|
Polskie morze - od Mielna do Świnoujścia |
| Autor |
Wiadomość |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2009-07-03, 17:36 Polskie morze - od Mielna do Świnoujścia
|
|
|
Mam prośbę dla znawców terenu od Mielna do Świnoujścia.
Planuje jakiś krótki urlopik w sierpniu i prosiłbym o jakieś informacje na temat ciekawych miejsc no i przyjaznych dla kamperów kempingów gdzie szło by się podładować prądem uzupełnić wodę itp.
Z góry dziękuję za ciekawe pomysły |
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2009-07-06, 16:38
|
|
|
Jadąc od Rewala tuż przed Trzęsaczem masz piękny klif .... taki raj paralotniarzy zawsze tam stoją kampery przeważnie niemieckie .... niestety nie ma ani prądu ani wody ale zatrzymać sie wieczorem wypić piwko usiąść na klifi i machając nóżkami popatrzeć na zachód słońca zdecydowanie warto w tym miejscu .... polecam .... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-07-06, 21:31
|
|
|
Dzięki bardzo z całą pewnością skorzystam, kiedyś dawno dawno temu miałem jakieś 6 lat byłem w Rewalu z rodzicami, przejeżdzał wtedy tamtędy wyścig pokoju. Mam fajne zdjęcie przy trzęsaczu, wtedy był jeszcze większy niż dzisiaj jak mi się uda dodam je jutro do postu.
Proszę o więcej ciekawych miejsc |
|
 |
j_a_c
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-07-07, 00:04
|
|
|
| w tych okolicach zaczacz koniecznie o Lubin koła Wapnicy niezapomniany widok na cały zalew ze 2 punkty widokowe ,w Wapnicy ciekawe miejsce postojowe nad jeziorem szmaragdowym |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-07-09, 15:03
|
|
|
Cosik mało osób zna polskie nadbrzeże, liczyłem że zostanę zasypany - informacjami a tu nic, może tam jest jakaś pustynia co do dobrych postojów dla kamperów |
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2343 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-07-09, 15:18
|
|
|
| Rockers napisał/a: | Cosik mało osób zna polskie nadbrzeże, liczyłem że zostanę zasypany - informacjami a tu nic, może tam jest jakaś pustynia co do dobrych postojów dla kamperów |
A co to znaczy: dobry postój dla kamperów?
Bo dla mnie takim naprawdę dobrym postojem jest taki, że jest mój kamper, moja Halszka i Dolly. No i ja. Przed nami rajski widok, spokój i broń Boże jakiejś cywilizacji. Tak jak na tym zdjęciu z Devonu.
Jeśli o coś takiego chodzi to ... może być trudno. Ale wierzę, że takie miejsca jeszcze i u nas są.
Na wrzosowisku. Devon. Płd.Anglia.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 7323 raz(y) 132,28 KB |
|
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-07-09, 15:32
|
|
|
Oj piękne to piękne miejsce, a co do moich zainteresowań napewno interesują mnie takie miejsca ustronne gdzie mozna usiąść, popodziwiać widoki popijając kawką i zagryzając ciasteczka, lub też nawet zjeść obiadek. Ale ponieważ jak na razie mam kiepsko z zasilaniem ( obecnie mam kryzys więc nie wiem czy będzie mnie stać na nowy akumulatorek pokładowy ) posługuję się małym przenośnym akumulatorkiem który wytrzyma jedną noc przy ogrzewaniu, na następną noc ( czyli przynajmniej co drugą noc musze spędzić na parkingu z możliwością podładowania akumulatorka.
Tym bardziej że bez zasilania nawet lodówka nie będzie pracować na gaz ( ma sterowanie iskrownikiem z akumulatora ).
Tak więc interesują mnie również przyzwoite ( w warunkach i cenie ) parkingi postojowe z 220V.
Podkreślam że także wolę wolność chyba jak każdy Rockers, gdybym miał aku i np baterie słoneczne nigdy nie zajrzał bym na żadne płatne parkingi ( no chyba że na naszym zlocie ) tylko podróżował po bezdrożach i podziwiał widoki z dala od cywilizacji. |
|
 |
Rockers
Kombatant

