Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2008-06-12, 12:21
Jechać z dziećmi?
Autor Wiadomość
kichote
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-07-02, 13:27   Jechać z dziećmi?

Nie wiem, czy dobrze robię, więc proszę forumowiczów o radę.
Jadę w przyszłym tygodniu do Szwajcarii, kamper, który wypożyczam nie ma pasów z tyłu a ja mam dwie sztuki dzieci 9 miesięcy i dwa lata.
Młodego przypnę na przednim fotelu w nosidełku, co to pozwala na jazdę z przodu, a ze starszym nie wiadomo.
Policja polska twierdzi, że jak nie ma pasów z tyłu to nie trzeba (nie wolno) używać dla dzieci specjalnych fotelików, innymi słowy jadą jak za dawnych czasów. I to podobno wolno.
Tylko pytanie, czy tak samo myśli policja zagraniczna (trasa ambitna, bo do Szwajcarii).
Dzięki z góry za informacje od doświadczonych.

Druga sprawa, czy pogranicznicy czepiają się, gdy w kamperze jest więcej osób niż pozwala dowód rejestracyjny?
Pozdrawiam
Pioter
Postaw piwo autorowi tego posta

sasquatch 
weteran
CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Piwa: 5/1
Wysłany: 2007-07-02, 13:36   

Wg. mnie jesli nie ma pasów to ich nie zapniesz i nie ma obowiązku ich używania - takie samochody musiałybybyć złomowane - wyrejestrowywane. A bardzo dużo kamperów zarejestrowanych na cztery lub wiecej osób nie ma pasów z tylu. Policja sie nie przyczepi - inna kwestia to bezpieczeństwo.

Powodzenia. Piersza moja wyprawa kamperem była z 9 miesięcznym synkiem - miał fotelik między nami ale większośc czasu spędzął na rozłozonym z tyłu łóżku.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-07-02, 14:39   

Zdarza mi się jechać z maluchami (wnuczętami) kamperkiem i wtedy one (parka) podróżują na leżąco na rozłożonej kanapie. Staramy się pilnować aby w czasie jazdy nie chodziły po samochodzie. Przydatne jest na taką okoliczność DVD z bajkami.
Co do liczby osób to nigdy nie spotkałem się z porównywaniem ilości osób w kamperze z wpisem w dowodzie rejestracyjnym. Nawet nigdy na granicy ani podczas kontroli policji nie pokazywałem dowodu, oni i tak by nic z niego nie wyczytali. Zdarzyło się że liczyli osoby i paszporty czy liczba się zgadza.

Odpowiedz do tematu