila szale "na nie" przy przedzieraniu sie gdzies przez chaszcze :roll:

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2009-10-01, 16:26   

Właśnie się zastanawiam nad zakupem 2x40W
pytanie czy to się faktycznie opłaci ?

W te wakacje staliśmy w jednym miejscu przez 3 tygodnie - z małymi przejazdami raz na jakiś czas
Zmuszony byłem doładowywać akumulatorki poprzez odpalanie silinka na 1-2h co 3-4 dni
Spalanie wyszło o 2l więcej na 100km - niestety nie liczyłem tego dokładnie ale wyszło to około 2-3l / 1h pracy silnika = około 12zł/1h pracy
na wyjeździe odpaliłem auto w ten sposób chyba z 6 razy licząc po 1,5h średnio wyszło 9h x 12 zł = 72 zł
Czy opłaca się inwestować w panel ?
Jeżeli nie musiał bym odpalać auta w celu podładowywania aku i dodatkowo na postoju pod domkiem nie musiał bym go podpinać do prądu to chyba tak.
W innym wypadku to się nie opłaca. Bo za zestaw musiał bym dać 1200 zł dzieląc przez 72zł = 16 lat użytkowania z odpalaniem auta ;)
Nawet chyba się agregatu nie opłaca kupować bo wychodzi na to że też ryczy, zabiera dodatkowo miejsce i żyje tylko 300h :(
Co o tym myślicie ?

WINNICZKI 
Kombatant

Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Piwa: 76/84
Wysłany: 2009-10-01, 17:36   

Czytam z zainteresowaniem wasze wypowiedzi.Sam zastanawiam się nad rozbudową mojego solara którego odziedziczyłem po poprzedniku (40 W). Myślę nad zasilaniem dodatkowej lodówki.Potrzebował bym mocy 100W żeby lodówka spokojnie chodziła na akku.+ solar. Przeczytałem,że agregat"żyje" tylko 300 godzin :?: dla czego tak krótko?Wychodzi ok 15 dni pracy ciągłej :shock: :-/ Faktycznie solary są jeszcze bardzo drogie,mam nadzieje że Chinczycy wkrótce to zmienią. :spoko :spoko

Sławek B 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Hobby 650
Piwa: 83/15
Wysłany: 2009-12-04, 18:36   

bartolo napisał/a:
niech mnie ktos poprawi:
panel sloneczny 80W daje max 80/12=6,66A (gdzies na rowniku) a w letnie dni w polsce w poludnie mierzylem ok.4,5A, w pochmurne ok1A i mniej.

Niestety nie daje tyle.
Opisałem to tu:
http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=45

4,5 A, które otrzymałeś w Polsce w południe jest to bardzo dobry wynik i świadczy o tym, że parametry Twojego panela nie są oszukane.

Odpowiedz do tematu