Turcja - objazdówka |
Autor |
Wiadomość |
Filip
zaawansowany
Twój sprzęt: Bavaria T73
|
Wysłany: 2008-03-16, 14:01 Turcja - objazdówka
|
|
|
Witam wszystkich!
W tym roku planujemy od ok. 15 czerwca do 30 lipca jechać do Turcji. Byłem w Turcji trzy razy z Zespołami Folklorystycznymi i było to w latach 90 tych. Teraz chciałbym pojechać przyczepką i zrobić tzw objazdówkę. Będąc w Grecji czy Hiszpanii nocowaliśmy przez cały czas na dziko. W Turcji też tak planuje choć mam pewne obawy związane z bezpieczeństwem.
Poszukuje wszelkich informacji na temat:
- ciekawych miejsc, które trzeba zobaczyć,
- noclegów na dziko (czy ktoś miał z tym problem, czy jest bezpiecznie - bo tego obawia się moja dziewczyna i jak wybrać takie miejsca).
- Zastanawiam się również jak dojechać: czy jechać autostradami po terenach byłej Jugosławii (tak jechaliśmy do Grecji) i przez Bułgarie do Turcji, czy może Węgry, Rumunia i Bułgaria brzegiem Morza Czarnego. Obawiam się tylko że jakość dróg w drugim wariancie nie należy do najlepszych.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Filip
[ Dodano: 2008-03-17, 10:09 ]
Halo! Czy ktoś może mi pomóc? Choć tą trase jak dojechać podpowiedzieć. Będę na prawde wdzięczny
Pozdrawiam
Filip
[ Dodano: 2008-03-17, 21:17 ]
:-|
[ Dodano: 2008-03-18, 13:37 ]
|
|
|
|
 |
Kazik II
weteran
Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Pomógł: 10 razy Dołączył: 22 Mar 2007 Piwa: 95/8 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2008-04-13, 21:39
|
|
|
Filip napisał/a: | czy może Węgry, Rumunia i Bułgaria brzegiem Morza Czarnego |
Jechałem aż do wybrzeża Morza Czarnego (Constanca) przez Węgry i Rumunię i na mojej trasie przez Węgry i dalej przez Oradea, Cluj Napoca, Bukareszt jakość dróg była na całkiem przyzwoitym poziomie. |
|
|
|
 |
medard
weteran Saint Medard

|
Wysłany: 2008-04-16, 14:57 turcja
|
|
|
moze postaram sie rozwiac towje obawy w/g mnie turcja jest bezpiecznym krajem oastatnio zrobilem po niej mysle ze znacznie ponad 10tyc km drogi generalnie sa super niewiel mamy w polsce takich jak oni maja tylko jedno ale ze czasem z kilku pasow raptem znikaja np 2 pasy ale to ma miejsce w teranach gorzystych i w kilku miejscach w istambule co do spania ja zawsze staje na stacjach benzynowych i zawsze jest fajnie nigdy nie blyo jakich kolwiek przykrosci a wrecz przeciwnie dlateog mysle ze bez obaw mozna tam jechac gdzy dzis tam mozna spotkach kobiety w tzw'biznesach" co kilka lat temu bylo niemozliwe zycze powodzenia i bez obaw |
_________________ http://picasaweb.google.com/1medard1
 |
|
|
|
 |
Domonik
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Mitsubishi L300
|
Wysłany: 2008-04-18, 20:29
|
|
|
Przejeżdżałem w tamtym roku przez Turcję tranzytem do Grecji (Trasa: Warszawa - Ukraina - Rumunia (wybrzeżem) - Bułgaria (wybrzeżem) - Turcja - Grecja - z powrotem dokładnie odwrotnie). Do Turcji wjeżdżałem w Aziziye. Generalnie drogi są OK - ale mają jedną wadę - mnóstwo atrakcji - planowaliśmy dojazd do Grecji w 3 dni - jechaliśmy 10 (tanie browary i piękne miejsca po drodze:))
Największą i jedyną poważną wadą jest granica Polsko-Ukraińska: totalny dramat, 7 godzin minimum, największą wadą są polscy urzędnicy graniczni wszelkiej maści...... |
|
|
|
 |
robkraw
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Przyczepa Knaus Sport 450
|
Wysłany: 2008-05-09, 17:16
|
|
|
witam !