|
Wysłany: 2009-07-09, 15:38
|
|
|
Ten mały przenośny akumulatorek nie ładuje się pod czas jazdy, więc jadąc z miejsca na miejsce nic nie pomoże muszę go podładować przez 220V. Ale mam nadzieje że niedługo sytuacja się poprawi, kupię ładny akumulatorek min ok.80Ah i wtedy będę bardziej wolnym człowiekiem. Baterie słoneczne może narazie niekoniecznie są strasznie drogie i prawdę powiedziawszy oglądałem mój dach i większą powieszchnie zajmują 3 okienka dachowe, więc nie wiem czy udało by mi się tam jeszcze upchnąć baterie słoneczną. |
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2009-07-09, 19:25
|
|
|
Tydzień temu byliśmy nad Jeziorem Turkusowym - wycieczka kamperem przy okazji imprezy rodzinnej. Wróciliśmy wzdłuż wybrzeża od Międzyzdrojów do Kołobrzegu. Kamperów mnóstwo (D, S, NL, PL). Jeżeli bierzesz pod uwagę kempingi, to są prawie w każdej miejscowości nadmorskiej. Często można dogadać się z gospodarzem, aby "przykucnąć" u niego na podwórku i podłączyć się do prądu. Przy samym Jeziorze Turkusowym jest parking płatny - 4 zł. Obok jest gastronomia, być może da się z nimi rozmówić w sprawie prądu. W Kołobrzegu, oprócz drogiego kempingu jest plac postojowy dla kamperów w marinie żeglarskiej.
P7054448.JPG Informacja |
 |
| Plik ściągnięto 94 raz(y) 155,02 KB |
P7054454.JPG Jezioro Turkusowe |
 |
| Plik ściągnięto 115 raz(y) 181,96 KB |
P7054455.JPG Jezioro Turkusowe |
 |
| Plik ściągnięto 102 raz(y) 237,77 KB |
P7054464.JPG Parking przy jeziorze |
 |
| Plik ściągnięto 100 raz(y) 175,09 KB |
|
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2009-07-09, 19:46
|
|
|
O matko! Krzysiu, jak tam jest ładnie!
Czy zapisałeś namiary? Przydadzą się nam na pewno. |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
Aulos
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Lut 2007 Piwa: 62/37 Skąd: Kołobrzeg
|
Wysłany: 2009-07-09, 21:32
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | O matko! Krzysiu, jak tam jest ładnie!
Czy zapisałeś namiary? Przydadzą się nam na pewno. |
Szczerze mówiąc nie zapisałem, bo sam dokładnie nie wiedziałem, gdzie to jest. Ostatnio byłem tam na wycieczce szkolnej, ale bardzo spieszyliśmy się do domu, bo właśnie rozpoczynał się mecz Polska-Peru (Mistrzostwa Świata Hiszpania '82). Ale wszystko jest do odtworzenia. Od kuzyna dowiedziałem się, że miejscowość nazywa się Wapnica i tak wpisałem do GPS-u. Hołek zaprowadził mnie prawie pod sam parking. Odczytując trasę z GPS koordynaty są takie:
N 53°52'46.63 E 14°26'26.52
Dojeżdżając do miejscowości napotykamy znaki prowadzące nad jezioro. Po drodze mijaliśmy bunkier do zwiedzania, a drogę przebiegł nam "galopujący" jeż, za którym wysłałem Agnieszkę z aparatem. W okolicy warto zobaczyć jeszcze wioskę Wikingów w Wolinie. Po drodze do Kołobrzegu można jeszcze zajechać w pobliże zagrody żubrów i koniecznie do Trzęsacza, póki jeszcze coś tam stoi. Polecam też Kamień Pomorski (to już nie po drodze) - Muzeum Kamienia i Festiwal Organowy w katedrze. Jadąc do Kołobrzegu warto zatrzymać się też w Trzebiatowie tam m.in. Baszta Kaszana i piękny Kościół p.w. Zaśnięcia NMP.
P7054474.JPG Ten "galopujący" jeż naprawdę przebiegł nam drogę |
 |
| Plik ściągnięto 103 raz(y) 165,48 KB |
|
_________________ "Nosiciel nieuleczalnej kamperomanii"
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

|
Wysłany: 2009-07-09, 21:52
|
|
|
Dziękujemy Krzysiu. Sprawdziłem na Google Earth. Rzeczywiście podany punkt znajduje się na szosie przy skręcie na parking. |
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2009-07-09, 22:54
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | | Ale wierzę, że takie miejsca jeszcze i u nas są. |
Wspomnisz to miejsce na zdjeciu Tadeusza jak bedziesz na klifie o ktorym napisalem .......
PS
sory za brak polskich znakow ale to goscinny irlandzki komp |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
j_a_c
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2009-07-09, 23:44
|
|
|
A co powiecie na widoczek z Lubina ?? z Wapnicy prawie na piechotę ja byłem pod wrażeniem ,fotka trochę kiepska nie moge na szybko nic lepszego znaleźć, i pomyśleć ze to kilka kilometrów od tłocznych Międzyzdrojów cisza spokój ,trudno kogoś spotkać
P1010089.JPG
|
 |
| Plik ściągnięto 7230 raz(y) 43,75 KB |
|
|
|
|
 |
Tolo-Digli
weteran

Twój sprzęt: Fiat Dukato