Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KUPIĆ ? NIE KUPIC?
Autor Wiadomość
dyha
zaawansowany

Piwa: 16/14
Wysłany: 2010-05-06, 14:52   KUPIĆ ? NIE KUPIC?

WITAM WAS MOI MILI
Po ponad dwóch latach czytania Waszych cudnych opowieści na temat carawaningu nadszedl czas na spełnienie marzeń;jadę jutro kupić (chyba)mojego pierwszego w życiu kampera(?) wygląda ci on tak:http://auto-kowalczyk.otomoto.pl/ http://auto-kowalczyk.otomoto.pl/ (ford tranzit ,przepraszam ale inaczej nie umiem wkleić)
Będąc zupełnym laikiem w temacie kamperów proszę Was o opinię na temat tego oto cuda.
Po pierwszych oględzinach tego samochodu mam do Was parę pytań i proszę nie śmiejcie się ,bo niektóre będa głupie.
1.samochód ma uszkodzoną pompę wody - czy to droga sprawa?
2.nie wiem gdzie jest zawór do spuszczania brudnej wody
3.czy do sprawdzenia pompki, należy napełnić zbiornik ?
4.jak działa kran tzn. co włącza pompkę
5.jak sprawdzić ogrzewanie ;nie ma pieca tylko jakaś taka mała truma pod kanapą
6.czy na wyposarzeniu powinien być dodatkowy akumulator.
7.czy pod dachem na pow.1.8 x 1.3 wyśpią sie dwie dorosłe osoby( figle raczej odpadają)
8.prosiłbym o rozszyfrowanie wszystkich pstryczków na panelu nad lodówką
9.czy na dachu można zamontować dodatkowy box ,czy na tylnej klapie pod bagażnikiem rowerowym?
10.podłączenie zew. zasilania 220v-czy klapka gniazdka ma jakąś blokadę bo nie chce się dźwignąć( a może trzeba ją w dół

No i zupełny dla mnie kosmos to... LODÓWKA
Zasilanie na 220V to rozumię ale na 12V?
-jak załączyć ,czy zasila ją alternator z samochodu czy dodatkowy akumulator którego nie odnalazlem
- zasilanie gazem?!!... jak? ogniem do lodu? no i jak to sprawdzić czy działa.

A nie mówiłem... głupie te pytania me ,ale proszę o odpowiedzi mądre
Co jeszcze powinienem wiedzieć? co sprawdzić ? o co pytać?
Postaw piwo autorowi tego posta

OldPiernik 
stary wyga

Piwa: 50/19
Wysłany: 2010-05-06, 15:24   

ad1/ Pompa wody do zlewu czy do silnika? Od zlewu to cena od 50 zł.
ad2/ Zawór od brudnej wody jest pod autem - o ile auto ma zbiornik na wodę szarą. Może okazać się, że odpływ ze zlewu wychodzi bezpośrednio pod autem i po umyciu naczyń zostawiasz po sobie plamy ...
ad3/ można połowicznie sprawdzić na sucho ale połowicznie tzn wystarczy uruchomic kran pompka powinna zawarczeć (więc silnik działa) i tyle będziesz wiedział na sucho. Czyli trzeba nalać wody.
ad4/ Albo osobny wyłącznik przy kranie albo trzeba podnieść wylewkę do góry
ad5/ Ogrzewanie postojowe - są dwa rodzaje (podstawowe) albo powietrzne albo wodne. Powietrzne grzeje powietrze i wdmuchuje do kabiny, wodne ogrzewa wodę w układzie chłodzenia silnika i grzeje jak podczas jazdy. UWAGA na pobór prądu!!
ad6/ Nie musi być . W małych kamperkach wystarcza tylko akumulator podstawowy. Tylko wtedy trzeba pamiętać o zostawieniu energii na rozruch silnika.
ad7/ Jak nie mają klaustrofobii to tak.
ad8/ Słabe zdjęcie - ale zgaduję, że chodzi o sposób zasilania lodówki (gaz, 12V, 230V), wł/wył lodówki, zał/ wył pompki wody, bezpiecznik od gniazdka 230V?
ad9/ Na dachu można, tylko będziesz musiał wozić ze sobą drabinkę, żeby dostać się na do pudła.
ad10/ Może jest zakręcona śrubkami (ja tak miałem), albo klapka przyrosła. Najczęściej klapki są podnoszone do góry.

Lodówka - poszukaj bo było o lodówkach absorbcyjnych (np. amoniakowych).

