Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
dzikie kempingi w chorwacji
Autor Wiadomość
AGRO 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Carthago Chic c-line
Nazwa załogi: Ania i Darek
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2010-08-31, 15:56   dzikie kempingi w chorwacji

czy ktoś zna dzikie kempingi w chorwacji
wybieram się w tym tygodniu. czekam na informacje
Postaw piwo autorowi tego posta

Camper Diem 
Kombatant

Twój sprzęt: Eura Mobil
Nazwa załogi: Camper Diem!
Piwa: 59/73
Wysłany: 2010-08-31, 17:21   

AGRO, pytasz o dzikie nielegalne campingi? bo chyba wiesz, że w HR zabronione jest biwakowanie poza campingiem...

Stanek 
weteran

Twój sprzęt: HYMER Exis-i 562
Piwa: 217/47
Wysłany: 2010-08-31, 17:48   

KOGUT napisał/a:
tam gdzie staniesz na noc tam będzie dziki , chwilę potrwa jak podjedzie policja i mniej lub bardziej grzecznie Twoja dzikośc w tym pięknym kraju się zakończy ...

Nie popadajmy w skrajność. Byliśmy w Chorwacji kilka lat temu przez 4 tygodnie i nocowaliśmy głównie na dziko. Nie mieliśmy ani razu do czynienia z policją nie licząc zgłoszenia kradzieży rowerów zresztą właśnie podczas jednej z nielicznych nocy na kempingu. Może mieliśmy farta. Prawdę mówiąc byliśmy nieświadomi, że w Chorwacji aż tak bardzo przestrzegają tego zakazu. Teraz pewnie bysmy się bardziej obawiali :) Dużo ciężej było z noclegami na dziko na Lazurowym Wybrzeżu.

AGRO 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Carthago Chic c-line
Nazwa załogi: Ania i Darek
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2010-08-31, 18:24   

znajomi są właśnie na krk i znaleźli dziki kemping gdzie stoi kilka samochodów kempingowych chorwatów i mają dziś zamiar do nich dołączyć. okaże się jutro jaki był finał tego dzikiego kempingu

Camper Diem 
Kombatant

Wysłany: 2010-08-31, 18:27   

Stanek napisał/a:
Byliśmy w Chorwacji kilka lat temu

ktoś mi mówił, że bardziej rygorystyczni są obecnie.

w świetle prawa wygląda to tak, że aby się gdzieś zatrzymać na noc musisz mieć zgodę właściciela terenu, teoretycznie powinien Cię zameldować i stosowną opłatę pobrać - nawet jeśli nie płacisz za nocleg. szczególnie egzekwowane jest to wzdłuż wybrzeża.

ja tam nie lubię niepotrzebnych emocji przy noclegu, chociaż faktem jest, że oprócz wizyty policji nic nie grozi.
Chorwaci jawią się jako bardzo prawi ludzie

erikson 
stary wyga
Przyjaciel Billa W

Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Piwa: 11/1
Wysłany: 2010-08-31, 18:43   

mysle ze jak sie nie przegina i dlugo nie stoisz w jednym miejscu to da sie nocowac na dziko,robie tak juz kilka lat i oby tak sie dzialo nadal,jezdze po europie juz 4 rok,nigdy nie stalem na kampingach(taki juz jestem ze lubie swobode,a kiemping przypomina mi kwatere i wrak swobodnych decyzji). Jako jadacy kierowca mam prawo na postoj i odpoczynek,tak jak kazdy kierowca auta osobowego,dostawczego i tira,a ze mam kampera to co z tego,aby odpoczac w trakcie tranzytu nie musze zjezdzac na pare chwil do kampingu,nie ma takiego prawa w calej europie,tylko tak jak mowie-ja zawsze jestem przejzdem i w drodze,w jednym miejscu nie jestem dluzej jak 12h i nie robie wokol siebie zamieszania,auto wiekszosc czasu wyglda jak opuszczone i chwilowo zaparkowane. Odwiedzane kraje to przedewszystkim Chorwacjia,wlochy,francja i hiszpania czyli przedewszystkim basem morza srodziemnego. Szkoda ze ludziom to przeszkadza ze mi sie podoba spac na parkingu czy ulicy bo mam taki kaprys,dopuki nie robie zamieszania np ropalaniem grila czy rozsówaniem markizy itp to nie powinno to nikogu przeszkadzac,mysle ze to wlasciciele kampingow robia taki szum aby nie pozwalac parkowac kamperom. czy stojac zaparkowany na ulicy robie taka szkode miastu jak ten tir czy dostawczak stojacy obok?,to jest jawne pogwalcenie swobody praw czlowieka-i my sie na to niestety godzimy i nadstawiamy policzek do bicia.
Ostatnio zmieniony przez erikson 2010-08-31, 19:46, w całości zmieniany 1 raz  

