|
|
Parada karawaningu. |
Autor |
Wiadomość |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1600/2330 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2010-02-17, 15:25 Parada karawaningu.
|
|
|
Oto list p. Doroty Nowak, redaktor naczelnej CE:
Szanowni Państwo,
w ubiegłym roku po raz pierwszy miała miejsce Parada Caravaningu. Staraliśmy się promować, a przy okazji dobrze się bawić. W tym roku również zapraszam do uczestnictwa w akcji w okresie 30 kwietnia – 4 maja 2010 roku, gdy wyjeżdżamy na caravaningowe zloty lub inne miejsca wypoczynku. Wybrana forma parady jest przystosowana do naszych czasów, gdzie swoboda i mnogość pomysłów zbliża ludzi. Będzie ona działać na korzyść caravaningu. W tym czasie oflagujmy, obanerujmy, oklejmy wszystkie caravaningowe (i nie tylko) pojazdy np. flagami klubowymi, kartkami z napisami propagującymi caravaning, przyklejonymi np. do szyb samochodu. Kartki takie, znajdą się w już w lutowym numerze "Caravaning Eksperta" . Z pewnością, zwrócimy uwagę na sprawy caravaningu. Ci, którzy nie wiedzą, co to jest caravaning, zapamiętają, że to podróżowanie z przyczepą lub w kamperze. Ci, którzy wiedzą, z pewnością zechcą się mocniej zintegrować z naszym środowiskiem. Możemy uświadomić ludziom, że caravaning jest sposobem na ciekawe, aktywne życie, że jest alternatywą dla bezmyślnego siedzenia przed telewizorem, że jest doskonałą formą bycia rodzinnego i towarzyskiego przez cały rok! Możemy przekazać innym, że caravaning rozwija nas. Zaprezentujmy się jako zgrane, zintegrowane środowisko i promujmy – podobnie jak to już robią kluby caravaningowe – ideę caravaningu. Serdecznie zapraszam do uczestnictwa w akcji!
Dorota Nowak
red. naczelna
"Caravaning Ekspert"
parada.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 12470 raz(y) 93,92 KB |
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2010-02-17, 15:53
|
|
|
Szkoda,że tylko caravaningu,a nie camperingu przy okazji. .Osobiście wole campering na wakacje i zloty. A carawaning zostawiam na ostatnią drogę |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-02-17, 16:17
|
|
|
Pamiętaj, aby zabrać w ostatnią drogę choriągiewkę CE! |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2010-02-17, 19:20
|
|
|
Ja doskonale rozumiem i popieram ideę propagowania formy turystyki i jednoczenia się kamperowców i karawaningowców, tylko dlaczego z nalepką I love CE. Osobiście wolałbym I love PTTCC. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
waldi
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Dukato FFB 560 EUROPA
Nazwa załogi: grawalki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 23 Mar 2009 Piwa: 5/1 Skąd: Poznan
|
Wysłany: 2010-02-17, 19:36
|
|
|
|
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2010-02-17, 19:42
|
|
|
O.....to,to,to I LOVE PTTCC, Jestem za |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2010-02-17, 19:45
|
|
|
Mozna, też I Love CamperTeam, Jakoś dziwnie się czuję jak każą mi płacić za gazetę,a potem mam za darmo robić IM reklamę |
 |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 134/101 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2010-02-17, 19:47
|
|
|
WINNICZKI napisał/a: | O.....to,to,to I LOVE PTTCC, Jestem za |
Zatem czekamy na sponsora proporców I LOVE CAMPERTEAM PTTCC |
|
|
|
 |
łoś
Kombatant szary stary łoś
Twój sprzęt: złom hymer eriba 544 87'
Nazwa załogi: łoś
|
Wysłany: 2010-02-17, 20:30
|
|
|
A ja osobiście uważam, że należało by uściślić nazewnictwo pewnych form.
Jeśli mamy w nazwie camper to niech to tak zostanie i nie używajmy "kamper".
Przejmowanie z angielskiego wszystkich form wyrażania się o czymś wprowadza bałagan w naszym polskim języku. M. Rey już pisał o inteligentnych gęsiach i coś wspomniał o Polakach przy okazji. Campering to już powszechnie przyjęta forma i większość to sobie przyswoiła. Ale "caravaning" jest nie do przyjęcia w żadnym tego słowa znaczeniu.
To wyrażenie wprowadza zamieszanie w naszym języku i śmieszności spowodowane skojarzeniami. Caravan, czy karawan- piszemy różnie, ale czytamy i w naszej mowie brzmi identycznie. Skojarzenia są proste. Inna bajka to np. Doge Carawan, który nie ma nic wspólnego z camperem.
Pominę brak konsekwencji językowej w ulotce. Ale : " wszyscy kochamy karawaning" to już szczyt niekompetencji. Karawana to słowo związane z pustynią, a my mamy jedną i nikt tam karawany nie widział. Karawaning pokocham tylko raz. Jak będę pasażerem karawanu i zanim będą turyści z wieńcami. To będzie karawaning. |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
|
Wysłany: 2010-02-17, 20:37
|
|
|
Mam podobne skojarzenia i wcale nie jest to przyjemne. Karawaningu nie mam zamiaru reklamować |
 |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-02-19, 07:39
|
|
|
łoś napisał/a: | Jak będę pasażerem karawanu i zanim będą turyści z wieńcami. To będzie karawaning. |
hmm...to kto w tym przypadku bedzie...CARAVANING EKSPERT'em
|
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2010-02-19, 10:20
|
|
|
Łoś napisał: Cytat: | To wyrażenie wprowadza zamieszanie w naszym języku i śmieszności spowodowane skojarzeniami. Caravan, czy karawan- piszemy różnie, ale czytamy i w naszej mowie brzmi identycznie. Skojarzenia są proste. Inna bajka to np. Doge Carawan, który nie ma nic wspólnego z camperem.
