|
|
Firanko-rolety |
Autor |
Wiadomość |
yannoo
zaawansowany

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter
Nazwa załogi: Jola & Jano
|
Wysłany: 2010-10-20, 17:18 Firanko-rolety
|
|
|
Czy ktoś ma jakieś (najchętniej pozytywne) doświadczenia z czyszczeniem i odświeżaniem firanko-rolet w oknach kamperka? |
_________________ Jola & Janusz
"Podróże kształcą - ale wykształconych..."
 |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/205 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2010-10-20, 17:22
|
|
|
...lub ma doświadczenie w naciąganiu sprężyn zwijających rolety i moskitiery
W moim kamperze, zwłaszcza przy dużej wilgotności powietrza, zwijanie tego ustrojstwa trwa kilka minut
A o czyszczeniu chętnie się też dowiem |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
njoy
trochę już popisał
Twój sprzęt: Chwilowo brak
Nazwa załogi: njoy
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 1/3 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2010-10-23, 09:55
|
|
|
Panowie
Ja doprowadzająć do porządku swojego kampa po zakupie zdecydowałem się na wymianę materiału rolety. Po wyjęciu można ekstra umyć wszystko. Sprawa jest dość prosta (przynajmniej w moim wypadku tak było). Po odkręceniu ramy okna (od wewnątrz) - wyjmujemy całość. W tej wewnętrznej ramie są właśnie zamocowane roleta i moskitiera. Nawinięte jest to na rurkę ze szczeliną w której jest sprężyna i pręt na któym wszystko pracuje. Ów pręt jest z jednej strony zklepany i wchodzi w kształtkę ramy blokując pozycję i jest zabezpieczony plastkiem przykręconym na dwie śrubeczki. Z drugiej strony pręt lużno wchodzi w kształtkę (otwór). Po odkręceniu całości można wyjąć spokojnie materiał i szynę. Identycznie jest z moskitierą. Materiał jest mocowany do rurki i ramki za którą się pociąga roletę na zasadzie klina. Materiał ma uszytą zakładkę w którą wsuwa się coś wrodzaju grubej żyłki i całość wsuwa się w rowek rury. Ja zdecydowałem się na całkowitą wymianę materiału rolety - zamówiłem taką z odblaskiem w fajnym kolorze w firmie robiącej rolety. Po nawinięciu materiału na rurkę zwijającą wkłada się to w ramę jedną stroną w otworek a zdrugiej (sklepanej strony) naciągamy (zwijamy) sprężynę do oporu i mocujemy na miejsce. Ja do tego używałem kombinerek bo palcami było ciężko kręcić. Też się tego obawiałem ale poszło bez problemu.
Moskitierę możesz wyjąć i uprać, albo też wymienić na nową kupując tam gdzie rolety robią. Przeszycie zagięcia to 10 min roboty dla osoby obeznanej z maszyną do szycia.
Pozdrawiam i powodzenia.
PS. Kupując tkaninę na roletę zwróć uwagę żeby się nie strzępiła. U mnie koszt materiału na dwa duże okna 150 x 80 i nowej moskitiery na ona dachowe wyniósł 160 zł. |
|
|
|
 |
@ndrzej
weteran

Twój sprzęt: Laika Ecovip 309
Pomógł: 4 razy Dołączył: 29 Lip 2007 Piwa: 131/205 Skąd: Piaseczno
|
Wysłany: 2010-10-23, 16:17
|
|
|
Wielkie dzięki za instruktaż!
Nie pozostaje mi nic innego, jak odważyć się i zdemontować ramy razem z moskitierami i roletami.
Ale jak nie uda mi się tego złożyć z powrotem, przyjadę do ciebie po pomoc... |
_________________ Nie wystarczy dużo wiedzieć, żeby być mądrym!
Heraklit |
|
|
|
 |
njoy
trochę już popisał
Twój sprzęt: Chwilowo brak
Nazwa załogi: njoy
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Lis 2009 Piwa: 1/3 Skąd: Białystok
|
Wysłany: 2010-10-23, 22:32
|
|
|
Nie ma sprawy. Jak coś pisz na PW. Dosyć często bywam w Warszawie a do Piaseczna rzut beretem. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|