|
|
Bagaznik na boku dachu - jak zrobic, gdzie kupic? |
Autor |
Wiadomość |
413wdhiz
trochę już popisał
Twój sprzęt: vw t3
|
Wysłany: 2012-07-04, 21:55 Bagaznik na boku dachu - jak zrobic, gdzie kupic?
|
|
|
Witam,
gdzie kupic, z czego zrobic jak zamontowac bagaznik na bok wysokiego dachu w VW T3 do przewozenia deski wind. albo kajaka jedynki? Chodzi mi o taki profil aluminiowy w ksztalcie litery J przykrecony do boku dachu. No wlasnie - gdybym chcial przewozic na czym takim kajak 22 kg - jak to powinno byc przykrecone do dachu? O ile deska wind. to +- 7-8 kg i dosc waski profil, to kajak wazy sporo i jest grubawy.
Jakies sklepy z profilami alu w okolicach Wawy?
Chodzi o cos takiego:
bagaznik bocznodachowy
Hmm, a moze po prostu zrobic dwa-trzy-cztery zaczepy (na przod i tyl deski/kajaka) na tasmy ze sciagaczami. Z tasm zrobic petle (zaciskajace sie na desce). Tylko jeszcze ustabilizowac to wzdluznie...
pozdr
Piotr |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2012-07-09, 20:08
|
|
|
ten laminat cieniutki jest (ugina się pod palcem) a dodatkowa trudność to podwójna ścianka z wełną w środku. Musisz dać tuleje rozporowe, bo zmiażdżysz to przy skręcaniu.
Wieszając roletę, miałem obawy czy ścianka nie popęka na wertepach. Na kajak bym się nie odważył. Deska od biedy, jeśli nie jest ciężka, ale i tak masz trochę zabawy.
A jak by z tyłu dać, w pionie? Wtedy mógłbyś oprzeć się na tylnej belce.
Albo drabinka i na dach.
Tak czy tak - będziesz mega-orginalny |
_________________ 2+2+Pies Kudłaty
"Każdy kolejny dzień jest pierwszym dniem reszty naszego życia" Frazes ? Niekoniecznie...
 |
|
|
|
 |
emicargo
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2012-07-09, 22:13
|
|
|
Moim zdaniem taki bagażnik w dolnej części powinien być przymocowany do rynienki. Górna część mocowania(nazwijmy ją przylgnia) powinna mieć stosunkowo dużą powierzchnię i tu pokusiłbym się o zastosowanie wkrętów o szerokim gwincie- powiedzmy takich jak do płyt MDF
( http://www.profi-wkrety.eu/specjalne.html) . Przylgnię i dach należałoby połączyć niezależnie od wkrętów dobrym klejem.
Ja wykonałbym taki bagażnik z profili stalowych(malowanie proszkowe). Przy założeniu obciążenia na poziomie od 8 - 20kg z powodzeniem starczy delikatny profil 20x20x2(pamiętaj, że mocując na trwałe bagażnik do auta, otrzymujesz dość mocną konstrukcję. Temat mocowania i stabilizacji wzdłużnej można załatwić lekko zmodyfikowanymi delikatnymi pasami do mocowania ładunków w transporcie(mowa o atestowanych profesjonalnych pasach np.: http://moto.allegro.pl/pa...30843547.html).
Aluminium to fajny i lekki materiał, ale w tym przypadku oszczędność na wadze będzie symboliczna, w przeciwieństwie do kosztów. Jeżeli już znajdziesz fachowca, który pospawa (FACHOWO!!!)aluminium to cena wyrywa klienta z butów . |
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2012-07-16, 14:09
|
|
|
ja właśnie kończę budowę i montaż bagażnika na kajak na moim Ducato.
przez to że mam roletę montowana do uchwytów pierwotnie przeznaczonych do bagażnika, musiałem zbudować bagażnik na cienkie rynienki.
Bagażnik musi być wyższy niż okna dachowe.
trochę trzeba było pokombinować zwłaszcza że trzeba jakoś ten kajak u mnie 35kg na dach wpakować.
zrobiłem rolkę w tylnej części na relingu po której wsuwam kajak na dach.
jak byś był zainteresowany to mogę podesłać fotki. |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
arturb
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Ducato 2,5D '98
|
Wysłany: 2012-08-17, 14:34
|
|
|
Nie wiem czy temat jeszcze aktualny, ale dorzucę jeszcze swój kamyczek do ogródka. W swoim ducato robiłem bagażnik wg. własnego projektu, robiłem także bagażniki do samochodów terenowych, więc z swojego skromnego doświadczenia zalecam zrobienie bagażniku opartego po obu stronach auta na rynienkach obejmującego cały dach. Taka konstrukcja powinna mieć nośność ok 100kg. Mocowanie czegokolwiek do laminatu (nawet deski) może skończyć się wielkimi nieprzyjemnościami !!! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|