Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Woda na trasie
Autor Wiadomość
MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 200/164
Wysłany: 2010-06-12, 20:00   

Ted69 napisał/a:
Jak sprawa tankowania wody wyglada w innych krajach.
W Polsce przyzwyczailem sie do tego ze na wielu stacjach benzynowych sa jakies krany i nie ma raczaj problemu z woda. Rozgladalem sie na Litwie i Łotwie - i niestety, nawet na litewskich stacjach Orlenu takich kranow nie widzialem

W zachodniej Europie to raczej standard ........... gorzej ze rzutem szarej wody.
Norwegia też jest na dobrym poziomie .W krajach bałkańskich widywałem krany na lepszych stacjach -camperparków nie spotkałem .
Tylko ja zawsze mam wątpliwości co do czystości i pochodzenia wody tankowanej na stacjach paliwowych- używam jej tylko do mycia .Wodę pitną kupuję w sklepach.

:spoko

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
Postaw piwo autorowi tego posta

hhmariusz 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Był Fiat Ducato z 1992
Nazwa załogi: hhmariusz
Postawił 3 piw(a)
Wysłany: 2010-12-05, 00:20   

W Rumunii najłatwiej zatankować wodę, na każdym kroku, nawet w szczerym polu są studnie a przy nich wiadra do jej czerpania. Czauszesku jednak się komuś przysłużył (czyt. kamperowcom).
Duży problem to Bułgaria, brak studni, brak kranów na stacjach, brak kempingów, trzeba korzystać z każdej okazji by ją zatankować.

tomekp 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Dethleffs Integra 2003 na Ducato 2.8
Otrzymał 3 piw(a)
Wysłany: 2010-12-05, 09:03   

W Grecji nie mieliśmy żadnych problemów z tankowaniem wody. Woda dostępna na każdej stacji benzynowej , jest też dużo ogólnodostępnych kranów przy drogach.

kimtop 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Piwa: 144/44
Wysłany: 2010-12-05, 09:21   

W Turcji woda jest wszędzie.Krany przy drogach,stacje benzynowe.

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.

rafalcho 
weteran
uzależniony od CT

Twój sprzęt: FORD TRANSIT Burstner Nexxo Family a 645
Piwa: 10/12
Wysłany: 2010-12-05, 09:44   

Z doświadczenia ... NIEMCY, HOLANDIA, BELGIA, LUKSEMBURG, FRANCJA .... większość stacji benzynowych. Zaopatrz się tylko w wąż, szybkosłączki i podłączenia aby szybkozłączkę nakręcić na kran. Większość kranów na stacjach ma 3/4", ale zdażają się również 1" jak i 1/2".

Nigdy nie miałem problemów, aczkolwiek 1 w ololicach Zwikau jakiś Guten Tag, jak go zapytałem, czy mogę nabrać wody do kampera powiedział mi NIE :(

rafalcho

www.techrol.eu

Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Piwa: 339/86
Wysłany: 2010-12-05, 16:30   

W Amsterdamie na stacjach benzynowych woda do picia dostępna tylko w toalecie z kranu , dobrze mieć ze sobą konewkę. Inne ujęcia na stacji posiadają wodę niezdatną do picia , przeznaczoną być może do mycia aut.

Zaradek 
stary wyga

Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Piwa: 16/9
Wysłany: 2010-12-05, 17:21   

We Włoszech tankowaliśmy wodę na stacjach (zawsze się jakiś kran znalazł). Często wystarczyło spytać obsługę "aqua ?" wskazując na kampera i prowadzili do kranu. Natomiast obsługę kampera można zrobić na płatnych autostradach na niektórych stacjach paliw. Jest ona za darmo. W pełni przystosowane stanowiska obsługi kamperów. Zrobiliśmy tak pod Bolonią jednym wjazdem wjechaliśmy na autostradę, zjazd na pierwszą stację ze znakiem kampera, obsługa kampera (woda czysta, szara i kot) i wyjazd z autostrady następnym zjazdem. Koszt autostrady 1.5 euro. To samo w kamperparku w Toscanii kosztowało 5 euro ( 3 euro zrzut szarej i kota, 2 euro nabranie czystej wody) skorzystaliśmy tylko ze zrzutu a czysta zatankowaliśmy na stacji paliw.

Odpowiedz do tematu