w 2006 r byłem z przyczepa w Turcji - wybrzeże egejskie - zakończyłem w Fethiye.
tranzytem najpierw Slowacja-Węgry-Rumunia -Bułgaria ta trase nie polecam / koszmarne Russe/ proponuje Słowacja-Serbia-Bułgaria .Jesli maciepyania to służe poradą .
pozdrawiam. |
|
|
|
 |
Pawel1o
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-02-18, 10:21
|
|
|
Jeśli możesz to podaj jakieś namiary na ciekawe miejsca, kempingi, ceny itp. Jak wygląda sprawa stania na dziko?
Pozdr.
Paweł |
|
|
|
 |
Pierre94
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson Alegro 89 na Citroenie HDI 2,8l
Nazwa załogi: Piotr i Beata
|
Wysłany: 2010-03-20, 16:16 Turcja jest bezpieczniejsza jak cala Europa
|
|
|
Witam w 2008 roku objechalismy Turcje dwoma kamperami. Nigdy nie bylo problemu z zatrzymaniem sie poza terenami. W ciagu dwoch miesiecy bylismy moze 15 razy w terenie a reszta na dziko. Bylem poprzednio w tym kraju trzy razy ale nigdy kamperem. Poza Istambulem warto przejechac wybrzezem zachodnim zobaczyc Pammukale, Pergame, Milet, Efes, i dalej wybrzzem na wschod. Wewnatrz warto zobaczyc Sani-Urfe i koniecznie Nemrud Dag, Potem Kapadocje, i wybrzezem Morza Czarnego z powrotem Po drodze jest sliczne miasto Amsa. Potem Polonezkoi i znowu Istambul. jesli dobrze zrozumialem jedziecie z przycepa i moze byc troche trudniej z postijem niz kamperem. Pozdrawiam Piotr
IMG_3858.JPG Amsra nad Morzem Czarnym |
 |
Plik ściągnięto 176 raz(y) 124,32 KB |
|
|
|
|
 |
Pawel1o
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-03-21, 11:16
|
|
|
Dzięki serdeczne za info
Paweł |
|
|
|
 |
Brajtek
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-03-21, 18:02
|
|
|
Trochę moich zdjęć z Turcji możesz zobaczyć tutaj http://www.breitmeier.e12.pl/turcja.html może coś Cie zainteresuje.
Co do bezpieczeństwa to generalnie nie ma z tym problemu. Gorzej może być w południowo wschodniej Turcji w Kurdystanie. W każdym razie w tamtych rejonach nie byłem. Sieć dróg mają bardzo dobrą, na wielu stacjach benzynowych przy autostradach są parkingi gdzie można się zatrzymać.
Jedna moja uwaga: Troja jest zdecydowanie przereklamowana, niewiele tam jest do oglądania. Jak będziecie akurat przejeżdżać to można wstąpić, ale specjalnie jechać moim zdaniem nie warto. |
|
|
|
 |
Pawel1o
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-03-25, 20:33
|
|
|
A może ktoś wie z jakiej miejscowości są wyloty balonami nad Kapadocją i ile ta przyjemność kosztuje?
Pozdr. |
|
|
|
 |
Filip
zaawansowany
Twój sprzęt: Bavaria T73
|
Wysłany: 2010-03-25, 22:04
|
|
|
W ostatnie wakacje znajomi płacili 150 euro ale myślę że jak osobiście bez żadnej triady i innych biur to będzie taniej
Nie pamiętam z jakiej miejscowości ale myślę że na miejscu tubylcy pomogą
Pozdrowienia
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|