Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przesunięty przez: janusz
2009-01-19, 11:52
pedał gazu w ducato rocznik 1991-1994 przeróbka
Autor Wiadomość
bszary 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-02-01, 21:46   pedał gazu w ducato rocznik 1991-1994 przeróbka

Zebrałem wszystkie wątki dotyczące pedału gazu w Ducato i zamieściłem poniżej.
Jerzy - admin

janusz napisał/a:
Moje auto to Ducato 1993
W samochodzie tym jest bardzo nie wygodny pedał gazu (przyśpieszenia), albo ja mam jakąś koślawą nogę prawą. Podczas dłuższej jazdy odgięta jest stopa pod jakimś dziwnym kątem i bardzo drętwieje. Czy Wy też tak macie. A może jakiś pomysł żeby było lepiej.

Potwierdzam to zjawisko (Ducato 87). Ja osobiście stosuję mały drewniany podest w kształcie litery L. Oczywiście odpowiednio odwrócony. "Odziedziczyłem" go po poprzednim właścicielu, który prawdopodobnie miał ten sam problem. Sprawdza się doskonale ponieważ stopa w czasie jazdy leży na poziomej płaszczyźnie i nie jest wygięta w sposób nienaturalny do góry.
Ostatnio zmieniony przez Jerzy 2008-02-27, 00:15, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

Paweł P. 
Kombatant

Twój sprzęt: Jeep Grand Cherokee
Piwa: 1/2
Wysłany: 2007-02-01, 21:56   

U mnie w J5 "guten tag" zrobił podobnie, taka deseczka na podłodze. Ja nazwałem to "tempomat". Działa bez zarzutu. Stabilizuje prędkość w granicach 80. :-D :-D

hubert 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Arca Freccia 360 Super (na bazie Fiat Ducato)
Wysłany: 2007-02-03, 17:57   

Witajcie
zdaje sie, że dotknął mnie ten sam problem. Wybrałem się na stację benzynową, żeby zatankować i po 15 minutowej przejażdżce miałem zakwasy w mięśniach ud :mrgreen:
Czy możecie dokładniej opisać/zwymiarować a najlepiej także sfotografować zarówno wynalazek jak i sposób jego umiejscowienia w okolicach pedałów?
btw: jak radzicie sobie z wrzuceniem piątego biegu? Ja sie jakoś ciągle zahaczam kolanem o lewarek...
pozdrawiam
H.

Paweł P. 
Kombatant

Wysłany: 2007-02-03, 18:14   

hubert, Jutro będę się kręcił przy camperku to zrobię fotkę ;-)

[ Dodano: 2007-02-03, 18:18 ]
Ps. co do 5 biegu to powinieneś skrócić nogi. Jest to bolesny zabieg także odradzam. Zostaje jedynie odsunięcie fotela lub kupno innych foteli.

[ Dodano: 2007-02-03, 18:23 ]
Mogą byc takie:

[ Dodano: 2007-02-03, 18:37 ]
Na podłodze widać taka mała deseczkę.

bszary 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-02-03, 20:34   

Mój "podest" skontruowany jest inaczej niż ten na zdjęciu powyżej. Postaram się jutro wrzucić odpowiednie foto i wymiary. Rozumiem teraz dlaczego Twoja deseczka działa jako "tempomat" :lol:

hubert 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Arca Freccia 360 Super (na bazie Fiat Ducato)
Wysłany: 2007-02-04, 13:28   

Cytat:

Ps. co do 5 biegu to powinieneś skrócić nogi. Jest to bolesny zabieg także odradzam. Zostaje jedynie odsunięcie fotela lub kupno innych foteli.

Właśnie ta bolesność trochę mnie powstrzymuje. Ale dla karawaningu chyba się poświęcę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

A poważnie to rozważam wymianę foteli, ale nie bardzo wiem jak się za to zabrać - gabaryty własne mam raczej niemałe i fabryczny fotel kierowcy jest już maksymalnie odsunięty do tyłu aż opiera się o zabudowę. Gdybym założył takie wypasione fotele jak Twoje (skądinąd moje marzenie :-D ) to już w ogóle nie miałbym chyba miejsca za kółkiem. Ale cały czas kombinuję jak to zorganizować.

Wracając do kwestii podestu - czy to jest fabryczne rozwiązanie? z daleka trochę tak wygląda...
No i jaka jest wysokość po jednej i po drugiej stronie?

Jestem też bardzo ciekaw rozwiązania alternatywnego opisanego przez kolegę bszary

Pozdrawiam
H.

janusz 
Kombatant
Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Piwa: 420/147
Wysłany: 2007-02-04, 14:25   

Żeby łatwiej się zmieścić w samochodzie zamontowałem mniejszą kierownicę, od Brawy. Kierownica kiedyś miała poduszkę i z tego powodu jest trochę wyższa. Zrobiło się więcej miejsca na nogi ale stopa nadal drętwieje. Stosuję taki trick, jak jadę w sandałkach to kocówkę pedału gazu wciskam pomiędzy palce a wierzch sandała. Wychodzi coś podobnego jak noski przy pedale roweru kolarskiego.

kaimar 
weteran
kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Piwa: 89/3
Wysłany: 2007-02-04, 16:46   

janusz napisał/a:
W samochodzie tym jest bardzo nie wygodny pedał gazu (przyśpieszenia)

Sprawa niewygodnego pedału w starszych Ducato i krewniakach jest chyba ogólnie znany i rozwiązany.

http://www.hasselwander.d...5601/index.html

W katalogu MOVERY papierowym z 2006 roku, rozsyłanym przez El-camp, na stronie 193 znajduje się zestaw o nr 87 850 Gaspedal-Umbausatz . W internetowym katalogu tego nie ma.

