Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
KAMPER A MOŻE....
Autor Wiadomość
doris i archie 
zaawansowany

Twój sprzęt: Niedługo będzie stał pod domem :)
Nazwa załogi: CAYENE
Piwa: 6/5
Wysłany: 2010-09-29, 18:46   KAMPER A MOŻE....

Witam wszystkich .
Jak już pisaliśmy chcemy kupić dość duży kamper i wyruszyć nim w świat .
Lecz czym dłużej wybieramy , odwiedzamy różne kampery zaczyna w nas narastać przekonanie że wszystkie zabudowy są za małe dla nas i naszych oczekiwań .
To nie znaczy że porzucamy temat zakupu kempingu , po prostu rozważamy bardzo długi wyjazd i chcemy komfortowo się czuć podczas naszego wyjazdu i rozważamy opcje zakupu kampera lub zbudowania go od podstaw do naszych potrzeb .
Nie do końca pasuje mi polityka zabudowy kampera w firmie na bazie Fiata czy Forda lub innego samochodu i brak w nim tzw. personalizacji czyli takich dodatków jakich bym chciał , wszystko wykonane z cienkiej sklejki i wszędzie mało miejsca ( co niektórzy mnie widzieli więc się zgodzą że mały nie jestem : )
Strasznie spodobał się nam pomysł MILKI lecz byśmy chcieli coś na bazie ciężarówki w załączniku foto .
Ktoś by się zapytał dlaczego nie zakup autobusu w USA ?
Odpowiem interesuje mnie zakup nowego , wielkiego bez żadnych przeróbek u mechaników itd. Nie do końca podoba mi się amerykańskie wykończenie , a to które podoba mi się to już od 400.000 $ wzwyż :) plus wszystkie opłaty itd.
Myślałem nad kupieniem jakiegoś spalonego w środku lub cos takiego lecz koszty naprawy i jego personalizacji będą znowu narzucone i drogie .
Więc do sedna jeśli mam się bawić w przeróbki to już od podstaw i wszystko tak jak bym ja chciał , chciałbym zakupić ciężarówkę np. Scania lub Mana i na jej ramie postawić zabudowę wykonaną w profesjonalnej firmie coś jak na załączonym foto .( nie koniecznie wysuwane boki ) samochód na 3 osiach , pneumatyce itd.
Całość musi się zmieścić w 12 metrach długości bo takie przepisy co do wagi DMC to już bez różnicy w 12 tonach raczej się nie wyrobię .
Więc można śmiało powiedzieć że buda na ramię po odjęciu kabiny będzie miała około 9,5 metra długości , szerokości 2,45 wysokość około 2,3.bedzie miała podwójna podłogę i doskonale będzie wyizolowana , kabina wraz z buda była by połączona , więc otwarta będzie :)
Mam zarysy i szkice jak ma to wszystko wyglądać jestem w trakcie wyceny całej zabudowy , mam kilka pomysłów na samochód co i jaki miał by to być ( może nawet przyczepka na samochód jakiś mały )
Można zamontować duże zbiorniki paliwa , wody , gazu , fekalia , dobry agregat.
I tu nasuwa się pytanie do państwa :
Jak myślicie na co mam zwrócić szczególna uwagę , jakie zagrożenia widzicie z takiego pomysłu , co nasuwa się wam na myśl …
Wszelkie rady będą cenne , czas nas goni a wy jako doświadczeni w podróżach swych na pewno kilka cennych wskazówek mi dostarczycie ..
Proszę nie piszcie mi że takim kolosem nie wjadę do centrum miasta czy pod jakiś zamek bo to doskonale wiem … bardziej chodzi mi o podpowiedzi ludzi którzy mi pomogą i podsuną jakieś pomysły co powinno w nim być ….
Wiem że to temat rzeka więc jeśli ktoś by chciał nam pomóc proszę tylko o wiadomość na skrzynkę , sms z nr. tel. i oddzwonię do państwa i wymienimy się wnioskami z mego pomysłu .
Nie przekreślam zakupu kampera po prostu chcę mieć komfort i swój styl … jedziemy jeszcze na targi do LIPSKA i tam może coś zobaczymy co nas oczaruje lecz… nie wiemy tego ….
Długo nosiłem się z napisaniem tego tematu bo to różnie można odebrać lecz może wasze uwagi nas nakierują do czegoś czego nie widzimy….
Dziękuje za przeczytanie do końca mego tematu i liczę na pomoc z państwa strony :)

