Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Turcja - objazdówka
Autor Wiadomość
Filip 
zaawansowany

Twój sprzęt: Bavaria T73
Piwa: 18/22
Wysłany: 2008-03-16, 14:01   Turcja - objazdówka

Witam wszystkich!
W tym roku planujemy od ok. 15 czerwca do 30 lipca jechać do Turcji. Byłem w Turcji trzy razy z Zespołami Folklorystycznymi i było to w latach 90 tych. Teraz chciałbym pojechać przyczepką i zrobić tzw objazdówkę. Będąc w Grecji czy Hiszpanii nocowaliśmy przez cały czas na dziko. W Turcji też tak planuje choć mam pewne obawy związane z bezpieczeństwem.
Poszukuje wszelkich informacji na temat:
- ciekawych miejsc, które trzeba zobaczyć,
- noclegów na dziko (czy ktoś miał z tym problem, czy jest bezpiecznie - bo tego obawia się moja dziewczyna ;) i jak wybrać takie miejsca).
- Zastanawiam się również jak dojechać: czy jechać autostradami po terenach byłej Jugosławii (tak jechaliśmy do Grecji) i przez Bułgarie do Turcji, czy może Węgry, Rumunia i Bułgaria brzegiem Morza Czarnego. Obawiam się tylko że jakość dróg w drugim wariancie nie należy do najlepszych.
Będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Z góry dziękuje za pomoc
Pozdrawiam
Filip :)

[ Dodano: 2008-03-17, 10:09 ]
Halo! Czy ktoś może mi pomóc? Choć tą trase jak dojechać podpowiedzieć. Będę na prawde wdzięczny :kwiatki: :bukiet: :roza: :aniolek
Pozdrawiam
Filip :)

[ Dodano: 2008-03-17, 21:17 ]
:-|

[ Dodano: 2008-03-18, 13:37 ]
:-/
Postaw piwo autorowi tego posta

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 95/8
Wysłany: 2008-04-13, 21:39   

Filip napisał/a:
czy może Węgry, Rumunia i Bułgaria brzegiem Morza Czarnego

Jechałem aż do wybrzeża Morza Czarnego (Constanca) przez Węgry i Rumunię i na mojej trasie przez Węgry i dalej przez Oradea, Cluj Napoca, Bukareszt jakość dróg była na całkiem przyzwoitym poziomie.

medard 
weteran
Saint Medard

Otrzymał 7 piw(a)
Wysłany: 2008-04-16, 14:57   turcja

moze postaram sie rozwiac towje obawy w/g mnie turcja jest bezpiecznym krajem oastatnio zrobilem po niej mysle ze znacznie ponad 10tyc km drogi generalnie sa super niewiel mamy w polsce takich jak oni maja tylko jedno ale ze czasem z kilku pasow raptem znikaja np 2 pasy ale to ma miejsce w teranach gorzystych i w kilku miejscach w istambule co do spania ja zawsze staje na stacjach benzynowych i zawsze jest fajnie nigdy nie blyo jakich kolwiek przykrosci a wrecz przeciwnie dlateog mysle ze bez obaw mozna tam jechac gdzy dzis tam mozna spotkach kobiety w tzw'biznesach" co kilka lat temu bylo niemozliwe zycze powodzenia i bez obaw

Domonik 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Mitsubishi L300
Wysłany: 2008-04-18, 20:29   

Przejeżdżałem w tamtym roku przez Turcję tranzytem do Grecji (Trasa: Warszawa - Ukraina - Rumunia (wybrzeżem) - Bułgaria (wybrzeżem) - Turcja - Grecja - z powrotem dokładnie odwrotnie). Do Turcji wjeżdżałem w Aziziye. Generalnie drogi są OK - ale mają jedną wadę - mnóstwo atrakcji - planowaliśmy dojazd do Grecji w 3 dni - jechaliśmy 10 (tanie browary i piękne miejsca po drodze:))
Największą i jedyną poważną wadą jest granica Polsko-Ukraińska: totalny dramat, 7 godzin minimum, największą wadą są polscy urzędnicy graniczni wszelkiej maści......

robkraw 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Przyczepa Knaus Sport 450
Wysłany: 2008-05-09, 17:16   

witam !

w 2006 r byłem z przyczepa w Turcji - wybrzeże egejskie - zakończyłem w Fethiye.
tranzytem najpierw Slowacja-Węgry-Rumunia -Bułgaria ta trase nie polecam / koszmarne Russe/ proponuje Słowacja-Serbia-Bułgaria .Jesli maciepyania to służe poradą .
pozdrawiam.

Pawel1o
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2010-02-18, 10:21   

Jeśli możesz to podaj jakieś namiary na ciekawe miejsca, kempingi, ceny itp. Jak wygląda sprawa stania na dziko?
Pozdr.
Paweł

Pierre94 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Chausson Alegro 89 na Citroenie HDI 2,8l
Nazwa załogi: Piotr i Beata
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2010-03-20, 16:16   Turcja jest bezpieczniejsza jak cala Europa

Witam w 2008 roku objechalismy Turcje dwoma kamperami. Nigdy nie bylo problemu z zatrzymaniem sie poza terenami. W ciagu dwoch miesiecy bylismy moze 15 razy w terenie a reszta na dziko. Bylem poprzednio w tym kraju trzy razy ale nigdy kamperem. Poza Istambulem warto przejechac wybrzezem zachodnim zobaczyc Pammukale, Pergame, Milet, Efes, i dalej wybrzzem na wschod. Wewnatrz warto zobaczyc Sani-Urfe i koniecznie Nemrud Dag, Potem Kapadocje, i wybrzezem Morza Czarnego z powrotem Po drodze jest sliczne miasto Amsa. Potem Polonezkoi i znowu Istambul. jesli dobrze zrozumialem jedziecie z przycepa i moze byc troche trudniej z postijem niz kamperem. Pozdrawiam Piotr

IMG_3858.JPG
Amsra nad Morzem Czarnym
Plik ściągnięto 176 raz(y) 124,32 KB

Pawel1o
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2010-03-21, 11:16   

Dzięki serdeczne za info
Paweł

Brajtek 
doświadczony pisarz

Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-03-21, 18:02   

Trochę moich zdjęć z Turcji możesz zobaczyć tutaj http://www.breitmeier.e12.pl/turcja.html może coś Cie zainteresuje.
Co do bezpieczeństwa to generalnie nie ma z tym problemu. Gorzej może być w południowo wschodniej Turcji w Kurdystanie. W każdym razie w tamtych rejonach nie byłem. Sieć dróg mają bardzo dobrą, na wielu stacjach benzynowych przy autostradach są parkingi gdzie można się zatrzymać.
Jedna moja uwaga: Troja jest zdecydowanie przereklamowana, niewiele tam jest do oglądania. Jak będziecie akurat przejeżdżać to można wstąpić, ale specjalnie jechać moim zdaniem nie warto.

Pawel1o
trochę już popisał

Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2010-03-25, 20:33   

A może ktoś wie z jakiej miejscowości są wyloty balonami nad Kapadocją i ile ta przyjemność kosztuje?
Pozdr.

Filip 
zaawansowany

Twój sprzęt: Bavaria T73
Piwa: 18/22
Wysłany: 2010-03-25, 22:04   

W ostatnie wakacje znajomi płacili 150 euro ale myślę że jak osobiście bez żadnej triady i innych biur to będzie taniej
Nie pamiętam z jakiej miejscowości ale myślę że na miejscu tubylcy pomogą
Pozdrowienia
:)

Odpowiedz do tematu