|
|
T4 Multivan Westfalia - kilka pytań świeżego właściciela |
Autor |
Wiadomość |
bielki
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW T4 WestFalia (Składak :-)
|
Wysłany: 2010-04-23, 11:39 T4 Multivan Westfalia - kilka pytań świeżego właściciela
|
|
|
Witam,
w końcu kupiłem busik
to jeszcze jest fotka z ogłoszenia.
Ale mam już kilka pytań,
1) fotel, który jest umieszczony za fotelem kierowcy, ten z lodówką, nie posiada pasów bezpieczeństwa, znalazłem już na zdjęciach jak i gdzie powinno to być zamontowane z lewej strony.
ale nie wiem jak to powinno wyglądać z drugiej strony, czy może ktoś mi napisać, jak to jest zamontowane z drugiej strony, czy również do fotela kierowcy i jakiej długości?
Jeśli oczywiście ktoś ma do sprzedania taki pas, to chętnie kupię.
2) Kanapa ma zerwaną linkę do rozkładania, jeszcze jej nie wyciągałem, wiec nie wiem, dlaczego sprzedawca, który posiadał to auto przez 6lat, tego nie naprawił, może to już się rozpadło tak że trzeba nową kanapę kupić aby mieć wygodne rozkładanie. Sprzedawca zrobił jakieś mini dziurki przy obu zaczepach i przez nie trzeba pociągnąć za stalową linkę równocześnie i łóżko się rozkłada. :-) w najgorszym wypadku może zrobię tam jakieś klamki.
3) lewy podłokietnik siedzenia pasażera jest kontuzjowany, zwisa bezwładnie, nawet nie wiem na czym on się trzyma, jak zejdę do auta z kluczami to zobaczę czy to się da przykręcić, ale pewnie na nim stawali jak wchodzili na górne spanie. Pewnie trzeba by było wymienić fotel?
4) Gdy podnoszę stelaż górnego łóżka, aby móc stanąć to trzyma tylko lewy jakby zawias, który jest w połowie tego stelaża, przez to troszkę muszę celować w ten zaczep w suficie, ponieważ całość troszkę mi się przechyla, czy jest jakaś możliwość nareperowania tego zawiasu?
5) Mam webasto suche i sterownik do niego na górze nad siedzeniem z lodówką, ale jakoś dziwnie to działa, bo muszę włożyć kluczyk do stacyjki i przekręcić aż się deska zaświeci, po kilku sekundach wszystko gaśnie i po 3-4 minutach zaczyna sobie webasto tyrkotać i ciepełko leci, ale dlaczego muszę do tego mieć kluczyk w stacyjce, czy przez to że jest przekręcony to nie zużywa mi się bardziej akumulator?
6) A webasto mokre to nie udało mi się zmusić do działania, sterownik jest ale nic nie dzieje, bez znaczenia czy jest kluczyk czy nie, wiec tutaj pewnie coś trzeba będzie naprawić.
Może mi ktoś polecić jakiś warsztat w okolicy Warszawy, najlepiej od strony Pruszkowa, gdzie mogą te kilka rzeczy mi naprawić. Oczywiście nie chodzi mi o nowe oryginale części, ale o osobę, która potrafi to naprawić, różnymi dostępnymi środkami.
7) Wiem że dużo rzeczy raczej dotyczy samego busa i wiele odpowiedzi jak i pomocy znajdę na forach do tego przeznaczonych, ale kilka osób ma taki pojazd na tym forum również, dlatego pytam.
Na pierwszym miejscu zależy mi na tym pasie bezpieczeństwa, do siedzenie gdzie jest lodówka, a z innymi to nie jest takie pilne, a pas jest mi potrzebny bo chcę na badaniach technicznych zmienić zapis w dowodzie z 9 na 6 osób, bo tyle jest fizycznie miejsc i OC powinno być tańsze.
zakupu dokonałem wczoraj, dlatego chcę go szybko doprowadzić do porządku.
Pozdrawiam |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-04-23, 11:49
|
|
|
Ważne że ma koła, silnik kręci, biegi chodzą i da się już pojechać
Mam nadzieję, że szybko się uporasz z tymi drobiazgami |
_________________  |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2010-04-23, 14:37 Re: T4 Multivan Westfalia - kilka pytań świeżego właściciela
|
|
|
bielki napisał/a: | a pas jest mi potrzebny bo chcę na badaniach technicznych zmienić zapis w dowodzie z 9 na 6 osób, bo tyle jest fizycznie miejsc i OC powinno być tańsze. |
Żebyś potem tego nie żałował ... CHyba jednak warto zostawić sobie opcję przewiezienia paru osób więcej bez ryzyka mandatu za "przeludnienie"
Ja zmieniłem i trochę żałuję... |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
Robert
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: obecnie brak
|
Wysłany: 2010-04-23, 23:08
|
|
|
Hej.
Pas dla pasażera siedzącego na fotelu z lodówką jest mocowany w tym samym miejscu co pas dla kierowcy (dolna jego część).
W razie potrzeby służę zdjęciami.
Pozdrawiam.
Robert. |
|
|
|
 |
WINNICZKI
Kombatant
Twój sprzęt: przyczepka n-126d
Nazwa załogi: Ania i Tomasz
Pomógł: 7 razy Dołączył: 30 Paź 2007 Piwa: 76/84 Skąd: Krakow
|
Wysłany: 2010-04-23, 23:21
|
|
|
Myślę,że jedynym warsztatem ,który solidnie Ci naprawi wszelkie uszkodzenia jest ARCADARCA. Ma ogromne doświadczenie i jest bardzo życzliwy. |
_________________ Sympatyk. Nie musisz mieć w życiu wszystkiego. Wystarczy , że masz osobę , która jest dla Ciebie wszystkim.
 |
|
|
|
 |
bielki
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2010-04-24, 20:20
|
|
|
Hej Robert,
a jak myślisz, czy coś takiego będzie pasować?
to z Forda Transita, ale tylko coś takiego znalazłęm na allegro.
 |
|
|
|
 |
Robert
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: obecnie brak
|
Wysłany: 2010-04-24, 20:55
|
|
|
Hej.