Paweł P. 
Kombatant

Wysłany: 2007-02-04, 17:07   

kaimar, na forum karawaning.pl już mnie zainspirowałeś, w camperkach widze, że też masz fajne pomysły.

[ Dodano: 2007-02-04, 17:14 ]
hubert, Z tym tempomatem to są dwie deski zbite ze sobą, co ważne, oklejone taśmą typu rzep. Idealny pomysł nic się nie przesuwa po dywaniku. Nie mój pomysł, ale jest na razie genialny. Kombinuje nad prawdziwym tempomatem z blokowaniem linki gazu elektromagnesem, lecz nie wiem czy jeszcze mam na to czas. :-?

[ Dodano: 2007-02-04, 17:21 ]
bszary, Dawaj foty nie ociągaj się. Jeszcze parę :mrgreen: tygodni zostało i jazda :bigok :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech :szeroki_usmiech

bszary 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2007-02-04, 17:27   

Przesyłam foto i wymiary mojego podestu. Trochę go zmodyfikowałem na moje potrzeby. Stalowe płaskowniki zaczepiam za krawędź skrzynki pod fotelem aby zapobiec ewentualnemu przemieszczenie się podestu i zablokowaniu pedałów. Wycięte miejsce daje lepsze pole manewru do operowania sprzęgłem. :ok

Wyświetl szczegóły
Paweł P. 
Kombatant

Wysłany: 2007-02-04, 17:40   

bszary, W Dethleffs ktoś mądry zrobił zbiornik na wodę w miejscu w którym jest ten wąwóz. Tak czy inaczej widzę, że ta wysokość pod pedałami jest podobna.

[ Dodano: 2007-02-04, 17:50 ]
Pod tą niebieska szmata widac szary kawałek zbiornika. Idzie on z lewej strony na prawą. Niestety nie ma limitu na wysyłanie fotek cos admin nam nakombinował.

[ Dodano: 2007-02-04, 18:16 ]
bszary, Widze,że zamontowałeś CB na kieszeni. Ja wykombinowałem obok fotela na uchwycie na pasy, pod podłokietnikiem. Nie muszę się schylać żeby sqwer ustawić i gruchę mam pod ręką.

[ Dodano: 2007-02-04, 18:34 ]
Może się uda teraz wysłać tę fotkę

Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2007-04-02, 01:22   

Pomysł jak najbardziej słuszny! Te samochody stanowią chyba większość uzytkowanych przez nasze grono :) a z racji wieku maja prawo się popsuć. :-? W przeszłości na innym forum założyłem "Klub Dorosłego Kampera" - przyjął się, tylko forum zamarło :lol:
Mam kilka tematów do opisania :szeroki_usmiech i z pewnością kilka razy się tu udzielę :lol:
M. Piwowski vel A. Krost

Kazik II 
weteran

Twój sprzęt: Nobel Art alkowa na Ducato z 2008r.
Piwa: 85/8
Wysłany: 2007-04-17, 23:10   

kaimar napisał/a:
janusz napisał/a:
W samochodzie tym jest bardzo nie wygodny pedał gazu (przyśpieszenia)

Sprawa niewygodnego pedału w starszych Ducato i krewniakach jest chyba ogólnie znany i rozwiązany.

http://www.hasselwander.d...5601/index.html

W katalogu MOVERY papierowym z 2006 roku, rozsyłanym przez El-camp, na stronie 193 znajduje się zestaw o nr 87 850 Gaspedal-Umbausatz . W internetowym katalogu tego nie ma.

Poszedłem dzisiaj na chwilę refleksji do mojego kamperka i tak sobie poprzymierzałem ten pedał gazu. Efektem tej dłuższej refleksji jest wniosek, że problem leży w usytuowaniu pedału na osi przód -tył, a nie wysokości nad podłogą. Ten pedał jest po prostu za bardzo cofnięty do tyłu i przez to noga pozostaje cały czas w niewygodnej pozycji. Jutro zamierzam zdemontować pedał i go przerobić, tak aby był usytuowany bardziej z przodu i parę centymetrów w prawo. W wynikach powiadomię.
PS Co za słowo "pedał" :oops: - wypadałoby już zastąpić je bardziej delikatnym ( co na to unijni delikatnisie? :jaja ). Skoro jest np.słowo "manetka" co jakoś tam się wywodzi od ręki to może by tak "pedetka" :haha:
Ostatnio zmieniony przez Kazik II 2007-04-17, 23:15, w całości zmieniany 2 razy  

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/234
Wysłany: 2007-04-18, 12:45   

Cytat:
PS Co za słowo "pedał"

Swego czasu Jan Tomaszewski tak relacjonował Wyścig Pokoju. ... na czele peletonu jak zwykle Ryszard Szurkowski, cudooowneeee dziecko dwóch pedałów....... :ok

Jacek M 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs na J5 2,5D '89 - ciągle jeździ :)
Piwa: 15/46
Wysłany: 2007-04-19, 01:25   

Pedał to pedał. Nie wstydźmy się tego.
M. Piwowski vel A. Krost

Odpowiedz do tematu