Niemieckie butle gazowe |
Autor |
Wiadomość |
Fenianek
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Crafter, 2,5 TDI, w budowie...
Nazwa załogi: Motylki
|
Wysłany: 2012-03-18, 19:56 Niemieckie butle gazowe
|
|
|
Witam!
Mam takie mały problemik z butlami u mnie w Hymerze. Na stanie są dwie niemieckie butle, miałem nadzieje nabić je przed wyjazdem u mnie w Kutnie, ale nic nie mogę znaleźć. Myślicie, że nie będzie żadnego problemu z wymianą ich na nowe w Niemczech na stacji? Martwię się o to czy nie są za stare czy coś...
Pozdrawiam:) |
_________________ Tam twój dom, gdzie twój zadek! |
|
|
|
 |
martini44
Kombatant

Pomógł: 11 razy Dołączył: 08 Paź 2010 Piwa: 72/171 Skąd: Mysłowice
|
Wysłany: 2012-03-18, 20:08
|
|
|
ja też na początku miałem problem z zatankowaniem gazu, ale jak zrobiłem odpowiednie podejscie to dość że tankuje bez problemu to za niemiecką 11 płace 50 zł , myśle że jak odpowiednio zagadasz to zatankujesz bez problemu.... |
_________________ możesz ufać i liczyć na innych ale przede wszystkim ufaj i licz na siebie |
|
|
|
 |
Endi
Kombatant

Twój sprzęt: LaLunia II / Mobilvetta K-yacht MH 85
Nazwa załogi: PaPi Team
Pomógł: 18 razy Dołączył: 05 Paź 2008 Piwa: 315/493 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2012-03-18, 20:17
|
|
|
Fenianek napisał/a: | Martwię się o to czy nie są za stare czy coś... |
W Niemczech butle siwe a takie mają, wymieniają bez problemu. W przypadku gdybyś wymieniał w dużych marketach gdyż tam najtaniej np OBI to pamiętaj o plastykowym kapslu ochronnym. Ja któregoś razu zapomniałem i mi odmówili, prośby nie pomogły.
Teraz to jestem cwańszy, zaopatruję się w czysty propan u mojego Przyjaciela w Gdańsku.
Ale on nie Niemiec |
_________________ Najpiękniejsze hobby świata ! |
|
|
|
 |
Zaradek
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
|
Wysłany: 2012-03-18, 20:27
|
|
|
Jeżeli nie jesteś emocjonalnie związany z tymi butlami i nie przeszkadza Ci posiadanie polskich butli to wymień je na najbliższej stacji Orlenu na nasze polskie pełne. Ja miałem jedną niemiecką nabić nie chcieli a na stacji bez najmniejszego problemu wymieniłem. |
|
|
|
 |
Fenianek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2012-03-18, 20:30
|
|
|
Ok, problem mi się powoli rozwiązuje, teraz mam takie pytanko, czy we Francji wymienię Niemiecką butlę?? Już piszę o co chodzi, jadę do Francji na około pół roku, zabierając 2 polskie butle będę zmuszony do zakup we FR trzeciej sztuki. Najrozsądniej było by zabrać z PL jedną Polską nabitą i jedną DE pustą i jeśli da radę wymienić ją we Francji.
Pozdrawiam... |
|
|
|
 |
Bürsti A572
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat Ducato LMC 641
|
Wysłany: 2012-03-18, 20:55
|
|
|
Witam,
w Niemczech nie ma problemu z wymiana a nawet widzialem ostatnio polskie butle w Niemczech...w Francji nie wymienia niemieckich butl...ale jak masz 2x 11kg ,to powinno na 6 tygodni normalnego uzywania wystarczyc |
|
|
|
 |
Fenianek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2012-03-18, 21:04
|
|
|
To już nie wiem co robić, czy jechać do FR z dwoma Polskimi, czy jechać z Niemieckimi i liczyć, że Niemieckie będzie łatwiej wymienić... |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINIE 4,9
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Lip 2007 Piwa: 40/52 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2012-03-18, 21:08
|
|
|
Bürsti A572 napisał/a: | a nawet widzialem ostatnio polskie butle w Niemczech... |
możesz zapomnieć z wymianą polskich butli :
niemieckie są bez kołnierzy , a nasze mają kołnierze co najwyżej to możesz napełnić , ale tylko wyłącznie tam gdzie takowe napełniają , w 2009 roku napełniłem polską w HERNY / k DORTMUNDU tj. NRW
te z kołnierzami w Niemczech używają do wóżków widłowych i ma inny skłąd mieszanki i śmierdzą spaliny. |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=10387 |
|
|
|
 |
Fenianek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2012-03-18, 21:10
|
|
|
A mogę liczyć na farta i wymienić Niemiecką butlę we Francji? |
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2012-03-18, 21:14
|
|
|
Ja mam niemiecką z kołnierzem a dostałem ją od Niemca razem z maszynką dwupalnikową i reduktorem .On ją zdemontował z przyczepy autocampingowej a nie z widlaka ?Sam ją widziałem.Nawiasem pisząc cały ten komplet leży u mnie w garażu . |
|
 |
OMEGA
weteran
|
Wysłany: 2012-03-18, 21:22
|
|
|
No to przywołajmy naszych rodaków którzy mieszkają na stałe w Niemczech by sprawdzili u żródła jak to jest z tymi butlami w ich kraju osiedlenia , by kolega Fenianek
wiedział na czym stoi!!!!
koledzy za zachodniej granicy proszę o zabranie głosu . |
_________________ Marian
za stary by pracować , za młody by umierać , za to akurat do podróży bliskich i dalekich.
|
|
|
 |
Fenianek
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2012-03-18, 21:26
|
|
|
No ja wale do FR na pół roku, nie ma za bardzo sensu zabierać Polskich butli, mam tylko nadzieję, że we FR wymienią mi Niemieckie bo jedną mam pustą a w drugiej końcówka... |
|
|
|
 |
OMEGA
weteran
|
Wysłany: 2012-03-18, 21:28
|
|
|
Po drodze w Niemczech wymienisz a co we Francji to niewiem czy wymienią. |
_________________ Marian
|
|
|
 |
artanek
weteran

