Jak wymienić samemu płyn hamulcowy ? |
Autor |
Wiadomość |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-09-15, 22:58 Jak wymienić samemu płyn hamulcowy ?
|
|
|
Właśnie jak to zrobić dobrze ? i to samemu w J5 z 92 roku
kupić dot 4 ? ale na nakrętce zbiorniczka wyrównawczego pisze dot 3 .....
odkręcić zaworek ( są dwa na każdym hamulcu więc który czy obydwa ? ) i jakaś osoba naciska pedał hamulca aż cały stary płyn zleci ? a druga osoba wlewa do zbiorniczka nowy i pilnuje czy wylatuje stary , przepłukać i nalać jeszcze raz nowy ? a potem odpowietrzyć jesli bedzie taka konieczność ?
czy trzeba taką operacje powtarzać na każde koło czy na jednym wystarczy ? ( chyba w sumie to zamknięty układ 4 hamulce na 4 koła )
Wiem jak się wymienia i odpowietrza hamulce w rowerze i też stosuje dot 4 do roweru .
Dlatego wole zapytać kogoś doświadczonego o radę
czy da się jakoś sprawdzić jak starte są klocki hamulcowe nie odkręcając przy tym koła i obudowy hamulca z tarczy ?
pozdrawiam i dziękuje za ewentualną pomoc . |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-09-15, 23:03
|
|
|
Rozumiem cuda z olejem .... ale na milość Boska jak zadajesz takie pytania to proszę Cie nie kombinuj przy układzie hamulcowym bo to Wasze/Twoje bezpieczeństwo !!
Ja ci nie podpowiem ani słowa w tym temacie |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2010-09-15, 23:05
|
|
|
swierzak napisał/a: | kupić dot 4 ? ale na nakrętce zbiorniczka wyrównawczego pisze dot 3 ... |
Dot-4
swierzak napisał/a: | odkręcić zaworek ( są dwa na każdym hamulcu więc który czy obydwa ? ) i |
Ten wyżej
swierzak napisał/a: | i jakaś osoba naciska pedał hamulca aż cały stary płyn zleci ? a druga osoba wlewa do zbiorniczka nowy i pilnuje czy wylatuje stary , przepłukać i nalać jeszcze raz nowy ? a potem odpowietrzyć jesli bedzie taka konieczność ? |
Tak zrobić
swierzak napisał/a: | czy trzeba taką operacje powtarzać na każde koło czy na jednym wystarczy ? |
na każde kolo
swierzak napisał/a: | czy da się jakoś sprawdzić jak starte są klocki hamulcowe nie odkręcając przy tym koła i obudowy hamulca z tarczy ? |
Da się jak będziesz dokladnie przez wycięcia w feldze zaglądał |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
swierzak
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-09-15, 23:15
|
|
|
roger napisał/a: | Rozumiem cuda z olejem .... ale na milość Boska jak zadajesz takie pytania to proszę Cie nie kombinuj przy układzie hamulcowym bo to Wasze/Twoje bezpieczeństwo !!
Ja ci nie podpowiem ani słowa w tym temacie |
Nie no spoko Roger już kiedyś odpowietrzałem też w osobówce tylko wole być pewny czy w takim większym jest podobnie .
bo co mogę zrobić nie tak >? zaworek może być przyrdzewiały i jak go ukręcę to będę miał problem bo trzeba bedzie wiercić i gwintować oraz wymienić na nowy ;(
to czy są zapowietrzone hamulce bede wiedział i wiem jak odpowietrzyć , mam praktykę z hamulcami w rowerze no może to troche mniejszy układ jest w rowerze ale działanie podobne
Co mogę zepsuć ? co mogę zrobić żle ?
jak napełnię nowym płynem , odpowietrzę cały układ , zakręcę wszystkie zaworki ?
pozdrawiam i dziękuje za troskę |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-15, 23:19
|
|
|
swierzak napisał/a: | mam praktykę z hamulcami w rowerze |
Chwali Ci się ale to co innego ....