Pominę brak konsekwencji językowej w ulotce. Ale : " wszyscy kochamy karawaning" to już szczyt niekompetencji. Karawana to słowo związane z pustynią, a my mamy jedną i nikt tam karawany nie widział. Karawaning pokocham tylko raz. Jak będę pasażerem karawanu i zanim będą turyści z wieńcami. To będzie karawaning.
_________________ |
Zgadzam się, że należałoby doprowadzić do ładu nazewnictwo pochodzące z importu (w innych językach słowo caravan nie kojarzy się z żałobnikami i ostatnią posługą). Ale pragnę zauważyć, że wielu kolegów prenumeruje czasopismo, w którego nazwie jest słowo CARAVANING, więc co, bojkot czasopisma ze względu na złe skojarzenia? Myślę,że nie należy tak ostro reagować z powodu jakiegoś słowa, chyba mniej ważna jest nie forma niż treść, a można w tym czasopiśmie (POLSKI CARAVANING) znaleźć ciekawe informacje, a nawet zdjęcie naszych camperteamowców. Dla mnie słowo caravaning nie jest rażące, bo zostało zapożyczone z innego języka (dużo takich słów wchodzi w ostatnich latach do naszego języka), a poza tym: JAK SIĘ ZWAŁ, TAK SIĘ ZWAŁ, BYLEBY SIĘ DOBRZE MIAŁ. : |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
KOCZORKA
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 24 Wrz 2008 Piwa: 21/22
|
Wysłany: 2010-02-19, 10:24
|
|
|
Tadeusz napisał/a: | W tym czasie oflagujmy, obanerujmy, oklejmy wszystkie caravaningowe (i nie tylko) pojazdy np. flagami klubowymi, kartkami z napisami propagującymi caravaning, |
Idea bardzo mi się podoba i jadąc do Warki poobklejamy się nalepeczkami :caravaningu i CT i flagami.
wbobowski napisał/a: | Osobiście wolałbym I love PTTCC. |
Też bym taką chciała i trzeba o tym w klubie podyskutować i takie zrobić. łoś napisał/a: | Jeśli mamy w nazwie camper to niech to tak zostanie i nie używajmy "kamper".
Przejmowanie z angielskiego wszystkich form wyrażania się o czymś wprowadza bałagan w naszym polskim języku. M. Rey już pisał o inteligentnych gęsiach i coś wspomniał o Polakach |
"Niech narodowie wżdy postronni znają,
iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają."
Mikołaj Rej.
Właśnie Łosiu mamy swój język i dlatego:
Jeżeli piszemy w języku angielskim to będzie - CAMPERTEAM.
Jeżeli w języku polskim - Klub miłośników turystyki kamperowej.
Ja marzę o nalepce - Mój kamper - moja wolność. |
_________________ "Żyj tak, abyś po latach mogła powiedzieć-przynajmniej się nie nudziłam". |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2010-02-19, 13:48
|
|
|
Ależ zdaje mi się, że żadna firma z branży nie reklamuje swoich usług " przewóz drogich zwłok caravanem" tylko "karawanem". Mimo, że Pan Profesor Miodek stoi na stanowisku że musimy wytrzymać z caravaning = karawaning, (patrz ostatni nr PC) to moim zdaniem nie tak do końca. W j. polskim przyjęte jest "karawan" jako pojazd do ostatniej podróży, to "caravan" powinien być rozumiany jako przyczepa kempingowa i chyba nie ma aż takiej potrzeby by powoływać się na Mikołaja Reja, że po polsku przyczepa kempingowa to "karawan" w czasach Mikołaja nie było raczej alternatywy. Jeżeli przyjmiemy, że "przyczepa kempingowa" to nie "karawan" tylko "caravan" i to określenie jest już polskie (funkcjonuje w języku polskim). To czasownik od "caravan" jest tylko "caravaning" i też już jest spolszczony a nie "karawaning" bo ten czasownik jest od całkiem innej dziedziny życia niż turystyka. Gdyby "caravaning" i przyczepa kempingowa była wymysłem polaków (patrz wóz Drzymały, choć i wcześniej używane były wozy traperów) moglibyśmy uzurpować sobie prawa do nazywania "caravaningu", "karawaningiem". Ale jest wręcz odwrotnie to my skorzystaliśmy z zagranicznego dorobku i przyjęliśmy ten rodzaj turystyki to i nazwa tez powinna być w komplecie.
Chyba, że nasz karawaning wywodzi się nie z zagranicznych doświadczeń z turystyką zmotoryzowaną tylko z naszych doświadczeń z wieloletnią agonią, z agonią od urodzenia, naszego przemysłu i infrastruktury kempingowej to ok. możemy poruszać się w tej terminologii
Co do "campera" i "kampera" tez powinniśmy być jednoznaczni. "CAM" z campera to od rdzenia "camping". W j.polskim "camping" odpowiada "kemping" czyli powinien być nie "kamper" tylko 'kemper" |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|