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-05-06, 15:29   

http://auto-kowalczyk.oto...how&id=T1636818

To ten link.
Fajne mobilne autko .... dla 1-2 osób ale nie ma łazienki co troszkę możne utrudniać funkcjonowanie....
1. Ale mówisz o której pompie wody czystej w zabudowie to ok 100PLN zanurzeniowa ok 400pln ciśnieniowa .... a pompa wodna w silniku koło 100 + robota
2. szukaj koło zbiornika wody brudnej pod spodem auta tego typu zabudowy maja przeważnie od strony drzwi przesuwnych ..... ;)
3. pompka do wody chodzi i z wodą i bez wody , to nie ma znaczenia ale bez wody nie może pracować długo ...(do sprawdzenia czy chodzi wystarczy)
4. kran załącza wodę jest tam stycznik ... ;) przy pompach zanurzeniowych albo spadek ciśnienia w pompach ciśnieniowych
5. Nie wiem o jakiej trumie mówisz może to webasto może to bojler do ciepłej wody ..... ale wtedy byłbym zaskoczony .....
6. Powinien być bo jeden szybko się skończy
7. wyśpią się .....ciężko z wchodzeniem i schodzeniem jak napisałeś figle odpadają (pofiglujesz zanim wejdziesz)
8. zdjęcie i powiemy co i jak-są dwa włączniki prądowe w zależności jak chcesz zasilić lodówkę 12v lub 220V a obok termostat elektryczny gdzie ustawiasz jak mocno ma chłodzić ....a po prawej stronie zawór gazy + zapalarka piezo gdy chcesz aby chodziła na gaz
9. i tu i tam byle z głowa
10. te klapki różnie się otwierają jedne trzeba zsunąć w dół inne w górę (i tak jest przeważnie) a jeszcze inne otworzyć (w dół górę lewo lub prawo)

A lodówka kolego to chłodziarka absorbcyjna chodzi na 220;12 i na gaz ..... nie ma kompresora a czynnikiem jest mieszanina amoniaku i tą trzeba podgrzać żeby chodziła -wiem jak to brzmi ale tak jest. W zwiazku z tym sa 3 grzałki 220v 12V i palniczek gazowy ... ;)

erikson 
stary wyga
Przyjaciel Billa W

Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Piwa: 11/1
Wysłany: 2010-05-06, 16:25   

75KM w benzynie to troszke moze byc mało,na terenie nizinym to wystarczy,a w gorach to troszke mordega.

dyha
zaawansowany

Wysłany: 2010-05-06, 17:08   

erikson napisał/a:
75KM w benzynie to troszke moze byc mało,na terenie nizinym to wystarczy,a w gorach to troszke mordega.

no właśnie czy te 75KM to rzeczywiście mało , co wy na to?
aha.. ta pompa wody to we silniku uszkodzona jest .

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-05-06, 17:12   

75KM nie powala w benzynie na kolana a autko lekkie i małe nie jest .... ;) benzynka ma dużo wyżej maksymalny moment obrotowy od dieselka i inny jego przebieg więc odczuwasz to tak ,że na niższych obrotach auto "nie jedzie" silnik wyje pod górkę zaczyna brakować biegów etc..... ale to nie wyscigówka ... ;)
O pompie wody napisałem wyżej ;)

AUTOJUR 
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Piwa: 9/1
Wysłany: 2010-05-06, 19:01   

Miałem poprzedniego Campera Transita /normalna zabudowa alkowa 6m/ chodził ja burza .Na I Zlot w Krakowie jechałem za Eeikiem zapomniał że jade za nim i :gwm chwilami 130km.Też miał ten silnik na małym gaźniku.

staszek 
doświadczony pisarz
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca XLP
Piwa: 18/13
Wysłany: 2010-05-06, 20:45   

Witam, mieszkam w Bielsku mogę słuzyć radą co do kamperka

dyha
zaawansowany

Wysłany: 2010-05-07, 18:51   

No i lipa ! Po dokładnej analizie organo i leptycznej ,rozpatrzeniu wszelkich za i przeciw okazało się , że to nie mój kamper i jeszcze nie mój czas,ale dziękuję Wam za okazaną pomoc ,szczególnie dla "Autojur" za pomoc i rozwianie wątpliwości i WIELKI UKŁON w stronę p."Staszek" za poświęcenie czasu ,sprowadzenie na ziemię i nieocenione rady
No cóż ....może kiedyś dołączę do waszej karawany, trzeba żyć.... marzeniami

Odpowiedz do tematu