Mocowanie wygląda na bardzo podobne. Oryginalnie pas jest zwijany w automacie ale jeżeli długość będzie odpowiednia to myślę, że ten ze zdjęcia się sprawdzi.
Powodzenia.
Robert. |
|
|
|
 |
bielki
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2010-04-25, 20:07
|
|
|
Mam jeszcze jeden problem,
nigdzie nie mogę znaleźć klamry do pasa bezpieczeństwa kierowcy,
już bliski jestem zakupu całego fotela :-), bo raczej sposób naprawy poprzedniego właściciela, nie budzi zaufania.
 |
|
|
|
 |
WODNIK
weteran

Twój sprzęt: HOBBY 600
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Gru 2009 Piwa: 55/228 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2010-04-25, 20:34
|
|
|
Jeżeli chodzi o punkt trzeci, to nie trzeba kupować nowego fotela.
Jest tam w środku taki ogranicznik aluminiowy / odlew / który podtrzymuje podłokietnik w pozycji poziomej.
Należy ten element wymienić lub dorobić brakującą część z metalu. Też tak miałem to dorabiałem tą część. Z boku ściągasz zaślepkę i kluczem imbusowym odkręcasz podłokietnik. Kiedyś na Allegro był gość który to reperował za grosze. Poszukaj może się jeszcze ogłasza.
Co do pasów, to mam parę w garażu ale dopiero we wtorek mogę Ci odpowiedzieć jakie i może zrobię jakieś fotki.
Dzisiaj w nocy mam wyjazd.
Z Wa-wa do Warki niedaleko to mogę je tam przywieść. W tym twoim pasie to może wystarczy tylko głowicę wymienić.
Pozdrawiam |
_________________ --- B E S K I D N I K ---
Pozdrawiamy Bronia i Janek
 |
|
|
|
 |
bielki
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2010-04-25, 20:49
|
|
|
Jeśli chodzi o pas, to już zamówiłem ten od transita, może będzie pasował.
A podłokietnik ma sprawny ten element metalowy o którym piszesz, tylko śruba już nie trzyma, tam w środku fotela już ktoś próbował jakimś klejem, wiec gwintu żadnego tam niema aby się trzymało, na razie będzie bez lewego podłokietnika, to fotel pasażera wiec może tak być bo żona będzie siedzieć z tyłu z dziećmi.
A jeśli chodzi o tą klamrę w fotelu kierowcy na ostatnim zdjęciu, co jest sklejona taśmą, to muszę chyba znaleźć ten cały element, który się porusza po prowadnicy na fotelu.
Co ciekawe fotel nawet można kupić za 50zł, tylko żeby ten zaczep był sprawny :-) |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2010-04-26, 23:33
|
|
|
bielki napisał/a: | Jeśli chodzi o pas, to już zamówiłem ten od transita, może będzie pasował. |
Pas tak ale klamra nie musi. Rozejrzyj się za prawidłową klamrą.
Większość złomowców oferuje pasy tylko lepiej z nimi uważać, lepiej brać od takich co ma się pewność że zostały wyjęte z całego wozu. Za to zaczepy do pasów wszyscy sprzedają i nie trzeba się ich bać.
bielki napisał/a: | A podłokietnik ma sprawny ten element metalowy o którym piszesz, tylko śruba już nie trzyma, tam w środku fotela już ktoś próbował jakimś klejem, wiec gwintu żadnego tam niema aby się trzymało, na razie będzie bez lewego podłokietnika, to fotel pasażera wiec może tak być bo żona będzie siedzieć z tyłu z dziećmi. |
Jeśli jest tam blacha to da się to naprawić. Nitonakrętki. jeden z lepszych wynalazków mechaniki. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
bielki
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2010-04-27, 08:06
|
|
|
Teraz obejrzałem tą maszynkę w akcji na youtube , faktycznie może pomóc, muszę się jeszcze raz przyjrzeć temu fotelowi.
Dzięki bardzo za podpowiedź. |
|
|
|
 |
bielki
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2010-05-04, 08:46
|
|
|
Witam,
Nadal poszukuję:
Pas biodrowy ze zwijaczem, do siedzenia pojedynczego z lodówką
nr. części 703 857 813N
Zależy mi zarówno na pasie jak i zamku do tego pasa.
Za wszelkie namiary lub oferty będę bardzo wdzięczny.
 |
|
|
|
 |
bielki
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2010-06-11, 13:07 kołderka czy śpiwór?
|
|
|
Witam,
Następne pytanie,
wiem że to sprawa indywidualna, ale zapytam
Co się lepiej sprawdza, kołderka czy śpiwór?
Zarówno pod kątem termicznym, jak i wygody użytkowania oraz przechowywania,
zarówno na dolnym jak i górnym łóżku?
Zrobimy niedługo nocowanie próbne, ale chciałem zapytać osób z doświadczeniem. |
|
|
|
 |
pirat666
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Pomógł: 1 raz Dołączył: 15 Kwi 2009 Piwa: 9/17 Skąd: Warszawa-Wesoła
|
Wysłany: 2010-06-11, 13:20
|
|
|
bielki, przecież sam masz swoje doświadczenie he he
Jak zimno to śpiwór lepszy, jak ciepło to kocyk/prześcieradło wystarczy |
_________________  |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|