|
|
SZYBY-usuwanie rys |
Autor |
Wiadomość |
Bazyli
Kombatant +125 punktów do życia po odpaleniu kampera

Twój sprzęt: T.E.C. Rotec 680G automat 196 KM
Nazwa załogi: Bartek/Magda/Kasia/Filip
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Mar 2011 Piwa: 196/186 Skąd: Lublin->BOTANIK
|
Wysłany: 2011-07-20, 15:52 SZYBY-usuwanie rys
|
|
|
Witam
Czy macie jakieś doświadczenia dotyczące doprowadzania szyb do ładu? Chodzi mi konkretnie o usunięcie rys od zewnętrznej strony. Nie za bardzo da się to sfotografować ale ktoś porysował szyby przez co są matowe. Wygląda to tak jakby ktoś próbował czyścić szyby druciakiem do naczyń - są mikrorysy (małe kółeczka) - rysy są płytkie. Kupiłem specjalny preparat do czyszczenia szyb jednak efekt zerowy. Czy jest jakiś sprawdzony preparat który usunie rysy, wypoleruje szybę? O ile ma to jakieś znaczenie to szyby są podwójne, rok. prod. 2001. |
|
|
|
 |
Marcin_75
trochę już popisał

Twój sprzęt: VW T3
Nazwa załogi: Agnieszka i Marcin
|
Wysłany: 2011-07-20, 17:05
|
|
|
Możesz próbować jakąś lekkościerną pastą polerską, ale temat jest generalnie ciężki, bo dana pasta w połączeniu z danym plastikiem może dać efekt inny od zamierzonego. Możesz też znaleźć firmę, która zajmuje się "auto detailingiem" albo jakąś dużą, profesjonalną myjnię, gdzie mają usługę polerowania szkieł reflektorów z poliwęglanu - może oni coś doradzą/podejmą się wypolerowania.
Jeśli chcesz próbować sam, to koniecznie zrób próbę gdzieś w rogu, zobacz czy dana pasta nie zmatowi szyby jeszcze bardziej.
Ja stosuję preparat "Shine it all", ale bardziej do odświeżenia szyb niż usunięcia głębszych rys.
PS. moje uwagi odnoszą się oczywiście do szyb plastikowych, szyby szklane da się ładnie wypolerować nawet z dość głębokich rys, chociaż ta operacja nie jest zalecana w przypadku szyby czołowej. Usługę tę robią zakłady wstawiające szyby samochodowe. |
|
|
|
 |
makdrajwer
weteran Artur,Ola,Zosia,Zuzia

Twój sprzęt: Bezdomny
Pomógł: 9 razy Dołączył: 29 Maj 2011 Piwa: 50/75 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2011-07-20, 18:55
|
|
|
Spróbuj głębsze rysy pastą tempo ale uważaj żeby za duzo w jednym miejscu nie polerować bo zostanie ślad. Po prostu trzeba to robić na rysy i w jej okolicy. Potem przepoleruj całą szybe jakimś mleczkiem do karoseri samochodowych ( lekko ścierna plus wosk ). Sąsiad robił to polerką mechaniczna ale facet całe życie jest lakiernikiem wiec ma wprawe. Za to szyby u niego wyglądają jak nowe. |
_________________ keep calm and dance
 |
|
|
|
 |
Bazyli
Kombatant +125 punktów do życia po odpaleniu kampera

