|
|
Ściana Grodziowa w Busie - Jak to w Końcu jest |
Autor |
Wiadomość |
Maciek901
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jumper 2.2 własnej budowy
|
Wysłany: 2020-04-23, 16:13 Ściana Grodziowa w Busie - Jak to w Końcu jest
|
|
|
Cześć,
Czy możecie mi to wyjaśnić, bo wszędzie uzyskuję sprzeczne informacje. Dzwoniłem do kilku stacji kontroli w tym okręgowych jeden Pan mówi, że absolutnie nie mogę ściany grodziowej usunąć czy też przerobić, inny mówi, że go to nie interesuje czy ja ją mam czy nie, a jeszcze inny, że w sumie mogę, ale nie powinienem i że mogę wymienić ją na drewnianą i zrobić np. drzwi. z szoferki.
Auto jest zarejestrowane na ciężarowe, gródź aktualnie jest fabryczna, w dowodzie 3 miejsca siedzące, które nie będą zmieniane.
Jak to jest z kontrolą policji... Ktoś się może doczepić, w Polsce jak i zagranicą? Macie z tym jakieś doświadczenia?
Z góry dziękuję za pomoc. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

Pomógł: 5 razy Dołączył: 25 Kwi 2019 Piwa: 122/77 Skąd: Kraków-przedmieścia
|
Wysłany: 2020-04-23, 17:40
|
|
|
Poziom informacji żałosny od tych panów.
Gródź jest obowiązkowa dla samochodu ciężarowego i przepisy określają jaka ma to być gródź i o jakiej wytrzymałości.
Grodzie z drzwiami tak istnieją to tak zwane grodzie kurierskie bo stosowane są w pojazdach kurierskich i serwisowych ale to nie jest tak że można taka byle gródź wystrugać z tektury.
Abstrahuje już od tego że ta gródź to Twoje i pasażerów bezpieczeństwo jeśli wieziesz ładunek na pace
Z kontrola policji w skrajnym przypadku jest tak że jak pojedziesz ciężarowym bez grodzi to zabulisz a może i dalej pojedziesz na lawecie a Twój DR trafi do WK
Zajrzyj do watku: https://www.camperteam.pl...=asc&start=1200 masz tam opisane sprawy grodzi oraz przerabiania i przerejestrowywania samoch. ciężarowego na specjalny kempingowy |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Maciek901
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Jumper 2.2 własnej budowy
|
Wysłany: 2020-04-23, 17:48
|
|
|
Serdeczne dzięki za konkretną odpowiedź, swoją drogą dziwne jest to, że na stacjach OKRĘGOWYCH podają takie bzdurne informacje...
Moje obawy były słuszne i ścianka zostanie w takim razie nietknięta.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2020-04-23, 17:55
|
|
|
Też się dziwie
Podstawa prawna to: Rozporz. Min. Infrastruktury z dnia 31 grudnia 2002 r. w sprawie warunków technicznych pojazdów oraz zakresu ich niezbędnego wyposażenia2) paragraf 8 pkt 4 ust. 7 i 8
Maciek901 napisał/a: | Moje obawy były słuszne i ścianka zostanie w takim razie nietknięta. |
Przerabiasz na spec-kempingowy ? czy dalej ciężarówka ?
Jeśli przerabiasz przeczytaj watek który Ci linkowałem - zdjęcie grodzi jest możliwe dla samochodu spec-kempingowy |
_________________ O najlepszym towarzystwie mówi się, że rozmowa w nim poucza, a milczenie kształci.
Prawdę swą należy mówić głośno, nie schlebiając ani rzeczom, ani wypadkom, ani stosunkom, ani ideom. |
|
|
|
|
 |
Rowaw
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-04-26, 12:22 Re: Ściana Grodziowa w Busie - Jak to w Końcu jest
|
|
|
Maciek901 napisał/a: | Cześć,
Czy możecie mi to wyjaśnić, bo wszędzie uzyskuję sprzeczne informacje. Dzwoniłem do kilku stacji kontroli w tym okręgowych jeden Pan mówi, że absolutnie nie mogę ściany grodziowej usunąć czy też przerobić, inny mówi, że go to nie interesuje czy ja ją mam czy nie, a jeszcze inny, że w sumie mogę, ale nie powinienem i że mogę wymienić ją na drewnianą i zrobić np. drzwi. z szoferki.
Auto jest zarejestrowane na ciężarowe, gródź aktualnie jest fabryczna, w dowodzie 3 miejsca siedzące, które nie będą zmieniane.
Jak to jest z kontrolą policji... Ktoś się może doczepić, w Polsce jak i zagranicą? Macie z tym jakieś doświadczenia?
Z góry dziękuję za pomoc. |
Nie ma najmniejszych wątpliwości dzisiaj, że ścian grodziowych nie wolno usuwać z samochodów zarejestrowanych jako ciężarowe. Rozpracowywałem temat od listopada zeszłego roku. Nie ulegaj różnym informacjom, zapewnieniom, że można, sugestiom, że "jakoś to będzie". Ludzie w Polsce robią wszystko z wszystkiego, niektórzy jeżdżą już kilka lat ze ściankami ze sklejki, w których są drzwi itd. To wszystko nie jest zgodne z prawem. musi być fabryczna gródź z homologacją, każda inna sytuacja jest nie do obronienia zarówno w czasie kontroli w trasie, jak i na stacji diagnostycznej czy w sądzie.
Piszę dużo, bo chcę przestrzec. Z tego, co wiem, przepisy mają się jeszcze w tym roku zaostrzyć. A tutaj masz gościa, który rozpracował temat dokładnie, w oparciu o korespondencję z decydentami: https://www.youtube.com/watch?v=39yE7gWDuzE Nic dodać, nic ująć. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2020-04-26, 12:54
|
|
|
Rowaw napisał/a: | Z tego, co wiem, przepisy mają się jeszcze w tym roku zaostrzyć |
Z czego to wiesz? |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
Wysłany: 2020-04-28, 15:54
|
|
|
A tutaj masz gościa, który rozpracował temat dokładnie, w oparciu o korespondencję z decydentami: https://www.youtube.com/watch?v=39yE7gWDuzE Nic dodać, nic ująć.
Też pierdoły opisuje na różne tematy .Uczy się |
|
|
|
 |
Rowaw
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-05-03, 23:46
|
|
|
andi at napisał/a: | A tutaj masz gościa, który rozpracował temat dokładnie, w oparciu o korespondencję z decydentami: https://www.youtube.com/watch?v=39yE7gWDuzE Nic dodać, nic ująć.
Też pierdoły opisuje na różne tematy .Uczy się |
Tego się nauczył. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2020-05-04, 07:06
|
|
|
Rowaw napisał/a: | Tego się nauczył. |
dobrze, ale nie odpowiedziałeś na to
Rowaw napisał/a: | Z tego, co wiem, przepisy mają się jeszcze w tym roku zaostrzyć. |
czekam |
 |
|
|
|
 |
Rowaw
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-05-07, 14:29
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Rowaw napisał/a: | Tego się nauczył. |
dobrze, ale nie odpowiedziałeś na to
Rowaw napisał/a: | Z tego, co wiem, przepisy mają się jeszcze w tym roku zaostrzyć. |
czekam |
Źródło informacji musi pozostać do mojej wiadomości, ale jest na wskroś wiarygodne. Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać. Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