Oto kilka linków jak mogą wyglądać takie samochody robione przez polskie firmy :
Ta firma jest najbardziej bliska naszym oczekiwaniom , zabudowy sportowe i konowozy i po prawej stronie są zakładki każdego pojazdu :
http://www.autokontener.c...wy_uzytkowe.php

http://www.czekan.pl/?s=2/203

http://www.koniowozy.pl/i...=view&kat=1&s=2

a ta firma jest kilka km. od naszego domu :
http://www.pryzmatnadwozia.pl/

Pozdrawiamy Doris Archie i Cayen :)

!!s1z8nQEW0~$(KGrHqQOKjgEyPCBQWGYBMk2y)Z6rQ~~_19.jpg
Plik ściągnięto 25764 raz(y) 17,28 KB

roger 
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Piwa: 42/38
Wysłany: 2010-09-29, 19:03   

Artur pierwszy link bardzo fajne wykonanie .... myślę że po uwzględnieniu Waszych preferencji wyjdzie z tego SUPER WÓZEK .... ;) przede wszystkim Wasz bo spersonalizowany zarówno jesli chodzi o wyposażenie jak i układ wnętrza. Myślę ze to dobra droga biorąc pod uwagę Wasze potrzeby i tak długi wyjazd jaki planujecie ... My trzymamy kciuki na forum będziesz pierwszy z taka furą .... ;)

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-29, 19:48   

Roger ty jesteś najbliżej nas i wiesz jakie plany mamy mniej więcej dzwonimy do siebie i mówimy co i jak , znasz nasze oczekiwania i pomysł na samochód , na pewno twa wiedza i doświadczenie zostanie przez nas w jakiś sposób wykorzystane :)
Ten wątek stworzyłem żebyśmy właśnie ja , Dora i ty mieli właśnie odnośnik czy dobrze kombinujemy i w dobrym kierunku idziemy , jakie możemy napotkać problemy ..
Ale bardzo ci dziękuje że się interesujesz :)

PS.
Pierwszy to zawsze będzie MILKA lecz on nie ma czasu ze mną pogadać :(

chris 
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Piwa: 3/1
Wysłany: 2010-09-29, 19:50   

Przeczytałem bardzo uważnie Waszego posta. Do końca. Wg. mnie ciężko coś doradzić. Każdy ma swoje preferencje co do wygody podróży a jednocześnie mobilności. Niestety te dwie rzeczy kłócą się ze sobą. Gdybym ja miał się decydować na kampera w którym chciałbym zamieszkać to na pewno byłaby to alkowa. Jestem ciepłolubnym człowiekiem a z kabiny zawsze ciągnie chłodkiem niezależenie od skuteczności ogrzewania. Zakładam że zimne regiony też chciałbym odwiedzać. Na rynku są dostępne 2 modele które by mi odpowiadały. Concorde Cruiser Daily 891 RL i Phoenix 7300 RS. Mając nawet dowolną ilość kasy nie zdecydowałbym się na rozwiązanie typu 12 metrowy kamper z USA czy nasz rodzimy europejski Vario Mobil Perfect z bagażnikiem na np. Ferrari.

