Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Listy do PR III z prośbą o powrót Korneliusza Pacudy.
Autor Wiadomość
Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1600/2330
Wysłany: 2010-11-10, 09:43   Listy do PR III z prośbą o powrót Korneliusza Pacudy.

Na ostatnim Pikniku Country mieliśmy przyjemność gościć w naszym kamperowym gronie Korneliusza Pacudę. Jego opowieść o życiu kowboja Martina Mroza z polskiej osady czy Panna Maria w Teksasie poparta piosenkami z musicalu, którego twórcą libretta jest sam pan Korneliusz, była najciekawszym elementem naszego kameralnego, muzycznego i troszkę zwariowanego spotkania.

Korneliusz Piotr Pacuda (ur. 16 września 1943) – polski dziennikarz i krytyk muzyczny, popularyzator muzyki country. Honorowy obywatel stanu Tennessee, Mrągowa i Leska. Prezes honorowy Stowarzyszenia Muzyki Country. Twórca klubu big-beatowego przy Radiostacji Harcerskiej w 1962 i Big Beat Clubu na SGPiS. Odpowiedzialny za repertuar wytwórni Wifon, zastępca redaktora naczelnego Magazynu Muzycznego (do 1988), autor kilku tysięcy audycji radiowych i programów telewizyjnych. Od 1982, twórca i dyrektor artystyczny Międzynarodowego Festiwalu Piknik Country, a także innych tego typu imprez.

Prowadził audycje w Programie 1 PR ("Czy jest miejsce na country w Polsce?", "Korek bez korka"), Programie 3 PR ("W Tonacji Trójki", "Niedzielna Szkółka Muzyczna", "Wszystkie drogi prowadzą do Nashville", "Gitara, banjo i... country") i Radiu Katowice – "Moja muzyka – country".

Prowadził programy "Country Ameryka" (z Pawłem Karpińskim), "Country Club" (z Laco Adamikiem) i "Country Rodeo" (z Waldemarem Strońskim). Współtworzył parę dokumentalnych filmów muzycznych i widowisk (m.in. Piknik Country w Mrągowie).

Najlepszy Prezenter Muzyki Country poza USA – przyznana przez Country Music Association w Nashville (2000).

Zapamiętaliśmy pana Korneliusza głównie z programu III Polskiego Radia, którego słuchamy chętnie.
Wraz z Mirkiem Kalininem i innymi Koleżankami i Kolegami podjęliśmy w Mrągowie postanowienie:

Zwracamy się do Was, braci camperteamowej, z apelem aby wysyłać prośby do PR III o przywrócenie audycji ze świata muzyki country z udziałem Korneliusza Pacudy.

Prosimy kierować je na następujące adresy mailowe:

sluchacze@polskieradio.pl
magda.jethon@polskieradio.pl
jaroslaw.hasinski@polskieradio.pl

Korneliusz Pacuda w CT.jpg
Plik ściągnięto 5367 raz(y) 140,52 KB

Ostatnio zmieniony przez Tadeusz 2010-11-10, 22:57, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

KOCZORKA 
Kombatant

Twój sprzęt: Adria
Pomogła: 1 raz
Piwa: 21/22
Wysłany: 2010-11-10, 10:30   

Tadeusz napisał/a:
Zwracamy się do Was, braci camperteamowej, z apelem aby wysyłać prośby do PR III o przywrócenie audycji ze świata muzyki country z udziałem Korneliusza Pacudy.

Tadziu, a nie lepiej by było, żebyś napisał (Ty tak pięknie piszesz i jesteś naszym Rzecznikiem :bigok ) taką prośbę, wstawił ją na CT, a my będziemy się wpisywać na niej.
Myślę, że wtedy więcej naszych ludków zareaguje na Wasz apel, bo samemu, to dużo trudniej taki list wymodzić. :szeroki_usmiech
Można by było nawet wysłać drugi taki list od Stowarzyszenia PTTCC i tam się również członkowie dopiszą. :bigok
Może to zły pomysł, ale mi taki na szybko się urodził. :haha:

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2010-11-10, 11:01   

KOCZORKA napisał/a:
Może to zły pomysł, ale mi taki na szybko się urodził.

