|
Ducato zużycie Adblue |
| Autor |
Wiadomość |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-05, 22:38 Ducato zużycie Adblue
|
|
|
Koledzy, jak w Waszych kamperach wygląda zużycie mocznika?
W moim kontrolka informująca o uzupełnieniu płynu zapala się co jakieś 1000 - 1500 km.
Silnik 160 km z nowym automatem rocznik 2021. Jeżdżę ok 100 km/godz, nie przesadzam z prędkościami. Serwis twierdzi ze tak może być, bo to kamper, ciężki itp.
Mam 5 tyś. przejechane i 3 albo 4 x dolewałem, z reguły po ok. 8-10 l płynu. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2021-10-06, 06:51
|
|
|
dużo, nawet bardzo
akceptowalna norma to do 2l/1000km
citroen 2,0 2017r zwykle mieścił sie poniżej 1,5l/1000km |
|
|
|
 |
less11
trochę już popisał
Twój sprzęt: Mobilvetta KEA i67
|
Wysłany: 2021-10-06, 20:54
|
|
|
Mam kampera na Ducato z tym samym silnikiem i ASB. Zużycie adblue dokładnie takie samo, przy czym z zapaloną ontrolką można przejechać kolejne 1500 kmów i więcej. Kolega ma kampera z tym samym zestawem silnik i skrzynia i u niego zużycie dokładnie takie samo (byliśmy razem w GR).
Reasumując "ten typ tak ma" niestety |
|
|
|
 |
jarsta0001
zaawansowany

Twój sprzęt: Rapido i86
Nazwa załogi: buchalterzy
|
Wysłany: 2021-10-06, 21:08
|
|
|
| u mnie dokładnie tak samo. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2021-10-06, 22:25
|
|
|
No i moja cytryna też 2 razy zawołała o Ad,B. po jakoś niewielkich przebiegach.
Dolewałem i jechałem ale...
Czy podczas mozolnego/powolnego procesu tankowania, "pistolecik" wyłączy tankowanie tak jak z paliwem czy trzeba pilnować by nie przelać przez wlew?
Zawsze dolewam na ryzyk-fizyk/łapu-capu lecz nigdy nie wiem ile mam wlać i czy uzupełniam do pełna.
Ewy auto, ma zbiornik na A.B w miejscu typowym dla koła zapasowego w bagażniku kombi. Chyba pojemny ten zbiornik bo 40tys już najeździła i nic, jeszcze żadnego komunikatu by uzupełnić. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
| |
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-07, 02:45
|
|
|
Dzięki za odpowiedzi, czyli mam nie robić zadymy w serwisie
Zaczęło mnie to po prostu wkurzać na urlopie, jak musiałem jeszcze we Włoszech szukać CPN-u z AB (bo nie każda takowy posiada) a jak już znalazłem to gdzieś w rogu by w krzakach i musiałem kombinować jak się tu wcisnąć od lewej, a z tyłu sznurek aut …… ale w sumie gdzie mi się spieszy na urlopie przecież jestem
Przy okazji w serwisie dowiedziałem się że mój kamper nie ma aktywowanej 2-letniej gwarancji fabrycznej ? Jest coś takiego że trzeba ją aktywować? Czy to dealer nie powinien zrobić?
Podobno gwarancja 2 letnia zawiera również fiat assistance na europę bez limitu km.
Można dokupić wydłużoną gwarancję na Ducato do 5 lat, która również ma assistance bez limitu km. Cena na 3 lata 2700 netto.
Pewnie można w PZM assistance wykupić za kilkaset zł/rok, ale wtedy nie ma się gwarancji na auto.
Może się skuszę na te 3 lata od fiata.
Socale, znajomy też ma 2 letnie xc60 i dokładnie, on nie wie co to AdB
PIstolecik ma funkcję auto-odskoczenia, jak przy paliwie więc siuśki Ci cię nie wyleją poza |
|
|
|
 |
less11
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-07, 19:54
|
|
|
| janb napisał/a: |
Przy okazji w serwisie dowiedziałem się że mój kamper nie ma aktywowanej 2-letniej gwarancji fabrycznej ? Jest coś takiego że trzeba ją aktywować? Czy to dealer nie powinien zrobić?
|
Mi diler zgłaszał uruchomienie gwarancji do Fiata, a i tak nie uruchomili . Zadzwoniłem na FiatCamperAsistance , pani nadała numer zgłoszenia i pod ten numer kazała wysłać skany faktury zakupu i owodu rejestracyjnego. Po paru dniach przyszedł mail że uruchomiona co znalazło potwierdzenie w ASO Fiata |
|
|
|
 |
janb
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-07, 22:49
|
|
|
Aha, dzięki dobrze wiedzieć. Zadzwonię na assistance. Brałeś to wydłużenie gwarancji czy to naciąganie?
A AdB dalej tyle żłopie czy się unormowało po dłuższym przebiegu? |
|
|
|
 |
Piasek1
weteran
Twój sprzęt: W638 V230TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Lis 2020 Piwa: 30/25 Skąd: Piotrków Kujawski
|
Wysłany: 2021-10-08, 10:51
|
|
|
Te ich zapewnienia co do konsumpcji AdBlue to sobie w buty wsadzić można. Nie znam nikogo kto by się choć zbliżył do wartości deklarowanych przez producenta. Kolega ma nówkę V-klasę, "AdBlue na ok 20 tyś km powinno wystarczyć". Już po 4 pokazał komunikat o koniecznej dolewce.
Transity Conecty te nowe 2.0TDCI - ok 4 litrów na 1500km. Spalanie katalogowe w okolicach 7, rzeczywiste 13cie. |
_________________ https://www.camperteam.pl...pic.php?t=36109 |
|
|
|
 |
less11
trochę już popisał
|
Wysłany: 2021-10-08, 21:06
|
|
|
| janb napisał/a: | Aha, dzięki dobrze wiedzieć. Zadzwonię na assistance. Brałeś to wydłużenie gwarancji czy to naciąganie?
A AdB dalej tyle żłopie czy się unormowało po dłuższym przebiegu? |
ja nie brałem, w sumie to przy zakupie nawet nie wiedziałem że można, ale i tak bym chyba nie brał |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|