Bardzo Wam serdecznie życzę realizacji planów. Sam chciałbym mieć takie. Ino gotówki brak :gwm

:spoko
Postaw piwo autorowi tego posta

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-29, 20:03   

Chris .
Podany model przez ciebie na samym początku rozważaliśmy chodzi tu Phoenix
lecz jeśli nasze plany pójdą w kierunku zakupu nowego kampera to raczej padnie na Bürstner Elegance I 900 lub jakiś USA autobus lecz .... może coś takiego jak właśnie zapytałem ...
Ale i za to wielkie dzięki .... :)

marko 
stary wyga

Twój sprzęt: . FIAT DUKATO \ ARCA
Nazwa załogi: .MAREK I GOSIA
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2010-09-29, 20:07   

myślę że powinniście kupić kampera który wam najbardziej odpowiada pojeździć nim troche przmyśleć własne potrzeby jak się pierwszy kamper nie spodoba to kupicie drugiego lub trzeciego albo nawet czwartego życze powodzenia i szerokości na drodze marko :spoko

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-29, 20:22   

Marko wiem że tak by było najlepiej lecz kupienie kampera to jedno a sprzedanie go potem to druga sprawa :) wiem to kwestia ceny i pójdzie ...
Pozostaje jeszcze kwestia wynajmu jakiegoś np. w niemczech klasy premium czy lux de best lecz to nie do końca będzie nasze i żadnej personalizacji pod nas , a dla nas jest to bardzo ważna sprawa i dla naszego psa :)
Wiem co chcesz powiedzieć , bo i ludzie w Smołdzinie się pytali o to : ,, a jak ci się nie spodoba ,, co z nim zrobisz i tu jest właśnie sedno , muszę go tak zaplanować żeby niczego nie pominąć lub w jak najmniejszym stopniu .... :)
Zobacz na Milkę jego pierwszy kamper jak mniemam i od razu budowa własnego ...
Choć i twą uwagę odnotuję :)
Wielkie dzięki ...

PS.
Marko mówisz kupcie pierwszego , drugiego , trzeciego , właśnie tu mamy problem nie do końca widzimy kampera który by nam odpowiadał :) za mały , taki kibel , albo taki , a nie ma czegoś takiego że powiem w firmie poproszę za miast tego to i w innym miejscu i właśnie o to chodzi ..... i jeszcze ważna sprawa my nie jedziemy na miesiąc czy dwa my chcemy jechać na min. 9 msc. i być niezależni od prądu i innych takich tam
I tak mam wielkie obawy czy nie dostane klaustrofobii ale to oddzielny temat .... :)

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-29, 21:26   

maciejhonorata
widzieliśmy go już w ogłoszeniach lecz jest to coś pomiędzy czyli wielki i odpowiada nam ten rozmiar lecz jego środek już nie koniecznie , jak zmienimy środek po naszemu i zaadoptujemy go tak jak byśmy chcieli to zostanie jeszcze kwestia samego amerykańskiego auta i sprawa serwisowania go w czasie wyjazdu , wiem że powiesz że się nie psują itd. lecz wiesz , szyba , cokolwiek i jestem uziemiony na dość długo , a po za tym chcemy coś nie po kimś.... lecz jak piszę wymiana całego środka była by już jakimś kompromisem :)
Dzięki za uwagę
Pozdrawiam :)
Ostatnio zmieniony przez doris i archie 2010-09-29, 22:13, w całości zmieniany 1 raz  

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-29, 21:29   

Adi
oczywiście że wypożyczę lecz to za jakiś czas .. bo praca i inne takie tam
lecz to będzie już troszkę za późno ... do tego czasu chcę mieć jakiś pomysł co i jak , a sam wyjazd - wynajętym to już będzie dopełnienie mych pomysłów i waszych uwag ....
Wielkie dzięki :)

Pawcio 
Kombatant

Twój sprzęt: Pojazd obozowy Wacek McLouis I
Nazwa załogi: PabemanaTeam
Piwa: 141/471
Wysłany: 2010-09-29, 21:33   

Kolega wskazuje na zabudowy czy bojazdy z kategorii BIG.
Jednak wszystko zależy od tego, gdzie kolega chca podróżować i kamperować.
Poruszanie się kamperem długości 12 metrów w europie w żaden sposób nie będzie można nazwać komfortowym. Poza autostradami. Infastruktura dostosowana jest niestety do tych mniejszych gabarytów.
W Norwegii i Hiszpanii widziałem kamperki zbudowane na MANach. Ot coś jak na zdjęciu.
Myślę, że to udany kompromis pomiędzy gabarytami i wielkością wnętrza.

