|
zawieszenie pneumatyczne |
| Autor |
Wiadomość |
niuniogomes
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Iveco daily 2004
Nazwa załogi: nuniogomes
|
Wysłany: 2011-01-02, 17:08 zawieszenie pneumatyczne
|
|
|
| Witam wszystkich wiem ze temat poruszany ale obecnie buduje kampera na iveco i bardzo sie zastanawiam na d pneumatyką czy ktoś kto zamontował pneumatyke mogłby się podzielić swoimi wrażeniam z jazdy po montażu czy naprawde warto |
|
 |
Camp77
zaawansowany

Twój sprzęt: Chausson Fiat Ducato 1,9 TD, 1999r.
|
Wysłany: 2011-01-02, 20:50
|
|
|
Warto. Mam poduszki powietrzne na tylnej osi Fiata Ducato. Odciążają resory.
Camper lepiej się prowadzi - stabilnie. |
_________________ Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci. (Paulo Coelho)
 |
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2011-01-02, 20:55
|
|
|
Warto warto.Ja zmontowałem taki system sam.Wykorzystałem do tego poduszki od fotela kierowcy od ciężarówki LIAZ.Po około 300zł za miech, razy dwa plus parę oryginalnych złączek i kilka metrów wężyka zakończyłem to końcówką od wentyla (oskubałem z gumy oryginalny wentyl od felgi bezdętkowej i wkleiłem go na końcu wężyka).Pompowałem to taniutkim kompresorkiem z hipermarketu.Koszt całości ok 700zł.Znaczna różnica na plus,poprzednio był sam resor jednopiórowy i po dopakowaniu nie dawał rady tył opadał .Po zamontowaniu pneumatów inna jazda usztywniło to tylne zawieszenie samochodu i tył nie dobijał ,ładnie wybierał (miękko)dziury w drogach.Jak się postarasz i zrobisz to dokładnie (szczelnie) dopompujesz raz na sezon.Ja trzymałem ok 3,5 do 4atm.WATRO BYŁO |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-01-02, 21:09
|
|
|
| Istotnie temat był poruszany wielokrotnie i nie wiem czy trzeba otwierać nowy wątek.Przede wszystkim żeby Ci coś doradzić ,to musisz napisać coś więcej o samochodzie który budujesz (długi,krótki,ciężki itp.).Tutaj jest trochę do poczytania http://www.camperteam.pl/...hlight=poduszki |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
niuniogomes
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-01-02, 22:32
|
|
|
| Budowa jest na iveco daily s312 z 2004r długosć 640 w całości wysokość przy alkowie 317cm pojedyńczy resor dlatego właśnie myśle o pneumatyku |
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-01-02, 22:34
|
|
|
Elcamp ma troche w swojej ofercie na ten temat,warto poczytać www.elcamp.pl |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
niuniogomes
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2011-01-02, 22:44
|
|
|
| no ma tylko ceny jakie |
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/86 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2011-01-02, 22:46
|
|
|
Radził bym zadzwonić,bo to chyba błąd we wpisie zwłaszcza ,że te do fiata w promocji są za 1300,zł.No chyba ,że powariowali |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-01-03, 03:21
|
|
|
Myślę,że najpierw trzeba by zrobić porządne resory.Poduchy mają tylko wspomagać pracę resora.Przy zbyt dużym obciążeniu poduch może dojść w skrajnym przypadku do uszkodzenia ramy.A co zrobisz jak w trasie strzeli poducha?Podstawa to dobre resory.
Tak na marginesie to ja kupowałem poduchy do dwóch aut w Resorrexsie. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|