swierzak napisał/a: | Co mogę zepsuć ? co mogę zrobić żle ? |
Wszystko ... już widziałem doświadczonych mechaników wjeżdżających w ścianę po takich operacjach przy zjeździe z podnośnika .... |
 |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-09-16, 00:03
|
|
|
Drogi Kogucie dzięki za wsparcie
Płyn na pewno jest stary bo po pierwsze ma bardzo słaby zapach ( dot 4 w rowerach używa się ten sam co w samochodach , a pracuje jako mechanik rowerowy więc po zapachu potrafię rozpoznać czy jest stary czy nowy a po drugie po konsystencji i kolorze oczywiście oraz tym że jak dla mnie za słabo hamuje ( dodatkowo jest trochę zapowietrzony bo jak wcisne hamulec z nienacka to wchodzi w podłogę a jak wcisnę kolejny raz i jeszcze raz to już niby normalnie pedal twardszy pod stopą chwile odczekam i znowu w podłogę ... ostatnio zwykle jezdziliśmy w 2 osoby i było ok ale jak zabraliśmy na weekendowy wypad znajomych to mimo dodatkowych 200 kg ( 2 osoby + bagaż itp ) muszę przyznać że była duża różnica w sile hamowania , więc albo stary płyn albo zapowietrzony układ albo oba te czynniki mogą być to jeszcze klocki starte ale to na pewno jeszcze muszę sprawdzić
Niestety nie ufam tutejszym mechanikom ani nie stać mnie na naprawy po ich "naprawach" mieszkamy w Hollandii a tutaj za sam wjazd do warsztatu płacisz 50 euro
czyli stacja diagnostyczna odpada i muszę zrobić to sam |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2010-09-16, 07:36
|
|
|
moim zdaniem..skoro juz podniesiesz autko, i zdemontujesz kola..
z tylu zmien odrazu cylinderki/koszt szt ok 40-50pln/ zmien szczeki koszt ok 80pln kpl.
i klocki z przodu /koszt okolo 70pln
to na 100% poprawi jakosc hamowania..
co do kosztow wymiany plynu/w serwisie peugeota ostatnio kosztowalo to 160pln/
ale..czy sie nie zminila cena..nie wiem..
byl u mnie klient..ktory tyle za to zaplacil..i zdziwil sie, ze ja biore ....duuuuzo mniej.. |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-16, 08:35
|
|
|
KOGUT napisał/a: | Panowie poczytajcie od początku , ceny podane przez Gino w Holandii nie obowiązują jak i mechanicy do których nasz Kolega ma alergię cenowo jakościową....... no jak chce sam to choś niech to zrobi dobrze | masz racje Kogucie...wiem ze nie obowiazuja w HOLANDII ..ale skoro pyta , no to odpowiadam jakie mamy ceny w Polsce..
no i pamietam rowniez to...
swierzak napisał/a: |
mam nadzieje ze na holenderskim forum nie bedzie takich madrali |
to odnosilo sie rowniez do ''Pana starszego''...czyli ....do mnie
ale widac...ze ''nasze'' madrale jednak maja racje..co rowniez swierzak w koncu docenil
swierzak napisał/a: | Troche poczytalem i oczywiscie okazalo sie ze mieliscie racje ! jeszcze raz przepraszam za moja ignorancjie | ladny gest, doceniamy...i dobrze...bo my chetnie pomagamy..i jesli cos piszemy to...z wlasnych doswiadczen..a nie z ''netu'' ...oczywiscie, czlowiek sie uczy cale zycie..i do dzisiaj niektore autka mnie zaskakuja..
od wczoraj mam nowe przeklenstwo...