Również sugeruję wypożyczenie takiego pojazdu- u naszych zachodnich sąsiadów i podróż np. na wybrzeże. Tydzień wystarczy do weryfikacji planów. :spoko

man1.jpg
Plik ściągnięto 25584 raz(y) 20,19 KB

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-29, 22:43   

Adi co do zakupu kampera takiego jak ma Ted to nie wchodzi to w rachubę my wiemy że chcemy większegoooo.....
Tylko jak tu zaplanować w nim wszystkie nowinki , co jest potrzebne itd. o to tu chodzi nie o wybór czy taki czy taki , po rozpatrzeniu wszystkich za i przeciw które nam podacie wtedy zadecydujemy czy wasze argumenty nas przekonują i są dla nas nie do obejścia lub są akceptowane :)
Ale rozumiem w którym kierunku chciałeś nas poprowadzić i wielkie dzięki za to :)

TED mam nadzieje że się nie obraziłeś ..? :)

Pozdrawiamy

jacekiagatka 
weteran

Twój sprzęt: HYMER 2.8 jtd
Piwa: 9/3
Wysłany: 2010-09-29, 23:07   

...a może kupić Milke, Świstak lekko ją z personalizuje i będzie cacy. :spoko

Dorota i Robert 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: 9lat James Cook teraz HYMER
Piwa: 5/2
Wysłany: 2010-09-29, 23:11   

doris i archie

Mysle, ze we flocie FR-Mobili mozecie cos ciekawego znalesc.

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2010-09-30, 00:06   

Witam.
Rozmawialiśmy w Smoldzinie i po przeczytaniu Twojego posta chyba zaczynam rozumieć o co Ci chodzi. Adi mierzy wielkość kampera swoją miarą (lubi małe, nie jeździł dużym), ja mierzę swoją miarą (nie mam małego, a że mam dużego to nie mogę narzekać bo nie mam punktu odniesienia). Prawdziwi off-road'owcy nie mają w swoich bolidach tapicerki na drzwiach i jest fajnie, rolsy nie mają napędu na wszystkie koła i też jest fajnie. Tak więc kazdemu według gustu i potrzeb. Z tego co piszesz, rozumiem że potrzebujesz mieszkania. Tyle że na kołach. Ma być odpowiednie dla okazałego mężczyzny który może się czasem przewrócić i nie chciałby przy tym rozwalić połowy kuchni. Ma być wyposażony we wszystko co do życia niezbędne beż większych kompromisów. Własne, wydajne zasilanie, własne niezależne bezpieczne ogrzewanie, wygodny salon, szerokie schodki, słuszną kabinę prysznicową w której można wygodnie wziąć kąpiel chlapiąc się do woli gorącą wodą której w połowie kąpieli nie zabraknie. Tak więc dla Ciebie liczy się komfort i przestrzeń.
Czego potrzebujesz - wiesz tylko Ty, jakie masz upodobonia - to też wiesz tylko Ty. Jedno jest pewne - baza dużej ciężarówki będzie znacznie łatwiejsza w adaptacji niż autobus. Choćby z racji konstrukcji ramy której w autobusach zazwyczaj nie ma, to jak z robieniem kabrioleta z nadwozia samonośnego... Ciężka sprawa... Jeśli już autobus to raczej piętrus gdzie na dole jest praktycznie gotowy cały socjal a górę można zaadaptować na część całkowicie prywatną. Świetny pomysł ma Darek - aby połowę górnego pokładu przeznaczyć na werandę..... Jako baza świetnie nadawał by się neoplan N 122.
Jeżeli ciężarówki to tylko z małą kabiną dzienną (przykładowo Atego http://upload.wikimedia.o...s_atego_sst.JPG ), lub Scania z niepodnoszoną kabiną.
Każde z tych rozwiązań ma zalety i wady. Wady których nie ma rozwiązanie ekstremalne czyli naczepa campingowa zbudowana w pełnowymiarowej naczepie choćby chłodni. Jest to rozwiązanie często używane przez stacje telewizyjne. Ma wiele zalet, ale drastycznie spada mobilność, ale czy aż tak bardzo? Z powodzeniem możesz wozić całkiem przyzwoitą osobówkę. I aby zadowolić wszystkich może to być terenówka, albo kabriolet z 400 konnym silnikiem. Pytanie gdzie tym staniesz... Na to odpowiedź mogą dać zawodowi kierowcy Tirów którzy stali tygodniami w miejscach o których kamperowcom nawet się nie śniło.... Tak więc będziesz musiał kupić nawigację z automapą i tam wklepać gabaryty pojazdu.... Rozwiązanie z naczepą ma jeszcze jedną zaletę - gdy padnie koń, podstawienie innego potrwa kilka minut. Opony dostaniesz wszędzie, poduchy zawieszenia, okładziny hamulcowe czy cokolwiek innego również. Ale przejścia z kabiny do części mieszkalnej tak łatwo nie zrobisz, co znów sprowadza nas do solówki, a tam miejsca już tylko 25 metrów kwadratowych..... Czy to Ci wystarczy? Mam na myśli powierzchnię oczywiście....
Co do układu wnętrza budując na bazie ciężarówki masz całkowitą swobodę. Nic cię nie ogranicza, nawet przyłącza czy rury które i tak pójdą w podwójnej podłodze i wyjdą dokładnie tam gdzie są potrzebne. W autobusie już tak lekko nie będzie bo do szyby śruby nie przykręcisz.

