Antena |
Autor |
Wiadomość |
Irek3
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-02-16, 16:58 Antena
|
|
|
Witam ; wiem ,że temat anten był poruszany wielokrotnie.Mam antene kwadratową na dachu KATHREIN w środku są dwa kable jeden z końcówką jak do satelity , drugi jak do telewizora i nic poza tym .Czy coś jeszcze musi jeszcze być ? |
|
|
|
 |
Dziabong
weteran

Twój sprzęt: Dziabong
Nazwa załogi: Dziabongi
Pomógł: 3 razy Dołączył: 15 Lis 2008 Piwa: 16/90 Skąd: Dziabongowo
|
Wysłany: 2011-02-16, 20:13 Re: Antena
|
|
|
Irek3 napisał/a: | Witam ; wiem ,że temat anten był poruszany wielokrotnie.Mam antene kwadratową na dachu KATHREIN w środku są dwa kable jeden z końcówką jak do satelity , drugi jak do telewizora i nic poza tym .Czy coś jeszcze musi jeszcze być ? |
Coś co ten sygnał z anteny obrobi i wyśle do TV. |
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-02-16, 20:35
|
|
|
Najczęściej to się nazywa odbiornik albo tuner telewizji satelitarnej. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
marzena
zaawansowany kochajacy kampery

Twój sprzęt: Kochany kamperek
|
Wysłany: 2011-03-13, 14:59
|
|
|
Mam pytanko:
porposze o przetlumaczenie na jezyk polski:
" napiecie wejsciowe zasilania dekodera 12 V DC z zasilacza zewnetrzenego 230V AC/12V DC"
rzecz sie tyczy dekodera do polsatu cyfrowego. Czy to oznacza, ze tegoz zasilacza nie bede mogla podlaczyc do zapalniczki a np. do przetwornicy? Przy czym bedzie on pobieral mniej pradu?
Chce zamontowac do posiadanej przez siebie anteny Katherin Bas 60 dekoder z telewizja na karte. Czy szanowni camperteamowicze moga mi polecic dekoder ale zasilany na 12 V - tzn. do gniazdka zapalniczki.
Czy moze ktos korzystal z Tnk za granica? Dziala? |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-03-13, 15:07
|
|
|
tzn że z zasilaczna 230/12 bez przetwornicy..nie pojedziesz...ale jak podłaczysz ten sam dekoder bezpośrednio z zapalniczki..to odpalisz...jak tak własnie miałem przy dekoderze polsatu model M100 ....czyli ten..najmniejszy...zreszta jedyny na 12v |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
marzena
zaawansowany kochajacy kampery

Twój sprzęt: Kochany kamperek
|
Wysłany: 2011-03-13, 15:15
|
|
|
Gino,
bylam u przedstawiciela CP rozmawialam na temat wlasnie tego malego dekodera, po czym przedstawiciel wyjal z szafki tenze zasilacz. Identyczny jak np. do laptopa. czy to znaczy, ze trzeba go przerabiac na kocowke do gniazka zapalniczki. Czy moze pan przedstawiciel przedstawil mi nie to co trzeba? |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2011-03-13, 15:25
|
|
|
Zasilacz służy do zmiany napięcia 230V na 12V i używa się go w domu.
W kamperze natomiast dekoder podłączasz bezpośrednio do gniazda zapalniczki.Musisz tylko mieć przewód zakończony z jednej strony wtyczką pasującą do dekodera ,a z drugiej do zapalniczki.
Ja używam cyfr+ i w domu idzie przez zasilacz,a w aucie bezpośrednio z gniazdka (dorobiłem drugi przewód) |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2011-03-13, 15:29
|
|
|
no nie...ten, który daja z dekoderemjest na 230v ,i sie nie nadaje do zaplaniczki..zmiana wtyczki nic nie da..bo on potrzebuje 230v ktore ''przetwarza'' na 12...
a wsamochodzie ,w zapalniczce masz tylko 12v..
ja kupilem taki kabel na allegro za 12pln z dwoma końcówkami /wtyczka do zaplaniczki + końcówka do dekoderka/ |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
mgg
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat ducato 2,5 TDI Toscana 200+ Sportis 4800
|
Wysłany: 2011-03-25, 22:02
|
|
|
Co do anteny sat Katherin to mam coś takiego u siebie (mobil Sat) ale tam wychodzi tylko kabel do tv sat. Owszem przez maszt przeprowadzono też kabel od solara (jedna dziura w dachu). Możliwe że była też antena tv naziemnej np. typu korona i teraz gdzieś dynda na drzewie . Najlepiej pobawić się w Scherlocka i po kabelkach dojść do prawdy. A co do zasilania dekoderów to najlepiej wybrać taki zasilany na 12v. Nie sugerować się tym że ma zasilacz "jak w laptoku" Ten zasilacz służy do zamiany "domowego prądu 230v" na "prąd samochodowy 12v" A w kamperku już mamy prąd samochodowy Czyli zasilaczyk tunerka zostawiamy w pudełku dorabiamy kabelek zasilający i cieszymy się z kolorowych obrazków. Kombinacja typu przetwornica 12v na 230v a potem 230v na 12v to czyste marnotrawstwo naszych skromnych zasobów w akumulatorkach |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1296 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-03-25, 22:50
|
|
|
Tak samo i ja mam w swoim kamperku dekoder polsatu i TV zasilane jest z 12V kampeka |
|
|
|
 |
DARO
zaawansowany

Twój sprzęt: Elnagh,
Nazwa załogi: Daro
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|