Cytat: | ''a zebys musial pompe wodna w ducato 1.9TDi wymieniac'' |
|
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-16, 09:01
|
|
|
jak swierzak zatlucze w koncu jakiegos holenderskiego mechaniora to...paczki beda z ...cebula...100procentową i woda...40% |
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
Niemowa
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato Euramobil 91
Nazwa załogi: Tomasz
|
Wysłany: 2010-09-16, 11:08
|
|
|
z tego co pamiętam, odpowietrzanie zaczynamy od koła znajdującego się najdalej od pompy, następnie bliższe do najbliższego |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

|
Wysłany: 2010-09-16, 11:15
|
|
|
Niemowa dobrze przemówił ..... i dobrze pamiętasz kolego |
 |
|
|
|
 |
Michal
trochę już popisał
Twój sprzęt: Pickup4x4+Terrano+?????
Nazwa załogi: Michal Alicja AnnaMaria JanGustaw
|
Wysłany: 2010-09-16, 13:41
|
|
|
Cholera , ja tez bede mial podobny zabieg do wykonania i tez mam alergie na mechanikow hiszpanskich- ceny jak w zlotowach ale w euro. Bede sledzil temat i pewnie tez sprobuje sam. Powodzenia
Podam tylko ze elemencik do lekkiej naprawy( malego szpachlowania) i pomalowania to 140 euro. |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2010-09-16, 16:48
|
|
|
Wpadnij na zlot do Polski,umów sie wcześniej z Gino,czy innym mechanikiem,a zaoszczędzone pieniądze wydaj na trunki zlotowe.Wszyscy wtedy będą zadowoleni. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2010-09-17, 20:29
|
|
|
Weekend za pasem więc próbuje wymienić ten płyn hamulcowy
Kupiłem Dot 4 tak jak radziliście ( choć na korku zbiorniczka wyrównawczego jest napisane dot 3 i mam nadzieje że jak wleje nr 4 to mi nie porozpuszcza uszczelek )
1.5 litra i mam nadzieje że mi wystarczy dodatkowo kupiłem 4 zaworki te do odpowietrzania
Mam zamiar zrobić to tak :
- Najpierw założę gumowy przezroczysty wężyk na zaworek tylnego koła od strony pasażera , drugi koniec wężyka do jakiejś buteleczki ( co by nie niszczyć środowiska i zlać stary płyn tam a potem oddać do utylizacji )
- Uzupełnię do pełna zbiorniczek wyrównawczy nowym dot 4
- Poproszę osobę mi towarzyszącą o naciskanie 3 razy pedału hamulca i za 4 razem o trzymanie wciśniętego na max .
- W momencie kiedy za 4 razem druga osoba wciśnie pedał i trzyma , to ja odkręcam ( klucz nasadowy nr 8 ) zaworek w tylnym kole od strony pasażera tak troszeczkę ( nie wykręcam tylko odkręcam np o 1/2 obrotu śruby ) aż przez przezroczysty wężyk będzie leciał płyn i ewentualne powietrze
Zakręcam zaworek i sprawdzam czy nie trzeba dolać do zbiorniczka wyrównawczego oraz daje znak osobie żeby powtórzyła naciskanie hamulca, w końcu powinienem zobaczyć nowy dot 4 ( po kolorze ) , zakręcam i sprawdzam czy nie trzeba dolać do zbiorniczka wyrównawczego
- To samo powtarzam z kołem lewym tylnym od strony kierowcy aż do skutku
- Następnie prawe przednie od pasażera tak samo ( zakładam wężyk na górny zaworek , bo są na kołach z przodu po dwa )
- Na końcu koło lewe od strony kierowcy ( tak samo górny zaworek )
Dodatkowo trzeba uważać na te zaworki bo mogą być zardzewiałe i można je złamać przy próbie odkręcania/przykręcania ( moje na szczęście odkręcają się łatwo bo właśnie sprawdzałem )
No i mam nadzieje że w ten sposób jaki podałem , powinienem zrobić to dobrze jeśli macie jakieś sugestie proszę o wsparcie
|
Ostatnio zmieniony przez swierzak 2010-09-17, 20:49, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-09-17, 20:33
|