Jaka benzyna do wiekowego silnika |
Autor |
Wiadomość |
airgaston
weteran

Twój sprzęt: Daimler Benz S650 i Ducato 2.5D HEKU
Nazwa załogi: misitaki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 16 Lis 2008 Piwa: 13/18 Skąd: stolica i okolica
|
Wysłany: 2011-02-11, 21:01 Jaka benzyna do wiekowego silnika
|
|
|
Co stare silniki benzynowe teraz pijają? Dawno nie miałem autka z silnikiem benzynowym. Jak ostatnio posiadałem weterana to na stacji była benzyna niebieska 78 a potem U86.
Wypadłem z obiegu i potrzebuję porady. W instrukcji mercedesa jest napisane Normalbenzin 92 (ROZ 92) której już nie ma. Gniazda zaworowe nie za bardzo lubia bleifrei. Co dolać do paliwka aby motorek był zadowolony?
Pytanie szczególnie do tych co posiadaja weterany szos i są praktykami. plissss
PS Kupię czteroetylek ołowiu w dużych ilościach |
_________________ pozdrawiam
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
Srebrzanka
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VW T3 Karman Gipsy'88 1,9 TD
Pomógł: 2 razy Dołączył: 17 Lut 2010 Otrzymał 4 piw(a) Skąd: Sopot
|
Wysłany: 2011-02-11, 21:51
|
|
|
Teraz na każdej większej stacji dostaniesz dodatek (chyba krzemowy - ołowiu już nie kupisz) w małych buteleczkach, dolewasz taką na 50 litrów benzyny. Ja dolewam do golfa mk1 '76 i motocykla BMW 100 RT '79. Ma zapobiegać wypalaniu się gniazd zaworowych. |
_________________ Piotr i Katarzyna
 |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2011-02-11, 21:52
|
|
|
wydaje mi się że 95 bo raczej niczym oktanów nie zbijesz. dolewając coś do paliwa możesz uszkodzić silnik albo zapchać układ paliwowy.
ja mam osobowego bus chevroleta express - amerykaniec,
powinien jezdzić na benzynie poniżej 95 ale nie ma więc leje co jest, no i gaz mu założyłem |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

|
Wysłany: 2011-02-12, 11:18
|
|
|
Nie chodzi mi o liczbę oktanów, tylko o brak w obecnym paliwie czteroetylku ołowiu który smarował i chłodził gniazda zaworowe. Bezolowiowa nie mając tych dodatków nie radzi sobie ze starymi gniazdami i na skutek wyższej temperatury wypalają się owe. Nie chcę rozgrzebywać silnika po to by wymieniać gniazda, są dodatki do paliw tylko właśnie jakie? Chodzi mi o szczegóły. |
Jarek
przeciętny inaczej...O święty benzyniarzu który zapodajesz nam przenajświętszą benzynę -zmiłuj się nad nami
 |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2011-02-12, 12:34
|
|
|
Co się martwisz o benzynę jak chodzi on chwilę i na gaz przełączysz a tam jest dopiero temperatura i susza
Są specjalne środki na każdej stacji benzynowej. Co prawda jak zlikwidowano kilka lat temu E95 w moich benzyniakach typu star 660 oraz gaz66 nic drastycznego się nie działo od tamtego czasu a nic nie dolewam. |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

|
Wysłany: 2011-02-12, 16:38
|
|
|
No tak ale gazu za chwilę nie będzie. Od wąchania gazu to go głowa boli |
Jarek
 |
|
|
|
 |
BODEK
zaawansowany

Twój sprzęt: PEUGEOT TALBOT
Nazwa załogi: MIRAGE
Pomógł: 5 razy Dołączył: 12 Lis 2008 Piwa: 23/3 Skąd: Wesoła
|
Wysłany: 2011-02-12, 19:03
|
|
|
Witaj
Od 3 lat jeżdzę Peugotem i leję 95 bezołowiową i nic się dotychczas nie dzieje. Czasami na dłuższe trasy dolewam dodatek MILENIUM firmy SHELL /na 50 litrów/, ale efektów wyrażnych nie widac.
Pozdrawiam |
_________________ BODEK |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

|
Wysłany: 2011-02-12, 23:27
|
|
|
O wreszcie coś konkretnego, jakaś nazwa itp. Któraś już z kolei osoba zwraca mi uwagę na dbanie o luz zaworowy i czeste regulowanie, mam silnik M115 taki jak w mercedesie W115, W123. Jakiś podstęp ze strony silnika? |
Jarek
 |
|
|
|
 |
janus
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
|
Wysłany: 2011-02-13, 08:07
|
|
|
Ale na prawdę na każdej stacji benzynowej dostaniesz dodatek do paliwa przeznaczony do silników starszej generacji. Ja często taki kupuję, przeważnie na Orlenie, (choć nie pamiętam nazwy ) kiedy tankuję Maluszka z 1978 roku. Nie ma z tym żadnego problemu, no może poza tym, że trzeba uważnie dozować bo choć buteleczka malutka to do zbiornika malucha i tak trzeba dzielić |
_________________ Pozdrawiamy:
Dorota i Janusz
www.pozadomem.y0.pl
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy! |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-02-13, 08:19
|
|
|
airgaston napisał/a: | Któraś już z kolei osoba zwraca mi uwagę na dbanie o luz zaworowy i czeste regulowanie | no to ja tez Ci na to zwróce uwage....
a zabawa z tym niezła...
konkretnie w Twoim autku robiłem to OSOBISCIE na mini zlociku MK w Uniejowie...
gdy Martesikowi autko całkiem przestało jechac...po regulacji..znowu smigało aż miło..
dodatek do paliwka..kupisz na każdej stacji ...jak bedziesz płacił za paliwko..popros ''dodatek do benzynki'' i zawsze dostaniesz...
firma/producent nie ma tu znaczenia... |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
airgaston
weteran

|
Wysłany: 2011-02-13, 10:56
|
|
|
Wiem wiem Grzesiu, Marcin mi mówił jak się naklołęś. Sprawność ginekologa masz przyznaną ,tylko dlaczego tak jest z tymi zaworami. Ten typ tak ma, wada rozwiązania konstrukcyjnego, ten silnik lubi pieszczoty, inna wersja wydarzeń? Coile zaglądać 10 czy 20tyśkm? |
Jarek
 |
|
|
|
 |
|