|
|
Norwegia południowa- jaki lodowiec wybrać? |
Autor |
Wiadomość |
sferoida
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-01-02, 12:28 Norwegia południowa- jaki lodowiec wybrać?
|
|
|
Norwegia 2011 (wyjazd lipiec, Słupsk, w składzie 2 dorosłych + 2 dzieci: 10-13 lat)
Podczas podróży w Norwegii (wstępny plan w wątku w dziale planowania trasy) chciałbym wejść na lodowiec. Wyobrażam sobie to następująco: podjeżdżamy kamperem jak najbliżej się da do lodowca i bierzemy udział wycieczce dostępnej DLA DZIECI.
1.Pierwotnie miałem odwiedzić lodowiec w parku Folgefonna, dojazd do miejscowości Odda. Według przewodników i Google Earth dojście do czoła lodowca to ok. 7 km w jedną stronę. W dwie strony daje to 14 km + wycieczka po lodowcu. Trochę dużo, zwłaszcza, że będę z dziećmi.
2.Lodowiec nr 2 – w parku Jostedalsbreen, dojazd z miejscowości Gaupne drogą nr 604, dalej przeprawa przez jezioro i wycieczka na lodowiec
Pytania do forumowiczów:
Który lodowiec ma większe walory krajobrazowe (może jest jeszcze inny, o ktorym nie wiem)?
Jak z dojazdem do w/w lodowców, jakie są czasy dojścia do samego lodowca, ile trwa wycieczka po lodowcu i czy są wycieczki dziecięce?
Wszystkie inne rady, o które boję się zapytać i na co nie wpadłem aby się zapytać
Pozdrawiam Radek |
|
|
|
 |
sferoida
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-01-02, 15:45
|
|
|
Dzięki, analizuję te informacje i czekam na inne rady.
Tunel do Kjeasen wydaje się wąski. Kamperek tam wjedzie? Jak wygląda komunikacja w przypadku mijanki z innym samochodem?
Radek |
|
|
|
 |
Pawel1o
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-01-13, 11:13 Lodowiec - samemu
|
|
|
White end Red czy jako spec od lodowców i Norwegii możesz napisać czy po jęzorze Nigardsbreen można chodzić też samemu czy jedynie w zorganizowanych wycieczkach?
Ewentualnie gdzie samemu?
Pozdr.
Paweł |
|
|
|
 |
darboch
Kombatant KMW_SILESIA

Twój sprzęt: Rimor Super Brig 648
Pomógł: 5 razy Dołączył: 17 Lip 2009 Piwa: 68/48 Skąd: Górny Śląsk
|
Wysłany: 2011-01-13, 21:24
|
|
|
Po Nigardsbreen z tego co pamietam nie można chodzic samemu.... |
|
|
|
 |
Pawel1o
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-01-14, 15:32
|
|
|
dzięki za odpowiedź. Mam odpowiednie przygotowanie i profesjonalny sprzęt, ale po norweskich lodowcach nie chodziłem. Jest bardzo dużo prawdy w tym co piszesz. Pozdr.
Paweł |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|