|
|
J5 Burstner 91' - problem - z ładowaniem aku |
Autor |
Wiadomość |
vincent
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
|
Wysłany: 2011-04-27, 21:49 J5 Burstner 91' - problem - z ładowaniem aku
|
|
|
Witam,
Mam mały problem , po zimie padł mi całkowicie akumulator zabudowy (przez zimę oba leżały w piwnicy lecz jeden nie wytrzymał do wiosny) więc go wymieniłem na nowy. Lecz na moim panelu sterującym zaczęła migać czerwona dioda ostrzegawcza (!) po odpaleniu kampera dioda gaśnie. A i jeszcze nie pokazuje mi wskazań jednego z akumulatorów i poziomu wody (chyba jest to aku rozruchowy i woda brudna). Tu również po odpaleniu auta zaczyna pokazywać drugi aku i wodę.
Na dachu mam 2 solary. Mierzyłem dziś napięcie na aku i rozruchowy ma 13,8V a aku zabudowy ma 14V. zmierzyłem również napięcie jakie podają solary i pokazało mi 9,1V. (godz. 17.00 i trochę pochmurno) Wczoraj na noc podłączyłem zasilanie zewn. 230V i aku się naładowały - tzn. diody z czerwonych zmieniły się na zielone - więc ładowanie z sieci raczej działa. Trochę chaotycznie ale mam nadzieję że coś kumacie z mojego opisu Co wy na to?
IMG_0161.JPG panel sterujący |
 |
Plik ściągnięto 45 raz(y) 93,72 KB |
IMG_0165.JPG wskaźnik wody i aku - w tym położeniu działa na postoju |
 |
Plik ściągnięto 55 raz(y) 65,99 KB |
IMG_0166.JPG migająca dioda |
 |
Plik ściągnięto 47 raz(y) 64,77 KB |
IMG_0173.JPG solary |
 |
Plik ściągnięto 50 raz(y) 115,38 KB |
IMG_0170.JPG do tego przychodzą kable od solara i odchodzą do akumulatora pod siedzeniem |
 |
Plik ściągnięto 59 raz(y) 111,1 KB |
|
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-04-28, 11:19
|
|
|
Wg. mnie to wszytko działa - mam taki sam panel. Odnośnie działania solarów nie wiem - nie posiadam nie wypowiadam się. Ta dioda mrygająca oznacza duży spadek napięcia na akumulatorach. Uważaj przy tym układzie na stan akumulatorów, jak napięcie spadnie do ok 10V to nie będą się chciały naładować w kamperku trzeba będzie zewnętrznie.
Tu masz więcej o tym panelu (masz średnio czytelny) http://www.camperteam.pl/...trolka&start=75 |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
vincent
zaawansowany

Twój sprzęt: Carthago
|
Wysłany: 2011-04-28, 12:31
|
|
|
działa ładowanie z sieci 230V ale solary to chyba za mały prąd dają, bo dziś mierzyłem rano w słońcu i tez jest 9V |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2011-04-28, 19:17
|
|
|
Sprawdź koniecznie lądowanie z alternatora powinno być na obu aku ok 14.5V - w drodze to bardzo ważne. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
garbatamilka
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner '88
Nazwa załogi: GarbateMilki
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2008 Piwa: 12/22 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2011-04-29, 09:27
|
|
|
Nie wiem czy Was dobrze zrozumiałem, ale się wtrącę bo chyba miałem podobny problem .
Aku co prawda nie musiałem wymieniać, ale jak się cieplej zrobiło to też dioda świeciła, prąd był mały a na koniec zniknął zupełnie.
Musiałem odkręcić cały panel od szafki i poczyścić wszelkie końcówki (przede wszystkim masę) na przewodach. Końcówki niestety po zimie zaśniedziały i elektryka zwariowała.
Na szczęście ten zabieg pomógł. |
_________________ 1, 4, 3 i 2 - życie znał kto Garba miał!
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|