|
|
Jakie są różnice m-dzy Truma dual comfort a dual control? |
Autor |
Wiadomość |
Tamtam
zaawansowany
Twój sprzęt: Rimor Brig Super 628
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Lut 2015 Piwa: 20/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2016-01-31, 19:00 Jakie są różnice m-dzy Truma dual comfort a dual control?
|
|
|
Witam.
Wertuję forum po wątkach dotyczących gazu i Truma dual comfort i dual control i jak na razie nie znalazłem informacji więc zakładam nowy temat.
Jakie są różnice m-dzy dual comfort a dual control?
Nie chodzi mi o możliwość podpięcia CS, ogrzewania zaworu.
Wiem że dual comfort jest starszym rozwiązaniem, ale czy dual control jest tylko nowszą wersją i marketingowo zmienili nazwę?
Czy do dual comfort potrzeba osobnego reduktora, czy już zawiera w sobie reduktor?
I ostatnie pytanie: czy ma sens zakup używanego dual comfort, czy sa jakieś ograniczenia co do przeglądu gazowego tak starego urządzenia?
Znalazłem takie ogłoszenie na alldrogo:
http://allegro.pl/redukto...5951962217.html
Chce dołożyć rozwiązanie takie jak dual control, a oferta z alledrogo jest tańsza niż dual control, stąd moje pytanie.
Z góry dziękuję za odpowiedzi.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Mirekmat
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2016-02-01, 17:37
|
|
|
witam.
Proszę zwrócić uwagę na datę produkcji reduktorów,prawie wszystkie przedstawione na foto są produkowane w 2007 roku.Wymagany okres starości reduktorów dopuszczanych/zalecanych/do użytkowania nie powinien przekraczać 10 lat.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-02-02, 10:45
|
|
|
Mirekmat napisał/a: | witam.
Proszę zwrócić uwagę na datę produkcji reduktorów,prawie wszystkie przedstawione na foto są produkowane w 2007 roku.Wymagany okres starości reduktorów dopuszczanych/zalecanych/do użytkowania nie powinien przekraczać 10 lat.Pozdrawiam |
Dziękuje za informację - jeden z kolegów w PW też mi na to zwrócił uwagę.
Temat do zamknięcia. |
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2016-02-02, 14:15
|
|
|
Tamtam napisał/a: | Dziękuje za informację - jeden z kolegów w PW też mi na to zwrócił uwagę.
Temat do zamknięcia. |
Ponieważ byłem tym z PW... a MirekMat Ci to potwierdził... mógłbym zamknąć temat wedle Twego życzenia.
Ale nie robię tego, bo nie uzyskałeś odpowiedzi na pytanie zawarte w temacie... a też jestem jej ciekawy. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-02-02, 15:50
|
|
|
Komfort jest z tym wyłącznikiem przeciw uderzeniowym a kontrol bez niego ,tylko do przełączania butli.
U mnie jest napisane " duo control" |
|
|
|
|
 |
Tamtam
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-02-03, 15:44
|
|
|
zbyszekwoj napisał/a: | Komfort jest z tym wyłącznikiem przeciw uderzeniowym a kontrol bez niego ,tylko do przełączania butli.
U mnie jest napisane " duo control" |
Niestety, ale to nie to. Wyłącznik przeciw uderzeniowy może być i w comfort i w control.
Dokopałem się w końcu do różnicy:
comfort to tylko przełącznik, jest chyba faktycznie pierwszym pomysłem na przełączanie 2 butli. Do niego musi być zamontowany reduktor, ale nie każdy się nada - chodzi o mocowanie na ścianie i połączenie z duo comfort.
Można kupić na ebay na wyprzedaży nieużywane, z roku 2012 więc jeszcze z gwarancją do 2022 roku z cenie poniżej 50€.
Duo control to przełącznik i reduktor w jednym.
Generalnie jak ktoś ma już reduktor firmy Truma to duo comfort jest tańszym rozwiązaniem dla automatyzacji odbioru gazu z dwóch butli.
Jak się nie ma reduktora Trumy to wg mnie lepszym rozwiązaniem jest duo control, cena zbliżona, a mniej prac z instalacją.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|