Lucynko, Twój pomysł nie jest zły, jest po prostu inny. Może nawet lepszy? :)
Jest w nim zawarte założenie, że łatwiej wpisać się na listę pod gotowym tekstem niż samemu napisać choćby jedno zdanie. Przyznaję Tobie rację w tej kwestii. :bukiet:

Myśleliśmy, wraz z Mirkiem, że fajnie by było, gdyby to były listy w sporej ilości, a nie jedna petycja.
Może w tej sytuacji poprosimy o wypowiedzenie się jeszcze inne Koleżanki i innych Kolegów w tej sprawie - petycja z naszymi podpisami, czy indywidualne listy, mające charakter jednozdaniowej prośby o powrót audycji Korneliusza Pacudy?

paf 
Administrator

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Piwa: 37/20
Wysłany: 2010-11-10, 13:48   

Tadeusz napisał/a:

a może być dobra okazja do tego ponieważ

http://www.tvn24.pl/0,168...,wiadomosc.html
Cytat:

Magdalena Jethon znów za sterami radiowej Trójki. Obecny zarząd Polskiego Radia postanowił nie przeprowadzać konkursu na szefa tej anteny, pozostawiając jego wybór nowemu kierownictwu. Do tego czasu kierowanie Trójką powierzył natomiast odwołanej z tej funkcji w grudniu zeszłego roku Magdalenie Jethon.

nie wiem czy mam rację ale z tego co pamiętam poprzedni szef trójki był dość mocno skonfliktowany z dziennikarzami - może p. Magda da radę ;)

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/482
Wysłany: 2010-11-10, 18:19   Wyslałem do Pani Magdaleny Jethon maila tej treści:

Witam,
Przez całą swoją młodość słuchałem radiowej Trójki aż do chwili, gdy wtopiła się programowo we wszystkie inne programy radiowe i już niczym się nie wyróżniała. Z objęciem przez Panią funkcji Dyrektora programu 3-go Polskiego Radia wiążę nadzieję na powrót niektórych programów, w szczególności muzyki country ze świetnymi komentarzami Korneliusza Pacudy. Ja wiem, że nie ma ludzi niezastąpionych, ale nie ma też takich samych. „Wszystkie drogi prowadzą do Nashville” był to fantastyczny program, którego bardzo brakuje naszemu (i nie tylko) pokoleniu. Liczymy na powrót Korneliusza Pacudy i jego muzyki country do programu 3-go Polskiego Radia !

kalinin 
weteran
mirek@kalinin.pl

Twój sprzęt: Laika Kreos 4012
Nazwa załogi: Kalinka
Piwa: 400/482
Wysłany: 2010-11-10, 20:56   

Niestety mail wysłany na adres ;'magda.jetho@polskieradio.pl' nie dotarł do adresata. W związku z tym wysłałem maila na adres; sluchacze@polskieradio.pl z dopiskiem "Do Pani Magdaleny Jethon Dyrektora Programu III Polskiego Radia"

paf 
Administrator

Twój sprzęt: Rimor Katamarano 8 czasami :)
Piwa: 37/20
Wysłany: 2010-11-10, 21:15   

kalinin napisał/a:
magda.jetho@polskieradio.pl

może to literówka ale powinno być

tak?

a jeśli z n to może już i jeszcze nie ma takiej skrzynki :)

wbobowski 
Kombatant
moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Piwa: 354/135
Wysłany: 2010-11-10, 22:53   

paf napisał/a:

A skad wiecie, że taki jest adres. Skoro to służbowy e-mail to mnie bardziej pasowałby magdalena.jethon@polskieradio.pl

Nasze kamperki

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Wysłany: 2010-11-10, 23:02   

Wysłałem maila do p. Magdaleny Jethon o treści:

Należę do starszego pokolenia miłośników III programu Polskiego Radia. Wciąż pamiętam programy redaktora Korneliusza Pacudy, szczególnie "Wszystkie drogi prowadzą do Nashville" oraz "Gitara, banjo i... country".
Teraz po zmianach personalnych w PR III jest może nadzieja na powrót pana Korneliusza Pacudy do zespołu redakcyjnego?
My, starzy słuchacze, bardzo o to prosimy.