Twój sprzęt: T.E.C. Rotec 680G automat 196 KM
Nazwa załogi: Bartek/Magda/Kasia/Filip
Pomógł: 9 razy Dołączył: 13 Mar 2011 Piwa: 196/186 Skąd: Lublin->BOTANIK
|
Wysłany: 2011-07-21, 10:57
|
|
|
Dziękuję za informacje. |
|
|
|
 |
lepciak
weteran
Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 9 razy Dołączył: 14 Wrz 2008 Piwa: 61/39 Skąd: Gdańsk-Oliwa
|
Wysłany: 2011-07-21, 17:49
|
|
|
Pasta do zębów daje doskonałe efekty na szybie plastikowej. |
_________________ lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
 |
|
|
|
 |
ARCADARKA
Kombatant
Twój sprzęt: Pojazd specjalny
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Sty 2008 Piwa: 85/99 Skąd: STOLYCA
|
Wysłany: 2011-07-21, 18:09
|
|
|
muszę cosik napisać bo nie mogę Głębokich zadrapań z szyb acrylowych ,niczym nie usuniesz
ja często stosuje ,środek specjalnie stworzony do akcrylu ,trochę usuwa zadrapania i bardzo nabłyszcza powierzchnię
certiman Acryl Polish-
preparat do polerowania szyb akrylowych w łódkach, samochodach i przyczepachkempingowych. Preparat do usuwania zadrapań i smug ze szkła akrylowegoi innych tworzyw sztucznych oraz do szkła mineralnego. Nadaje połysk,zapewnia dobrą widoczność.
Sposób użycia: Zawartość opakowania dobrze wstrząsnąć. Polerowaną powierzchnię oczyścić i wysuszyć. Czystą ściereczką z Acryl Polish polerować okrężnymi ruchami.
Zawartość 250ml.m przesuszeniu odpolerować. Nie stosować na gorące powierzchnie i przy palącym sł
certiman acryl.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 3187 raz(y) 1,7 KB |
|
_________________ Darek |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/85 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-07-21, 19:32
|
|
|
Kurcze ,a ja dzisiaj byłem w Elcampie i.....wiedziałem ,ze coś mi potrzeba tylko nie mogłem sobie przypomnieć co Ale przynajmniej umówiłem sie na ozonowanie kamperka za 1 zł,mają promocję |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
|
Wysłany: 2011-08-30, 02:14
|
|
|
Sama pasta i recznie to nic prawie nie daje. Zapastujesz tylko, a rysy wyjda i tak po myciu. Tak bylo w moim przypadku. Zeby byl efekt trzeba uzyc bardzo drobnego papieru sciernego, zdaje sie 4000. Mozesz zakupic na allegro preparat do usuwania rys z akrylu i tam jest kawalek takiego papieru dolaczony oraz instrukcja. Sam preparat jest dosc drogi i bardzo go malo wiec ja kupilem taki papier na wzor w castoramie, a jako pasty uzylem popularnej pasty farecli G10. Matowisz ryski tym papierkiem na sucho, a nastepnie lecisz szmatka tym mleczkiem. Nie jestem lakiernikiem, nie mam doswiadczen w tym specjalnych, ale ladnie i trwale mi to wyszlo. Z tym ze ja usuwalem grubsze rysy, nie matowilem calych szyb, deczko sie balem . Niektore myjnie oferuja kompleksowe polerowanie karoserii razem z szybami i lampami. Taka myjnia zrobi ci to profesjonalnie jak sadze. |
|
|
|
 |
jarekzpolski
stary wyga

Twój sprzęt: Laika na Transicie
Nazwa załogi: jarki
|
Wysłany: 2011-08-31, 15:37
|
|
|
ARCADARKA napisał/a: | ....Głębokich zadrapań z szyb acrylowych ,niczym nie usuniesz... |
oczywiście że nie usuniesz bo rysa to fizyczny ubytek materiału. Tak samo jak próby usunięcia rys z lakierów samochodowych. Warto to zrozumieć. Jedyne co można zrobić to poprzez dalsze zabieranie materiału, zmienić kształt tego ubytku z "głebokiego kanionu" na "rozległą dolinę". Jest szansa że będzie mniej widoczne...Jest też duża szansa, że będzie jeszcze gorzej, bo acryl zostanie w miejscu naprawy zmatowiony i na końcu będzie rysa + matowa plama.
Wypełnienie rys woskiem lub inna maścią poprawia wygląd, ale tylko do pierwszego mycia. |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lis 2010 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-09-01, 11:58
|
|
|
Z mojego doświadczenia polerowania szyb:
Wypowiem się tylko co do szyby przedniej..... całkowicie odradzam.. robiłem kiedyś w osobówce, przekonany przez opinię z innego forum, w polecanym warsztacie, robione przez profesjonalistę, etc etc....
Nie polecam nikomu... niby ok, szyba bardziej przejrzysta, mikroodrpyski zmniejszają sie zauważalnie przejrzystość zauważalnie lepsza, etc... czar pryska w nocy przy padającym deszczu, ślady polerki widać w takich jakby okręgach, półokręgach, światło lamp się zakrzywia, odbija, podobnie jak się jedzie pod słońce, albo w deszczu... wycieraczki nie zbierają już wody jak powinny (nie idealnie gładka powierzchnia - wystarczy lekka mikro fala, i żadne wycieraczki nie pomogą)
(Była polerowana specjalnymi pastami, etc)
Koszt operacji w fachowym warsztacie, niewiele mniejszy od nowej szyby z montażem...
W camperze wymieniłem od razu przednią szybę, jakoś z wymianą wyszło chyba 200pln, a za polerkę w osobówce dałem kiedyś 150 pln..
Nikomu nie polecam polerowania szyb przednich samochodowych!! to takie "pudrowanie trupa" żałowałem bardzo że dałem się na to namówić. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|