Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Firanko-rolety
Autor Wiadomość
yannoo 
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter
Nazwa załogi: Jola & Jano
Piwa: 10/1
Wysłany: 2010-10-20, 17:18   Firanko-rolety

Czy ktoś ma jakieś (najchętniej pozytywne) doświadczenia z czyszczeniem i odświeżaniem firanko-rolet w oknach kamperka?

"Podróże kształcą - ale wykształconych..."
Postaw piwo autorowi tego posta

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/205
Wysłany: 2010-10-20, 17:22   

...lub ma doświadczenie w naciąganiu sprężyn zwijających rolety i moskitiery :?: :?: :?:
W moim kamperze, zwłaszcza przy dużej wilgotności powietrza, zwijanie tego ustrojstwa trwa kilka minut :gwm :gwm :gwm
A o czyszczeniu chętnie się też dowiem :ok

njoy 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Chwilowo brak
Nazwa załogi: njoy
Piwa: 1/3
Wysłany: 2010-10-23, 09:55   

Panowie
Ja doprowadzająć do porządku swojego kampa po zakupie zdecydowałem się na wymianę materiału rolety. Po wyjęciu można ekstra umyć wszystko. Sprawa jest dość prosta (przynajmniej w moim wypadku tak było). Po odkręceniu ramy okna (od wewnątrz) - wyjmujemy całość. W tej wewnętrznej ramie są właśnie zamocowane roleta i moskitiera. Nawinięte jest to na rurkę ze szczeliną w której jest sprężyna i pręt na któym wszystko pracuje. Ów pręt jest z jednej strony zklepany i wchodzi w kształtkę ramy blokując pozycję i jest zabezpieczony plastkiem przykręconym na dwie śrubeczki. Z drugiej strony pręt lużno wchodzi w kształtkę (otwór). Po odkręceniu całości można wyjąć spokojnie materiał i szynę. Identycznie jest z moskitierą. Materiał jest mocowany do rurki i ramki za którą się pociąga roletę na zasadzie klina. Materiał ma uszytą zakładkę w którą wsuwa się coś wrodzaju grubej żyłki i całość wsuwa się w rowek rury. Ja zdecydowałem się na całkowitą wymianę materiału rolety - zamówiłem taką z odblaskiem w fajnym kolorze w firmie robiącej rolety. Po nawinięciu materiału na rurkę zwijającą wkłada się to w ramę jedną stroną w otworek a zdrugiej (sklepanej strony) naciągamy (zwijamy) sprężynę do oporu i mocujemy na miejsce. Ja do tego używałem kombinerek bo palcami było ciężko kręcić. Też się tego obawiałem ale poszło bez problemu.
Moskitierę możesz wyjąć i uprać, albo też wymienić na nową kupując tam gdzie rolety robią. Przeszycie zagięcia to 10 min roboty dla osoby obeznanej z maszyną do szycia.
Pozdrawiam i powodzenia.
PS. Kupując tkaninę na roletę zwróć uwagę żeby się nie strzępiła. U mnie koszt materiału na dwa duże okna 150 x 80 i nowej moskitiery na ona dachowe wyniósł 160 zł.

@ndrzej 
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Piwa: 131/205
Wysłany: 2010-10-23, 16:17   

Wielkie dzięki za instruktaż! :bigok
Nie pozostaje mi nic innego, jak odważyć się i zdemontować ramy razem z moskitierami i roletami.
Ale jak nie uda mi się tego złożyć z powrotem, przyjadę do ciebie po pomoc... :mrgreen: :spoko

njoy 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Chwilowo brak
Nazwa załogi: njoy
Piwa: 1/3
Wysłany: 2010-10-23, 22:32   

Nie ma sprawy. Jak coś pisz na PW. Dosyć często bywam w Warszawie a do Piaseczna rzut beretem.

Odpowiedz do tematu