Z poważaniem

Tadeusz Sakowski

Maila wysłałem na adres: magda.jethon@polskieradio.pl

List doszedł. Zedytowałem mój pierwszy post i poprawiłem adres.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 196/159
Wysłany: 2010-11-11, 11:15   

Witam !!

Przed chwilą wysłałem maila do p.Magdy .Myślę ,że w jedności siła więc piszmy wszyscy którym droga sercu jest dobra muzyka z tamtych lat w tym też country .
PZDR> MILUŚ :spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

krynia i stan 
weteran

Twój sprzęt: w budowie
Nazwa załogi: G-Team
Piwa: 3/6
Wysłany: 2010-11-12, 19:38   

Własnie wysłałem majla na wszystkie trzy adresy (tego samego)

Cytat:
Szanowni Państwo
Będąc w tym roku w Mrągowie na Pikniku Country, miałem okazje spotkać p. Korneliusza co przypomniało mi jego gos płynący z głosników radia sprzed wielu lat.
Pamietam jego zaangażowanie i niesłychanie wciągąjace opowieći będące uzupełnieniem propagowanej muzyki, i zapewniam Państwa w tym względzie nic się nie zmieniło.
Widząc tłumy fanów country mam wrażenie iż na falach eteru ci ludzie i ich ukochana muzyka są zupełnie zapomniani.
Uważam iż jako rozgłosnia państwowa utrzymywana z opłaty abonamentowej (przynajmnie w dużej części) nie powinniście Państwo ignorować tak dużej grupy słuchaczy.
Dlatego też zwracam sie z prośbą o przywrócenie na antenę Trójki audycji p. Korneliusza Pacudy i jestem przekonany że tak jak On nikt nie potrafi tchnąć tyle pasji w ten nurt muzyki.

Z poważaniem

Nie jestem miłośnikiem country (ale jak w każdym nurcie znajdę przynajmniej kilka utworów które mi się podobają a na pewno podobała mi się atmosfera :bigok )
Natomiast wielkie wrażenie zrobił na mnie p. Korneliusz, dlatego jestem bardzo za :ok

:spoko

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2010-11-16, 18:17   

Wysłałem pod podane 3 adresy.

KrySta 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Mc Louis -Nevis 873 G
Nazwa załogi: Wodnik
Wysłany: 2010-11-16, 19:40   Prosba o przywrocenie

Jestesmy pokoleniem,ktore sluchalo III programu Polskiego Radia,pamietamy wspaniale programy Korneliusza Pacudy i prosimy o przywrocenie audycji ze swiata muzyki country i mamy nadzieje na powrot Pana Pacudy do zespolu redakcyjnego. Z powazaniem Krystyna Stanislaw Telma. magda.jethon@polskieradio.pl

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2010-11-16, 20:38   

Akurat za muzyką prezentowaną przez KP nie przepadam, ale tęsknię za ramówką sprzed nastu lat...
Powieści w odcinkach o 13-ej, audycje autorskie 12.05...
Ech. łza w oku sie kręci...

lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Piwa: 61/39
Wysłany: 2010-11-17, 07:32   

Fux
Cytat:
Akurat za muzyką prezentowaną przez KP nie przepadam, ale tęsknię za ramówką sprzed nastu lat...

Chyba z tęsknoty pomyliłeś posty.

Odpowiedz do tematu