Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Problem z odpaleniem samochodu
Autor Wiadomość
Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-12, 17:26   Problem z odpaleniem samochodu

mam Forda Transita zabudowa Rimor Kajak nie jeździłem ostatnio dwa tygodnie (angina córki) i dziś chciałem jechać na grzyby i nie chciał odpalić, nie zakręciło, kontrolka w środku kampera wskazuje, że jest dużo prądu, mam dwa akumulatory, jeden startowy i drugi do obsługi urządzeń wewnętrznych - ten drugi jest nowy, a pierwszy ma dwa lata, niby wszystko ok, ale przez dwa tygodnie tak by się wyładował, jak chodził tylko zegar? nie wiem czy to wina akumulatora, czy świec a może regulatora nie znam się na tym... jakby akumulator był do wymiany to co sądzicie o zakupie żelowego 75 Ah lub więcej... cenowo to wychodzi drożej nawet dwa razy, ale ma podobno nie ładowany działać nawet rok i dawać duży prąd rozruchu, no i żywotność ma mieć 3 razy dłuższą... a poza tym chcę naprawić ogrzewanie traumy i ciepłej wody proszę o jakieś namiary na jakiś warsztat w południowej raczej Polsce, w tym roku było gorąco więc obyłem się bez tego, ale w następnym mam nawiedzić Anglię i potrzeba mi tam ogrzewania i ciepłej wody, pozdrawiam

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2010-09-12, 17:34   

Samochód tak ma że po dwóch tygodniach bezczynności może nie zapalić. Wszystko zależy od tego jakie ma wyposażenie. Alarm, centralny zamek, radio pobiera cały czas prąd. Jeszcze gdy auto zostało odstawione z nie w pełnio naładowanym akumulatorem mogło dojść do rozładowania akumulator. Możliwe jest też uszkodzenie instalacji elektrycznej powodujące stały pobór prądu z akumulatora.
Najpierw naładuj akumulator prostownikiem i spróbuj czy zapali, czy rzeczywiście wina rozładowanego akumulatora czy możne rozrusznika, może przewodów (klem) może złej masy.

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-09-12, 17:38   

A bendix słychać (stuka ?), jeśli nie to prąd nie dochodzi do rozrusznika, sprawdź przewody a prze de wszystkim masowy do silnika (taka dość gruba plecionka).

Żelowy jako rozruchowy się nie nadaje, do kabiny i owszem jak najbardziej.

:spoko

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 207/165
Wysłany: 2010-09-12, 17:57   

krynia i stan napisał/a:
A bendix słychać (stuka ?), jeśli nie to prąd nie dochodzi do rozrusznika, sprawdź przewody a prze de wszystkim masowy do silnika (taka dość gruba plecionka).

Żelowy jako rozruchowy się nie nadaje, do kabiny i owszem jak najbardziej.

Miałem dokładnie przed rokiem takie same objawy i za radą Gina sprawdziłem i w końcu wymieniłem wszystkie kable masowe do silnika .Jak ręką odjął .Co do akumulatorów rozruchowych to do silnika diesla potrzebne są z dużym prądem rozruchowym a nie długowicznością :chytry

PZDR> MILUŚ :spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-12, 18:00   

Janusz widziałeś ten samochód w Majdanie:) już coraz lepiej się znam na obsłudze... ten bendix jest ok, tzn stuka, naładuję, zobaczę wtedy jak odpali to znaczy że akumulator nie trzyma prądu chyba, cholera mam ten drugi co mógłby być żelowy nowy, bo musiałem kupić w Szwecji bo całkiem się rozwalił, może przez to zepsuł pierwszy, rozruchowy? ten nowy trzyma prąd bo mam dwie kreski a ten drugi chyba nie, naładuję i pojadę chyba do znajomego mechanika, może coś poradzi, szkoda, że na rozruchowy nie nadaje się żelowy chć producenci twierdzą co innego, piszą np, że jak trzeba dużego prądu rozruchowego lub do obsługi dużej ilości urządzeń, poszukam na forum opinii

AUTOJUR 
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Piwa: 9/1
Wysłany: 2010-09-12, 18:05   

Zadzwoń to pomoge to normalny objaw :spoko Transit tak potrafi robić . Tylko nie żelowy :gwm

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-12, 18:27   

porozmawialiśmy sobie trochę, będziemy naprawiać:) a czy ktoś zna bliżej niż w Starym Sączu serwis Traumy, jestem ze Stalowej Woli (Podkarpacie), heh myślałem że Forum zamarło a tu takie błyskawiczne odpowiedzi, można Panowie na Was liczyć

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2010-09-12, 18:46   

Darek 1968 z całym szacunkiem, TRUMA nie TRAUMA

Blizej masz do Krakowa

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-12, 18:53   

heh dla mnie to cała trauma jak żona pogada co jakiś czas dlaczego nie działa:) może stąd skojarzenie:) Kraków czy Sącz to dla mnie to samo prawie...

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-09-12, 19:26   

Sprawdź tę plecionkę masową do silnika (demontaż , czyszczenie, montaż), przy jej kiepskiej przewodności tez mogą być takie objawy, to tylko dwie śruby i chwila pracy szczotką a może zdziałać cuda :szeroki_usmiech

Darek1968
[Usunięty]

Wysłany: 2010-09-14, 10:11   

dzięki przełożyłem akumulatory i zapalił więc albo coś wyładowuje, albo akumulator nie ładuje, włożyłem tam gdzie był ten do obsługi urządzeń i mam ładowanie od panela, zobacze czy ładuje a ten czy rozładowywuje na postoju coś i mam nadzieję ta metodą poznać, w czy jest problem

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2010-09-14, 11:28   

KOGUT napisał/a:
ja też piec chleba nie potrafię :bajer

Niemożliwe :-P :haha:

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-09-14, 11:38   

Ja potrafię ..... to Ci powiem jak ....

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2010-09-14, 11:54   

Ja też chleb robię sam , a w tym fordzi to może kabelek który dochodzi do rozrusznika. Tak miałem w mojej starej awi na węgrzech.strachu troche było ale znalazłem przyczyne , właśnie spadł ten mały kabelek z rozrusznika. :spoko :spoko :spoko

StasioiJola 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Piwa: 81/283
Wysłany: 2010-09-14, 12:18   

Oczyść styk na rozrusznikui zaciśnij trochę wsuwkę - ja tak miałem w dwóch transitach 2.5D!!! :szeroki_usmiech :spoko

Odpowiedz do tematu