|
Wysłany: 2012-03-18, 21:30
|
|
|
Mam stac w garażu obok siebie dwie butle .Jedna polska druga niemiecka .Niemiecka jest siut niższa ale jakby troche grupsza .Obie mają kołnierze podobne do siebie .Zrobie rano fotke obu tych butli i zobaczymy różnice.A jak jestesmy już w temacie to mam pytanko jakie butle są w sprzedaży na wymiane w Grecji.Jakos w Grecji butli jeszcze nie wymieniałem a teraz chyba będe musiał to zrobic jak wezmę tylko jedną.Nie chce brac drugiej pełne bo zależy mi na odciążeniu kampera.No chyba że będe zmuszony. |
|
 |
Witold Cherubin
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Pomógł: 7 razy Dołączył: 14 Mar 2007 Piwa: 81/48 Skąd: Warszawa-Międzylesie
|
Wysłany: 2012-03-18, 21:46
|
|
|
Fenianek napisał/a: | Na stanie są dwie niemieckie butle, miałem nadzieje nabić je przed wyjazdem u mnie w Kutnie, ale nic nie mogę znaleźć. |
Na małych stacjach LPG nie napełnią Ci nietypowych butli, bo mają tylko polskie butle na wymianę i napełniają zbiorniki samochodowe ze specjalnymi zaworami pasującymi do dystrybutorów na stacjach.
Ale możesz próbować na dużych stacjach, gdzie napełniają butle 5 i 11 kg oraz mniejsze butle turystyczne, bo mogą tam mieć odpowiednie przejściówki pasujące do niemieckich butli.
Ja po dłuższych poszukiwaniach znalazłem taką dużą stację LPG na obrzeżach Warszawy i czasami korzystam z ich usług, przy czym płacę według normalnej ceny za 11 kg gazu propan-butan.
Innym rozwiązaniem jest zaopatrzenie się w zawór do napełniania samochodowych zbiorników gazu propan-butan i połączenie go z wężem zakończonym nakrętką pasującą do gwintu końcówki do napełniania butli (przy zaworze na butli). Wtedy można napełniać niemieckie butle na każdej stacji LPG, trzeba tylko znać ciężar właściwy mieszanki propan-butan i przeliczyć ilość litrów gazu na kilogramy. Poradził mi to jeden z zaprzyjaźnionych kolegów z CT, ale jeszcze nie zrealizowałem tego wynalazku.
Pozdrawiam |
_________________ Witek |
|
|
|
 |
|