Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2011-02-11, 14:30
podróz na południe
Autor Wiadomość
podubin 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2010-07-22, 23:01   podróz na południe

Witam! Jestem nowy, wczoraj kupiłem kampera i powoli planuje swój pierwszy wyjazd. :lol: Problem wygląda tak, że musi to być wyjazd cudowny, dopieszczony itp itd ze względu na to, że moja żona nigdy nie próbowała tego typu rozrywki i jest trochę sceptyczna. Jeżeli mógłbym Was prosić drodzy przyjaciele o utworzenie jakiejś trasy na południe Europy, głównie Chorwacja ale także inne kraje. Oczywiście aby po drodze do celu zwiedzić i zobaczyć jak najwięcej miejsc. Tak jak mówię, ja miłośnik muszę przekonać moją małżonkę do wielu przygód w tej cudownej maszynie. Jeżeli mógłbym prosić o jakiekolwiek rady(może ktoś był w takiej sytuacji), albo po prostu miejsca które na prawdę trzeba zwiedzić będę dozgonnie wdzięczny. Chodzi o wyjazd w okolicy drugiego tygodnia września, nieograniczony terminem końcowym. Zależy mi oczywiście aby zwiedzić Pragę prawie po drodze;p może Wiedeń, jak znacie jakieś fajne zjawiskowe miejsca to dawajcie znam. Gorąco pozdrawiam!
Postaw piwo autorowi tego posta

jolcia777 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: może kiedyś...?
Pomogła: 2 razy
Otrzymał 10 piw(a)
Wysłany: 2010-07-23, 05:59   

Witaj! Pozdrawiam Cię z Jeleniej Góry. :spoko
Sądzę, że nie masz czym się przejmować,że żona jest sceptyczna jeśli idzie o tę formę wypoczynku. JA TEŻ BYŁAM SCEPTYCZNA! Kiedy mój mąż kupił kampera, sądziłam, że to absolutnie zbędny wydatek. Ale po pierwszej podróży zakochałam się bez pamięcii!!!Nie zdawałam sobie wogóle sprawy, że można mieć taki sentyment do przedmiotu, sprzętu.My, kobiety jesteśmy istotami, dla których bardzo ważne miejsce zajmuje dom, w którym mamy wszystko pod ręką, wygodnie urządzone, dopieszczone i wymuskane. I takim obiektem, prócz prawdziwego domu, jest kamperek, nasz domek na kółkach. :kamp
Dlatego też na Twoim miejscu nie martwiłabym się zbytnio tym, że żona może nie pokochać podróży kamperkiem. Napewno będzie szczęśliwa, tylko jeszcze na razie o tym nie wie.
Co do Twoich planów wyjazdowych na południe, to napewno musisz po drodze zwiedzić Wiedeń, tam jest mnóstwo rzeczy do obejrzenia. Po drodze, na Słowenii jaskinie Postojna. No a Chorwacja - to po prostu nieskończenie wiele atrakcji: obowiążkowo jeziora Plitvickie, a na wybrzeżu przede wszystkim Split, Zadar, Park krajobrazowy Krka, wyspy Kornati, i perełka Dalmacji - Dubrownik. To tylko tak bardzo z grubsza. Polecam Ci do przeczytania przewodnik Berlitza, w którym znajdziesz wiele interesujących informacji. W Chorwacji każde miejsce to "najpiękniejsze miejsce na ziemi", a przynajmniej ja tak uważam.
Życzę miłej podróży, żeby kamperek się dobrze spisywał i szczęsliwie dowiózł Was w każde miejsce. /sugerowałabym, żebyś napisał coś wiecej o sobie i swoim kamperku,
żebyśmy mogli Cię lepiej poznać/.

jury 
zaawansowany

Twój sprzęt: N-126 za Lancia Ypsilon
Piwa: 3/2
Wysłany: 2010-07-23, 09:36   

Wszystkiego nie zobaczysz, lepiej sobie załóż określony cel i lepiej zobaczyć coś dokładnie niż skakać z miejsca na miejsce.

Chorwacja jest piękna ale podczas jednego wyjazdu urlopowego wszystkiego nie zobaczysz. Zaplanuj sobie jakiś pobyt docelowy np. Makarska i podczas drogi powrotnej zwiedzaj to co znajdziesz po drodze.

Do Makarskiej bym pojechał samym wybrzeżem a po Makarskiej odbił bym na Mostar i Sarajewo.

To naprawde wystarczy

podubin 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2010-07-23, 12:36   

A więc mam 44 lata żona rok młodsza. jesteśmy małżeństwem przeszło 20 lat. A co do Kampera to jest to Ford Transit z paka Rimora z 95 roku ale tylko 100tys. km przejechane i w doskonałym stanie technicznym. Kupiłem go od faceta, który robił go pod siebie(nie sprzedawca mówiący "igła") i stan techniczny jest doskonały. Nowe opony ogumienie całe silnika, wydech, pompa wody, rozrząd i wiele innych rzeczy. W środku w bardzo dobrym stanie, nie jest to jakiś luksus ale mi się podoba. Jest trochę krótki myślę, że niecałe 6 metrów ale jest przytulny i co najważniejsze mój :szeroki_usmiech . posiada moskitiery, markizę solary na dachu dodatkowy bagażnik na motor i 3 rowery oraz taki specjalny przyczepiany na dach. no i oczywiście wszystkie takie rzeczy jak lodówka satelita, parktronik kuchenka łaienka itp. niestety nie posiada klimatyzacji która będę musiał niezwłocznie zrobić. to chyba tyle ogólnie z zakupu jestem bardzo zadowolony :diabelski_usmiech

podubin 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2010-07-23, 12:43   

dzięki wielkie za pomoc. a znacie jakieś miejsca w podróży w Polsce? bo ja jestem z Olsztyna i wiadomo, że pierwsza atrakcja była by dopiero chyba Praga. A że do Pragi długa droga to trzeba będzie znaleźć coś szybciej :mrgreen: Znacie może jakieś magiczne miejsca po drodze?;D

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2010-07-23, 12:58   

podubin napisał/a:
Olsztyna i wiadomo, że pierwsza atrakcja była by dopiero chyba Praga.

Jadąc z Olsztyna do Pragi bym nie dojechał tyle jest atrakcji po drodze hi hi
:haha: :haha: :haha:

podubin 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2010-07-23, 13:27   

dzięki wielkie. to Polskę dzisiaj ogarnę. Macie jakieś propozycje co koniecznie trzeba zobaczyć? :-P

Odpowiedz do tematu