Zmniejszenie poboru prądu - modyfikacje diodowe |
Autor |
Wiadomość |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2010-10-10, 21:38 Zmniejszenie poboru prądu - modyfikacje diodowe
|
|
|
Oszczędzanie prądu w kamperku to prawdziwe wyzwanie no nie?
Ostatnio wybrałem się na warszawski Wolumen (zagłębie rożnych dziwnych rzeczy elektronicznych) w poszukiwaniu akumulatora do zabudowy - takowy znalazłem ale nie kupiłem zostawiłem to do wiosny.
Za to zacząłem grzebać w diodach świecących przy okazji kupna diody do panelu sterującego bojlerem (kupiłem pomarańczową). Pan sprzedawca zaprezentował mi m.in. diody w listwach po 100-80 zł metr. i zespoły diod na 12V najróżniej świecące (słabiej mocniej, kolorowo itp.) oraz diody białe bezpośrednio do podłączenia na 12V małe ok. 2mm (kupiłem kilka mam zamiar wymienić w przełącznikach).
Kupiłem także zestaw diod (zespolone 4szt., świecące naprawdę ciepłym światłem) są na 12V na prąd zmienny i stały - polaryzacja nie istotna! Z uwagi, że mam w kamperku nad stołem dwie lampki na typowe żarówki E12V/21W postanowiłem przerobić żarówki na diodowe ale własnej roboty z fajnym ciepłym światełkiem a nie "trupim białym" (też były takie gotowe po 26zł).
Koszty:
diody - 12zł
żarówka - 2zł (przepalona 0zł)
poxilina - trudno określić - 1zł
1. Najpierw należy zbić żarówkę (najlepiej taką jak na fotce z niezalanymi szkłem drucikami).
2. Odlutować bolce od diod.
3. Dolutować diody do przewodów w żarówce (dobrze "pobielić" przewody)
4. Ustawić w osi na przewodach.
5. Zakleić wolną przestrzeń. Ja użyłem poxiliny ale może być silikon, żywica itp.
No i możemy się cieszyć fajnym ciepłym światełkiem. Świeci trosze słabiej niż typowa 21W ale naprawdę ciepło i jasno.
A teraz najciekawsze pomiary (sprawdzałem na prostowniku dla 12V)
Żarówka 21W:
J=1.6A co daje rzeczywiste P=19.2W
Diody
J=0.07A co daje P=0.84W
Obliczając wychodzi 19.2/0.84= 22.85
MAMY POBÓR PRĄDU PONAD 22 RAZY MNIEJSZY - myślę ze warto. Trochę pracy ok. 1h i jaki fajny efekt
diody.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7494 raz(y) 89,03 KB |
wyjsciowo.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7494 raz(y) 62,28 KB |
zbita.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 7494 raz(y) 57,92 KB |
opakowanie.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 175 raz(y) 102,73 KB |
polutowano juz.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 191 raz(y) 59,81 KB |
gotowa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 182 raz(y) 65,37 KB |
swiecenie.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 200 raz(y) 73,51 KB |
|
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
Student
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymercamp 57 Ducato 92' 2,5TD
|
Wysłany: 2010-10-10, 22:02
|
|
|
Brawo.Pomysł super.Jak opedzę się z jesiennymi robotami to w długie zimowe miesiące powalczę z LED,ami do mojego kamperka bo każdy watt się liczy... |
|
|
|
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-10, 22:06
|
|
|
pomysl fajny, ale można kupić gotowce w tej samej cenie albo niewiele drozej.. oczywiscie nie ma tej satysfakcji z wlasnorecznej roboty ale ja wole kupic i zamontowac a czas wykorzystac na inny odpoczynek. Mozliwe dlatego że wymyslac konstrukcje musze w pracy... i je robić na scene.. |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2010-10-11, 09:03
|
|
|
Owszem można kupic ale:
- gotowe chinskie swieca na trupio biało" i czuje sie jak w grobie!
- A pobór prądu tylko chinczycy wiedzą - jak ktos ma to może niech zmierzy ale biorac pod uwage ilość diod (z 15) to może byc zdecydowanie wiekszy.
- zaróweczki mojej konstrukcji swiecą przyjemnym ciepłym swiatłem jak normalne żarówki - zwrócie uwage że diody są leko pomarańczowe a nie białe.
Postaram sie kiedys pojawić na zlocie to zademonstruje. |
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
donald
weteran

Twój sprzęt: Mercedes 310 FFB Europa 560
Pomógł: 9 razy Dołączył: 19 Paź 2007 Piwa: 32/46 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2010-10-11, 09:07
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | - gotowe chinskie swieca na trupio biało" i czuje sie jak w grobie! | są tez cieple biale ale trudniej znalezć to fakt. No ale ja mam power led (to te male kwadraciki) i sa 4. a moc jak diabli..
Dziwaczek fajnie że masz takie zaciecie i chce ci sie ja jestem bardziej leniwy i jak mam gotowe to kupuje. Tak czy tak pyfko uznania leci |
_________________ “Gdyby Bóg lubił przedni napęd chodzilibyśmy na rękach” |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2010-10-11, 11:03
|
|
|
Te to chyba też coś typu power ledy a zwykłe dość mocno świecą i chyba jest to najbardziej znane mi światełko diodowe aż tak podobne do światła żarowego. |
 |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2010-10-31, 20:19 Modyfikacja oprawy ze świetlówką
|
|
|
Dalsza część modyfikacji.
Tym razem padło na oprawę ze świetlówką. Nie działała wiec padło na nią.