Camper Diem 
Kombatant

Wysłany: 2010-08-31, 19:01   

erikson napisał/a:
tylko tak jak mowie-ja zawsze jestem przejzdem i w drodze,w jednym miejscu nie jestem dluzej jak 12h.

no właśnie, dużo zależy jak spędzasz czas na wyjeździe. w trybie o którym piszesz, trudno spokojnie grilla zrobić i posiedzieć przy piwie, no bo jeśli jednak patrol podjedzie to co zrobisz z promilami?
w dodatku piękne miejsca zachęcają żeby zostać...
a najgorsze, że jestem legalistą i sorry, ale nie pochwalam łamania prawa

Camper Diem 
Kombatant

Wysłany: 2010-08-31, 19:07   

Cytat:
jeśli Chorwaci będą tak nakręcać swoją maszynę

to ich sposób na powojenną odbudowę chyba, w końcu turystyką żyją

erikson 
stary wyga
Przyjaciel Billa W

Twój sprzęt: MB T1 ARNOLD,85r. N126E
Piwa: 11/1
Wysłany: 2010-08-31, 19:38   

w piatek wyruszamy w dwa kampery,czyli moj niby kamper i drugi na alkowie,narmalnie to bym nie mial dylematu gdzie jechac,poprostu tradycyjnie jak co roku we wrzesniu wybral bym chorwacje,ale niestery w 2 wozy i ta glupia nagonka nie pozwala mi swobodnie wybrac tego kierunku,mysle ze prawdopodobnie polecimy do rumunii-tam mozna stawac gdzie sie chce i nikt sie nie czepia. Tradycyjnie pogoda zadecyduje,jak narazie to pogodowo wypada po rowno,pewnie ostatnie notowania przesadza szale na jakis kierunek.

Samen 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Knaus Traveller 570 TD
Postawił 2 piw(a)
Wysłany: 2011-05-10, 16:45   

AGRO napisał/a:
znajomi są właśnie na krk i znaleźli dziki kemping gdzie stoi kilka samochodów kempingowych chorwatów i mają dziś zamiar do nich dołączyć. okaże się jutro jaki był finał tego dzikiego kempingu

I jak wygląda sytuacja z tym "dzikim" kempingiem ? :diabelski_usmiech

Wiem że temat ten był już poruszany , ale poszukuje miejsca gdzie można byłoby zatrzymać się na 3/4 dni nad brzegiem morza ale niekoniecznie na normalnym kempingu. ( może ktoś zna jakieś sprawdzone miejsca - na forum konkretnego nie znalazłem )

Witold Cherubin 
weteran

Twój sprzęt: SEA/ELNAGH - Fiat Ducato 2,3 TD
Nazwa załogi: włóczykije
Piwa: 81/48
Wysłany: 2011-05-10, 21:50   

Samen napisał/a:
poszukuje miejsca gdzie można byłoby zatrzymać się na 3/4 dni nad brzegiem morza

My korzystamy z kempingu Galeb w miejscowości Omiś (ulica Vukovarska). Kemping jest położony w połowie drogi między Splitem i Makarską nad samym morzem z przyzwoitymi sanitariatami, blisko do niewielkiego marketu z przystępnymi cenami.
Na kempingu jest kawiarnia i restauracyjka, natomiast w miasteczku jest mnóstwo knajpek z fantastycznymi rybami i owocami morza - ceny akceptowalne nawet z winem.
Plaża piaszczysto-żwirowa, dno łagodnie obniża się, tak że można daleko wejść w morze - dobre miejsce dla dzieci i pływaków.
Jak spotkacie w recepcji Petra (taki duży sympatyczny facet), to można z nim negocjować cenę za kemping. Ostatnio byliśmy tam w 3 kampery, policzył nam dużo taniej bez zbędnych formalności.
Pozdrawiam :spoko

Odpowiedz do tematu