|
|
Wymiana silnika w J5 na nowszy .... |
Autor |
Wiadomość |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-10-02, 19:56 Wymiana silnika w J5 na nowszy ....
|
|
|
Witam . Mam pytanie ponieważ mam okazje kupić tanio blaszaka peugeota z bardzo małym przebiegiem dobrym silnikiem ale za to doszczętnie zniszczoną blacharką ( chyba po dachowaniu ) ...... taki model jak na fotce
I chciałbym taki silnik przełożyć do swojego J5 ... czy da się to zrobić bez większych problemów ? z tego co zauważyłem kabina jest nieco szersza niż w starym J5 więc pewnie bedzie problemem zamienić deskę rozdzielczą więc stara będzie musiała zostać
Więc lewarek do zmiany biegów też bedzie musiał zostać po staremu ale czy bedzie dużym problemem połączyć go ze skrzynią z nowego ?
silnik też jest 2.5 D czy są duże różnice pomiędzy silnikami i skrzyniami z J5 z 92 a boxerem z 99 ?
pozdrawiam
PS : stary silnik jeszcze dobrze działa i na szczęście ta wymiana to tylko mam ją w planach na przyszłość bo nowszy chyba i ciszej chodzi i ma większą moc jak i mniejsze spalanie .... podobno |
|
|
|
 |
wiedzwiadek
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2010-10-19, 16:36
|
|
|
Mysle ze jest to mozliwe. Trzeba na poczatek sprawdzic rozstaw poduszek od skrzyni i silnika. Ale stare silniki 2.5 od j5 osiagaja przebiegi do 800 tys. km. Np. Mój jest bardzo żwawy. A co do spalania, to nie jest takie oczywiste czy bedzie palil mniej.Mój z alkowa przy spokojnej jeździe pali 10l, a mój kumpel tirowiec jadąc nim z przyczepą wykręcił 9l. Magik... |
|
|
|
 |
roger
Kombatant

Twój sprzęt: TABBERT FFB Classic 570
Nazwa załogi: ROGER-y
Pomógł: 8 razy Dołączył: 19 Sty 2009 Piwa: 42/38 Skąd: W-wa & Lubuskie
|
Wysłany: 2010-10-20, 01:52
|
|
|
Swierzaku niemozliwe to przywrócić wzrok ślepej kiszce reszta do zrobienia tylko po co .... ? w tym temacie masz juz wszystkie odpowiedzi na Swoje pytanie ..... |
_________________ rkw1968@tlen.pl
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ˙˙˙ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ
 |
|
|
|
 |
swierzak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: dethleffs 92 Iron Lion Zion J5
Nazwa załogi: Lion Zion
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2010 Piwa: 9/20 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2010-10-21, 14:08
|
|
|
roger napisał/a: | Swierzaku niemozliwe to przywrócić wzrok ślepej kiszce reszta do zrobienia tylko po co .... ? w tym temacie masz juz wszystkie odpowiedzi na Swoje pytanie ..... |
nie no faktycznie nie opyla sie lepiej zrobic zegarmistrzowski remont starego silnika a jeszcze moje dzieci nim pojezdza |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|