|
Wysłany: 2020-05-07, 15:08
|
|
|
Rowaw napisał/a: | Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać. |
Jakiś "rąbek" tajemnicy? |
 |
|
|
|
 |
Rowaw
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-05-07, 15:12
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Rowaw napisał/a: | Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać. |
Jakiś "rąbek" tajemnicy? |
Nie no - tak, to możemy się przerzucać wpisami w nieskończoność. Napisałem, jak wyżej. Pożyjemy, zobaczymy. Szerokich dróg. |
|
|
|
 |
smok_wawelski
weteran

|
Wysłany: 2020-05-08, 15:48
|
|
|
Rowaw napisał/a: | Źródło informacji musi pozostać do mojej wiadomości, ale jest na wskroś wiarygodne. Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać. Pozdrawiam. | Normalnie nie wiem śmiać się czy płakać - niczym w piaskownicy |
|
|
|
|
 |
Rowaw
trochę już popisał
|
Wysłany: 2020-05-08, 16:13
|
|
|
smok_wawelski napisał/a: | Rowaw napisał/a: | Źródło informacji musi pozostać do mojej wiadomości, ale jest na wskroś wiarygodne. Chciałbym, ale nie mogę więcej napisać. Pozdrawiam. | Normalnie nie wiem śmiać się czy płakać - niczym w piaskownicy |
Śmiej się. To ponoć zdrowo. |
|
|
|
 |
sqbik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2020-06-28, 19:15
|
|
|
Sprawa jest prosta: dopóki jest ciężarowy - kratka musi być, chcesz wyjąć kratkę to zgłoś na OSK zmianę przeznaczenia samochodu na osobowy bez zmian konstrukcyjnych, w osobowym kratki nie musi być. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|