Brak ogrzewania wody w Rapido |
Autor |
Wiadomość |
sparkson
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato Rapido
|
Wysłany: 2010-06-30, 21:07 Brak ogrzewania wody w Rapido
|
|
|
Witajcie, w moim kamperze nie działa ogrzewanie wody . Posiadam boiler firmy Truma pojemności ok 15l. Niestety po podłączeniu gazu i przełączeniu przełącznika w pozycję 50/70 stopnii nie dzieje się nic związanego z ogrzewaniem wody. Słychać tylko buczenie gazu idącego do boilera ale nie słychać żadnego zapalnika ani nic. W jaki sposób diagnozować usterkę i oczywiście naprawić ją? Pytam ponieważ ok 20 lipca wyjeżdżam i przydało by się sprawne ogrzewanie wody. |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2010-06-30, 21:17
|
|
|
Bezpiecznik |
|
|
|
 |
sparkson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-06-30, 22:43
|
|
|
Bezpiecznik raczej nie bo załącza się kontrolka i chyba jakiś zawór otwiera gdyż słychać jak gaz płynie. Co do komina to jako takiego nie mam jest tylko wlot i chyba wylot na scianie kampera bezpośrednio przy boilerze. |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/205 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2010-06-30, 22:47 Re: Brak ogrzewania wody w Rapido
|
|
|
sparkson napisał/a: | Niestety po podłączeniu gazu i przełączeniu przełącznika w pozycję 50/70 stopnii nie dzieje się nic związanego z ogrzewaniem wody. Słychać tylko buczenie gazu idącego do boilera ale nie słychać żadnego zapalnika ani nic. |
Czy dzieje się tak na wszystkich zakresach temperatur? Kiedy ostatnio używałeś boilera? Zdarza się, że wredna ćma lub pająk "uwiją" sobie gniazdko przy palniku, skutecznie blokując jego zapalanie . Wystarczy wtedy oczyszczenie tego miejsca. |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
sparkson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-06-30, 23:11
|
|
|
@kogut: jest odkryty. Jedyna kontrolka jaka jest, jest czerwona.
@@ndrzej: nie uzywalem jeszcze od zakupu :/ a co do cmy to czyscilem wszystko powietrzem pod cisnieniem, bylo pelno syfu ale nie pomoglo |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-06-30, 23:20
|
|
|
czerwona kontrolka zapalana jest przy awarii bojlera na chwile powinna zapalić się zielona ....... a jak coś jest nie tak gasi zieloną i zapala czerwoną ..... przyczyn moze byc kilka było o bojlerach duzo na forum poczytaj ... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
sparkson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-01, 07:05
|
|
|
zrobie zdjecie panelu sterujacego i wrzuce. niestety nie slychac iskrownika :/ |
|
|
|
 |
sparkson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-01, 23:02
|
|
|
Przesylam zdjecia regulatorow. Co do typu boilera to widze tylko BS 11... bo reszta jest starta.
Regulator od boilera jak sama nazwa wskazuje, i ma tylko jedna, czerwona, kontrolke.
I nie wiem do czego jest ten regulator
 |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2010-07-01, 23:12
|
|
|
Drugi regulator ustaw na pozycję ,,sommer,,!!! |
|
 |
sparkson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-02, 09:02
|
|
|
Tak wygladaja u mnie przelączniki i kontrolki gdy słychać jakieś buczenie gazu oraz pstryknięcie stycznika gdzieś na dole kampera. Niestety woda dalej się nie grzeje Może za krótko czekam? Ale nie czuć ani spalin ani wzrostu temperatury samego boilera.
Nie mam niestety żadnej instrukcji obsługi do tych sprzętów i ciężko to wszystko opanować :/ |
|
|
|
 |
sparkson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-02, 09:40
|
|
|
Tak, ten zawór jest właśnie otwarty na tym zdjęciu a reszta jest zamknięta. |
|
|
|
 |
AUTOJUR
Kombatant

Twój sprzęt: TRANSIT-RIVIERA 1996
Pomógł: 8 razy Dołączył: 02 Cze 2007 Piwa: 9/1 Skąd: Poznań okolica
|
Wysłany: 2010-07-02, 10:23
|
|
|
Naładuj akumulatory na max W poprzednim Camperze jakbył słaby akumulator to się nie załanczał i zapalała się czerwona lampka |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-07-02, 10:23
|
|
|
Ted69 napisał/a: | Pewnie robiles - ale napisze - proponuje tzw "test na małpę" |
Tadziu podoba mi się ten test .....czasem ryzykowny ale ..... ten dreszczyk emocji co sie stanie bezcenny .....
Ja jednak proponuje przed takimi testami poczytać co i jak ... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
sparkson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-02, 12:04
|
|
|
Akumulator naladowany ponad 12,5V mial na poczatku. Od czego jest zielona kontrolka na drugim zdjęciu? Kiedy się zapala?
Przy okazji czy ktoś może mi podpowiedzieć jak zainstalować markizę na ścianie kampera? Zależy mi na pewnym mocowaniu
Czy we Wrocławiu jest ktoś kto zna się na takich ogrzewaczach wody? Już na poważnie szukam pomocy ponieważ ok 20 lipca wyjeżdżam... |
|
|
|
 |
sparkson
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-07-03, 16:58
|
|
|
Co jest oznaczone na rysunku numerem 10? Czy zapchanie tego otworu może wywoływać problemy o których pisze?
 |
|
|
|
 |
|