Wymontowanie jest dość specyficzne. Wkręty mocujące są pod zaślepkami plastikowymi - trudno się je wyciąga. Ja posłużyłem się cienkim śrubokrętem płaski takim co ma 1mm ostrze. Należy podważyć przy krawędzi - widać szczelinę, potem wcisnąć i odchylić śrubokręt na zewnątrz - zaślepka wyskoczy. Mamy już dojście do dwóch wkrętów, po ich odkręceniu oprawa jest już nasza. Jeszcze cztery wkręty od góry i przezroczysta osłona jest zdjęta.
U mnie była ona ciepła i coś śmierdziało. Okazuje się ze spalił się transformator - układ jest do wymiany. Ciekawe jest to, że wbudowany przełącznik załącza układ ale nie ma sygnalizacji czy działa!!! Nic nie świeci przecież a prąd jest pobierany oprawa ma 8W świętówkę.
Zamierzam ja zmodyfikować na listwę diodową. Puki co jest zamówiona. Jak to wyjdzie dam znać niebawem.
http://allegro.pl/tj15-su...1298955617.html
oprawa od dolu.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 196 raz(y) 41,91 KB |
uklad zaplonowy.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 195 raz(y) 41,88 KB |
oprawa rozebrana.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 186 raz(y) 73,75 KB |
oprawa.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 189 raz(y) 42,67 KB |
|
 |
|
|
|
 |
Hercer
stary wyga Adam

Twój sprzęt: .
Pomógł: 1 raz Dołączył: 09 Mar 2009 Piwa: 32/9 Skąd: Wrocław
|
Wysłany: 2010-10-31, 21:48
|
|
|
Witaj
dokładnie taką lampkę przerobiłem w zeszłym tygodniu, mam we Wrocku taki sklep hurtownie i dopasowałem listwę led idealnie do środkowej niecki wkleiłem podłaczyłem pod pstryczka i po skręceniu wyszło bomba (moja jest na trzy lampeczki)muszę zrobić zdjęcie
powodzonka |
_________________ nieznajomość terminu śmierci umożliwia życie |
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
|
Wysłany: 2010-10-31, 22:57 a da sie gdzies kupic gotowe cieple BA15S lub dolutowac G4?
|
|
|
Czy ktos sie orientuje gdzie mozna kupic takie zarowki (BA15S, jednowloknowe) tylko z barwa swiatla CIEPLA? Mam takie lamki przy lozkach w kamperze wiec trupioblade odpada, a tylko takie do tej pory spotykam na rynku, bez wzgledu na technologie led ( Kolega tutaj sobie przerobil, w ostatcznosci tez tak zrobie ale zaden za mnie elektryk wiec zapytam, czy da sie po prostu dolutowac zarowki G4 na smd ( G4 smd ) do bolcow stluczonej zaroweczki BA15S ??. Ja potrzebuje swiatlo boczne w tych zarowkach i takie skrzyzowane z G4 bylyby ok. G4 na smd uzywam nad kuchnia i stolikiem i swieca bardzo ladnie i mocno.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-11-03, 22:02
|
|
|
Cieple BA15S sa nie dostania, szukalem bezskutecznie 2 tygodnie. W koncu zniechecony za rada "dziwaczka" (thanks!) sam popelnilem takie zarowki. Zaden ze mnie elektryk, nawet lutowac nie umiem, ALE DA SIE! i na dowod ponizej zdjecia. Uzylem mocnej zarówki G4 18 LED SMD 5050 biała ciepła - odpowiednika tradycyjnej 20W zakupionej na allegro. Trudno to polutowac, trzeba miec kalafonie i pewnie cos jeszcze, ja sie troche natrudzilem bo wprawy nie mam. Poxilina jest izolatorem elektrycznym ale ja na wszelki wypadek przed poklejeniem polutowane wąsy okrecilem izolacja. To tyle, pozdrawiam!
IMAG0352.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 195 raz(y) 61,82 KB |
IMAG0353.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 182 raz(y) 38,41 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez piobar 2010-11-03, 22:15, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/76 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-11-03, 22:18
|
|
|
Ted69 napisał/a: | Jesli jest izolatorem, jak piszesz, to po co dodatkowa izolacja |
Może izolacja dla izolacji. |
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
|
Wysłany: 2010-11-03, 22:23
|
|
|
No wlasnie widze ze glupote napisalem, sorry. Posta wyedytowalem. Wzielo sie to z tego ze uzylem najpierw jakis tam klej typu "metal w plynie" bo mialem i zasugerowalem sie tym metalem w nazwie. Nie byl za wygodny w uzyciu wiec do nastepnej zarowki uzylem juz poxiliny. Ona jest izolatorem z tego co pisza w instrukcji. |
Ostatnio zmieniony przez piobar 2010-11-04, 00:17, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 34 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 274/76 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2010-11-03, 22:43
|
|
|
piobar napisał/a: | No wlasnie widze ze glupote napisalem, sorry. |
Nie przejmuj się , takie przejęzyczenia się zdarzają.....i tak wszyscy wiedzieli o co chodzi.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2010-11-04, 07:37
|
|
|
Pięknie świeci. Piobar gratuluje odwagi w przeróbce. Fakt kalafonia jest potrzebna bo te końcówki trudno pobielić. Cieszę się że osiągnąłeś taki fajny efekt i z tego co widzę to ciepło i mocno świeci!!!
Jest jeszcze jedna zaleta takich modyfikacji żarówek. Jak się diody spalą (wątpię) to bez problemu możemy wkręcić starą żarówkę i będzie tak jak było w oryginale
Pogratulował |
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
|