Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Burstner 570 - na ile osób zarejestrowany?
Autor Wiadomość
Valec
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Peugeot J5 2,5D 1990 Burstner A570
Piwa: 2/4
Wysłany: 2014-08-27, 12:54   Burstner 570 - na ile osób zarejestrowany?

Prośba do użytkowników posiadających taką zabudowę, podajcie na ile osób macie zarejestrowany pojazd. My mamy Peugeota J5 2,5D z 1990 r. zarejestrowanego na 4 osoby, chociaż miejsc do spania jest 5, więc nie wiem, czy nastąpił błąd przy pierwszej rejestracji w Polsce, czy też ten typ tak ma :-/

T4411104_7.jpg
Plik ściągnięto 56 raz(y) 79,27 KB

T4411104_6.jpg
Plik ściągnięto 62 raz(y) 92,99 KB

T4411104_3.jpg
Plik ściągnięto 53 raz(y) 101,26 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

eMWu 
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Piwa: 11/23
Wysłany: 2014-08-27, 13:54   

Jak na moją wiedzę to to auto powinno byc zarejestrowane na 6 osób.

makdrajwer 
weteran
Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Piwa: 50/75
Wysłany: 2014-08-27, 14:32   

Raczej na 4 bo tyle jest miejsc do jazdy przodem.

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2014-08-27, 17:03   

ale w chwili pierwszej rejestracji można było jeździć bokiem i tyłem a nawet na leżąco
mój ma rejestracje na 6 osób, a tylko 2 miejsca do jazdy przodem i 4 do jazdy bokiem (te ostatnie w podkowie bez pasów) lub 2 w podkowie i 2 w alkowie, ale wtedy na leżąco

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

McGali 
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
Piwa: 17/9
Wysłany: 2014-08-27, 17:07   Re: Burstner 570 - na ile osób zarejestrowany?

Valec napisał/a:
Prośba do użytkowników posiadających taką zabudowę, podajcie na ile osób macie zarejestrowany pojazd. My mamy Peugeota J5 2,5D z 1990 r. zarejestrowanego na 4 osoby, chociaż miejsc do spania jest 5, więc nie wiem, czy nastąpił błąd przy pierwszej rejestracji w Polsce, czy też ten typ tak ma :-/

Mój Citroen C25 2.0E A570 jest zarejestrowany na 5 osób - DMC 2900. Myślę, że związane jest to ze zbiornikami na wodę (140 i 140).

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2014-08-27, 20:40   

Mój zarejestrowany jest na 6 osób (tak było od nowości i w Niemczech i w Polsce). Pasy są tylko z przodu, śpią spokojnie 4 osoby 2+2 ale może spać 2+6 (da się sprawdzone ale ciężko - na dole powstaje wielkie łóżko prawie 2x2 metra).
Układ identyczny jak na fotkach tylko 1988r.

Valec
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-08-29, 11:36   

Dziękuję za informacje, nasz ma DMC 3000 przy masie 2380, nie wiem, jak dalej ugryźć temat. Pewnie najlepiej byłoby zapytać Niemców i ewentualnie, jeżeli wpisane mamy błędne dane, poprosić o przysłanie homologacji...

Vlod 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Mietek MB 100
Wysłany: 2014-08-31, 23:59   

Przy rejestrowaniu niedawno swojego nabytku dowiedziałem się że przepisy na których te kampwery były rejestrowane dawno są nieaktualne. W/g aktualnych tyle miejsc do jazdy ile foteli wylącznie do przodu jazdy z pasami bezpieczeństwa !. I drugi temat to DMC masa własna gotowego do jazdy + kilogramo osoby .
Te numery że kamper na 6 osób to zapomnijcie , góra na 4 większość ( jak 2 fotele z przodu i dwa do jazdy przodem z tyłu z pasami)

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2014-09-01, 08:02   

Valec napisał/a:
Dziękuję za informacje, nasz ma DMC 3000 przy masie 2380, nie wiem, jak dalej ugryźć temat. Pewnie najlepiej byłoby zapytać Niemców i ewentualnie, jeżeli wpisane mamy błędne dane, poprosić o przysłanie homologacji...

Ten numer zapewne nie przejdzie,może rozmowa z diagnostą coś by dała.Pozostanie wymiana auta na inne.Odnośnie wagi własnej to najlepiej samemu zważyć,wielu się zdziwiło.

Valec
początkujący forumowicz

Wysłany: 2014-09-01, 09:16   

darek 61 napisał/a:
Ten numer zapewne nie przejdzie,może rozmowa z diagnostą coś by dała.Pozostanie wymiana auta na inne.Odnośnie wagi własnej to najlepiej samemu zważyć,wielu się zdziwiło.

Jaki numer nie przejdzie? Niemcy nie wyślą homologacji? Czy też na jej podstawie w Polsce nie zmienią mi ilości osób?

Rozmowa z diagnostą wyglądała tak: "Panie, a jeździj se w ile osób chcesz, przecież nikt się nie przyczepi" :shock:
Auta nie będę wymieniał, przy kupnie widziałem, na ile osób jest zarejestrowany. Natomiast kusi mnie drążenie tematu, bo jeśli jest 5 wygodnych miejsc do spania, to dlaczego kiedyś (legalnie) nie skorzystać. Ale jakiegoś wielkiego ciśnienia nie mam ;) Co do wagi, to podjadę kiedyś na złom :-P

Vlod 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Mietek MB 100
Wysłany: 2014-09-01, 09:59   

To chyba nic nie da , co chwila są nowe przepisy. Obawiam się że w Niemczech ponowna rejestracja na tych samych zasadach co u nas : tyle osób ile foteli z pasami przodem do jazdy .
Nie wiem gdzie kupowany ? od PL handlarza może?, oni piszą w ogłoszeniu i mówią głupoty, chociaż wiedzą jak jest naprawdę . Polecam zasadę : sprawdź wszystko przed kupnem, spytaj w stacji diagnostycznej, poczytaj nowe przepisy, nie będzie zaskoczenia.
Żaden diagnosta nie wpisze inaczej, bo jak spotkasz na drodze upierdliwego Policjanta, albo kontrolerów ruchu "krokodylki" to i tak zabiorą dowód rejestracyjny.
Kiedyś nawet miejsca stojące były dopuszczalne , inne normy spalin, itp .
Właśnie dzisiaj odebrałem książkę pojazdu z rejestrowanego mini kampera na MB 100
i mam na 3 osoby do jazdy niestety- Pozdrawiam.
P.S. Jakiej homologacji ? sprzed ilu lat ? to musiało by być nowe auto . Homologację możesz zrobić w Polskim oddziale Dekra ale w/g nowych przepisów i będziesz w punkcie "0"

Odpowiedz do tematu