Rozplanuj wnętrze, spróbuj w pokoju wygrodzić odpowiednią ilość miejsca i ustaw makiety niezbędnych sprżętów - pralki, lodówki, kuchenki, telewizora, kabiny prysznicowej..... Co do zbiorników, agregatów itd nie ma żadnego problemu. Pod podłogą możesz zamocować kilka metrów sześciennych sprzętów wszelakich. Możesz też zaopatrzyć się w podwozie terenowe i wojskowe opony kartoflaki które świetnie nadają się na drogi i w teren, zależy czy nabijesz w nie trzy atmosfery czy osiem....

ciezarowka-camper.jpg
Plik ściągnięto 25583 raz(y) 40,32 KB

12121.jpg
Plik ściągnięto 25579 raz(y) 136,14 KB

9bd892e85e2cb965.jpg
Plik ściągnięto 25576 raz(y) 29,59 KB

b0f7100bfc280158.jpg
Plik ściągnięto 25576 raz(y) 34,49 KB

c4ef9733cc5f4e0e.jpg
Plik ściągnięto 25576 raz(y) 51,52 KB

6b7ce0447ba829fe.jpg
Plik ściągnięto 25576 raz(y) 29,75 KB

camper.jpg
Plik ściągnięto 768 raz(y) 66,88 KB

Milka - może ją spotkacie?
Ostatnio zmieniony przez Świstak 2010-09-30, 00:23, w całości zmieniany 1 raz  

doris i archie 
zaawansowany

Wysłany: 2010-09-30, 00:22   

Widzisz Arku i ty mnie świetnie rozumiesz .
Co do łączenia kabiny z buda nie ma już z tym problemu nawet jeśli kabina do góry jest podnoszona np. jak w MAN-ie , lecz planowałbym chyba Skanie ....
Łączenia wykonane są na zasadzie gumy jak w Ikarusach przegubowych , jeśli to kabina podnoszona , wolałbym dlatego kabinę na stałe mniej problemu z zabudowa i płaska podłoga oto link i fotki takiej zabudowy :
http://www.autokontener.c...owe.php?gid=588

Odpowiedz do tematu