|
|
System TMC w polsce |
Autor |
Wiadomość |
martes
weteran "Miła Karawana"
Twój sprzęt: baz campera
|
Wysłany: 2010-04-25, 09:02 System TMC w polsce
|
|
|
To fajny system poczytajcie , ciekawy jestem jak to działa w miejskich korkach
Po kilkunastu latach od pojawienia się usługi TMC, dotarła ona również do Polski. Omijanie korków i innych utrudnień będzie możliwe od pierwszego maja, dzięki firmie Destia Traffic. Pierwszymi markami nawigacji, które będą oferować tę technologię będą Navigon oraz Garmin.
Wiele nawigacji samochodowych opisywanych w naszych artykułach wyposażonych było w system TMC, z którego jednak nie można było korzystać w Polsce, w wyniku braku infrastruktury i operatora. Od początku maja ta sytuacja zmieni się i technologia będzie dostępna również w naszym kraju. TMC, podobnie jak Internet, służy do pobierania aktualnych informacji o sytuacji na drodze. Za pomocą fal radiowych dane trafiają do odbiorników i pomagają w uniknięciu przeszkód na planowanej trasie.
RDC-TMC, w przeciwieństwie do urządzeń korzystających z sieci Internet, nie wiąże się z dodatkowymi kosztami – „dożywotnią” licencję na dostęp do systemu uzyskuje się w chwili zakupu nawigacji, a później nie płaci się za korzystanie z TMC (w przeciwieństwie do urządzeń korzystających z Internetu, gdzie za przesłane dane trzeba płacić). Podobnie jak w urządzeniach podłączonych do Internetu, informacje aktualizowane są na bieżąco.
Poza informacjami generowanymi automatycznie, dane są zbierane przez wspierających system TMC partnerów, takich jak Policja, instytucje publiczne, rządowe i samorządowe (np. Generalna Dyrekcja Dróg Krajowych i Autostrad), korporacje taksówkarskie, oficjalne komunikaty, itp. Zebrane dane przetwarzane są w Polsce przez w centrum ruchu drogowego TIC (Coris Varsovie). Po weryfikacji, dane są przesyłane kodowanym kanałem FM przy użyciu znanego także z radioodbiorników systemu RDS, za pomocą satelity lub cyfrowego naziemnego systemu nadawczego.
– „Poziom, który można spotkać w Niemczech będzie dostępny za 2 lata. Mamy nadzieje, że technologia TMC, i przekazywane za jej pomocą informacje o utrudnieniach w ruchu drogowym, szybko zyskają na popularności, a kierowcy docenią ich skuteczność podczas codziennych podróży” – powiedział Juha Nurmi, Dyrektor Destia Traffic.
Firma deklaruje wprowadzenie usług związanych z dostarczaniem informacji o zakłóceniach w ruchu (wypadki, zdarzenia, sytuacje awaryjne), robotach drogowych, warunkach atmosferycznych (np. nagłe zmiany sytuacji pogodowej), jak również dotyczących miejsc parkingowych (wiadomości nt. rodzaju parkingu, typu zadaszenia, ceny, godzin otwarcia oraz wolnych miejscach parkingowych). Destia zakłada również przekazywanie obrazów z kamer pogodowych. Na załączonym diagramie można zapoznać się z planami dotyczącymi rozwoju TMC w Polsce.
W pierwszej kolejności – od maja 2010 roku – zostaną uruchomione informacje o ruchu drogowym, takie jak roboty drogowe, wypadki oraz nietypowe utrudnienia. W miesiącach jesiennych zostanie udostępniona także podstawowa usługa monitoringu ruchu drogowego. Aplikacją, która będzie mieć swoją premierę na przełomie roku, będzie alert pogodowy, informujący kierowców o zmianach warunków meteorologicznych, jakich należy spodziewać się na trasie.
Anteny TMC montowane są zwykle w droższych modelach nawigacji GPS. Nim stanie się powszechna, dominującą technologią dostarczającą informacje o utrudnieniach na trasie najprawdopodobniej pozostanie Internet. Można spodziewać się, że w przyszłości do firm Navigon i Garmin dołączą inne marki, które współpracują z Destią w innych państwach, np. TomTom. |
_________________ MARTESIK...
 |
|
|
|
 |
robert_smoldzino
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: LR i namiot
|
Wysłany: 2010-04-25, 11:06
|
|
|
A gdzie tu sa pieniadze? Znaczy dla operatora? Bo nie widze czyli reklamy? |
_________________ www.podlasem.org |
|
|
|
 |
Przemek Jedrycz
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Euramobil '91
Nazwa załogi: Przemek i Beata
|
Wysłany: 2010-05-05, 00:26
|
|
|
To faktycznie ciekawy system. Właśnie zakupiłem navigona i nawet nie przypuszczałem, że skorzystam z TMC u nas w kraju. |
|
|
|
 |
krynia i stan
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
|
Wysłany: 2010-05-07, 12:15
|
|
|
Przemek Jedrycz napisał/a: | To faktycznie ciekawy system. Właśnie zakupiłem navigona i nawet nie przypuszczałem, że skorzystam z TMC u nas w kraju. |
skorzystasz o ile odbiornik gps który zakupiłeś ma odbiornik systemu TMC, tzn czy sprzęt jest do tego przystosowany bo żeby działało to musi oprogramowanie i urządzenie. |
_________________ jak coś wymyślę to tu napiszę ..... |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2010-05-07, 23:44
|
|
|
w tom tomie nazywane jest to traffic |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-05-07, 23:46
|
|
|
dominik napisał/a: | w tom tomie nazywane jest to traffic |
Traffic Message Channel (TMC) |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
dominik
stary wyga

Twój sprzęt: FIAT DUCATO 2,3 Burstner Nexxo T740
Nazwa załogi: dominiki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Cze 2008 Piwa: 12/18 Skąd: Ostrowiec Św.
|
Wysłany: 2010-05-08, 00:03
|
|
|
tom tomy mające w nazwie Traffic mają odbiornik TMC |
|
|
|
 |
Pawcio
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Pomógł: 12 razy Dołączył: 29 Wrz 2008 Piwa: 141/471 Skąd: z Nienacka
|
Wysłany: 2010-05-08, 21:57
|
|
|
Z TMC korzystają również nawigacje blaupunkta montowane seryjnie w audikach lub VW. |
|
|
|
 |
Fle-r
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: przyczepa niewiadów
|
Wysłany: 2010-05-10, 08:45
|
|
|
Niektóre Mio też mają tmc |
|
|
|
 |
Przemek Jedrycz
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Ford Transit Euramobil '91
Nazwa załogi: Przemek i Beata
|
Wysłany: 2010-05-16, 18:54
|
|
|
krynia i stan napisał/a: | Przemek Jedrycz napisał/a: | To faktycznie ciekawy system. Właśnie zakupiłem navigona i nawet nie przypuszczałem, że skorzystam z TMC u nas w kraju. |
skorzystasz o ile odbiornik gps który zakupiłeś ma odbiornik systemu TMC, tzn czy sprzęt jest do tego przystosowany bo żeby działało to musi oprogramowanie i urządzenie. |
Tylko takie nawigacje interesowały mnie przy wyborze - z systemem TMC. Mój Navigon 7310 posiada ten system. Ciekawą sprawą jest antena TMC wbudowana w przewód od wtyczki 12V. Jest to wygodniejsze niż np.w Becker gdzie antena sterczała z uchwytu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|